Českotřebovský deník 304/2018 (22/10)
VOLBY „nanečisto“ 2018 - hledá se ředitel školy ZŠ Ústecká Česká Třebová

Naše škola letos uspořádala tzv. „VOLBY NANEČISTO“, protože se v té době konaly i volby do zastupitelstva obce Česká Třebová. Žáci ZŠ Ústecká měli možnost podívat se, zjistit a vlastně si i vyzkoušet, jak takové volby probíhají. Každá třída druhého stupně zastupovala jednu volební stranu. Zvolila si název strany, logo, program, vytvořila kandidátní listinu, uspořádala kampaně a nechyběly ani menší úplatky v podobě různých sladkostí. Den před volbami se konala tisková konference všech stran, kde lídři pronesli svá programová prohlášení. Následující den probíhaly již volby. Volilo se ve volebních místnostech, za plentou a volební lístek se vhazoval do urny. Na vše dohlížela volební komise, složená ze členů školního parlamentu. Výsledkem voleb měla být vítězná strana a lídr s největším počtem hlasů, který se stane „ ředitelem ZŠ Ústecká“. Volby vyhrála strana EGO (empatická generace občanů), žáků ze třídy 9. B. A ředitelkou školy by se stala Sára Serbousková, která jako lídr této strany obdržela nejvíce volebních hlasů. Odměnou pro vítěze bude návštěva Poslanecké sněmovny a pro lídra pozvánka do ředitelny k paní ředitelce. Musím uznat, že to bylo asi nejživějších 14 dní, co jsem na této škole zažila. Třídy začaly spolupracovat a celkově jsem se seznámila se spousty dalšími lidmi ze školy. Bylo to určitě skvělé zpestření klasických týdnů školy. Nebyla to jen zábava, ale i příprava a poučení do života.  Lídr strany EGO

Křest nové knihy Martina Šebely, Česká Třebová a Velká válka 1914–1918

Městská knihovna Česká Třebová vás zve na křest nové publikace Martina Šebely Česká Třebová a Velká válka 1914–1918. Křest proběhne v městské knihovně ve Smetanově ulici ve středu 21. listopadu 2018 v 16:30 hod. Hudební doprovod zajistí Mgr. Milada Hamplová a Bc. Pavla Strouhalová. Během křtu bude možno si výše uvedenou publikaci zakoupit.
Hledáme nové kolegy

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme od 1. 11. 2018 ASISTENTA PEDAGOGA na úvazek 20 hodin týdně. Základní škola Česká Třebová, Ústecká přijme UČITELE/-KU ANGLIČTINY s předpokládaným nástupem od března 2019. Bližší informace: reditel@zs-ustecka.cz nebo tel. 465 531054 nebo 605 717350.
 
Pohádkový listopad v městské knihovně

Přijďte si užít podzim s pohádkou. V listopadu proběhne již tradiční pásmo pohádek doprovázené tvořením pro děti. Všechna představení se konají vždy v sobotu v 1. patře knihovny od 16 hodin. Vstupné na každé představení je 20 Kč. Po každém divadelním představení následuje tvořivá dílnička pro děti. Akce se koná   za podpory Města Česká Třebová a Pardubického kraje.
Výjimkou je Matyldino pohádkohraní, které probíhá vždy první úterý v měsíci na dětském oddělení od 16 hodin (vstupné dobrovolné).
Program:
Sobota 3. 11. v 16 hod. Sportovní pohádka (Divadlo Kufr)
Úterý 6. 11. v 16 hod. Matyldino pohádkohraní (předčítání pro děti s hrami a vyráběním)
Sobota 10. 11. v 16 hod. Princezna na hrášku (Divadlo Koráb)
Sobota 17. 11. v 16 hod. O pekařském štěstí (Malé velké divadlo)
Sobota 24. 11. v 16 hod. Andělské vánoce (Divadelní spolek MIM o. s.)
 
ZNÁME NEJKRÁSNĚJŠÍ ANTISTRESOVÉ OMALOVÁNKY
(TÉMA KNIHY, KNIHOVNY A ČTENÍ)

V březnu letošního roku vyhlásila městská knihovna výtvarnou soutěž s názvem „Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení“. Do konce září se sešlo větší množství opravdu vydařených omalovánek, ze kterých bylo náročné vybrat ty nejlepší. Některé překvapily svým nápadem, další svým zpracování, někteří soutěžící nakreslili hned několik obrázků! Děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili. Původně byla určena pro děti od 10 let, ale nakonec jsme omezení zrušili a nejmladší účastnici byly pouhé čtyři roky! Po dlouhém rozhodování byli vybráni tři výherci mezi dětmi a čtyři dospělí, pro které jsme připravili drobné dárky, které jsou k vyzvednutí v knihovně. Ty nejzdařilejší omalovánky si budete moci vybarvit, protože vyjdou tiskem.
Výsledky soutěže:
Kategorie dospělí:
1. místo Markéta Doležalová  2. místo Marta Heptnerová  3. místo Iva Svobodová 3. místo Miloslav Tomeš
Kategorie děti:
1. místo Petra Čečotková  2. místo Magdalena Kadlecová  3. místo Sára Zahálková
 
Rybáři hlásí 
Pravidelný páteční prodej pstruhů v líhni v Javorce končí 2. listopadu             
 
Cyklověž v Moravské Třebové pod palbou kritiky

Článek v Deníku najdete ZDE
Stojí ovšem za poznámku navíc.  Moravskotřebovská BIKETOWER je porovnávána s Pardubicemi a Hradcem Králové. Podle mne nepatřičně. Je třeba dohlédnout dál. Stejné cyklověže postavili také u nádraží Litoměřice - město (využitá málo) nebo v Lysé nad Labem (využitá hodně).  Záleží za tom, jak je v dané lokalitě využívána cyklodoprava. Zatímco v České Třebové by zřejmě BIKETOWER využita jistě nebyla,  úplně jiné by to bylo  např. v Chlumci nad Cidlinou, kde je prostě kolo běžný dopravní prostředek a město má okolí, kde se cyklodoprava hodně využívá. V Moravské Třebové si o investici rozhodli sami a je to jejich problém, je těžké je zvenku kritizovat. 
 
Sociální služby Domov pro seniory přijmou do pracovního poměru PPOP
(pečovatelku). Nástup možný ihned. Možnost doplnění vzdělání při zaměstnání. Bližší informace
zdravotni@socialnisluzbyct.cz, p. Drvoštěpová Dagmar 465 503 400,739344576.
 
Kraj podpoří školení čtyř začínajících lékařů

Pardubický kraj pokračuje v motivaci výchovy mladých lékařů proti nedostatku praktických lékařů v regionu, a proto opět vyhlásil dotační program na podporu školitelů, kteří se ujmou absolventů medicíny, kteří se hodlají stát praktickými lékaři nebo lékaři pro děti a dorost. Krajskou podporu v celkové výši 240 tisíc korun získají čtyři žadatelé. Pro každého je připravena částka 60 tisíc korun.
„V rozpočtu máme pro letošní rok připraveno 500 tisíc korun. Nakonec jsme obdrželi čtyři žádosti, kdy každá z nich splnila náležitosti pro přiznání krajské dotace. Personální situace ve zdravotnictví obecně není přívětivá, jelikož stávající lékaři stárnou a noví příliš nepřichází. Proto se touto formou snažíme nové zdravotníky motivovat, a to k působnosti právě v našem regionu,“ uvedl krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr. „Krajský finanční příspěvek může zaškolující lékař využít například na školení či stáže v nemocnicích, ale také jako finanční přilepšení pro začínajícího lékaře,“ doplnil radní Ladislav Valtr.
Než absolvent získá způsobilost pro samostatný výkon práce praktického lékaře, musí projít vzdělávacím cyklem. Toto vzdělávání probíhá formou rezidenčních míst, která vypisuje, schvaluje a financuje Ministerstvo zdravotnictví. Rezidenční místo vzniká u poskytovatele zdravotních služeb, který vypíše výběrové řízení a vybere si absolventa - rezidenta, kterého bude školit. Rezident se pak stává jeho zaměstnancem. Dotace od ministerstva zdravotnictví je však určena pouze na částečnou úhradu nákladů souvisejících se specializačním vzděláváním zdravotnických pracovníků.
 
Češi, Poláci a Němci řeší zlepšení života u společných hranic

Na zámku Książ ve Wałbrzychu se sešli zástupci pohraničních regionů a měst, aby zahájili jednání o dlouhodobé koncepci vyváženého rozvoje polsko-česko-německého pohraničí. Pardubický kraj zastupovala radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová.
„Vzhledem k tomu, že se jedná o převážně horský region, mají tu lidé horší dopravní dostupnost na různé služby, vzdělávání nebo podnikání. Často je pro ně jednodušší cesta do sousedního sátu než do vlastního, ale to pro ně bývá v mnoha ohledech stále složité,“ říká Hana Štěpánová a pokračuje: „Zároveň s odstraňováním administrativních bariér třeba při vstupu na pracovní trh sousedů by naše země v této oblasti mohly spolupracovat na společné propagaci cestovního ruchu, na ekologických otázkách nebo i na prevenci živelných katastrof.“
Zástupci Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje se spolu s maršálkem Dolnoslezského vojvodství a primátorem města Wałbrzych dohodli, že tyto aktivity propojí se svazkem NOVUM, který byl v minulých letech ustaven, a budou usilovat o jejich podporu v Evropské unii. Připojit by se k těmto aktivitám mělo i Sasko.