Českotřebovský deník 215/2017 (9/8)  

Sokol již myslí na XVI. Všesokolský slet

T.J.  Sokol zahájí na podzim nácvik nových skladeb na XVI. všesokolský slet, který se bude konat na začátku července příštího 2018 v Praze.  Slety se konají pravidelně po 6 letech a ten poslední se konal v červenci roku 2012. Sokol Česká Třebová měl na tomto jubilejním XV. Všesokolském sletu důstojné postavení.  Sletem vyvrcholily oslavy 150. výročí sokolské organizace, kterou v roce 1862 založili Miroslav tyrš a Jindřich Fügner. V jedenácti skladbách vystoupilo během dvou dnů 10500 cvičenců z České republiky i ze zahraničí. Byla mezi nimi i Stará garda z České Třebové s nádhernou skladbou „Jen pro ten dnešní den“. Část této skladby zacvičili  s velkým úspěchem českotřebovští sokolové již 28. března 2012 v ústecké sportovní hale při příležitosti Sokolské akademie. 
Na sletu byla čtyřicítka sokolů z jedné jednoty z nijak velkého města výjimkou. Veškeré náklady spojené s vystoupením a pobytem v Praze si sokolové si tehdy platili sami - cestovné, úbory, ubytování i stravu. Jediné co nám zaplatil oddíl sokolské všestrannosti, byl autobus do Nasavrk (na župní slet). Jednota nic konkrétně neplatila, pouze nám poskytla tělocvičnu na nácvik zdarma včetně topení a světla. Každý cvičenec ta vynaložil pro tento účel více než 3000 Kč (cvičební úbor, cesty na vystoupení a na secvičné, ubytování Praha, župní triko). Počty cvičenců z jednotlivých jednot nebyly uváděny, ale v roce 2012 neměly větší skupinu než Česká Třebová ani Pardubice.... FOTO: ČESKOTŘEBOVSKÁ STARÁ GARDA V ÚSTÍ    Foto: M. Richter
 
Viděli jste nehodový děj? Ozvěte se nám

Jízda, strom, náraz, auto na střeše… 
Řidič osobního vozu značky Škoda Fabia se zotavuje ze zranění, které utrpěl při dopravní nehodě, a policisté z Dopravního inspektorátu Ústí nad Orlicí prověřují všechny skutečnosti, které by mohly vést k objasnění nehodového děje. Sedmašedesátiletý řidič jedoucí v pondělí 31. července 2017 krátce po půl osmé hodině ranní po komunikaci od obce Skuhrov na Českou Třebovou, se přibližně 1 kilometr za Skuhrovem střetl v zatáčce mimo komunikaci se vzrostlým stromem. Po nárazu se s autem přetočil na střechu. Tímto manévrem si způsobil zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice s následnou hospitalizací. Dechová zkouška na alkohol na místě vyloučila, že by řidič před nebo během jízdy pil alkoholické nápoje. Škoda na fabii a stromu je 51 tisíc korun. Místem měl projíždět starší typ osobního vozidla značky Ford Focus stříbrné barvy. Pokud jste popsanou nehodu viděli a mohli byste nám sdělit její průběh, můžete tak učinit prostřednictvím linky 158 nebo telefonního čísla 974 580 250. (www.policie.cz)
 
Co se děje v lese od hájenky Kohout směr Peklák?

Kdo ví, co se děje v lese směrem od hájenky v Kohoutu, kolem rozcestí U dubu, kolem Poradní skály a dál směrem na Peklák? Po horní i dolní cestě se prohánějí bagry a těžké náklaďáky. Cesty vypadají, jak kdyby tam měla vést dálnice. Jestli to je kvůli té atrakci na Pekláku, tak to se opravdu něco nepovedlo. Petr Zelený

Před pěti lety zahájil ledovou sezónu na ZS Česká Třebová velký hokej

Byl poslední srpnový pátek pokračovala prestižní European Trophy velkou porcí zápasů, Ve vzájemné kontrontaci dvou elitních tuzemských klubů uspěli hokejisté Komety na ledě Plzně, těsný triumf 2:1 a ve druhém českém souboji pak Liberec přetlačil Pardubice 3:0.  Toto utrkání se hrálo před návštěvou 1234 diváků na ZS Česká Třebová.  V této době ještě českotřebovští hokejisté nepomýšleli na nejvyšší mety v Pardubickém kraji, AS tak se např. stalo, že třeba z Moravské Třebové přijeli s prohrou 14:0.  Dnes už jsme v hokeji jinde, vznikl vlastně nový tým HC Kohouti Česká Třebová. Na zimáku  se už led vyrábí a začínají také tréninky.
Velorexy byly ve Třebové před pěti lety

LETIŠTĚ U DVORA, PÁTEK 28.9. 2012 
KOLEM 18. HODINY: ZAČÍNAJÍ SE SJÍŽDĚT PRVNÍ ÚČASTNÍCI SRAZU VOZÍTEK VELOREX - OSKAR...
Sraz byl uspořádán při příležitosti otevření muzejní expozice Vývoje vozítek Velorex v  českotřebovském muzeu. V sobotu akce pokračovala na náměstí a jízdou do Žamberka.  V sobotu i v neděli  byla přes poledne bylo celá klidová zóna Starého náměstí zaplněna plátěnými  pojízdnými přístřešky, neboli trojkolkami Velorex (sem tam byla také kola čtyři). V nově otevřené m muzeu lákala nejen nové samostatná expozice věnovaná vynálezům bratří Stránských, tzv. "velorexárna" , ale v neděli také přednáška uspořádaná pro členy klubu v nové přednáškové síni  městského muzea. Členové klubu také položili kytice květů a zapálili svíčky u  loni postaveného památníčku Františku Stránskému u Zacharovce tak i na hrobě Mojmíra Stránského. "Domovským přístavem velorexářů bylo opět českotřebovské letiště, zde se také díky hasičům podařilo připravit příjemné zázemí. 
První sraz „červeňákových pavlačových“ dětí byl před 5 lety

Bylo to 21. 9. 2012 v restauraci "Pod Skalkou"Organizátorky ani přesně nevěděly, kolik se sejde účastníků, protože někdo se ozval na mailovou adresu, někdo se domlouval ústně. Někdo se přihlásil, a potom mu do toho něco přišlo. Očekávala se účast asi 30 lidí. Škoda, že  nikdo nepamatoval, aby se vzala kamera a natočilo se první setkávání po letech. Setkání to byla krásná, někdy až dojemná, některá tajuplná. Vždyť někteří se setkali i více než po 40-ti letech.  Zavzpomínalo se na krásné dětství, prožité v Červeňáku.  Vyprávění a vzpomínání nebralo konce. Velmi dobře, že se sraz podařilo úspěšně (opakovaně) opakovat! 
ÚHOS zpoplatnil stížnosti částkou 10000 Kč, stížností razantně ubylo...,
ale porušování předpisů pokračuje, porušuje je i samotný ÚHOS, který to má hlídat
Včera byl v Českotřebovském deníku 215 ZDE uveden popis problému a stanovisko ÚHOS  Reakci Jiřího Skuhrovce, inicátora stížnosti, vedoucího týmu, který sbírá a analyzuje informace o veřejných zakázkách, evropských dotacích, insolvencích a dalších radostných věcech najdete ZDE.  Je to až neuvěřitelné....
20 let od instalace pamětní desky českotřebovskému rodákovi F. V. Krejčímu   

150 let od narození spisovatele a politika F.V. Krejčího
Letos si  4. října připomeneme 150 let od narození  jednoho z našich největších a nejznámějších rodáků, spisovatele,  literárního kritika, učitele, ale také významného politika Františka Václava Krejčího.  jeho význam jsme si  před 20 lety v roce 1997 připomněli pamětní deskou, instalovanou na jeho rodném domě čp. 11 v Klácelově ulici, tedy dnešní modernizované historické budově městského muzea. Dnes tato deska na fasádě chybí, ale neztratila se.  V souvislosti s rekonstrukcí fasády objektu snesena nové důstojné  místo pro ni bylo nalezeno nějaké až dodatečně po otevření muzea.
O vznik pamětní desky, napsání obsáhlé publikace a sympózium, který bylo věnováno k tomuto 130. výročí narození právě významu F.V. Krejčího v Památníku národního písemnictví v Praze na Strahově, se zasloužil PhDr. Antonín Januška, který také vlastně právě pro českotřebovské muzeum soustředil "Archiv F.V. Krejčího", tedy vykoupil z antikvariátů veškerá jeho vydaná díla, soustředil a zajistil jeho osobní korespondenci.  Antonín Januška není přitom Třebovákem, ale občanem Horní Police u České Lípy, který při svém studiu objevil v osobnosti spisovatele F.V. Krejčího svého génia. Společně s dalšími přáteli a osobnostmi veřejného života se opakovaně snažil prosadit F.V. Krejčího na udělení státního vyznamenání in memoriam, což se bohužel nepodařilo.  Významné výročí 150 let narození českotřebovského rodáka bude důstojně připomenuto v říjnu t.r. přednáškou v Městském muzeu. za účasti odborníků kteří se  životem, dílem a významem Františka Václava Krejčího zabývají. Místo pro přednášku je jistě dobře zvoleno, neb se bude konat v domě, kde se F.V. Krejčí narodil a kde má  20 let umístěnu svou pamětní desku.  (mm)
(Fotografie: na slavnostním odhalení pamětní desky v říjnu 1997 hovoří o významu F.V. Krejčího dnes již zesnulý  PhDr. Jindřich Růžička, CSc.)
SETKÁNÍ RODIN V DĚTSKÉM CENTRU VESKÁ

Tuto sobotu dne 12. srpna 2017 se uskuteční již 4. ročník setkání rodin, kterým v minulosti pomohl pobyt v Dětském centru Veská, příspěvkové organizaci Pardubického kraje. Společné edukační a zácvikové pobyty rodičů (obvykle maminek) s jejich dětmi jsou nedílnou součástí činnosti zařízení.
Většina maminek nebo tatínků, kteří se ocitli v tíživé situaci nebo mají jinou potřebu podpory a pomoci, se během pobytu naučí správně pečovat o své dítě nebo děti. Cílem je též prohloubení vzájemné citové vazby mezi rodičem a dítětem nebo podpora psychologa. Rodič se také obvykle zdokonalí v dovednostech, které souvisí s vedením samostatné domácnosti, naučí se třeba vařit, dodržovat pořádek nebo správně využívat čas věnovaný dětem a jejich vývoji a čas určený k domácím pracím.
Na setkání, které pořádají sociální pracovnice a instruktorky rodičů, přijíždějí nejen maminky s dětmi, ale účastní se i jejich partneři či manželé. Je pro ně připraven celodenní program včetně výletu. Letos pojedou do Prachovských skal a večer je čeká společné promítání filmu. Akci se obvykle účastní okolo 10 rodin bývalých klientek a zapojí se i stávající maminky či tatínkové v zařízení. Pro ně je pak velkou motivací, že po odchodu se lze začlenit do běžné společnosti a žít „normální a spokojený“ život.
Mgr. Markéta Tauberová  ředitelka