Českotřebovský deník 340/2018 (29/11)
Billa po rekonstrukci  

Během měsíce listopadu si zákazníci českotřebovské Billy "užili" poměrně při nákupech poměrně velké dobrodružství, stalo se i to, že každý den byly hledané artikly na jiném regále a na jiném místě v poměrně velké prodejně. Jednoduché to samozřejmě neměli ani zaměstnanci, trpělivě však vždy poradili, kde je třeba to či ono hledat. Nyní je vše již na novém mostě, prodejna prošla modernizací a je nově vybavena řadou modernějších prodejnách vitrín. Ptal jsem se na názory zákazníků, někteří byli zvyklí na předešlý systém, jiní novou podobnu prodejny chválí. Důležitější je jistě nabídka, pokud se bude zlepšovat, bude i větší zájem zákazníků. Samotné vitríny a nové regály zákazníky nepřitáhnou.
 
Modernizace a přestavba železničního uzlu Česká Třebová  odložena
Přesnou informaci najdete  ve zvláštním článku zde. Jde nyní o to, jak se k této informaci postavit.  Rozhodnutí i jeho odůvodnění vypadá rozumně a logicky, pro železnici by bylo těžké těžké řešit nepravidelnosti dopravy v případě dvou velkých rekonstrukcí 60 km od sebe. K pracím na koridoru v našem kraji je třeba ještě přidat stavební činnost na úseku Ústí n. O. - Choceň, kde trať zůstane  ve stejné stopě, ale na tomto poměrně dlouhém úseku mají být vybudována nová místa křížení tak, aby se daly případně zastavené vlaky objíždět (podobně také na úseku Blanko - Brno). Má  to zlepšit propustnost trati. Tunely zde vzniknou po vyřešení problémů s tím spojených.  Odložením rekonstrukce uzlu Česká Třebová však mohou vzniknout potíže, se kterými nepočítáme. Např. v případě, nevyhoví-li přísným revizím  např. známý problémový podchod u Korada, tak bude prostě uzavřen, těžko budeme moci čekat, že jej bude SŽDC nákladně opravovat, má-li být při rekonstrukci uzlu zrušen a nahrazen lávkou. (mm)
 
Začátkem roku 2019 oslaví českotřebovské Kosmetické studio Táňa 20 let
Za tuto dobu vešlo do povědomí obyvatel nejen masážemi, kosmetikou, poradenstvím v oblasti výživy, ale i řadou akcí, módních přehlídek, koncertů a kurzů. Včera 28.11. 2018 se Táňa Řeháková jako výživový poradce a autorka kulinářských receptů zúčastnila tiskové konference v Praze Karlíně, kde předvedla novinářům jak lze o Vánočních svátcích zdravě mlsat, neporušit pravidla dietního stravování a přitom okolí vůbec nepozná, že jde o dietu. Tato událost naprosto nadchla Mahulenu Bočanovou, která Táňu vyzvala k natáčení, na kterém se Mahulena bude učit některé Tániny recepty, které  již dlouhou dobu píše a fotí.
Táňa tedy toto významné výročí otevření salonu oslaví jak je jí vlastní, tedy velmi aktivně. Chystá dokonce v jarních měsících vydat knihu, která již dnes získává popularitu a oblibu celebrit jako je například Šárka Rezková Brabcová, Mahulena Bočanová, Tomáš Magnusek a řada dalších známých osobností, které recepty využívají pro úspěšné hubnutí. Mnoho svých receptů zaměřila na ketonovou dietu a věnovala firmě KetoMIX, která jak Táňa říká ,, je naprosto jedinečná v možnostech úpravy chutné a pestré  stravy, při které jdou kilogramy  bezpečně dolů a člověk přitom nikterak nestrádá "  Je to vlastně sen každé ženy i mužů, které nadváha omezuje a působí jim obtíže.   
 

Spolupráce se Slováky je základem zahraničních aktivit kraje

Studentské či kulturní, ale také výměna zkušeností v sociální oblasti, dopravě či čerpání evropských fondů. To jsou témata, ke kterým bude příští rok směřovat vzájemná spolupráce Pardubického a Přešovského samosprávného kraje. Hejtman Martin Netolický podepsal v úterý dopoledne se svým slovenským protějškem Milanem Majerským Protokol o spolupráci na období 2018-2019.
„Pro nás je tento rok mimořádně symbolický, protože si připomínáme sté výročí založení Československa. A právě v tomto roce je dobré si připomenout i dlouhodobou a úspěšnou spolupráci s Prešovským samosprávným krajem, která se datuje již od roku 2004. Osobně vnímám tuto spolupráci velmi intenzivně ať už v oblasti dopravy, hospodářství, sociálních věcí, ale v současné době také regionálního rozvoje, protože se připravujeme na čerpání evropských fondů po roce 2020 a v tomto odvětví je výměna zkušeností velmi důležitá,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Spolupráce s Prešovským samosprávným krajem je mi velmi blízká a kontakty, které jsme si za roky spolupráce vytvořili nejsou jen pracovní, ale především přátelské, a proto pokaždé, když tento region postihla nějaká přirodní kalamita, nabídli jsme pomocnou ruku,“ řekl hejtman Netolický, který připomněl rok 2004, kdy kraj poskytl zásilku desinfekčních a úklidových prostředků na zmírnění následků povodní. Další velké povodně zasáhly oblast v květnu a červnu 2010. V tomto případě přispěl kraj částkou 500 tisíc korun. Posledním velkým projektem sanace havarijního stavu vozovky v obci Osturňa, kterou poničila povodeň v roce 2014. Pardubický kraj nabídl pomoc ve výši jednoho milionu korun.
Oba kraje se v rámci dokumentu dohodli nejen na spolupráci na úrovni samospráv, ale především na harmonogramu pracovních jednání, seminářů a workshopů, které jsou zaměřené na výměnu zkušeností a informací v oblati kultury, sociálních věcí, školství, regionálního rozvoje či dopravy. „Nadefinovali jsme si oblasti, které mohou pomoci jednomu či druhému kraji. Jsem vděčný, že se nám podařilo konkretizovat jednotlivé body, ze kterých budeme následně vycházet. Oba kraje se vyznačují velkým kulturním bohatstvím, a proto je dobré, že si umíme vzájemně pomoci, a to nejen při krizových situacích, ale chceme se rozvíjet navzájem,“ uvedl župan Prešovského samosprávného kraje Milan Majerský.