Českotřebovský deník 9/2018 (9/1)       
Protihlukové stěny v centru pozornosti

Nejprve petici, na jejím základě referendum o vysokých protihlukových stěnách
V odkazu, který byl uveden  https://plzen.idnes.cz/protihlukova-stena-plzen-vlak-zeleznice-beton-architekt-zabrana-phs-/plzen-zpravy.aspx?c=A160408_084639_plzen-zpravy_jzk  se nam zda dulezite tohle: SŽDC připouští, že účinnost nízkých clon je poměrně vysoká a uvažuje, že je v budoucnu ve vhodných případech bude používat. Jaroslav Doubrava, zástupce ŽPVS, která clony vyrábí, řekl, že nízké clony jsou schválené a jejich použití prakticky nic nebrání.„Je otázka, zda poptávka ze strany SŽDC bude a zda bude projektantům říkat, že by tyto clony chtěla uplatňovat,“ řekl Doubrava. Dodal, že nízké protihlukové clony lze snadno doplňovat hlavně podél jednokolejných tratí. U dvoukolejných je zapotřebí, aby byly i mezi kolejemi, což se ale při celkové modernizaci trati dá podle Doubravy vyřešit. 
Ty nízké zdi  (clony) by se tedy měly dát použit nejen u jednokolejných, ale  i u dvoukolejných  (vícekolejných) tratí, to je důležité pro Českou Třebovou.  Celkově to z těch odkazů vypadá, ze prosadit nízké zdi je hodně složité, ale že naděje určitě existuje. Ale šance je asi jedině tehdy, když se do toho zapojí město. Myslím, ze by určitě stálo za to zkusit udělat petici proti vysokým protihlukovým zdím, kterou by pak město mohlo použit jako argument při jednáni. Aby bylo jasné, že město jedna podle toho, co chtějí občané. Myslím, že kdyby se ta petice udělala, určitě by se k ni připojilo hodně lidí. Tomu, že by většina lidí ty vysoké zdi podél trati přes celé město chtěla, nevěřím.  Vůbec se v tom nevyznáme, ale nemůže třeba město vyhlásit nějaké referendum?  Martina a Karel S.
Poznámka: Připomeňme si  - obec Tetčice na Brněnsku automaticky bránila zájmy svých občanů a podala námitky vůči územnímu rozhodnutí stavebního úřadu v Rosicích. A když je potvrdil i krajský úřad, obrátilo se vedení Tetčic na soud. A výsledek: našlo se jiné řešení. Místo betonových vysokých stěn se podél koleje objevil jen 75 cm vysoký odhlučňovací plot ze speciálního materiálu, který dokáže pohlcovat hluk....(viz zde)
 
Silver A v paměti tří generací

Už po desáté se setkají potomci, rodinní příslušníci a pamětníci událostí, které jsou spjaty s operací Silver A. Přítomni budou také místopředsedkyně Senátu PČR Miluše Horská, ministr kultury Ilja Šmíd, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, primátor Pardubic Martin Charvát a další hosté včetně studentů. Setkání bude zahájeno v úterý 9. ledna ve 14 hodin na památníku Zámeček položením věnců, kam je zvána i široká veřejnost, a pokračovat bude besedou v Sezemickém domě.
Akci pořádá tradičně Památník Lidice, pod který patří i památník Ležáky, pod záštitou Ministerstva kultury a ve spolupráci s Pardubickým krajem, městem Pardubice, městem Sezemice, Českým svazem bojovníků za svobodu, Československou obcí legionářskou a Janou Bobošíkovou.
Historik Vojtěch Kyncl, který se těmto událostem soustavně věnuje, přednese příspěvek na téma Váleční zločinci a herec Josef Somr přečte ukázku z připravované výstavy Lidice a doba prezidenta osvoboditele. Pro návštěvníky je připravená i výstava z architektonické soutěže na Památník Zámeček, kterou připravilo město Pardubice.
Hlavním posláním těchto setkání je předávání vzpomínek mezi generacemi. Operace Silver A a protinacistický odboj na Pardubicku jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů vzdoru a odhodlání československých občanů nepodvolit se nacistické okupaci a zvůli. Nejedná se pouze o úspěšnou zpravodajskou akci čs. armády, nejedná se pouze o důkaz toho, že domácí odboj v Československu fungoval a efektivně podporoval akce exilové vlády. Jde především o myšlenku svobody a o příběhy jednotlivých účastníků. Lidí, kteří ve svobodu věřili a pro ni podstupovali nepředstavitelná rizika a přinášeli oběti nejvyšší. Tito lidé, jejich osudy a hrdinské činy nesmí být zapomenuty.
„Při těchto vzpomínkách ale nesmíme zapomínat ani na hrozby současného světa, které nejsou tak zjevné, jako byl samotný fašismus, ale mohou být stejně nebezpečné,“ poznamenal Roman Línek. „Po roce 1989 vyrostla už další dospělá generace, která nepamatuje minulý režim, a využívá pro ni samozřejmé výhody demokracie i technologického pokroku. Neznalost historických zkušeností s totalitními režimy často vede ke ztrátě kritického hodnocení faktů, k rozvoji populismu, prohlubování negativních hodnot konzumní společnosti a ztrátě vyšších ideálů. Proto je dobré se vracet k příběhům lidí, kteří pro vyšší cíle neváhali nasadit život.“

Pozvánka na Lidový ples

Sobota 3.února 2018 v 19.30 – Národní dům, Kozlovská ul. Česká Třebová.

Vážení přátelé, místní organizace KDU-ČSL v České Třebové ve spolupráci s Koalicí pro Českou Třebovou, si vás dovolují srdečně pozvat na jubilejní 50. Lidový ples. Kvalitní a pestrý program vám zcela jistě dodá dobrou náladu a vyvolá šťastný úsměv ve vašich tvářích. K tanci vám bude hrát taneční orchestr COMBO, cimbálová muzika, nebude chybět ani taneční vystoupení. Přichystali jsme pro vás i překvapení v podobě  Chanson Tria Coucou, jako hosta plesu. Všichni aktéři jsou znamenití profesionálové. Vynikající chansoniérka bude zpívat v originálu, tedy francouzsky. S jejich vysokou kvalitou se můžete seznámit na internetu, kde mají velmi zdařilé ukázky.
O půlnoci proběhne losování bohaté tomboly obsahující zájezd na Octoberfest do Mnichova, pobytové vouchery pro dvě osoby, zájezd pro dvě osoby do Belgie, vyhlídkový let a další zajímavé ceny. Večerem vás bude provázet Zuzana Kupková. Vstupné – 220,- velký sál, ostatní prostory 150,-. Předprodej vstupenek v prodejně květin Freudl, Staré nám. 14 v Č.Třebové, telefon 731 571 471. Těšíme se na vás. MgA.Bohuslav Mimra, předseda MO KDU-ČSL


POZVÁNKA NA DISKOPLES NA SKALKU

Pátek 16.února 2018 ve 20 hodin
Diskoples - 1.FC Rejlov pořádá jubilejní 20. diskoples - sál VOŠ a SŠT Skalka Č. Třebová
K tanci a poslechu hraje DJ Otto Šabart.  Vstupné - 175Kč.
Předprodej: Restaurant Bohemia, tel.: 608 884 671 a Knihkupectví Paseka, tel.: 465 534 551
Losování velké tomboly - 1.cena : LED HD 32“ televizor. Srdečně zvou pořadatelé.