Českotřebovský deník 234/2017 (29/8)
Vyšlo zářijové vydání
Českotřebovského zpravodaje

Již od dopoledne bude ve středu 30. srpna v prodejnách a na stáncích připraveno k prodeji nové vydání Českotřebovského zpravodaje na září 2017. Během středy a čtvrtka bude doručeno do schránek předplatitelů  v České Třebové i okolních obcích. Z obsahu vydání upozorňuji např. na další pokračování popisu připravované modernizace  železničního uzlu, rozhovor s červencovým jubilantem MgA Bohuslavem Mimrou, další rozhovor tentokrát s orlickoústeckým místostarostou Ing. Michalem Kokulou na téma nová linka městské dopravy, která se rozjede po neděli v našem sousedním městě a do třetice třetí rozhovor s aktéry prvního koncertu nového ročníku  abonomá Kruhu přátel hudby Janou Ženkovou a Borisem Prýglem. Zářijové vydání obsahuje bohatou část  věnovanou tématu "Historie - osobnosti", kde připomeneme výročí úmrtí TGM a jak to prožívala Česká Třebová, výročí 90 let od vydávání regionálních novin Náš kraj nebo si všimneme významu astronoma Mikuláše Šuda ze Semanína. A to se opět řada článků do tohoto čísla "nevešla".... Na stránkách  věnovaných okolnímu regionu se věnujeme nově vybudovanému víceúčelovému sportovnímu a dětskému hřišti v Dlouhé Třebové,  otázce jak  kraj vyřeší rekonstrukci poškozené objížďky Semanín - Opatov, nebo jaké to bylo na Guláš festivalu v Přívratu. V diskusní části  se píše o problematice jedné stížností týkající se ještě letošního Týdnu sportu nebo úporné snaze SBD provozovat  truhlářskou dílnu mezi rodinnými domky v Lidické ulici, ale také možnosti vybudovat v Javorce pro otužilce nové knajpoviště.....  Zářijový zpravodaj také popisuje větrnou smršť na městském hřbitově a následky, které zanechala. Mnoho lidí si je pletlo s nájezdem vandalů....
BAREVNÝ DEN S ODPADY
bude ve čtvrtek 7.9. na Starém náměstí

Recyklace je legrace – to vám ukážeme už podruhé. Stejně jako v loňském roce připravil odbor životního prostředí Městského úřadu Česká Třebová ve spolupráci se společnostmi EKO-KOM a.s. a ELEKTROWIN a.s. atraktivní show, která zábavnou a moderní formou propaguje smysl a důležitost třídění odpadů. U lektorského stánku maskota Tondy Obala se budete moci zeptat na vše kolem třídění a prohlédnout si ukázky recyklovaných materiálů. Ve vystavených barevných popelnicích porovnáte množství sešlapaného a nesešlapaného odpadu. A podíváte se, co se s ním děje dál. Připravena je i disciplína nejen pro dobré třídiče, ale také pro pořádné sportovce, kteří se ničeho nezaleknou. Úkolem je dostat správný odpad na vrchol horolezecké stěny. Nafukovací skluzavka symbolizuje dotřiďovací linku. Úkolem je sklouznout se s odpadem a dole jej zatřídit do správné podskupiny, tak, jako na třídících linkách samotných. Největší pozornost určitě přitáhne zmenšený model popelářského auta, kde si ti menší mohou zkusit jeho řízení, projet se na stupačce nebo vyprázdnit popelnici.
Přeskoč, přelez, recykluj! je zábavně naučná akce, připravená společností Elektrowin a.s. ve spolupráci s Pardubickým krajem a společností Ecobat s.r.o. Kromě výstavy o recyklaci a informačního stanu, kde odpoví na všechny vaše zvídavé otázky týkající se recyklace elektrospotřebičů, je připravena také nafukovací překážková dráha. Za každý přinesený drobný elektrospotřebič dostanete malý dárek, za pět baterií krabičku Ecocheese.  
Mgr. Lenka Špaisová odbor životního prostředí, Městský úřad Česká Třebová 
TJ Lokomotiva oddíl jógy

Pravidelná cvičení jógy a tajči pro rok 2017 - 2018 zahajujeme letos:
pondělí   2. 10. tajči     17.00 - 18.30 hod.
úterý      3. 10. jóga     18.00 - 19.30 hod.
čtvrtek   5. 10. jóga     17.00 - 18.30 hod.
Cena JÓGY: 50,-Kč za cvičební hodinu ( hodina a půl). Při zakoupení permanentky je cena 450,-Kč (10 cvičebních hodin), pro maminy na mateřské a seniorky je 45,-Kč při zakoupení permanentky ( 10 cvičebních hodin) je cena 400,- Kč.
Cena TAJČI : jednorázová cena 1485,-Kč na celou cvičební dobu, říjen - červen (33 cvičebních hodin)  Pro maminy  na mateřské a seniorky je cena 1320,-Kč.  Nevychozené permanentky na tajči  i  jógu ze sezóny 2016 - 2017 zůstavají v platnosti .
Cvičíme, škola VDA, Habrmanova, gymnastický sálek.  info: Dáša Petrželková, mobil: 777 044 485, Milena Umová, 723 780 143
Kraj konečně získal od ministerstva prostředky pro zvýšení platů zdravotních sester

Ačkoliv již od 1. července vyplácí Nemocnice Pardubického kraje více než tisícovce nelékařských zdravotnických pracovníků ve směnném provozu příplatek v hodnotě 2000 korun, Pardubický kraj získal potvrzení od Ministerstva zdravotnictví o přidělení požadované částky až v průběhu srpna. Celkově získá kraj částku přesahující 20 milionů korun. Tu následně rozdělí nejen mezi nemocnice a své příspěvkové organizace, ale i další zdravotnické subjekty splňující stanovená kritéria.
Cílem dotačního programu je stabilizace vybraných zdravotnických nelékařských pracovníků, kteří pracují ve směnném provozu. Věříme, že tento nárůst pomůže k řešení nedostatku zdravotních sester v lůžkových zdravotnických zařízeních, což je v současnosti jeden z největších problémů českého zdravotnictví, s nímž se potýkají i poskytovatelé lůžkových zdravotních služeb v Pardubickém kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přidělené finanční prostředky řeší pouze období od 1. července do konce tohoto roku. Od 1. ledna příštího roku má být navýšení mezd a platů pro nelékařské zdravotnické pracovníky pracující samostatně u lůžka v třísměnném nebo nepřetržitém provozu zajištěno příslušným navýšením úhrad z veřejného zdravotního pojištění promítnutým do nové úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví,“ dodal hejtman Netolický.
O dotaci na platy sester zažádal Pardubický kraj Ministerstvo zdravotnictví hned mezi prvními. „Kromě nemocnic  s akutní péčí se změna týká také dalších lůžkových zařízení na území Pardubického kraje. Mezi ně patří také léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví, odborné léčebné ústavy v Jevíčku a Žamberku, Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, ale i Léčebné lázně Bohdaneč ,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Vzhledem k tomu, že současná personální situace ve zdravotnictví není příliš příznivá, zvýšení platů velmi vítám, lepší ocenění si zdravotnický personál určitě zaslouží. Především jsem velmi rád, že se v našem kraji podařilo vyčlenit finanční prostředky bezodkladně již od 1. července s tím, že z ministerské dotace bude vše do koruny našim zdravotnickým zařízením proplaceno zpětně,“ uvedl Valtr.
Parní vlak na oslavy dráhy do Poličky pojede z České Třebové již v 6:20                                            

Následující sobotu 2. září pořádáme pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, PhD velké oslavy 120. výročí místní dráhy mezi Poličkou a Žďárcem u Skutče. Součástí oslav budou jízdy zvláštních vlaků s parní lokomotivou 464.008 "Ušatá"na trati mezi Poličkou a Žďárcem u Skutče, přičemž první ranní vlak pojede již z České Třebové (odjezd v 6:20) , kam se večer také vrátí. (Lokomotiva na snímku)Pro návštěvníky z Pardubicka a Chrudimska bude vypraven zvláštní spěšný vlak z Pardubic do Skutče s historickým motorovým vozem M131.1228 "Hurvínek" a na vybrané pravidelné vlaky mezi Pardubicemi, Skutčí, Poličkou a Svitavami České dráhy nasadí moderní motorovou jednotku "RegioShark". Tyto vlaky doplní ještě několik dalších zvláštních vlaků s motorovými vozy M240.0113 "Singrovka" a M286.0044 "Krokodýl". Návštěvníci se dále mohou těšit na bohatý doprovodný program na nádraží v Poličce, Borové a Skutči.  Stránku události na facebooku: https://m.facebook.com/events/281626635647265   Více ZDE
Do Pardubického kraje přišlo  nejvíce peněz z evropských fondů   

Článek, který byl uveden v Českotřebovském deníku 230/2017 ZDE doplňuji dodatečně o grafické vyjádření

7 žádostí o dotace v novém dotačním programu Smart akcelerátor

Celkem sedm žádostí přijal Pardubický kraj do dotačního programu vyhlášeného v rámci projektu Smart akcelerátor Pardubického kraje. Ten má za cíl nejen zmapovat a rozvíjet inovační prostředí v Pardubickém kraji, ale také zvyšovat úroveň inovačních firem, spolupráci v oblasti průmyslu, vědy a výzkumu nebo propagovat podnikatelské aktivity. Rozvíjet inovativní podnikání bude i projekt Pardubický podnikatelský inkubátor (P-PINK), který kraj letos hodlá podpořit částkou 1 milion korun.
Příjem žádostí do výše zmíněného dotačního programu probíhal od 30. června do 21. července. „V tomto termínu jsme přijali sedm žádostí s celkovou požadovanou výší dotace téměř 2,4 milionu korun. Výběrová komise hodnotila jednotlivé projekty a doporučila podpořit všech sedm v plném rozsahu,“ informovala radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová a pokračovala: „Jsem ráda, že se Smart akcelerátoru daří a přispěje k tomu, aby Pardubický kraj byl konkurenceschopný region, který se rozvíjí díky vysoké inovační aktivitě firem, špičkovému výzkumu a vzdělání, kreativitě a podnikavosti svých obyvatel.
Finanční podpora, jejíž celková výše na jeden projekt může být maximálně 450 tisíc korun, je určena na zpracování žádosti a dalších podkladů, které jsou potřebné pro předložení žádosti do výzvy vhodného dotačního programu na národní či evropské úrovni.
Podpoře podnikání a rozvoji inovativních firem v našem regionu má pomoci také projekt Pardubický podnikatelský inkubátor. „P-PINK zajistí pro zájemce dočasně a takříkajíc na zkoušku centrální vybavené místo pro potřeby začínajících firem. Nabídka bude z velké části směřována vůči nadaným studentům, kteří ještě nemají své finanční prostředky na zahájení plánované činnosti. Zde budou moci minimalizovat vstupní náklady například za vybavení nebo energie,“ vysvětlila Hana Štěpánová. „Kromě toho zde bude fungovat komplexní podpůrný program, tedy individuální mentoring nebo workshopy a semináře pro začínající podnikatele na témata, jak podnikat, jak oslovit a udržet si zákazníky a další,“ řekla radní Štěpánová a dodala, že P-PINK si také klade za cíl zajistit systematické vzdělávání veřejnosti v oblasti rozvoje podnikání a osvětu na podporu podnikavosti studentů i zástupců široké veřejnosti.
Aktivity projektu P-PINK, jehož cílem bude také sloužit jako koordinační mechanismus finanční podpory a propojování začínajících podnikatelů se zdroji z veřejného či soukromého sektoru, Pardubický kraj hodlá podpořit v letošním roce částkou jednoho milionu korun. V dalších letech by se mohlo jednat o částku 1,5 milionu korun ročně.
Návrh podpory obou aktivit bude schvalovat ještě Zastupitelstvo Pardubického kraje v polovině září tohoto roku.