Českotřebovský deník  149/2017 (30/5)

Jak jsme se loučili s naší mateřskou školou

Poslední květnový pátek se děti, učitelky a veškerý personál naposledy rozloučil se „starou školkou“. Naše MŠ U Koupaliště nám sloužila celých 35 let , a za tu dobu si určitě rekonstrukci zaslouží.  Novým domovem se nám prozatím stane budova bývalé Svářečské školy, a azyl nám též poskytne MŠ Habrmanova.  Když něco končí, něco nového začíná….. a my s napětím budeme sledovat, jak nám zvelebování naší školky roste, za to děkujeme našemu městu Česká Třebová.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 
Volné sociální byty v Borku

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové: - byt č. 20 o velikosti 1+1 v čp. 2086 - byt č. 6 o velikosti 1+0 v čp. 2089  Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve středu 28.06.2017.
 
MUDr. Šafář od 1.  června  neordinuje 

Ke dni 31.5.2017 ukončuje stomatolog MUDr. Šafář ze zdravotních důvodů svou praxi.
 
Usnesení z rady města konané dne 29/5 najdete ZDE
 
Perla 01 v Ústí nad Orlicí dozná letos podstatných změn

Perla, a.s. Ústí n.O. zkrachovala v roce 2009, o rok později po dlouhé diskuzi ji koupilo město za 30 milionů korun. Celý problém konce podnikání v perle byl hodně medializován.  Nyní tedy 7 let po té se začnou dít v areálu Perly věci, bude se především bopurat. A potom jistě na to i stavět.  Příležitost dostanou podnikatelé a zelenou dostal i záměr přesunout do Perly ateliéry a dílny uměleckoprůmyslové školy. Naopak naplněn nebude záměr vybudovat zde tzv. "Centrum rozvoje", na který město nezískalo potřebné dotace. V menším měřítku, ovšem technické dílny nakonec v Ústí vzniknou, vybuduje je totiž  základní škola Bratří Čapků. 
škola zde bude realizovat projekt „Do it yourself – sdílená veřejná dílna". Veřejné technické dílny budou sloužit nejen žákům školy, ale přístup do nich bude mít i veřejnost.
Termín zahájení demolice  nevyužitelných hal je stanoven na září 2017.Administrativní budovamá být po etapách rekonstruována a nabídnuta k podnikání.   Připravuje se také stavba nového domu dětí a mládeže s tělocvičnou, kterou bude vedle DDM využívat na tělocvik i základní škola. Předpokládané náklady činí 54 milionů, náklady v plné výši ponese město, o dotaci nepožádalo, dotace by hodně svazovala ruce.

Nový komunikační systém pro policii podpoří Pardubický kraj

Podpora v oblasti krizového řízení ze strany Pardubického kraje pokračuje i v letošním roce, a to nejen prostřednictvím vyhlášených dotačních programů pro jednotky dobrovolných hasičů obcí a ostatních složek IZS. Krajští radní na svém včerejším jednání schválili finanční dar Krajskému ředitelství policie Pardubického kraje v hodnotě jednoho milionu korun. Návrh na poskytnutí finančního daru bude předložen k projednání zastupitelstvu kraje na jeho nejbližším jednání.
V oblasti krizového řízení a integrovaného záchranného systému dlouhodobě podporujeme základní složky IZS formou finančních darů na pořízení moderní techniky. V letošním roce jsme byli krajským policejním ředitelem požádání o finanční prostředky v hodnotě jednoho milionu korun na pořízení mobilního komunikačního systému v podobě tabletů a chytrých telefonů s příslušenstvím, které splňují veškeré požadavky propojení se stávající policejní technikou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Tablety budou využity pro plnění úkolů policisty v přímém výkonu služby na území Pardubického kraje, na monitorování provozu na silničních komunikacích, při dokumentování míst dopravních nehod, přestupků a trestných činů, při pátracích akcích v terénu a při dalších bezpečnostních opatřeních k ochraně života, zdraví majetku a veřejného pořádku. „Díky této technice se budou policisté v terénu přímo na místě události, zákroku nebo opatření, schopni napojit do všech databází využívaných Policií ČR k prověření osob či vozidel,“ sdělil hejtman Netolický. Vytvořený systém umožní další on-line spolupráci s ostatními složkami Policie ČR přímo z místa události.
V minulosti přispěl Pardubický kraj policistům již několikrát na zlepšení jejich technického vybavení. V prosinci 2014 předal hejtman Martin Netolický krajskému řediteli Policie ČR Janu Švejdarovi do užívání moderní radar Ramer, který je přednostně nasazován na silnici I/35 a na jehož pořízení přispěl kraj částkou 700 tisíc korun. V roce 2015 kraj přispěl částkou 500 tisíc korun na úpravu speciálního velitelsko-monitorovacího vozidla vybaveného kamerovým systémem, termovizí a napojením do komunikačních sítí. V minulém roce pořídili krajští policisté z příspěvku kraje moderní dron, který je využíván na monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu, ale také na dokumentování místa nehod či dalších oblastí.
 
Čeští a britští výsadkáři vzdali hold hrdinům Anthropoidu

Chrudim, 30. května 2017 – Oddíl českých výsadkářů ze 43. výsadkového praporu a jejich britští kolegové dnes společně seskočili z výšky 3 000 metrů z vojenského vrtulníku Mi-171Š nad chrudimským letištěm, aby připomněli hrdinství československých parašutistů, kteří před 75 lety provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora a generála SS Heydricha. Parašutisté, které v roce 1942 na výsadek do Čech dopravilo britské Královské letectvo RAF, se na úkoly připravovali na základnách pro zvláštní operace ve Skotsku. Dnešní seskok v Chrudimi zahájil třídenní výsadkářský triatlon Memoriál příslušníka praporu Nikolaje Martynova, který zahynul v roce 2007 při bojovém nasazení v Afghánistánu.
„Dnes stejně jako před 75 lety britští a čeští výsadkáři nasazují své životy, aby zajistili bezpečnost Evropy,“ uvedla britská velvyslankyně Jan Thompsonová. „Velká Británie děkuje českým parašutistům za účast ve spojeneckých misích. Česká republika je důležitým spojencem Velké Británie.“ Čeští instruktoři během seskoku rozvinuli českou a britskou vlajku jako symbol tohoto spojenectví.
Společného seskoku se účastnili britští výsadkáři major Christopher Prior a praporčík Glenn Hobbs.
Výsadkový prapor působil společně s britskými ozbrojenými silami například v afghánském Badachšánu a Lógaru, v makedonské mírové misi Essential Harvest a v jednotkách SFOR a IFOR v Bosně a Hercegovině. V roce 2010 prapor spolupracoval s britskými vojenskými poradci působícími ve Vyškově u Brna v rámci přípravy na vojenské nasazení v zahraničních misích.
Výsadkový prapor v Chrudimi je jedinou jednotkou typu komando v české armádě. Prapor představuje hlavní expediční sílu armády s vysokou mobilitou. Naprostá většina příslušníků praporu absolvovala více než jednu zahraniční misi.
Chrudim navštívil také podplukovník Duncan Mann, velitel druhého britského výsadkového pluku, aby projednal možnosti další spolupráce mezi českými a britskými výsadkovými jednotkami.