Českotřebovský deník 296/2018 (14/10)
Vrchol letošního varhanního festivalu: Pocta Zdeňku Pololáníkovi

Mimo vlastní koncert se podvečer ještě na Římskokatolické faře konala živá a velmi dobře navštívená beseda s hudebním skladatelem, varhaníkem a hudebním pedagogem Zdeňkem Pololáníkem. U diskusního stolu před besedníky společně zasedl doc. Mgr. Františkem Preislerem, se kterým dlouhá léta spolupracuje. Společně také tento festival před 15 lety uvedli v život.  Předtím se ovšem právě především doc. František Preisler zasloužil se o to, že v našem městě pro takový cyklus koncertů oslavujících varhanní hudbu máme podmínky. Vzniku varhanního festivalu předcházela náročná oprava a rozšíření varhan v kostele sv. Jakuba, které z poloviny podpořilo město Česká Třebová, následně byl opraven historický barokní varhanní nástroj v rotundě sv. Kateřiny. Z besedy vyplynulo, že smysl varhanního festivalu, vtisknutý jeho zakladateli - popularizovat varhanní hudbu - se daří naplňovat. Festival je z velké části věnován duchovní hudbě a právě té se Zdeněk Pololáník prakticky celoživotně věnuje. Jméno Zdeňka Pololáníka je dále spojeno ještě s dalším festivalem v Tišnově, blízko skladatelova bydliště (Ostrovačice), který má však širší zaměření, ve kterém dochází průběžně i ke změnám. Letos se zde konal VII. ročník Festivalu Zdeňka Pololáníka.
Dotazy od posluchačů besedy byly ukazovaly na znalostí skladatelova díla a jeho vývoje, na jeho působení na JAMU, hovořilo se také o spolupráci s doc. Mgr. Františkem Preislerem. Hodina určená na besedu rychle uplynula, následoval koncert "Pocta Zdeňku Pololáníkovi  v kostele sv. Jakuba, na kterém vystoupila dcera Zdeňka Pololáníka Jana Kubová - Pololáníková.. Více ZDE

Hledáme nájemce provozovny restaurace ve spolkové chatě ZO ČZS Hliníky.
V budově jsou dvě oddělené místnosti, vybavená kuchyňka, sklad a sociální zařízení.
Vytápění je etážovým topením s krbovými kamny. Uvnitř je cca 60 míst k sedění.
K dispozici je venkovní posezení s grilem a tanečním parketem s přístřeškem pro hudebníky.
Nájem činí  4750,- Kč měsíčně + energie.  Jako bonus nabízíme  na vytápění objektu pro  první sezonu dřevo zdarma. V případě zájmu volejte – 736 607 707. Rádi Vás provedeme restaurací a vše ukážeme.

AD: Jan Perner osmiletý

Právě jsem si přečetla příspěvek paní Korejtkové, týkající se sochy Jana Pernera, umístěné na velmi frekventovaném prostoru před nádražím. Nedá mi to, abych pár slov nepřidala. Jistě, názory na toto dílo jsou individuální, diametrálně se liší, na svůj názor má každý právo. Nebudu se zabývat vynaloženými náklady na sochu, ani náklady na její údržbu, nejsem ekonom. Nebudu se zabývat ani uměleckou hodnotou díla, nemám na to vzdělání. Jako prosté ženě z lidu mě napadá jediná otázka. Bylo by zhotovení sochy svěřeno stejnému autorovi, kdyby prostor před nádražím nesl jméno T.G.Masaryka, nebo Václava Havla?
Iva Stolínová
Výstava Náš kostelíček skončila - 300 návštěvníků za dva dny

Výstava obrázku rotundy sv. Kateřiny zahájená páteční vernisáží v neděli po 17. hodině skončila.
Návštěvníci litovali, že je pouze dvoudenní , mnoho lidí na víkend odjelo a na výstavu se nedostalo.  Z organizačních důvodů to bohužel nešlo jinak udělat,  sami pracovníci Městského muzea by si představovali delší včas na uspořádání výstavy, takto bylo nutné vykonat spoustu  práce spojené s vypůjčením exponátů, jejich instalací a brzo potom  následuje likvidace, odvezení stojanů, vrácení obrazů majitelům, výstava proběhla v netypickém prostředí, ale měla svůj "genius loci". Ale samotné zapůjčení obrazů na výstavu bylo slíbeno jen na omezenou, krátkou dobu.
Na výstavu přijeli také návštěvníci z Ústí nad Orlicí a Litomyšle a chtěli se také při této příležitosti podívat dovnitř do rotundy, ale byla uzavřena. Prostě nebylo možné se vším počítat. Kolekce vystavených 42 obrazů od 26 autorů jistě nebyla úplná, byli zde někteří autoři postrádáni. Nyní existuje docela slušný výčet  osob ochotných obrazy na výstavu zapůjčit a pokud bude někdy možné připravit výstavu dlouhodobější, bude jistě také počet vystavujících obrazů úplnější.  Již vernisáž výstavy byla dobře navštívená a návštěvnici  přicházeli na výstavu po celou sobotu a neděli až do samotného konce výstavní doby.  Také na dobrovolném vstupném se vydělal poměrně zajímavý obnos.  Výstavu :Náš kostelíček" lze tedy hodnotit jako úspěšnou, i když měla jistě i své neduhy, věřím že se někdy s výstavou v podobném duchu setkáme třeba přímo v prostorách městského muzea, v podmínkách, kdy bude na přípravu výstavy čas.
Chtěl bych odkovat pracovníkům městského muzea za velký kus práce, který při přípravě, zajištění, provozování a likvidaci výstavy udělali, myslím, že to byl pěkný příspěvek k letošní připomínce 740. výročí první zmínky o České Třebové.

Sociální služby Domov pro seniory přijmou do pracovního poměru PPOP
(pečovatelku). Nástup možný ihned. Možnost doplnění vzdělání při zaměstnání. Bližší informace
zdravotni@socialnisluzbyct.cz, p.Drvoštěpová Dagmar 465 503 400,739344576.


Velká Pardubická 2018

Jan Faltejsek na sedmiletém koni Tzigane du Berlais se stal vítězem letošní Velké pardubické a celkově si tak připsal už páté vítězství . Druhý skončil Marek Stromský v sedle koně Hegnuse.

 

Foto Honza Pecháček 14.10.2018

Cestovní agentura Hana Vraspírová nabízí

Předvánoční zájezd do Prahy 8.12.  autobusem na muzikály
Čas růží za 750,- až 1350,- 
Muž se železnou maskou za 1050,-  Mefisto za 950,- 
Tři oříšky pro Popelku za 1140,- 
Osmý světadíl za 950,- a 1150,-  Sugar 980,-.
Slevy last minute, slevy first minute na léto 2019, zájezdy na lyže.    
V kanceláři Na Splavě pondělí a čtvrtek 9-12  14-16, na telefonu 723226287
a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. 
 Hana Vraspírová

Fotbalový klub - výsledky z víkendu

A mužstvo porazilo Heřmanův Městec 3:0.
B mužstvo vyhrálo v Kunvaldu 3:1
Starší dorost remizoval s Benešovem 1:1.
Mladší dorost prohrál s Benešovem 0:8.
Starší žáci vyhráli v Pardubičkách 2:1.
Mladší žáci remizovali v Pardubičkách 2:2.

Výsledky z II. ligy hokejbalu 

Sobota 13. října  Lokomotiva Česká Třebová - Hradec Králové 5 : 0
Sobota 6. října Heřmanův Městec - Česká Třebová  2 : 4
Současný stav soutěže, kde není stejný počet odehraných utkání popisuje tabulka - vypadá dobře:

2. Liga - ČECHY VÝCHOD - Základní část

Poř.
Název týmu
Z
V
VP
R
P
Skóre
B
1. Č.Třebová 5 4 0 0 1 23:11 12
2. Ježci HM 5 2 1 1 1 23:16 9
3. 1.HBC Svitavy 6 3 0 0 3 9:21 9
4. Chlumec n./C. 5 2 1 0 2 14:8 8
5. Autosklo PCE B 5 2 1 0 2 22:17 8
6. H.Králové B 6 2 1 0 3 18:24 8
7. Přelouč B 5 2 0 1 2 25:23 7
8. Žamberk 4 2 0 1 1 12:10 7
9. Svítkov Stars B 5 0 0 1 4 10:26 1