Českotřebovský deník 35/2018 (1/2)   
Slavnostní zakončení ODM 2018 proběhlo na českotřebovském zimáku

Zatímco ještě ráno od 7:30 se na ledové ploše hrálo první semifinále  hokejového turnaje, ve kterém Moravskoslezský kraj porazil tým Plzeňského kraje 2 : 1, tak večer se na stejném místě, ale změněném k nepoznání, se konalo slavnostní zakončení olympiády. Během této krátké doby bylo třeba ledovou plochu pokrýt  umělým povrchem, který známe z letního využití  stadionu.  Eko Bi tedy mělo opravdu moc práce. Musel to být "koncert", který se zcela podařil. Navíc bylo třeba na umělém povrchu postavit a smontovat mobilní jeviště s velkou projekční plochou  včetně poměrně složité osvětlovací techniky, svoje kabely natáhli zvukaři, bylo třeba instalovat projekci, vyzdobit galerie stadionu, přidat vlajky všech zúčastněných 14 českých a moravských krajů, instalovat podstavec s hořícím olympijským ohněm. Pořadatelé i technici všechny tyto složité úkoly zvládli a je třeba za to vyslovit uznání.  Mezitím se setmělo a  na do areálu Skalka mířily desítky autobusů a stovky osobních vozidel. Parkoviště opravdu nestačila, přestože měla zvýšenou kapacitu. Celodenní déšť neumožnil využít pro parkování plochu letního stadionu. V zaplněných ochozech stadionu i přímo na hrací ploše byly v 19 hodin stovky mladých sportovců, účastníků  olympiády dětí a mládeže, také jejich trenérů a funkcionářů, vládla dobrá nálada.  Slavnostní zakončení ODM bylo určeno především pro ně, ve městě nebylo plakátováno. Vstup byl však volný, nikdo u vchodu akreditace nekontroloval....  Více v samostatném článku ZDE
 
Roman Janeček (ZŠ Habrmanova)
na olympiádě dvakrát bodoval

Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky se po patnácti letech vrací na sportoviště v Pardubickém kraji s olympijským centrem v Litomyšli.

Pořadatelé vypsali 11 sportovních soutěží (alpské lyžování, běžecké lyžování, lední hokej – probíhá u nás v České Třebové, skicross, snowboarding, biatlon, krasobruslení, rychlobruslení, lyžařský orientační běh, taneční soutěž a šachy).

Předpokládá se návštěva až 1 700 účastníků.  

Máme obrovskou radost z účasti našeho žáka ze třídy 5. C Romana Janečka, který se zúčastnil dvou závodů v běžeckém lyžovaní, kdy na tratích dlouhých dva kilometry v běhu klasickým způsobem obsadil výborné 4. místo a v druhém závodě volnou technikou (bruslením) vybojoval krásné 5. místo. Na bodové konto našeho kraje tak „ukořistil“ celkem 21 bodů a nám z „Habrmanky“ udělal obrovskou radost! Gratulujeme!                                                                                                             Kolektiv učitelů ZŠ Habrmanova


Evropské dotace do sociální oblasti

Pardubický kraj byl opět úspěšný v podání dvou projektů do Operačního programu Zaměstnanost a díky těmto projektům bude možné nejen zkvalitnit a zefektivnit zajištění sítě sociálních služeb, ale také podpořit a rozšířit další preventivní služby, a to služby pro ohrožené rodiny a děti, které jsou tolik potřebné.
Projekt Rozvoj sociálně aktivizačních služeb v Pardubickém kraji je projekt, díky kterému budou dva roky financovány terénní služby pro rodiny s dětmi a budou moci být také rozšířeny dle potřeb z území. Jedná se o služby, které pomáhají ohroženým rodinám a jejich dětem tak, aby děti nemusely být odebírány z těchto rodin a aby se stabilizovala situace v rodinách v krizových případech,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Poprvé je také do projektu zapojen Dětský domov Holice, který bude poskytovat podporu rodinám, jejichž děti jsou umístěny do dětského domova a u nichž je reálné, aby se vrátily do své biologické rodiny,“ dodal Šotola.
Tyto služby budou mít zajištěné financování z evropských zdrojů v období 2018 – 2019, a to ve výši 89 milionů korun. Pardubický kraj bude tyto služby spolufinancovat částkou 4,6 milionů korun. Díky tomuto projektu se rozšiřují kapacity služeb a dostupnost služeb na celé území kraje.
Druhý evropský projekt s názvem „Podpora procesů kvality a systémových změn v řízení sociálních služeb v Pardubickém kraji“ je určen jak na přípravu dalšího Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Pardubickém kraji, tak na systémové změny v oblasti elektronické aplikace pro poskytovatele sociálních služeb pro usnadnění komunikace s krajem při podávání žádostí o dotace a vyúčtování dotací, na přípravu víceletého financování služeb z rozpočtu kraje, na zvýšení efektivnosti vynakládání veřejných prostředků na sociální služby. Tento projekt byl zahájen v loňském roce a bude končit v roce 2020. Do aktivit projektu budou zapojeni nejen pracovníci úřadu, ale především poskytovatelé sociálních služeb, pracovníci obcí i příspěvkových organizací kraje. „Pardubický kraj je otevřeným krajem pro komunikaci ve všech oblastech, proto i tento projekt je postaven na spolupráci mezi všemi aktéry sociálních služeb,“ doplnil Pavel Šotola.
Hodinky PRIM jsou z východních Čech

Novém Městě nad Metují pokračuje tradice legendárních českých hodinek PRIM, které znají generace lidí nejen v České republice. Společnost v současné doby patří do koncernu Czechoslovak group, který zahrnuje mimo jiné další tradiční české značky AVIA a TATRA. S výrobou a fungováním společnosti se v úterý seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Značka PRIM má zvuk po celém světě stejně jako AVIA či TATRA a jsem rád, že se tyto tradiční značky daří držet nejen při životě, ale dále je rozvíjet. Při jednáních se zahraničními partnery jsou vždy schopni vyjmenovat některé české produkty a značky. Díky nim si v zemích nejen na východ od nás vybaví Českou republiku, potažmo Československo. Kromě těchto společností k nim patří také žiletky Astra, jejichž dlouholetá tradice úspěšně pokračuje v Jevíčku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Společnost dnes patří mezi 20 hodinářských firem na celém světě, které si dělají všechny komponenty do hodinek od A do Z ve své vlastní výrobě. V tom je také unikátnost této značky. Rčení zlaté české ručičky je v tomto případě jednoznačně na místě. Stejně jako v dalších společnostech v regionu se firma potýká s nedostatkem vybraných profesí, mezi které patří například nástrojáři či obsluha CNC strojů. Problémem jsou také hodináři, jelikož jediná škola v republice s tímto studijním oborem je v Jihlavě a ročně produkuje okolo 12 absolventů. Celkově jich ve společnosti pracuje 13, což v současné době potřebám stále se rozvíjející společnosti dostačuje,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Historie hodinek PRIM, které se nesmazatelně zapsaly do života milionů lidí, začala rokem 1949, kdy byla v Novém Městě nad Metují otevřena pobočka libereckého podniku Chronotechna. Brzy se továrna začala specializovat na výrobu náramkových hodinek, což bylo v té době unikátní, jelikož pouze osm zemí světa se mohlo v té době pochlubit sériovou výrobou náramkových hodinek. První návrh hodinek PRIM spatřil světlo světa v roce 1952 a neustále se vyvíjel až do roku 1956, kdy vznikla série prvních československých hodinek. V roce 1965 byl vyroben jeden z nejpopulárnějších modelů hodinek s názvem Orlík. O čtyři roky později byl závod na výrobu náramkových hodinek v Novém Městě nad Metují přejmenován na ELTON. V roce 1982 byla zahájena výroba bateriových hodinek PRIM Quartz. Společnost ELTON byla privatizována v roce 1993. Kompletní výroba vlastních mechanických strojků byla v Novém Městě nad Metují obnovena v roce 2009. Před dvěma lety koupila většinový podíl ve firmě Elton hodinářská společnost Czechoslovak Group.
Projekt Bezpečné pohraničí přináší konkrétní výsledky

Projekt Bezpečné pohraničí, do kterého se zapojily všechny české a polské hasičské záchranné sbory působící podél společné hranice, má za sebou v Pardubickém kraji již rok opravdu aktivního fungování. Největším přínosem jsou společné praktické výcviky i výměnné stáže pracovníků operačních středisek.
Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje se jako jeden z partnerů podílel na aktivitách projektu zorganizováním sedmi akcí. Mezi nimi byly například odborný výcvik českých a polských hasičů ve speciálním výcvikovém kontejneru na simulaci požáru v uzavřených prostorech ve Vysokém Mýtě nebo Mistrovství záchranných týmů složek IZS v Pastvinách na Orlickoústecku.
„Hasiči z Pardubického kraje se zúčastnili i několika workshopů na téma metodiky společného zásahu záchrany osob z výšky nebo hloubky v Adršpašských skalách. Další důležitou aktivitou byly výměnné stáže na operačních střediscích. Hasiči z Polska v několika případech navštívili naše krajské operační středisko a naši operační důstojníci navštívili polské středisko hasičů ve Wroclavi. Důležitá je jazyková znalost, proto jsou vítány i jazykové kurzy,“ upřesňuje plk. Mgr. Aleš Černohorský, náměstek ředitele HZS Pardubického kraje pro IZS a operační řízení. „Velmi přínosný byl společný výcvik lezeckých skupin v Hrubé Vodě a jeden z největších ohlasů mělo Mistrovství záchranných týmů v Pastvinách. kterého se také zúčastnila tři družstva polských kolegů,“ doplňuje plk. Ing. Roman Studený, ředitel územního odboru Ústí nad Orlicí HZS Pardubického kraje.
Projekt Bezpečné pohraniční opravdu funguje. V těchto dnech jsme dokonce spolu s hasiči z Královéhradeckého kraje zasahovali u požáru penzionu v polském Niemojowe.  Příslušníci HZS Pardubického kraje se také zúčastnili akcí pořádaných dalšími partnery projektu. Diskutovali tak například na konferenci na téma krizového řízení v České republice a v Polsku, která se konala v Opoli nebo se zúčastnili expertního panelu na téma výměny informací v rámci operačního řízení v Szczyryku. Celkem se v České republice a v Polsku uskutečnilo asi padesát dílčích akcí, včetně spuštění nového informačního portálu www.bezpecnepohranici.eu.
Ke konci roku, přesně 22. listopadu 2017, v Kudowie-Zdroji bylo podepsáno Memorandum s cílem rozvíjet dobrou sousedskou spolupráci navazující na tradiční přátelské vztahy mezi oběma zeměmi. Memorandum o potřebě spolupráce v případě katastrof, živelních pohrom a jiných mimořádných událostí bylo podepsáno za přítomnosti JUDr. Martina Netolického, Ph.D., hejtmana Pardubického kraje, Ing. Jaroslava Folprechta, ředitele Krajského úřadu Pardubického kraje, plk. Ing. Miroslava Kvasničky, ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, Pawła Hreniaka, dolnoslezského vojvody, st. bryg. mgr inż. Adama Konieczneho, dolnoslezského velitele Státní požární ochrany.
Projekt Bezpečné pohraničí je také příležitostí k pořízení speciální techniky pro zásahy hasičů. Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje také před Vánocemi získal nový technický automobil za 5 300 000 Kč. Jedná se o automobil s rozšířenou výbavou a byl právě pořízen z Programu INTERREG V-A Česká republika-Polsko, název projektu Bezpečné pohraničí. Zásahové vozidlo bude sloužit hasičům v Ústí nad Orlicí. Pro rok 2018 se plánují další dílčí akce. Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje například společný výcvik řidičů v terénu a na smykové ploše, společný výcvik lezeckých skupin při záchraně osob z lanovky, společné cvičení zásahu na nebezpečnou látku, výcviky polských kolegů ve Flashover kontejneru a také populární Mistrovství záchranných týmů v Pastvinách.
por. Bc. Vendula Horáková tisková mluvčí HZS Pardubického kraje
Nový protiplynový vůz pro VZS v Hylvátech

Nový automobil, který putoval má rozšířenou výbavu a byl pořízen z programu INTERREG, konkrétně z projektu Bezpečné pohraničí za 5,3 mil. korun. Do nových zásahových automobilů, které mají nejvyšší přípustnou hmotnost 12 tisíc kilogramů a maximální rychlost 110 km/h, se vejdou tři hasiči. Nástavba je řešena jako tříroletová, se zadním prostorem přístupným bočními dveřmi z levé strany a zadními výklopnými vraty v plné výšce a šířce. Část nástavby opatřená roletami slouží pro uložení potřebného chemického a protichemického materiálu.