Českotřebovský deník 11/2018 (11/1)  
Výstava obrazů "Studie Chaosu" Tomáše Šmilauera zahájena

Vernisáží byla v úterý 9. ledna 2018 zahájena výstava obrazů Tomáše Šmilauera (*1983 Pelhřimov) nazvaná "Studie chaosu", která skutečně dobře vystihuje  vystavenou tvorbu. Autor Tomáš Šmilauer pochází z Pacova, avšak  kořeny má v nedalekém Ústí nad Orlicí, odkud pochází jeho otec i dědeček. "Výtvarnému řemeslu" se věnuje již čtvrtá generace rodu Šmilauerů.
Tomáš Šmilauer vystudoval výtvarnou výchovu a na pedagogické fakultě Karlovy univerzity v Praze (jednooborové studium učitelství výtvarné výchovy pro ZŠ, SŠ a ZUŠ) v atelieru doc. Dr. Pavla Šamšuly) a již svou  diplomovou práci zaměřil na téma, velmi podobné "studii chaosu"  Jmenovala se "Komologická témata v současném výtvarném umění". Práce je publikována a přináší zajímavé výsledky.
Sám autor o své práci píše: "Tématiku kosmu a kosmologie jsem si vybral z toho důvodu, že odpovídala mým vlastním zájmům a velice se mi zamlouvala, avšak až v průběhu zpracování jsem si uvědomil  nesmírnou šíři a složitost tohoto zadání. Myslím, že také to bylo důvodem k prodloužení doby mého studia. Prostudoval jsem velké množství materiálů a literatury a cítím, že úsilí vynaložené na této diplomové práci mě opravdu všestranně obohatilo a do značné míry změnilo můj pohled na svět." Přesto, že výtvarné výstup diplomové práce směřují k chaosu, tak se ale Tomáš Šmilauer po vysoké škole se začal výrazně věnovat krajinářství. V tématikou tohoto druhu jsme se mohli setkat loni v září a říjnu v ústecké Galerii Pod radnicí na výstavě "Stromy v krajině". Vazbu na zdejší region Tomáš Šmilauer potvrdil i svou pravidelnou účastí na Ústeckých výtvarných salonech. (Českotřebovské salony se v posledních letech nekonají).

Na naší výstavě v České Třebové se autor vrací k abstrakci a k chaosu ať již pochází z mikrosvěta nebo z kosmologických témat. Malířská tvorba Tomáše Šmilauera roste z klasicky cítěného obrazu, z lásky k barevné hmotě a ještě z dalších specifických daností, které autor získal díky svému osobitému vidění, cítění a zaujetí. Výstava autora, který se věnuje převážně malbě a volné grafice  je zajímavá, barevná, potěší duši všech návštěvníků.  Řekl bych že konečně máme od začátku kulturní sezóny výstavu, kterou bychom neměli opomenout a shlédnout. Nejsou zde krajiny, ale krásné abstraktní obrazy, které by byly ozdobou mnoha interiérů.  Více ZDE

PRODÁM STAVEBNÍ POZEMKY V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Oba pozemky se nachází v lokalitě Na Horách. Kontakt: 731 421 952, stavebni.pozemek.ctrebova@centrum.cz
První pozemek o výměře 942 m2 je v místě budoucí stavby a příjezdu rovný, ve zbylé části mírně svažitý. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize ve vzdálenosti cca 85 m. Cena 999 990 Kč/m2.
Druhý pozemek o výměře 1322 m2 je rovný. Přístup je po místní veřejné komunikaci, která vede za hranicí pozemku, přípojka elektro je hotová včetně elektroměru na pozemku, přípojka vodovodu a kanalizace, popř. kabelové televize se nachází na hranici pozemku
. Cena 999 990 Kč/m2.
 
Úmrtí

V úterý 19. prosince zemřela v Kladně ve věku 84 roků paní Hana Dlouhá, rozená Frimlová, českotřebovská rodačka z domu čp. 41 na Starém náměstí (známého např. velkým požárem v roce 1951), vdova po  Ing. Miloši  Dlouhém, bývalém řediteli SONP Kladno. Do posledních chvil se trvale zajímala o dění ve svém rodném městě, se kterým byla spojena také jako odběratelka Českotřebovského zpravodaje. Poslední rozloučení se konalo 29. prosince ve velké obřadní síni kladenských hřbitovů.   PARTE ZDE
 
Valná hromada Spolku Gymnázia 

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou pozvat své členy na  valnou hromadu,
která se bude konat ve čtvrtek 22. února 2018 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Veškeré informace o programu valné hromady a činnosti Spolku najdete na  http://www.gymnct.cz/spolek.
Petr Poldauf předseda Spolku
 
Když zákon o střetu zájmů nezměníme, přijdeme o schopné komunální politiky

Problematika zákona o střetu zájmů byla hlavním tématem jednání poslanců, senátorů, starostů obcí a dalších veřejných funkcionářů. V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky debatoval o důsledcích schválené novely a nutnosti změny také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a zástupci Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko. Svazek inicioval prohlášení ke změně tohoto zákona, ke kterému se nyní připojilo již 2 500 obcí a měst a další své podpisy postupně připojují. Rada Pardubického kraje se k tomuto prohlášení připojila koncem listopadu loňského roku.
„Od samého počátku platnosti zákona upozorňujeme, že pro blížící se komunální volby bude řada lidí zvažovat, zda kandidovat. Na menších obcích může být problém vůbec kandidátní listinu sestavit, což je ostatně mnohdy komplikované již nyní. Současná podoba zákona chce naprosté svléknutí i po lidech, kteří jsou pro výkon funkce neuvolnění, získávají odměny v řádech stokorun a obětují svůj volný čas a často i soukromý život. Centrální registr je navíc předem bezdůvodně kriminalizuje. Jsem přesvědčený, že pokud urychleně zákon nezměníme, o lidi v komunální politice z těchto důvodů přijdeme,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten v rámci debaty také okomentoval možnosti, které získávání informací od veřejných funkcionářů mohou usnadnit. „Stát již dnes má řadu fungujících registrů, ze kterých by si automaticky mohl požadované informace nasdílet. Nyní si musíme nechat vypsat informace z jednoho státního registru a ručně je přepsat do druhého státního registru. Pod rouškou transparentnosti si jen přiděláváme starosti, protože administrativní zátěž pro jednotlivé obce stále narůstá,“ sdělil hejtman Netolický.
Na setkání prezentovali své zkušenosti také zástupci Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko, kteří jsou iniciátory prohlášení na změnu zákona, ke kterému se připojilo již okolo 2500 obcí. Obecnou problematiku zákona a jeho nastavení prezentovala přítomným zákonodárcům manažerka svazku Lenka Bártlová. Starosta Dolní Čermné a předseda svazku Petr Helekal informoval o provedeném průzkumu mezi obcemi. Z něj vyplývá, že již dnes je podána řada demisí na funkce starostů, místostarostů či radních a další o této možnosti uvažují. „V současné době máme v naší obci již jednu podanou demisi a o druhé jsem byl informován, s tím, že byla vzhledem k přípravám novely prozatím odložena. V našem kraji například podal rezignaci starosta Načešic či člen rady města Jevíčko a další o tom vážně uvažují,“ sdělil Petr Helekal.

POZVÁNKA NA DISKOPLES NA SKALKU

Pátek 16.února 2018 ve 20 hodin
Diskoples - 1.FC Rejlov pořádá jubilejní 20. diskoples - sál VOŠ a SŠT Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Otto Šabart.  Vstupné - 175Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - 1.cena : LED HD 32“ televizor. Srdečně zvou pořadatelé.

Kladenské divadlo přiveze do Skutče Kinga


Pod hlavičkou Divadlo odvážného diváka uvede Kulturní klub Skuteč v úterý 16. ledna od 19 hodin představení Městského divadla Kladna - Nadaný žák, které vzniklo na motivy jedné z povídek Stephena Kinga. Americký spisovatel hororů je jedním z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších autorů současnosti. Mezi jeho nejznámější díla patří slavné To, Mrtvá zóna, Osvícení, Prokletí Salemu, Nezbytné věci či Temná věž.

Povídka Nadaný žák se však hororovému žánru vymyká. Šestnáctiletý středoškolák Todd Bowden odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera. Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí. Jakýmsi zvráceným způsobem začíná být holocaustem i věcmi s tím souvisejícími fascinován. Mezi nadaným mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto…

V komorní dramatické adaptaci jednoho z bestsellerů Stephena Kinga se v roli Todda představí Tomáš V. Hron, Dussandera ztvární Jiří Čapka a Toddova otce Jan Krafka.

Městské divadlo Kladno už ve Skutči „bodovalo“ se hrou Vinnetou a v červnu sem zavítá s muzikálovým představením Donaha!

A proč Divadlo odvážného diváka? „Jde o tři vybraná divadelní představení, která uvádíme mimo abonmá, tzv. ´na volnou kasu´. Dnes bych spíš jako motto zvolila hlavičku Divadlo pro pokročilé, protože jde o hry, které jdou o něco dál, za hranice běžného repertoáru. Je to jako v tanečních, základy už umíte a chcete se zdokonalit a naučit nové kroky. Rozhodně to stojí za to,“ slibuje za pořadatele Lenka Frídlová.


Pošťáci mají školu v Černé za Bory

Už čtvrt století Střední škola řemesel a služeb nabízí učňovské obory, jeden z nich je dokonce krajskou raritou. Na novoroční návštěvu do této školy v Černé za Bory u Pardubic se zašel podívat radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek.
Střední škola řemesel a služeb, s.r.o. v současné době nabízí čtyři tříleté obory, a to Tesař, Zedník, Elektrikář – silnoproud a Manipulant poštovního provozu a přepravy. „Již od založení se zaměřujeme pouze na učební obory, což chceme udržovat i nadále,“ konstatoval ředitel Milan Randák, který také dodal, že ačkoli je škola soukromá, studium na ní je bezplatné.
V Pardubickém kraji působí v letošním školním roce celkem 13 soukromých středních škol, z toho je 7 v Pardubicích. Tyto školy jsou financovány ze státního rozpočtu prostřednictvím kraje dle počtu žáků a dále ze zdrojů zřizovatele. Jedná se o školy gymnaziálního typu, odborné střední školy, jednu speciální školu pro žáky se zdravotními postiženími, ale i o tříletá odborná učiliště,“ informoval radní pro školství Bernášek.
Střední škola řemesel a služeb, která žáky vyučuje v málopočetných třídách a může k nim díky tomu přistupovat individuálně, nabízí jako jediná v Pardubickém kraji obor Manipulant poštovního provozu a přepravy. Ten byl otevřen poprvé před třemi lety. „Vycházeli jsme z toho, že naše školství obecně neposkytuje dívkám tolik příležitostí k vyučení. Obor zaměřený na poštovnictví tak studují převážně dívky,“ řekl Milan Randák.  Odborný výcvik žáci vykonávají v Pardubicích, Chrudimi, Novém Bydžově nebo i v Holicích na pobočkách České pošty, která je partnerem školy. Žáci oborů Tesař, Zedník a Elektrikář mají praxe ve školních dílnách a partnerských firmách. Tato střední škola byla prvním soukromým učilištěm na Pardubicku zaměřující se na stavbaře. Založil ji v roce 1992 Josef Ročárek, který se tak chopil příležitosti vrátit řemeslu jeho zaslouženou dobrou pověst, za což získal v loňském roce Cenu za zásluhy o Pardubický kraj. „Rodiče se snaží chránit své děti před fyzickou prací, ale neuvědomují si, že řemeslo má opravdu zlaté dno, protože tato země se potýká s nedostatkem jakýchkoli řemeslníků,“ uzavřel Milan Randák.