Českotřebovský deník 330/2018 (18/11)
Felixova ulice má nové chodníky, nyní se pracuje na Kozlovské ulici

Felixova ulice má nové chodníky, které mají nyní proti předchozí situaci dobrou úroveň. Celkový dojem však přece jen kazí poměrně nerovný povrch komunikace, který by stálo za to vyrovnat a opatřit novým asfaltovým kobercem . To by teprve přineslo ten pocit celkové úpravnosti prostoru. 
K Felixově ulici přiléhají další prostory v majetku města, které tvoří dvorní trakty řady domů v Sadové a Nádražní ulici. I tyto prostory by si zasloužily úpravu, mohly by pomoci vyřešit parkování vozidel zde bydlících občanů. Záměr vznikl již v době, když se rekonstruovala Nádražní ulice, ale údajně nedošlo k dohodě se zdejšími majiteli nemovitostí.
Nový povrch a nové obrubníky dostáváí nyní ještě chodník  v Kozlovské ulici od parku Javorka  k vodárně. Ibvestice byla vynucena investicí ČEZ Distribuce , kde byla provedena kabelizace NN. proto bylo také njtné instalovat nové veřejné osvětlení. Druhý, frekventovanější chodník zatím zůstává v původním stavu. I tak to je dobrý příspěvek ke zlepšení, se kterým se ještě na jaře nepočítalo. Peníze na úpravu tohoto chodníku přidány do rozpočtu města až v září v rámci 2. rozpočtové změny.  Počasí zatím přálo i v listopadu. Nyní však hlásí zima, snad se to ještě podaří dokončit včas. (mm)

Fotografie z Kozlovské ulice. Vlevo stav z 8.9., nynější stav z 18. 11., kdy se na chodníku již pracuje je na dalších snímcích


Kohouti vybojovali doma s Litomyšlí pouze jeden bod

Pouze jeden bod vybojovali na domácím ledě hokejisté České Třebové, kteří v nedělním utkání prohráli s Litomyšlí 5:6 po prodloužení. Nejlepším hráčem utkání byl litomyšlský obránce Holík, který tři branky vstřelil a na jednu přihrál. Kvalitní zápas sledovalo 607 diváků. Doma se však má vyhrávat....
 
Národní přehlídka seniorského divadla v České Třebové

 
Českotřebovské Kulturní centrum ve spolupráci s agenturou NIPOS - ARTAMA Praha upořádalo Bárodsní přehlídku sebiorského divadla 2018. Od pátku 16. do neděle 18.11. hostilo amatérské divadelníky z celé ČR a nabídlo jim svoje sály k realizaci inscenací nominovaných na Národní přehlídku seniorského amatérského divadla. Přehlídku zahájila v pátek podvečer starostka města Magdaléna Peterková.  Celkem  bylo provedeno 9 inscenací v Malé scéně, velkém i malém sále Kulturního centra.  Naposledy se v České Třebové uskutečnil 12. ročník této přehlídky v roce 2016.  Pro účast jsou stanoveny podmínky - polovina hereckého souboru musí být starší šedesáti let, což se netýká režiséra nebo technických spolupracovníků. Národní přehlídka seniorského divadla je koncipována jako bienále, příležitost k setkání, vzájemné inspiraci a předvedení výsledků práce divadelních souborů a skupin. Více ve zvláštním článku zítra. Ocenění inscenací bylo provedeno v neděli podvečer. Fotografie z inscenace Ivana Krause POKER BEZ ESA DS Nakop Tyátr Jihlava, která se hrála v neděli 18. 11. dopoledne v Malé scéně.

Jaroslav Jebavý, nar 1952.v Jilemnici, dětství prožil v Horní Branné, dále v Hradci Králové. Od roku 1975 žije v Pardubicích. Působil jako mědikovec, kapitán říční plavby výtvarník v galerii. vystavoval na 23 samostatných výstavách a na mnoha desítkách společných výstav, mezinárodních plenérů a dvou mezinárodních workshopů. Je členem Klubu konkretistů KK3 a stálým spolupracovníkem pardubického  Uskupení Tesla, které se zabývá propojením umění a vědy. Jeho díla mají velké rozměry a do Výstavní síně KC Česká Třebová se tedy nemohla vejit, potřebují velké rozměry. Proto návštěvníci uvidí jen část prací a nemohou si utvořit celkový obraz o  díle Jaroslav Jebavého.  O to cennější je prolistovat si připravený velmi kvalitně připravený obsáhlý výstavní katalog, ve kterém uvidíme mnohem více než na vlastní výstavě.  
Více o výstavě ve výstavní síni Kulturního centra najdete ZDE

Pardubická TOP 09 odmítla vstup do koalice s ANO

Místní výbor TOP 09 Pardubice neschválil koaliční smlouvu a rozhodl, že strana za stávajících podmínek do magistrátní koalice nevstoupí. Důvodem tohoto rozhodnutí je její minoritní role bez gesce a bez možnosti výrazněji prosadit své programové priority, a také nevůle velké části členské základny TOP 09 ke spolupráci s hnutím ANO.
Není tajemstvím, že se v TOP 09 dlouhodobě objevují hlasy proti uzavření koalice s hnutím ANO i na místní úrovni. Část členské základny byla ochotna takovou koalici uzavřít pouze za předpokladu, že se straně podaří vyjednat tak silná pozice, aby byla schopna prosazovat programové priority, pro které jí voliči dali svůj hlas. "Nezískali jsme žádnou ucelenou gesci a možnost chod radnice reálně ovlivnit. Šance prosadit to, co jsme slíbili našim voličům, tak byla minimální. Vstupem do koalice bychom ale za její fungování převzali odpovědnost. K tomu je třeba přičíst skutečnost, že koalice s hnutím ANO je pro značnou část našich členů problematická. Do této koalice proto nevstoupíme,” vysvětlil Michal Sláma, předseda MV Pardubice a nevyloučil jednání s jinými stranami.
Současné situaci nepomohl ani tlak některých potenciálních partnerů na vytěsnění TOP 09 z politického prostoru ubíráním pozic a vlivu ve výborech a městských společnostech. Z koaliční smlouvy se nepodařilo vymazat konkrétní jmenování pana Snopka (KSČM) jako předsedy Finančního výboru, a to i za situace, kdy byla KSČM nejslabší opoziční stranou. “Vnímám to jako nepřímou spolupráci s KSČM za účelem získat jejich podporu, a to nám stanovy zakazují. Požadoval jsem obecnou formulaci, že post obsadí opozice,” líčí Michal Sláma. Rozhodnutí místního výboru potvrdila i krajská organizace TOP 09, celostátní předsednictvo strany proto nebude do dění v Pardubicích již zasahovat a rozhodnutí je tak definitivní. V Pardubicích kandidovala TOP 09 společné s KDU-ČSL a Nestraníky, proto nyní bude následovat jednání uvnitř Koalice pro Pardubice. “Byl bych moc rád, kdyby pokračovala spolupráce s KDU-ČSL a doufám, že se domluvíme na společném postupu, naše názory jsou si velmi blízké. Ale názor partnerů na povolební uspořádání budeme respektovat,” uzavírá za TOP 09 Michal Sláma.
 
Nová díla pro Východočeskou galerii

Východočeská galerie, stejně jako v loňském roce, představuje v Domě U Jonáše výsledky své akviziční činnosti. Sbírky galerie se díky štědrému příspěvku Pardubického kraje a dotacím z Ministerstva kultury mohou opět obohatit jak o díla klasiků s vazbou na region, tak práce výtvarníků střední a mladší generace. Výstava potrvá do 10. února.
Pardubický kraj vyčlenil pro Východočeskou galerii, kterou zřizuje, po mnoha letech kulturního půstu pravidelnou částku na rozšiřování uměleckých sbírek.  „Od loňského roku poskytujeme Východočeské galerii z krajského rozpočtu na nákupy uměleckých děl jeden milion korun ročně. Zaleží pak na jejích pracovnících, zda na to navážou další dotace z Ministerstva kultury a tuto částku použijí na spolufinancování. Zatím se to daří, vloni to bylo navíc téměř 1,5 milionu korun na nová díla. V letošním roce galerie obdržela částku ve výši   1,75 milionu,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Nákupní komise složená z nezávislých odborníků letos Východočeské galerii doporučila nákup patnácti děl a dvě byla schválena jako dar. Díla vybraná k nákupu nejsou starší padesáti let a rozšíří sbírky galerie o jména, která byla dosud prezentována jen prostřednictvím zápůjček, nebo vůbec ne.
Starší generaci tvůrců zastupují dvě rozměrná figurální díla sochařky Ludmily Seefried-Matějkové, rodačky z nedalekého Heřmanova Městce (viz foto), která právě v den vernisáže oslaví osmdesáté narozeniny. Dále je tu skelet z bambusových špejlí, dílo již zesnulého Františka Kyncla, pardubického rodáka a jednoho z předních našich stoupenců konstruktivních tendencí, který stejně jako Ludmila Seefried-Matějková strávil část tvůrčího života v exilu.
Třemi plátny je v akvizicích zastoupen ostravský malíř Daniel Balabán, jehož dílo v letošním roce galerie představila ve výstavním projektu Tanec života. Galerie získá do sbírek i dvě malby Petra Nikla, výtvarníka, hudebníka, ilustrátora a jednoho ze zakládajících členů legendární skupiny Tvrdohlaví.  Střední generaci výtvarníků reprezentují tři díla Jana Šerých a plastika Roberta Palúcha. Z letošní výstavy nejmladší krajinářské generace Rozbřesk byly vybrány tři grafiky mladých autorek – dva lepty absolventky pražské Akademie Lenky Falušiové a sítotisk Alpy studentky AVU Aleny Kožené, která za toto dílo obdržela letos ocenění Grafika roku.
 
Hledáme nového kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká přijme učitele/-ku českého jazyka a dějepisu s nástupem od ledna 2019 na celý úvazek.  Kontakt: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531054 nebo 605 717350.
 
HEDVA SLAVILA MÓDNÍ PŘEHLÍDKOU

Sobotní večer v Moravské Třebové patřil tradičnímu českému textilnímu výrobci společnosti HEDVA, a.s., který letos slaví 190 let od vzniku prvního výrobního podniku v Moravské Třebové. Po složitém období a změnách ekonomiky v 90. letech Hedva přežila a je nadále na trhu. Kravaty, brože, divadelní opony...  Oslavy nemohly proběhnout jinak než módní přehlídkou. Na molu se vystřídaly avantgardní i praktické modely včetně jedné kolekce zaměřené na využití fotografií z České i Slovenské republiky, kde byla nádherně vidět kvalita tisku na textil. Stranou nezůstalo ani výročí republiky. Jedna kolekce byla zaměřena i na pracovní oděvy pro dětská oddělení nemocnic, aby zpříjemnila pobyt nemocným dětem při léčbě v zařízeních mimo domov.
Zasněžování na Dolní Moravě bylo zahájeno

Dolní Morava Skiareál a Skibukovka připravují už sjezdové tratě. Zasněžování  jede na plné obrátky.