Českotřebovský deník 359/2018 (18/12)
Peklák: zatím vyčkáváme, ale zasněžovat se bude

Vody obecně není dostatek, mluví se o suchém období. Voda chybí v nádržích, ale klesla také hladina podzemní vody. Podle dosažitelných informací je nejnižší za posledních 5 roků. Bývala ovšem dříve ještě na nižší úrovni třeba v době, kdy město Brno doslova drancovalo zdroje podzemní vody z vrtů u Březové nad Svitavou, využívající vodu ze stejné zvodnělé vrstvy. Čerpat se musí voda z větší hloubky. Prioritu má zásobování obyvatel, které nelze nijak omezit. Ostatní využití vody je  závislé na možnostech zdroje. Ten českotřebovský zdroj vody zasněžování Pekláku vydrží, je však třeba jej využívat  hospodárně. Vodárenská společnost proti odběru vody pro Peklák nemá námitky. Hospodárné využívání vody je třeba chápat tak, že není dobré nastříkat vrstvu sněhu, která by měla při nejbližší očekávané oblevě zase zmizet.  A pokud nyní meteorologové předpovídají vánoční oblevu, nemá smysl zasněžovat před oblevou. Proto zatím sněhové tyče a výkonná sněhová děla na Pekláku čekají. Nádrže jsou naplněné, ale voda z nich nestačí. Chceme-li zasněžovat, nelze to dělat s polovičním výkonem...

Fotografie z Pekláku dnes 18.12. v 10 hodin dopoledne. Zatím se čeká.


Sociální služby Domov pro seniory přijmou do pracovního poměru PPOP  (pečovatelku). Nástup možný ihned. Možnost doplnění vzdělání při zaměstnání. Bližší informace zdravotni@socialnisluzbyct.cz, p.Drvoštěpová Dagmar 465 503 400,739 344 576.

Adopce na dálku a Indie  

Česká křesťanská akademie zve dne 29. ledna 2019 na přednášku mons. Josefa Suchára na téma 
Adopce na dálku a Indie.  
Studenti i učitelé gymnázia již řadu let v tomto programu podporují 2 indické děti a platí jim školnéPo dopolední besedě se studenty představí P. Suchár projekt Adopce na dálku i českotřebovské veřejnosti a to od 17:00 hodin v budově Gymnázia. Přednáška se bude zabývat podstatou a fungováním charitativní pomoci indickým dětem formou Adopce na dálku, stejně jako zkušenostmi a zážitky, získanými v Indii při předávání a využívání této pomoci. Mons. Josef Suchár je mj. dlouholetý prezident Diecézní katolické charity Hradec Králové a zakladatel Sdružení Neratov, které provozuje chráněné dílny, speciální školu atd. a toho času zaměstnává 130 postižených.
 
Předvánoční návštěva starostky města v ZŠ Na rovině

V rámci návštěv českotřebovských škol nemohla starostka města Magdaléna Peterková  vynechat ani návštěvu soukromé základní školy Na rovině, sídlící  v domě Pod Peklákem. Škola pracuje již pátým rokem, využívá ve své práci pedagogiku Motessori, navštěvuje ji v současné době 19 dětí, o které se starají 4 pedagogové. Metody zde používané se od ostatních základních škol v mnohém odlišují, ale neznamená to, že by zde dosahovali horších výsledků v pedagogické práci.  Na vysvědčení  ale nikdo nemá ani samé jedničky, ani samé pětky, žáci žádné známky nedostávají, ale dostanou obsáhlé slovní hodnocení. Většina žáků školy není z České Třebové a někteří k nám dojíždí  třeba i z velkých dálek. Podmínky pro školní práci v ZŠ na rovině si ale pochvalují. Magdaléna Peterková se seznámila s chodem školy a podmínkami pro činnost, zúčastnila se části výuky na téma komunikace a nakonec si také s dětmi i zazpívala. Dětem přinesla malé předvánoční dárečky a pozvala je na návštěvu českotřebovské radnice, kde budou moci pokračovat v zahájené spolupráci. Více ZDE

PRONÁJEM BYTU 2 + KK S VELKÝM BALKONEM V CENTRU ČESKÉ TŘEBOVÉ

PO CELKOVÉ REKONSTRUKCI. VOLNÝ OD 1. LEDNA 2019

Betlémské světlo k Vám domů 


V případě zájmu využijte k objednání světýlka jednu ze dvou následujících možností: přes SMS ve tvaru BS adresa nápis na zvonku (např. BS farska 113, ceska trebova novakovi) na tel. číslo 604 678 604, nebo vyplňte formulář na webu betlemske-svetlo.javorct.cz. Roznos světýlka po domech bude probíhat v neděli 23. prosince ve večerních hodinách (mezi 17. – 21. h.).

 

Betlémské světlo na Štědrý den na Starém náměstí


Pro světýlko si můžete také přijít sami na Štědrý den 24. prosince na Staré náměstí ke stromu v čase od 9.30 do 11.30. Ať už se uvidíme osobně nebo ne, přejeme Vám milé prožití vánočních svátků a čas na společně strávené chvíle s nejbližšími.


Adventní výstava v Kozlově

V sále restaurace U Sitařů v Kozlově  je od první adventní neděle otevřena krásná výstava vánočních dekorací, adventních věnců, hraček, která byla otevřena společně s rozsvícením vánočního stromku a betlému na dolní návsi u rybníka.   V Kozlově  dokážou udělat nejen krásné letní, ale také zimní výstavy.
 

Výstava betlémů v Ústí nad Orlicí

Ve čtvrtek 13. prosince se v Hernychově vile uskutečnila vernisáž dlouho připravované expozice věnované ústeckým papírovým betlémům. Touto vernisáží se otevřela také vánoční výstava Půvab dřevěné hračky, kterou muzeum připravilo nejen pro své dětské návštěvníky.  Expozici betlémů připravili členové ústecké pobočky Českého sdružení přátel betlémů. V Ústí nad Orlicí je betlémářská tradice stále živá. Betlémy mají co nabídnout i dnešní mladé generaci. Svědčí o tom i skutečnost, že jeden z autorů expozice a talentovaný betlémář Jiří Kada je stále ještě studentem střední školy.  
Málo se ví, že betlémy znázorňovaly nejen narození Ježíše Krista. Vánoční betlém samozřejmě v expozici nebude chybět, doplní ho ale například betlém postní nebo velikonoční. Jak takové betlémy vypadají? Co je pro ně typické? To vám prozradí nová expozice.  
Spolu s novou expozicí muzeum otevřelo také již zmiňovanou výstavu Půvab dřevěné hračky. Ta představuje desítky dřevěných hraček různých tvarů, barev i výrobců. Jsou mezi nimi zastoupeny výrobky bývalé ústecké firmy Blank i hračky z obecné školy v Jedlině. Výrobky žáků této školy slavily za první republiky úspěch i daleko za hranicemi tehdejšího Československa. O tom, že úspěch nejen Jedlinských hraček byl oprávněný, se návštěvníci muzea mohou přesvědčit až do 24. února 2019. 
Podrobné informace o všech pořádaných výstavách v našem muzeu naleznete na www.muzeum-uo.cz.

Hledáme nového kolegu – kolegyni


Základní škola Česká Třebová, Ústecká přijme učitele/-ku českého jazyka a dějepisu s nástupem od ledna 2019 na celý úvazek.  Kontakt: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531054 nebo 605 717350.
Oslava konce roku v Litomyšli

Tradiční oslava konce roku v Litomyšli se pomalu, ale jistě blíží. Jako každý rok se 31. prosince sejdeme na Smetanově náměstí, kde v 18.00 začne oblíbený silvestrovský ohňostroj. Na tuto kratochvíli pak navážou radní, kteří přítomným budou rozlévat čočkovou polévku. Všichni jsou srdečně zváni!
 
Zakončení roku v Ústí nad Orlicí a v České Třebové

 



  •