Českotřebovský deník 44/2018 (9/2)    
8. února podvečer se Peklák se letos v zimě poprvé rozjel 

 

Jak se starají děti z MŠ U Koupaliště o zvířátka v zimě

Všichni víme, že zima je pro zvířátka tím nejnáročnějším obdobím. Musí snášet nízké teploty a vyrovnat se s nedostatkem potravy. Naše děti se jim snaží toto období alespoň trochu zpříjemnit. Do krmítek děti nosí semínka slunečnic, lojové koule, semínka máku nebo drcené vločky. Odměnou nám je ťukání ptáčků na okno, kde děti sledují jejich ptačí koncert. Nedávno k nám přišla i veverka a celé dopoledne se předváděla na okenním parapetu.
Naše nejmenší děti, společně s rodiči, přináší do MŠ starý chléb, jablíčka a mrkve, které nosí ovečkám na Výšinu. Ovečky  vždy děti vítají a nechají se od nich krmit z ruky. Ani kačenky na rybníčku v Javorce nepřijdou zkrátka. Děti jim hází tvrdé pečivo a radují se společně s nimi. Od podzimu sbíráme kaštany a žaludy, které v zimě nosíme do dvou krmelců nad naší MŠ. Byli jsme panem hajným poučeni, abychom raději kaštany házely do sněhu, protože změklé plody zvířátka lépe snědí.
Děti se učí, že les patří rostlinám, houbám a zvířátkům a proto se v něm chováme tiše, abychom nikoho nerušili, neplašili a také proto, abychom více viděli a slyšeli. Vždyť jsme všichni součástí naší přírody. Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Rada Pardubického kraje ladila noty s poslanci a senátory

Společně s poslanci a senátory jsme jako rada kraje ladili noty, čím můžeme být společnými silami prospěšní pro občany Pardubického kraje. R35 a přivaděče, opravy silnic 2. a 3. tříd, financování zdravotní péče a obnova technologií v nemocnicích, výstavba centrálních příjmů, projekty podporované z evropských fondů, střední školství...
To všechno byla témata pro jednání s centrálními orgány, vládou, a dalšími. Těším se na spolupráci.
(Facebook Martina Netolického)

Lanškrounsko - investice do silnic, středních škol, nedostatek lékařů....

Hejtman Martin Netolický navštívil v doprovodu radního pro oblast školství Bohumila Bernáška v průběhu čtvrtečního dopoledne Lanškroun. Nejprve se zúčastnil 18. ročníku mezinárodní soutěže středních škol v kosmetické a kadeřnické tvorbě Kalibr Cup. Následně jednal se starostou města Radimem Vetchým o problematice dopravní infrastruktury v okolí města, nedostatku lékařů či spolupráci středních škol se zaměstnavateli. Na závěr návštěvy si oba zástupci kraje prohlédli stavbu nového městského kulturního centra.
Na Lanškrounsku v současné době řešíme rekonstrukci silnice v úseku II/311 Nepomuky – Horní Čermná. Více než kilometrový úsek silnice, která je významnou spojnicí mezi Lanškrounem a Jablonným nad Orlicí, nyní nevyhovuje pro zvýšenou dopravní zátěž. Kraje silnice ztrácí pevnost a vozovka je na mnoha místech poškozena, což zhoršuje bezpečnost provozu. Předpokládaná cena je podle projektové dokumentace necelých 15 milionů korun a je podpořena z evropských fondů, konkrétně Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Netolický s tím, že tato modernizace naváže na rekonstrukce úseků Lanškroun – Nepomuky a Horní Čermná – Dolní Čermná, které byly dokončeny v 2013 a 2014. Hejtman také připomněl rekonstrukci ulice T. G. Masaryka, která byla dokončena v letních měsících roku 2016. Úsek o délce 560 metrů opravil Pardubický kraj za více jak devět milionů korun s přispěním dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
Investice do škol a podpora technického vzdělávání
V rámci návštěvy SOŠ s SOU Lanškroun se zástupci kraje seznámili s probíhající přístavbou a modernizací odborných učeben. „Celkové náklady investice jsou přibližně 52,5 milionu korun, přičemž majoritní část nákladů pokryje dotace z evropských fondů. Pardubický kraj se na akci podílí zhruba 13 miliony korun. Plánované dokončení se pak předpokládá v prosinci příštího roku,“ uvedl krajský radní a bývalý ředitel školy Bohumil Bernášek. „Škola nyní využívá čtyři objekty, výchovný proces se proto obtížně organizuje, žáci a učitelé musí přecházet i v průběhu vyučování. Proto bude nesporným přínosem, že se po přístavbě výuka technických předmětů soustředí do jedné budovy. Výrazná částka je také určena na nové vybavení školy. To vše by se mělo pozitivně projevit i na počtu žáků, kteří na tuto školu v budoucích letech nastoupí,“ dodal Bohumil Bernášek. Zástupci kraje hovořili se starostou také o snaze podporovat technické vzdělávání ve městě a širokém okolí a propojovat nejen střední školy, ale pracovat s dětmi již od základních škol.
Rozsáhlá investiční činnost byla v posledních letech patrná také na Střední škole zemědělské. „Krajské a evropské finance jsou v areálu školy vidět téměř na každém kroku. Počínaje zateplením budov z Operačního programu Životní prostředí, přes výstavbu zcela nového statku s moderní dojírnou pro skot za necelých 17 milionů korun, moderně vybavené laboratoře pro výuku odborných předmětů, až po veterinární centrum s vlastní mlékárnou za 10 milionů korun, která zvládne za den vyprodukovat až 200 litrů mléka,“ řekl Martin Netolický.
Nedostatek praktických lékařů
Stejně jako celou řadu dalších měst trápí Lanškroun nedostatek praktických, dětských a zubních lékařů. „Obdobný problém registrujeme i v dalších, především periferních oblastech našeho kraje. Snažíme se dlouhodobě na tento problém upozorňovat, aby i stát vnímal, že je nutné do území přilákat mladé lékaře. Město plánuje zahájit spolupráci s lékařskými fakultami a podpořit konkrétního studenta stipendiem, který by se v jeho rámci zavázal po dokončení školy nastoupit do města. Je to velmi zajímavá a následováníhodná myšlenka,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Kulturní dům Projekt kulturního domu spočívá ve stavebních úpravách a přístavbě Langerovy vily na ulici Nádražní v Lanškrouně. „Dlouhodobě jsem vnímal, že jedním z problémů města je nedostatečné zázemí pro kulturní akce včetně různých maturitních plesů, koncertů či divadelních představení. V současné době je stavba v pokročilém stádiu a dokončení se předpokládá na podzim letošního roku,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že maximální kapacita objektu se pohybuje na hranici 600 lidí.
Fotosoutěž Alej roku vyhrála alej v Rokytnici v Orlických horách

Snímek aleje v Rokytnici v Orlických horách od Jiřího Mlejnka z Opavy (viz foto) zvítězil ve fotosoutěži pořádané Arnikou v rámci celostátní ankety Alej roku. Porotu také zaujaly snímky chodníčku na Vinice v Pardubickém kraji a hřbitovní alej v Hodoníně. Zvláštní uznání získaly obrázky Zapomenuté cesty u Teplé v Karlovarském kraji a alej Lipky ve Staré Břeclavi na jižní Moravě. Více zde: http://arnika.org/vitezne-snimky-fotosouteze-alej-roku 
Sedmičlenná porota vítězem fotosoutěže zvolila snímek smíšené aleje o 150 stromech spojující zemědělské objekty statku v Rokytnici a hospodářství v Nových Dvorech[i]. Autor Jiří Mlejnek z Opavy jako hlavní cenu získal tiskárnu Epson a poukázku na fotografické služby od FotoŠkoda.
Porota dále ocenila snímek lipové aleje, chodníčku z Vysokého Mýta do Vinic od Lucie Šedové a platanovou alej na hodonínském hřbitově od Kateřiny Konečné. Obě vítězky získávají poukázku na fotografické služby od FotoŠkoda a léčivé sirupy z Jizerských hor firmy Kitl. Zvláštní uznání poroty získala fotografie kaštanové Zapomenuté cesty u Teplé v Karlovarském kraji od milovnice stromů Marie Ulrichové, dále pak starobylé lipové aleje na nábřeží Dyje ve Staré Břeclavi od Jakuba Těšitele. Obě aleje se o jediný bod neumístily mezi vítězi, přesto si kvalita snímků podle poroty zaslouží obdiv. Vítěznou fotografii  z 62 adeptek letos vybírala sedmičlenná porota složená z významných osobností, které převzaly záštitu nad anketou Alej roku:
·             Kateřina Winterová - herečka, zpěvačka, spoluautorka pořadu Herbář
·             RNDr. Václav Cílek, CSc. - spisovatel, geolog a klimatolog
·             RNDr. Václav Větvička - botanik, spisovatel a publicista
·             Marie Hrušková - spisovatelka, scenáristka a pedagožka
·             doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D. - vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně
·             Jan Cága - fotograf
·             Ing. Jana Moučková - ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o.          (Fotografie: první. a dole dělené druhé místo)
 


Změnu zákona o střetu zájmů podporuje sdružení místních samospráv
V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se v pátek odpoledne uskutečnila tisková konference na téma změny zákona o střetu zájmů, kterou uspořádalo Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).
Cílem novelizace být zmírnění dopadů tohoto zákona na komunální politiky. Nejen SMS ČR se obává, že budou-li komunální politici muset i nadále zveřejňovat své majetkové poměry tak, jak jim to ukládá stávající zákon, bude v letošních komunálních volbách obtížné sehnat dostatek lidí na kandidátní listiny. Tiskové konference se společně s europoslancem Stanislavem Polčákem, poslankyní Věrou Kovářovou, zúčastnili také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta Dolní Čermné Petr Helekal.
„Od samého počátku platnosti zákona upozorňujeme, že pro blížící se komunální volby bude řada lidí zvažovat, zda kandidovat. Na menších obcích může být problém vůbec kandidátní listinu sestavit, což je ostatně mnohdy komplikované již nyní. Pokud urychleně zákon nezměníme, přijdeme v komunální politice o lidi, kteří jsou vzhledem ke své profesní zkušenosti velkým přínosem pro fungování obce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Zastupitelstvo Pardubického kraje se v prosinci loňského roku připojilo k prohlášení na změnu zákona, které inicioval Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko. Signatářem petice byl také sám hejtman Martin Netolický.
„Do této problematiky jsem se aktivně zapojil proto, že z mého pohledu musí být kraje partnerem pro města a obce. Seznámil jsem se s jednotlivými novelami a pojem transparentnost se nemůže rovnat šikaně, protože nyní zacházíme do osobních práv jednotlivců, kteří se účastní veřejného života. Novela se navíc týká i práv třetích osob, což z mého pohledu není normální. Objevilo se také takzvané bonzácké tlačítko, což je jakýsi odkaz na anonymní podnět. Ptal jsem se úředníků Ministerstva spravedlnosti ČR na to, kde je tento podnět stanoven v zákoně. Dostal jsem extenzivní výklad, se kterým jako právník nemohu souhlasit,“ uvedl na tiskové konferenci hejtman Martin Netolický.
Té byl kromě hejtmana, europoslance Stanislava Polčáka a poslankyně Věry Kovářové přítomen také starosta Dolní Čermné a předseda Dobrovolného svazku obcí Mikroregion Severo-Lanškrounsko Petr Helekal. „Naším cílem rozhodně není boj proti transparentnosti, ale chceme upozornit na dopady zákona na samosprávy ve vztahu ke komunálním volbám. Naši výzvu podepsalo již přes 2500 obcí a měst a v pondělí je předáme Andreji Babišovi za přítomnosti zástupců Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a Asociace krajů ČR. Doufám, že zákonodárci uchopí tuto problematiku zdravým selským rozumem. Již dnes máme informace, že rezignovaly desítky starostů, místostarostů a radních. Řada z nich setrvá ve své funkci ze slušnosti, ale příště již kandidovat nebudou. Osobně jsem měl vždy problém sestavit kandidátní listinu, protože na malých obcích není mnoho lidí, kteří chtějí pracovat pro obec a mají zkušenosti například ze soukromého sektoru. Pokud kandidátní listinu v Dolní Čermné nesestavím já, tak zřejmě nevznikne vůbec. V naší pětičlenné radě rezignoval jeden radní, který pracuje jako vyšší bankovní úředník a nesmí na základě své pracovní smlouvy zveřejňovat své příjmy třetím osobám. Další radní, manažer firmy, která zaměstnává 1800 lidí, oznámil rezignaci, ale nakonec ji vzhledem k našim aktivitám stáhl,“ uvedl starosta Dolní Čermné Petr Helekal.
SMS ČR dlouhodobě kritizuje především to, že zákon ukládá povinnost zveřejňovat veškerý majetek všem komunálním politikům včetně těch neuvolněných, a dále skutečnost, že přehled majetku komunálních politiků je veřejně dostupný na internetu a přístup do něj je anonymní, tedy že do něj může nahlížet kdokoliv, aniž uvede jakékoliv údaje o sobě či důvod svého zájmu.
Problémy současného zákona částečně řeší dvě novely, které míří do 1. čtení. Poslanci KDU-ČSL vyjímají z povinnosti podávat prohlášení podle zákona o střetu zájmů místostarosty, radní a další veřejné funkcionáře. Poslanecká novela STAN umožňuje prohlížení podaných oznámení o majetku jen vůči individuální žádosti toho, kdo hodlá do daného oznámení nahlížet. „Přestože ani tyto novely neřeší všechny problematické aspekty zákona o střetu zájmů, mohou významně přispět ke zmírnění jeho dopadů na komunální sféru a mají naši plnou podporu,“ říká Stanislav Polčák.
Hrozící nedostatek komunálních politiků potvrzuje průzkum
SMS ČR provedlo vlastní průzkum mezi více než 500 respondenty, v němž zjišťovala dopady zákona na ochotu lidí angažovat se v komunální politice. Polovina respondentů zvažuje, že již nebude kandidovat, a zákon o střetu zájmů uvádí jako hlavní důvod či jeden z důvodů. „Již od podzimu registrujeme, že komunální zastupitelé a radní kvůli zákonu rezignují na své pozice. V obci Knínice na Vysočině rezignoval v září starosta i místostarosta, nikdo z dalších zastupitelů není ochoten tyto funkce vykonávat a obec již od podzimu marně naléhá na krajský úřad a ministerstvo vnitra a spravedlnosti, aby situaci řešily. Předpokládám, že toto nebude ojedinělý případ,“ dodává Stanislav Polčák. 
Den otevřených dveří u silničářů byl atrakcí pro děti

Už šest let se otevírají brány chrudimského cestmistrovství nejmladší generaci. Stejně jako v minulých letech, tak i letos si práci cestářů vyzkoušely děti z mateřských škol v rámci Dne otevřených dveří, který pořádá Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Oranžová technika, ale třeba taky sklad soli zažil nevídaný zájem malých kluků a holek.
Den otevřených dveří pro děti z mateřských škol, zvaný „Mladí cestáři“, navštívilo na čtyři sta dětí z Chrudimi a okolí. Silničáři jim ukázali techniku zimní údržby, zásahová vozidla a další techniku, kterou pro svou práci potřebují. S dětmi, ale i zaměstnanci se potkal také náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu Michal Kortyš, pro kterého to bylo první setkání s mladými cestáři. „Vzpomněl jsem si na to, že skoro každý kluk chce jezdit s velkým autem, já nebyl jiný. Určitě je to pro děti velký zážitek, posadit se za volat a třeba i pustit majáky. Věřím tomu, že své nadšení vylíčí doma i tátovi… a doufám, že alespoň některým to nadšení vydrží a jednou z nich budou cestáři,“ komentoval akci náměstek hejtmana Michal Kortyš. Ten ale nepřijel jen za dětmi, diskutoval i se zaměstnanci krajské příspěvkové organizace. „Je pro mě důležité neztratit kontakt s praxí. V kanceláři za stolem potřebné informace nezjistím. To za prvé. A za druhé jsem chtěl osobně poděkovat cestářům, kteří především v posledních dnech tráví dny i noci za volanty sypačů, abychom my řidiči měli snadnější cestu do práce či domů,“ dodal  Kortyš.