Českotřebovský deník 285/2018 (5/10) 

Vyprodaný sál Na horách (lístky nebylo možné sehnat již měsíc před touto akcí), dobrá nálada, muzika, taneční vystoupení taneční školy Šárky Prossové "Paříž" připravila taneční skupina ověnčená titulem Mistra Čech 2018, a nechyběl samozřejmě ani Jan Čenský a pořadatel akce Zdeněk Neterda.  Více najdete na tomto odkazu ZDE
 
Poděkování

Děkuji neznámému nálezci k nalezení mých dokladů a zástupci velitele panu Petru Balážovi za předání.  E. Vašková

Hledáme nájemce provozovny restaurace ve spolkové chatě ZO ČZS Hliníky.
V budově jsou dvě oddělené místnosti, vybavená kuchyňka, sklad a sociální zařízení.
Vytápění je etážovým topením s krbovými kamny. Uvnitř je cca 60 míst k sedění.
K dispozici je venkovní posezení s grilem a tanečním parketem s přístřeškem pro hudebníky.
Nájem činí  4750,- Kč měsíčně + energie.  Jako bonus nabízíme  na vytápění objektu pro  první sezonu dřevo zdarma. V případě zájmu volejte – 736 607 707. Rádi Vás provedeme restaurací a vše ukážeme.

Medvědi hráli v pořadu Dobré ráno  na ČT1 a ČT24

Těsně před půl devátou si mohli diváci České televize  prohlédnout on line reportáž z přípravy "3. muzejního potlachu" v Horním Jelení, který se koná o tomto víkendu. Na potlachu je opět otevřena expozice mobilního trampského muzea, jejíž komentovaná prohlídka televizní reportérky s Jiřím Fredem Jedličkou se právě uskutečnila v pátečním ranním  televizním vysílání. Fotografie z pořadu uvádím v samostatném příspěvku, na kterém je možné také pustit i video z loňského II. muzejního potlachu v Horním Jelení.  Z fotografií i videa je tak možné si učinit jistý závěr o tom,  co vlastně nabízí Jiří Jedlička nabízí jako exponáty pro Trampské muzeum v České Třebové, které má z iniciativy českotřebovských trampů spolupracujících s mobilním trampským muzeem Jiřího Jedličky v České Třebové  vzniknout. Obrázky z tehdy ještě velmi čerstvé trampského studia umístěné do lokality Hory již byly zveřejněny v expozici tohoto muzea na loňském zářijovém potlachu v Horním Jelení (tedy dříve než v České Třebové).
Současně se zde můžeme něco dozvědět o dalším fungujícím projektu a tím je samostatná expozice "Příroda a tramping" v Jílovém u Prahy.  Tato expozice  funguje v podstatě již od roku 1987 a je součástí muzea zlata a hornictví v Jílovém,  jde o Regionální muzeum, tedy  příspěvkovou organizaci Středočeského kraje. Přestože je expozice zaměřena na oblast jižně od Prahy, tedy např. Posázaví, zachycuje oblast, kde skutečně  vznikaly první trampské osady již v roce 1918, tedy před 100 lety. I zde konají "Potlach v muzeu". Letos se konal 30. června a  měl již letos 13. ročník.    Více ZDE
 
Cestovní agentura Hana Vraspírová nabízí

Předvánoční zájezd do Prahy 8.12.  autobusem na muzikály
Čas růží za 750,- až 1350,- 
Muž se železnou maskou za 1050,-  Mefisto za 950,- 
Tři oříšky pro Popelku za 1140,- 
Osmý světadíl za 950,- a 1150,-  Sugar 980,-.
Slevy last minute, slevy first minute na léto 2019, zájezdy na lyže.    
V kanceláři Na Splavě pondělí a čtvrtek 9-12  14-16, na telefonu 723226287
a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. 
 Hana Vraspírová


Ze skautského kalendáře na říjen 2018                                       


Brigáda v Rybníku (13.10.2018) + příprava slibového táboráku


Jelikož potřebujeme v Rybníku udělat v jídelně dlažbu, svolali jsme tuto brigádu. Chceme osadit (zabetonovat) obrubníky, rozvozit štěrk, popř. další práce, kdyby se nás sešlo více. Čas konce je orientační, podle toho, jak to budeme stíhat. Jako malé poděkování pomocníkům je sleva 100 Kč z oddílového příspěvku.

 

Středisková drakiáda 2018 (14.10.2018)


S sebou: draka, pláštěnku, hrneček na čaj, 20 Kč, oblečení na sport i do větru, šátek a servisní materiál na opravu draků, kpz. Středisková akce. Je určena i pro neskauty, tak si s sebou vezměte kamarády. Na akci mohou přijít i rodiče.

 

Slavnostní zasazení Stromu svobody (23.10.2018)


Sraz: 15:55 na Novém náměstí u lípy svobody, Návrat: 17:00 u polikliniky, S sebou: kroj,

V letošním roce, kdy naše země slaví 100 let od založení, se zúčastníme slavnostního zasazení Stromu svobody.

Akci připravují ZO ČSOP PODORLICKO ČESKÁ TŘEBOVÁ, JUNÁK - ČESKÝ SKAUT, STŘEDISKO JAVOR ČESKÁ TŘEBOVÁ A NADACE PARTNERSTVÍ. Kdo má, tak přijďte v kroji!!.

 

Schůzka rodičů - říjen 2018 (24.10.2018)


Na schůzce  probereme akce do konce roku. Domluvíme se na jedné akci, kterou jsme prozatím na stránky nedali.

Zhodnotíme mezinárodní spolupráci. Předložíme vyúčtování tábora. Podebatujeme o táboru v příštím roce.

Předáme pár informací pro rodiče nováčků a budeme moci probrat další věci, co Vás budou zajímat.

 

Slavnostní kladení věnců u příležitosti oslav

Dne vzniku samostatného československého státu (28.10.2018)


Další akcí ke 100 letům republiky je kladení věnců u pomníku T. G. Masaryka, který se nachází na křižovatce ulic Krátká a Masarykova. Jelikož je to slavnostní událost, přijďte prosím v kroji (nezapomeňte na černé kalhoty). Bude se stát i čestná stráž.

 

Podzimní návštěva Olawy (02.11.2018 - 04.11.2018)


Program připravují polští harceři. Necháme se překvapit. Většinou bývá program velmi bohatý!!!

Možnosti jsou: Pevnost stříbrná hora, Kopalnia Nowa Ruda, Kopalnia niklu, Kopalnia uranu, Gory Stolowe, Zloty Stok, Medvědí jeskyně, ZOO Wroclaw, Aquapark Wroclaw, Zámek Ksiaz (odkazy jsou na stránkách).

Akce spolupráce s polskými harcery je podpořena Pardubickým krajem a Městem Česká Třebová.


Knihovní centrum U Vokolků bude mít do zimy nové střechy

Lidé procházející pardubickým Příhrádkem už mohou na vlastní oči vidět některé výsledky probíhající rekonstrukce historických domů čp. 6, 7 a 8, které budou za dva roky sloužit jako detašované pracoviště Krajské knihovny s názvem připomínající významnou uměleckou rodinu Vokolkových. Pardubický kraj na tento projekt za 54 milionů korun využívá evropské fondy pro Hradecko-pardubickou aglomeraci. Stavbaři nyní provádějí výměnu střešní krytiny budov.
„Příhrádek tvoří jakési pomyslné srdce zlatého pardubického trojúhelníku mezi zámkem, Winternitzovými mlýny a Pernštýnským náměstím. Na všech čtyřech místech má Pardubický kraj významné historické budovy ve svém majetku, a proto nám velmi záleží na tom, abychom je mohli uvést do takového stavu, aby dobře sloužily obyvatelům kraje, našim kulturním institucím a také aby lákaly turisty. Myslím, že v tomto ohledu máme na tomto ojedinělém místě výjimečnou šanci,“ řekl 1. náměstek hejtmana kraje pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Práce na rekonstrukci pokračují podle Jiřího Požára, který zde vykonává stavební dozor, přesně podle dílčího harmonogramu. „Všechny práce, které by mohlo ohrozit počasí, chceme mít do zimy hotové. Pokračují opravy střech, fasádních omítek, jsou vyrobena a připravena k osazení okna a venkovní dveře. Uvnitř budov probíhá montáž rozvodů kanalizace, vody a silnoproudu, provádějí se speciální vnitřní omítky, které složením odpovídají původním.“
Všechny práce bedlivě sledují i památkáři. „Vše, co jde, se snažíme zachovat a ošetřit, takže třeba více než 80 procent krovů je původních, jen jsme je napustili přípravky proti škůdcům. Také některá okna, dveře a zárubně jsme repasovali, další jsou repliky,“ sdělil Jiří Požár. První hotová střecha na domě čp. 8 už svítí klasickými bobrovkami.
Domy z 16. století jsou založeny na pilotech. Stavbaři jejich základy zpevnili takzvanými mikropiloty, ty původní přitom zůstaly zachovány. Se vzlínající vlhkostí si poradili systémem elektroosmózy. „Elektrody jsou zavedeny do země a podél jednotlivých místností ve výšce jednoho metru. Systém už je funkční a odvádí vodu dolů, nedovolí jí vzlínat do zdiva,“ vysvětlil Jiří Požár.
„Velkou výhodou je, že jsme mohli navázat na výměnu kanalizace, kterou na Příhrádku v létě prováděly Vodovody a kanalizace pro budovy Národního památkového ústavu. To znamená, že se do dlažby nebude muset kopat dvakrát,“ konstatoval Roman Línek.
Přes zimu se bude na Příhrádku pracovat na interiérech. V několika místnostech se dochovaly i zbytky fresek, které si vyžádají zásah restaurátorů.

 
Tvář Pardubického kraje: Vybrané akce

Velká pardubická steeplechase
Pardubice, dostihové závodiště 14. 10. 2018  www.vpcp.cz
Nejtěžší překážkový dostih kontinentální Evropy dlouhý 6900 metrů je vrcholem dostihové sezóny a zároveň je i společenskou a sportovní událostí s nejdelší tradicí u nás.
Iscarex Pohár
území Pardubického kraje  po celý rok 2018  www.iscarex/iscarexcup
Celoroční seriál závodů v silničním i přespolním běhu a v běhu do vrchu  pro všechny věkové kategorie.

 

Upozorňujeme řidiči na omezení provozu na silnice I. třídy č. 43 v úseku od výjezdu z obce Brněnec směr na Březovou nad Svitavou v délce cca 1. 170 m.  Důvodem jsou velkoplošné výspravy za účelem odstranění poruch vozovky. Opravy jsou naplánované od 1. října do 31. října 2018. Po tomto termínu budou na silnici I/43 prováděny pouze dokončovací práce (nové vodorovné a svislé dopravní značení). Objízdná trasa se nestanovuje. Provoz bude veden kyvadlově.





  •