Českotřebovský deník 324/2018 (12/11)
OFTIS zahájil v knihkupectví Paseka výprodej knižních titulů

V knihkupectví Paseka probíhá výprodej knížek z historie České Třebové, které vyšly v minulých letech ve vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí za jednotnou cenu 50 Kč.
 
KČT Česká Třebová vás zve na 16. Novoroční výstup na Kozlovský kopec

KČT Česká Třebová vás zve na 16. Novoroční výstup na Kozlovský kopec.
Součástí výstupu je i celostátní dobročinná akce "Novoroční čtyřlístek",
kdy zakoupením čtyřlístku pro štěstí můžete dvacetikorunou přispět na
budování stezek pro vozíčkáře. Projděte se na Nový rok přírodou za námi odkudkoliv
do Chaty Maxe Švabinského, čekat tam na vás bude od 11. hodin naše členka
Eliška Kodytková a manželé Pávkovi s kytarou. KČT Česká Třebová  
 
Na Lhotce udělali přechod pro chodce na nevhodném místě

Už se s tím asi nic neudělá, ale stojí to za upozornění. Ještě letos jsme v rámci "Zvýšení bezpečnosti provozu na silnici I. třídy", pořízené s využitím dotace EU dokončili rekonstrukci chodníků kolem frekventované hlavní silnice I/14. Právě  na Lhotce, kde už si motoristé myslí, že jsou venku z města se jezdí nejostřejí a přejít tuto hlavní komunikaci je někdy opravdu oříšek. Proto jsou na silnicích budovány přechody. Když se podíváte na sousední obrázek tak uvidíte, že ten přechod na Lhotce, umístěny u bývalé (nevyužívané) školy a stacionáře je na tak hloupém místě, že je zralý na přemístění.
Možná vyhovuje nějakým silničním normám, ale pro obyvatele Lhotky je umístěn na naprosto nevhodném místě.  Většina obyvatel bydlí na kopci a přichází dolů po chodníku, který vede k autobusové zastávce směr Ústí nad Orlicí. To je celkem v pořádku. Chcete-li však  nastoupit do autobusu směr Česká Třebová (a tam jezdí většina lidí  na nákupy, k lékaři, na nádraží, do práce...),  tak musí přejít frekventovanou komunikaci na autobusovou zastávku. Na obrázku je znázorněno, jak by museli jít, aby bylo  všechno bezpečné a správné. Je tam zbytečná zacházka, která by se dala odstranit vhodným umístěním přechodu pro chodce. Nikdo nad tím nepřemýšlel. Nikdo z těch, kteří o tom rozhodovali totiž nebydlí na Lhotce a nikdo se ani nezeptal.  A tak všichni, kteří jdou na zastávku, logicky porušují předpisy, přecházejí mimo přechod a způsobují sobě i projíždějícím motoristům "horké chvilky" nebo chcete-li nepříjemné situace.  Hlavně, že je vše správně podle norem. To, že to nevyhovuje lidem, to už není důležité. Moje "poklona" před tímto dílem patří jak projektantům, tak i schvalovacímu orgánu - Dopravnímu inspektorátu Policie ČR v Ústí nad Orlicí. Ten ostrůvek jsme nestavěli letos, je zde již několik roků od jiné akce také realizované "ve jménu bezpečné dopravy". Že to je ovšem  úplně nanic, možná ještě teď ti schvalovači a realizátoři nevědí.
Nebo se někdy přece jen podaří přesunout přechod (včetně nutného ostrůvku) např. před zastávku u čp.52 - odpadla by zacházka včetně důvodu pro porušování předpisů a přechod by nebyl v zatáčce, jako nyní, ale uprostřed rovného přehledného úseku? Třeba si to přečte někdo z dopravní komise a bude se snažit vyhovět a bude bojovat s ŘSD i s dopravním inspektorátem....   MILAN MIKOLECKÝ
 
Kácení dřevin v parku u gymnázia začalo

Včerejší příspěvek o tom, že se park na Tyršově náměstí do Vánoc změní, se začal naplňovat hned  v pondělí 12. listopadu, podle mého názoru v nejvyšší čas. Do termín předání díla zbývá něco přes měsíc. První den byly likvidovány dřeviny u vstupu do  budovy Základní umělecké školy. Technika zůstala na místě, takže se bude rychle pokračovat. Zakázka byla přidělena a těžko se dá změnit. Během realizace má být podle návrhu projektanta 5 kontrolních dnů ( v uzavřené smlouvě však nejsou)..

Provozní budova tvrze Bouda bude stát do konce roku 2019

Tvrz Bouda patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější muzea na území Pardubického kraje, který je zároveň vlastníkem objektu. Dlouhodobým záměrem je další zatraktivnění celého území pro návštěvníky, a proto kraj již v minulosti zajistil elektrifikaci objektu a nyní připravuje výstavbu provozní budovy, což umožní vystěhování provozu ze vstupního objektu. Krajští radní na svém pondělním jednání upřesnili harmonogram prací na provozní budově a dílčích úpravách vstupního objektu.
„Tvrz Bouda je jednou z našich priorit v oblasti kultury, a proto jsme se v minulosti pokoušeli připravit projekt v rámci výzvy programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Tento projekt revitalizace muzejních a výstavních expozic měl navazovat na výstavbu provozní budovy. Záměr se však vzhledem k nastaveným podmínkám programů, kdy bylo potřeba zajistit přímé zapojení zahraničního partnera do projektu, nepodařilo zrealizovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V případě provozní budovy jsme předpokládali zahájení stavebních prací v březnu letošního roku, avšak projektant předal projektovou dokumentaci ve stavu nepoužitelném pro výběr dodavatele stavby a její realizaci, a proto nyní jiný projektant dokumentaci dopracovává. Naší podmínkou je, aby byla budova postavena do konce roku 2019, a proto v dubnu předpokládáme předání staveniště,“ řekl hejtman Netolický s tím, že následně v roce 2020 by měl být realizován projekt, jehož cílem je odstranění stavebně-technických závad vstupního objektu, což následně umožní budoucí realizaci expozic.
 
Pardubický kraj je průkopníkem v transformaci péče o ohrožené děti

V Dětském centru Veská se uskutečnilo jednání, jehož cílem bylo seznámit zástupce státu s průběhem transformace péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji a dále pak debatovat o budoucnosti zdravotnických služeb v rámci dětských center. Za Pardubický kraj se jednání zúčastnili radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr a radní pro oblast sociálních věcí Pavel Šotola. Pozvání na setkání přijali náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová, náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Jana Hanzlíková či poslankyně a místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Olga Richterová, která ve fázi přípravy nad jednáním převzala záštitu.
Již první změny v systému péče o ohrožené děti v Pardubickém kraji ukazují, že pokud je péče poskytována v běžném prostředí, tedy v bytech či domcích a v menších skupinách, pak tyto děti jsou lépe připraveny do vlastního života, neboť jejich osobní rozvoj a soběstačnost jsou mnohem vyšší, než pokud vyrůstají v ústavu. Bohužel dětí v dětských domovech i centrech je stále hodně. „Při tvorbě transformačních plánů se počítalo s tím, že bude možné kapacity dětských domovů a center výrazně snížit. Tento trend se ale zatím nepotvrzuje, soudy i orgány sociálně-právní ochrany dětí posílají do ústavní péče stále velké množství dětí, což je potřeba také změnit. Proto je nezbytně nutné se zaměřit na prevenci a rozvoj terénních a ambulantních služeb pro ohrožené rodiny s dětmi, aby děti mohly vyrůstat ve své rodině. A dále je třeba podporovat pěstounství, aby děti v případě nutnosti nemusely žít v ústavech. K tomu je však zapotřebí intenzivní spolupráce mezi ministerstvy školství, zdravotnictví a sociálních věcí a zároveň změna financování celého systému. “ sdělil krajský radní Pavel Šotola.
„Velmi významná je spolupráce s jednotlivými odbory sociálně-právní ochrany dětí i podpora sociálně aktivizačních služeb pro děti, které napomáhají tomu, aby dítě mohlo setrvat u rodičů nebo jiných blízkých osob,“ řekla ředitelka DC Veská Markéta Tauberová, která dodala také aktuální krajskou statistiku. „V pěti dětských domovech zřizovaných Pardubickým krajem  žije nyní přes 140 dětí, kterým chceme postupně umožnit život, který se blíží tomu rodinnému,“ řekla Markéta Tauberová, podle které se kraji od zástupkyň ministerstev a Parlamentu ČR dostalo pochvaly Pardubickému kraji a jeho organizacím v oblasti péče o ohrožené děti za aktivitu a dosavadní transformační kroky.
 
Žamberk: Ve školní jídelně vařili žáci pod dohledem profesionálů

Snahou Pardubického kraje je, aby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy, které nejen dodržují školské výživové předpisy, ale jsou zároveň chutné a atraktivní. Propagaci zdravého vaření, bez polotovarů a prášků, představuje akce „Kuchyně našich babiček“. Uskutečnila se letos podruhé, tentokrát se vařilo na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde studují budoucí odborníci na gastronomii. Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu Oldřicha Szedláka ze školní jídelny v Kojetíně, který leží nedaleko Přerova. Ruku k dílu při přípravě školního oběda přidali i Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje,  ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová, ředitelka žamberecké školy Zuzana Pecháčková a také hosté ze sousedního kraje Ladislav Hynek, náměstek hejtmana pro školství a jeho kolega Pavel Šoltys, náměstek pro regionální rozvoj z Olomouckého kraje.
Podávala se zeleninová polévka s pohankou a vejci, jako hlavní chod byl hanácký vrabec s bramborovými knedlíky a kedlubno-mrkvovým zelím, moučníkem byl jablečník se zakysanou smetanou a nápojem byl čerstvý mošt z červené řepy, jablek a mrkve. Smyslem projektu je uchopit tradiční receptury moderním způsobem. „Menu jsme volili takové, abychom využili čerstvé sezonní potraviny. Pohled na talíře, které se vracely do kuchyně, mi udělal radost. Téměř nic na nich nezbylo,“ sdělil kuchař Oldřich Szedlák. „Recepty opravdu čerpám z kuchařských knih vydaných tak kolem roku 1900 a přizpůsobuji je současným požadavkům na zdravou výživu“ řekla Hana Rohová, ředitelka jídelny v Kojetíně. 
Hudební Skuteč už začne prodávat vstupenky

Stalo se tradicí, že festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahájí na přelomu listopadu a prosince předprodej vstupenek. To se nemění ani v letošním roce. Pochopitelně však 16. ročník v termínu od 17. března do 12. května 2019 nabízí zcela nový program. 
Před dvěma lety se ve Skutči představili poprvé a jejich koncert měl takové ohlasy, že je opět přivítáme. Řeč je o Filharmonii Bohuslava Martinů a Igorovi Ardaševovi. Zdaleka ovšem nepůjde o opakování. Místo jednoho klavíru budou na pódiu dva a v Souboji klavírů se na ně utkají manželé Igor a Renata Ardaševovi. Se souborem Variace a Otakarem Brouskem ml. v městském muzeu přivítáme jaro.  Na skok do Paříže se podíváme společně s Komorní filharmonií Pardubice a Chanson Triem Coucou. Dětské a mládežnické pěvecké sbory budou tradičně soutěžit O cenu Vítězslava Nováka. Opera nabídne pohádkový příběh a okouzlující hudbou W. A. Mozarta - s Kouzelnou flétnou přijedou až z Moravského divadla Olomouc.
Dubnový program zahájí nejklasičtější balet, jaký lze na jevištích vidět. Labutí jezero ve Skutči zatančí soubor Severočeského divadla Ústí nad Labem. Poté se přesuneme do Chrasti, kde na koncertě s názvem Sólo pro region vystoupí Chrudimská komorní filharmonie a pěvecké sbory Slavoj a Rubeš a představí tvorbu autorů, kteří dali skutečskému festivalu jméno. Překrásný kostel v Luži přivítá mužské vokální kvarteto Q Vox. Pokud vám je jméno souboru povědomé, tak doplníme, že jde o zpěváky, kteří propůjčili své hlasy rockovým velikánům v několika dosud uvedených koncertech na zimním stadionu. Prožít Noc v Benátkách budeme moci díky operetě v provedení Divadla F. X. Šaldy Liberec.
Malá noční hudba rozezní skutečský kostel a zahájí květnovou část programu. Na stoupající oblibu hudby z filmů reagujeme zařazením koncertem Fantasy filmové hudby se skladbami z filmů Harry Potter, Pán prstenů, Piráti z Karibiku a mnoho dalších v podání Filmové filharmonie. Po úspěchu v loňském roce se festival vrací i do evangelického kostela v Proseči, tentokrát s Recitálem Jiřího Stivína. A ještě jednou se podíváme na zimní stadion. Festivalovým návštěvníkům, kteří si přáli muzikál, vycházíme vstříc koncertním projektem Filharmonie Hradec Králové s Yvettou Blanarovičovou nazvaným Muzikály z Broadwaye. A na závěr šestnáctého ročníku budou moci diváci sledovat virtuositu houslisty Pavla Šporcla a Gipsy Way.
Ve středu 28. listopadu 2018 míří do prodeje nejprve cenově zvýhodněné abonentky a od pondělí 3. prosince 2018 pak startuje předprodej vstupenek na jednotlivé koncerty a představení. Vzhledem k předvánočnímu času se často stávají cenným vánočním dárkem. Více informací získáte na stránkách hudebni.skutec.cz.