Českotřebovský deník 292/2018 (10/10)
Další žáci budou mít vyučování přímo ve firmě.
Českotřebovská VDA posiluje spolupráci s AVX v Lanškrouně

V sídle společnosti AVX v Lanškrouně bylo v úterý ráno slavnostně otevřeno nové školicí středisko, které poslouží studentům VOŠ a SŠ technické v České Třebové a dalším středním školám.  Pardubický kraj tak pokračuje v navazování užší spolupráce svých škol a významných zaměstnavatelů v regionu. Cílem je, aby se žáci vzdělávali přímo v provozech společností a tím kromě odborných zkušeností získávali také pracovní a sociální návyky. Firmy mohou zároveň již od počátku sledovat své potenciální zaměstnance, nabídnou stipendia či další kariérní růst.
„Pro nás je důležité, že naše školy navazují další a další spolupráce, které nevedou pouze k několikadenním praxím, ale jedná se o dlouhodobé praxe přímo ve výrobě či právě ve školicím středisku, které je přímo v areálu. Studenti navíc od samého začátku pracují na konkrétních výrobcích a ne na něčem, co poté poslouží maximálně na školní výstavě či burze škol. Nedílnou součástí jsou také základní pracovní návyky, které student rozhodně za několikadenní praxi nezíská,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Záměr kraje, aby docházelo k užším vazbám škol na zaměstnavatele, potvrzuje také krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. „V současné době de facto neexistuje technická škola bez vazby na některého ze zaměstnavatelů. Žáci konají praxe, stáže či exkurze. Kvalitativně vyšší formou spolupráce je potom to, že žáci ve skupině se svým mistrem nebo učitelem, realizují výuku na školském pracovišti zřízeném přímo ve výrobním podniku. Část žáků je v továrně ve stejném čase vzdělávána firemním instruktorem. Na Ústeckoorlicku už fungují dvě školní dílny ve firmách Bühler Žamberk a ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí, vyučují se zde kovoobory. Dnes bylo nově otevřeno školicí středisko ve firmě AVX Lanškroun. Firma vyrábí tantalové elektrolytické kondenzátory pro mobilní telefony. Žáci ze středních škol se v AVX Lanškroun budou věnovat automatizaci, měření, elektronice apod. Společnost AVX se tímto krokem zařadila mezi nejvýznamnější podporovatele technického vzdělávání v Pardubickém kraji a já bych manažerům firmy rád touto cestou poděkoval,“ řekl radní Bernášek.
 
Příjem žádostí do 4. výzvy kotlíkových dotací byl zahájen,
další zájemci mají stále šanci

Pardubice - Pardubický kraj zahájil 9. října 2018 příjem žádostí v rámci 4. výzvy kotlíkových dotací. Dotace je určena pro fyzické osoby na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním. Dotace se vztahuje na staré kotle v rodinných domech na území Pardubického kraje, které nesplňují třídu 3, 4 nebo 5 podle ČSN EN 303-5.
„K 9. říjnu evidujeme přibližně 660 předložených žádostí. Finanční prostředky určené pro žadatele této 4. výzvy nebyly zatím vyčerpány. Další zájemci tak mají možnost se stále o dotaci ucházet,“ uvedla radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
V rámci dotace lze pořídit některý z těchto nových zdrojů tepla:
·         kotel kombinovaný (uhlí + biomasa) s automatickým přikládáním,
·         kotel na biomasu s ručním přikládáním,
·         kotel na biomasu s automatickým přikládáním,
·         tepelné čerpadlo,
·         plynový kondenzační kotel.
Bližší informace k podmínkám výzvy lze získat na portále Pardubického kraje https://www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace. Tam lze zároveň získat kontakty na pracovníky poskytující konzultace k podmínkám výzvy, a kteří případně poradí s registrací, vyplněním i odesláním žádosti.
 
Manažer antikomunisty Martina Dejdara vstoupil do KSČM
a vyzývá Filipa k rezignaci“

Internetem se začala šířit informace o tom, že manažer antikomunisty, herce a producenta Martina Dejdara vstoupil do Komunistické strany Čech a Moravy a je aktivní v platformě požadující „sesazení“ vedení KSČM včele s Vojtěchem Filipem.
„Je pravdou, že jsem se v září stal členem KSČM s cílem pomáhat sociálně slabým, těžce tělesně postiženým, seniorům a maminkám samoživitelkám. Komunistickou stranu Čech a Moravy považuji za jedinou poctivou levicovou stranu. Pro Martina Dejdara jsem ovšem přestal pracovat již v roce 2014, kdy jsem velmi vážně onemocněl“ říká Roman Roun, který před čtyřmi lety onemocněl šesti závažnými autoimunitními nemocemi a následně prodělal složitou léčbu, kdy se zcela stáhl z veřejného života.
„Pravdou je, že jsem své levicové přesvědčení nikdy neskrýval, v letech 1998 – 2001 jsem pracoval jako redaktor Haló novin a dokonce jsem dělal rozhovor s Lucií Vondráčkovou, kterou jsem po té dva roky zastupoval. Díky komunistickým Haló novinám jsem se tak vlastně dostal do branže. Do KSČM jsem vstoupil až letos, tedy v době, kdy mohu straně nabídnout své letité manažerské zkušenosti a především volný čas“, dodal Roun.
Producent a manažer Roman Roun se včera stal jedním ze signatářů komunistické platformy RESTART a požaduje okamžité odstoupení Vojtěcha Filipa a celého stranického vedení. Filipovo chování považuje Roun za projev arogance sledující pouze osobní zisk. „Vojtěchu Filipe: odejdi se ctí, pokud Ti ještě nějaká zbyla!“, vyzývá předsedu KSČM Roman Roun.
 
Muzeum v továrně v Žamberku
Dnes o něm byl 1. Díl seriálu na ČT 1 . Stojí to za zhlédnutí.  
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11795694217-dovolena-v-ere-pary/417235100131001-tovarna-se-otvira/
 
Krajští záchranáři mají nový slavnostní prapor

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje se od středečního rána pyšní novým slavnostním praporem, který pro svoji příspěvkovou organizaci pořídil Pardubický kraj v rámci oslav 100 let od vzniku Československa. Slavnostního předání se proto zúčastnili také hejtman Martin Netolický a krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. Prapor, jehož základem je logo krajských záchranářů a motiv svatého Kryštofa, patrona záchranářů, poutníků, řidičů či horníků, bude využíván při slavnostních příležitostech.
„V rámci oslav 100 let od vzniku Československa se v Praze uskuteční slavnostní přehlídka složek integrovaného záchranného systému, a proto jsme se s panem ředitelem Paarem dohodli, že nejen pro tento slavnostní okamžik pořídíme naší záchrance slavnostní prapor. Ten na jedné straně představuje logo Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje a na druhé je vyobrazen svatý Kryštof, který je patronem záchranářů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Jedná se především o symbolickou záležitost a další možnou prezentaci našich záchranářů. Stejně jako hasičské jednotky, či další složky IZS je prapor důležitý především jako prezentace naší organizace, jejíž činnost chceme nadále prezentovat veřejnosti, protože ta často nemá přesné povědomí o tvrdé práci našich záchranářů,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr.