Českotřebovský deník 313/2018 (1/11)
Jak jsme v MŠ U Koupaliště slavili svátek republiky

Nejraději bydlím v zemi,
kde mi všichni rozumějí,
kde mám mámu, tatínka,
bydlí tu má rodinka.
Od hor k horám v mojí vlasti,
mluvíme tu rádi česky.
Střídá se nám mírné klima,
jaro, léto, podzim, zima.
Nejsou jiná místa hezká,
než-li je ta země Česká.
Oslavy stého výročí vzniku Československa jsme vnímali jako velkou příležitost posílit v dětech občanství, lásku k rodnému jazyku a lásku z naší zemi. Vyprávěli jsme si o symbolech země - hymně, vlajce, znaku, a národním stromu – lípě. Prohlédli jsme si obrázky Prahy a  Pražského hradu- sídlo našeho pana prezidenta. Na oslavy naší republiky jsme si uklidili školní zahradu a připravili ji k zimnímu spánku.
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
Jak jsme volili novou starostku a další nové funkcionáře města

Další snímky J. Pecháčka dotvoří atmosféru z jednání ustavujícího zastupitelstva města 31.10. 2018. Ode dneška 1.listopadu již na českotřebovské radnici  pracuje nové vedení města, které má při přebírání svých funkcí spoustu práce. Je třeba řešit průběžně vzniklé situace, čas se nedá zastavit. Na dalších snímcích se můžeme ještě jednou vrátit do středečního odpoledne:
 

Hudební festival v pětitisícovémn městě Skutči lze jen obdivovat. Je to v pardubickém kraji velmi významná událost, od jejich pořadatelů, která na přípravě festivalu pracují celý rok se můžeme mnoho naučit. Nejen na dramaturgii, ale i na propagaci festivalu, se kterou začínají  5 měsíců před jeho začátkem a  trpělivě vytvoří obraz Skutče jako města velmi kulturního, Součástí  dvou měsíčního festivalu jsou také tři externí koncerty v Proseči, Chrasti a v Luži, koncerty v Kulturním klubu ve Skutči, tamním muzeu, ale také na tamním zimním stadionu, který dokážou dobře zazvučit a také naplnit (viz fotografie).  Duší skutečského festivalu je neúnavný propagátor Matěj Zelinka, který poslal nyní programovou nabídku i k nám do České Třebové, byť je o velkou vzdálenost. prozkoumáte-li však nabídku programů, ukáže se, že není od věci se do Skutče na festival vypravit. Dokáže-li přijet stovka hokejových fanoušků  třeba do Hlinska, Světlé či Chrudimi, proč nezajet za krásným zážitkem z festivalové nabídky také do Skutče. 
S programem festivalu "Tomáškova a Novákova hudební Skuteč 2019" se můžete seznámit ZDE



Českotřebovský deník měl v říjnu  rekordní návštěvnost stránek 

Celkový počet návštěv webu činil podle statistik serveru "Navrcholu.cz" 36509, tedy zatím nejvíce v historii.  Průměrně to vychází  1180 návštěv webu denně, tedy včetně sobot a nedělí..  Pokud navštívíte web ve stejném dni opakovaně, tak se to do tohoto počtu započítává. Ze statistik lze vyčíst i v kterých denních hodinách je návštěvnost nejvyšší a nejnižší a tako i IP adresy návštěvníků webu a  další technické informace i prohlížečích a zobrazovacích systémech.  Návštěvnost stránek je dána především tempem aktualizací a zde je možné očekávat, že probíhá minimálně jednou, ale zpravidla dvakrát i vícekrát denně.  Každý den přibudou na webu  minimálně tři nové příspěvky, často ovšem mnohem více. Za deset měsíců letošního roku navštívilo web Českotřebovského deník celkem téměř a 270 tisíc návštěvníků. Veškerá práce s tím spojená je  prováděna zdarma, veškerá propagace akcí je prováděna zdarma a minimální příjem z reklamy nekompenzuje ani potřebné poplatky. Web je otevřený pro zveřejňování všech příspěvků známých přispívatelů mezi kterými nedělá žádné rozdíly. Jediným sponzorem webu je firma Probit elektro. (mm)


CHL 2018/2019 - pomalu končí 1. část soutěže




Drobnosti

l Hodiny na věži českotřebovského kostela sv. Jakuba ukazují špatný čas. Situace se nelepší, chybný čas ukazují hodně dlouho. Je-li možná oprava, proveďme ji. Bylo by asi lépe, aby raději hodiny nešly, než by měly ukazovat špatný čas. Někdy se nelze také spolehnout na čas uvedený na hodinách na budově českotřebovského gymnázia. Zato vždy správný čas ukazují hodiny na terminálu nebo na staré radnici.  Tam tedy směřuje pochvala..... 
 
l Zrcadlo, které má pomáhat motoristům  v zatáčce nad prodejnou automobilů na Lhotce (u Helbichových) možná vítr nebo jiný vliv natočil tak, že automobil  vyjíždějící do kopce nevidí za zatáčku, ale vidí jen sám sebe a pro neznalého řidiče to může být i šok.  Přimlouvám se za  za opravu a správné natočení zrcadla.
 
l Parkoviště u Billy bývá plné,  někdy dopoledne zde není volné ani jedno místečko. Jde o soukromé parkoviště pro návštěvníky prodejny Billa, ale mimo to zde parkuje mnoho a mnoho aut za jiným účelem. Problém  dozrává postupně v řešení úpravy parkování, bude třeba stanovit časové omezení pro bezplatné stání,  delší parkování bude zpoplatněno. Podmínky bude řešit město ve spolupráci s majitelem parkoviště. I město parkoviště potřebuje,  v lokalitě je budova TEZA, kde jsou obchody a ordinace lékařů a v sousedství školní budova VDA, která vlastní parkoviště s dostatečnou kapacitou nemá.
 
l Parkoviště na dopravním terminálu  je  stále častěji zcela zaplněné. Ztrácí  se tím účel, pro který bylo zřízeno, systém "zaparkuj a je´d (vlakem) pak nefunguje.  Podzemí tedy z velké části slouží jako podzemní garáže. Plné využití terminálu  bylo jistě způsobenou  velkou zimní akcí, při které bylo možné získat celoroční parkování v tomto podzemí za 4000 korun, což využilo mnoho majitelů vozidel, které nevlastní jiné garáže.  Nebo je někdy i vlastní a využívají jako sklady nebo k podnikání.   Během zimních měsíců vyprší  roční předplatné  z poslední akce a předpokládá se, že pro další období již sleva nebude poskytována, za roční parkování bude třeba zaplatit plnou cenu 6000 Kč.  I tak to bude levnější něž pronájem garáží.  Toto opatření by mohlo nějaká  místa v podzemí uvolnit tak, aby opět bylo možné v podzemním terminálu najít  místo k zaparkování pro cestující  železničními spoji. Nyní  mělo předplaceno roční parkování z minulé akce cca 90 motoristů a byla tak obsazena cca třetina parkovacích míst. 
 
l Ještě k systému příjezdu do podzemí terminálu. Na displeji svítí nula, nevšimli jste si a snažíte se do terminálu přijet - svítí přece zelené světlo, tedy "volno". Jenže vjet nemůžete, parkovací lístek vám automat nevydá, závora se nezvedne. Musíte čekat až někdo vyjede - a nevíte jak dlouho, nebo couvat a to poměrně složitě do kopce a do oblouku, a obrubníky zde jsou vysoké a narazit do nich může znamenat proražení pneumatiky.  Nedalo by to nějak změnit, a při  nulovém počtu volných míst rozsvítit alespoň červené světlo?


Chce to mít základy jazyka, říkají dobrovolnice po návratu z Francie

Na základě spolupráce Pardubického kraje s Regionem Centre v oblasti sociální péče a neziskového sektoru vznikl kromě jiného i program výměny dobrovolníků. Tři dívky odjely na 8 měsíců do Francie a tři mladí lidé naopak přicestovali do Pardubického kraje. Pro všechny strany to ve výsledku byla neocenitelná zkušenost. Nakonec největší bariéry nebyly kulturní, ekonomické nebo sociální, ale jazykové.
Radní Pardubického kraje Pavel Šotola na setkání s Klárou Kalinovou z Chrudimě a Nikolou Pospíšilovou z Hlinska se zajímal o jejich zážitky z pobytu u přijímajících organizací ve Francii: „Francouzští partneři přijedou tento týden do našeho kraje. Budeme se zabývat hlavně sociálním podnikáním, ve kterém jsou oproti nám v mnohém napřed, ale chceme se také bavit o možném pokračování programu na výměnu dobrovolníků. Proto bychom rádi věděli, co by se dalo pro příště vylepšit nebo změnit.“
Obě dívky jsou vysokoškolačky, které přerušily studium. Program je určen mladým lidem do 25 let, podmínkou byla alespoň znalost angličtiny. „Brzo se ale ukázalo, že anglicky ve Francii tolik lidí nemluví, všechny úřední věci se vyřizují ve francouzštině a pokud nemáte základy jazyka nebo dobrý intenzivní kurz, tak rychle to nepochytíte,“ říká Nikola.  Naopak pro Kláru, která měla základy francouzštiny, to byla výborná příležitost se v jazyce zdokonalit.
„Pracovaly jsme v podstatě jako animátorky, tedy asistentky pro volný čas v takových rezidencích, což jsou sociální ubytovny pro mladé lidi od 16 do 29 let. Stát zde poskytuje řadu podpůrných služeb, aby si tito lidé dokončili vzdělání, zvládli administrativu nebo se integrovali do společnosti. Každá z nás byla v jiném městě,“ vypráví Klára.
Odpolední programy byly dobrovolné, proto záleželo na tom, jak zajímavý obsah mohly dívky nabídnout. Někdy doučovaly angličtinu, učily fotografovat, povídaly o cizích zemích. „Já jsem dokonce s partou lidí z rezidence odjela na 14 dní brigádničit na střední Ukrajinu, kde jsme pracovali na stavbě. Tam jsme poznali opravdu zcela jinou kulturu a těžké podmínky,“ přidává Klára další zážitek.
Oběma se podařilo vyšetřit dovolenou na procestování nejzajímavějších míst Francie. Domů se podívaly jen jednou – o Vánocích.
„Myslím, že i pro dobrovolníky z Francie to u nás byla zajímavá zkušenost. Pro ně byla jazyková bariéra možná ještě těžší, ale vždy měli někoho, kdo hovořil anglicky a pomohl jim.  V příštích letech se budeme muset zaměřit právě na tyto bariéry,“ dodal Pavel Šotola.


Bilance Kohoutů po první polovině základné části soutěže
Kohouti odehráli devět utkání, v nichž vybojovali devatenáct bodů. Tým nastřílel 58 gólů, o které se podělilo osmnáct hráčů. Tabulku střelců vede Jakub Fúzik, v kanadském bodování je první Marek Hemský.

Střelci: 8 – Fúzik,7 – Prachař, 6 – Krejza, Hemský, 4 – Schejbal, Filip, Velínský, 3 – Šejba, Dvořák, Štefka, 2 – Křečan, Král, 1 - Jemelka, Drobný, Pražák, Veverka, Poul, Žouželka.

Asistence: 15 – Hemský, 12 – Filip, 7 – Fúzik, 6 – Poul, Šejba, Škvor, 5 – Velínský, Prachař, Král, Krejza, 4 - Křečan, 3 – Jemelka, 2 – Štefka, Veverka, 1 – Dvořák, Verner, Šimončič, Poul, Pražák, Schejbal, Žouželka
Kanadské bodování: 21 – Hemský (6 + 15), 16 – Filip (4+12), 15 – Fúzik (8+7), 12 – Prachař (7+5), 11 – Krejza (6+5), 9 - Velínský (4+5), 9 - Šejba (3+6), ), 7 – Křečan (2+5), 7 - Král (2+5), 7 – Poul (1+6), 6 – Škvor (0+6), 5 – Schejbal (4+1), 5 - Štefka (3+2), 4 - Jemelka (1+3), 4 - Dvořák (2+1), 3 – Veverka (1+2), 2 - Pražák (1+1), 1 - Drobný (1+0), Verner (0+1), Šimončič (0+1), Žouželka (0+1).



Změna provozní doby restaurace Na Hřišti Rybník