Českotřebovský deník 47/2018 (12/2) 
Milan Bureš: Severní Korea

Na úterý 13. února se do českotřebovské Malé scény připravuje přednáška s fotoprezentací, která se nedá srovnávat s besedami o krásách Kanady, národních  parcích USA nebo cestování po Skandinávii.

Přednáška je velice nestandardní až depresivní, v každém případě však zajímavá. Je o ní velký zájem, což dokazuje i to, že měla již více jak padesát repríz.  Cestovatel Milan Bureš tam skutečně byl a  bude vyprávět o Severní Koreji, zemi, do které se jen tak nedostanete.

Milan Bureš je Třebovák, přesněji "Dlouhotřebovák", velmi těsně spojený s orlickoústeckou firmou Proplast, s.r.o., firmou, která podporuje sport i kulturu v našem regionu. Jako cestovatel prošmejdil nejen země Dálného východu, ale třeba snad všechny bývalé republiky bývalého Sovětského Svazu. O svých cestách dovede svérázně vyprávět a přiváží vždy zajímavou obrazovou dokumentaci. Z přednášek v rámci projektu "Škola trochu jinak" Milana Bureše  dobře znají např. českotřebovští gymnazisté. Na této škola také studuje jeho dcera Natálka, která si tak dobře rozumí s bubny a bubínky všeho druhu... 

Malá scéna Česká Třebová - úterý 13. února 2018 v 19:00

Stručné informace


Holiday world  bude od čtvrtka do neděle

Ve čtvrtek 15. února zahajuje v Praze na Výstavišti v Holešovicích  Středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday world.  Jde o veletrh turistiky, ale také regionů, kde vystavuje v rámci ČR 21 měst, včetně těch statutárních. mezi městy, která se rozhodla se zde prezentovat, jsou z Pardubického kraje města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí.  většinou se prezentují regiony. Z veletrhu bude fotoreportáž.

Bikerezort Orlicko-Třebovsko hlásí:

O tom, zda bude nebo nebude dotace na  tuto již více než 4 roky připravovanou investici přiznána, se má rozhodnout do konce března 2018.  Zatím byla odsouhlasena administrativní správnost podané žádosti, která podle posuzovatelů odpovídá zadání, projekt je tedy zařazen do závěrečného posuzování. Za dva měsíce již bude jasné, zda dotaci dostaneme či nikoliv. O jak drahý projekt se jedná: asi o 17 milionů korun, dotace  může činit max. 90% z této částky. Původní projekt byl mnohonásobně rozsáhlejší, byl připravován společně s polskou stranou.  Byl postupně zmenšován, z projektu odstoupila jako první Litomyšl, po neúspěchu v podání velkého návrhu v r. 2016 (způsobeném polskou stranou) také Choceň,  Moravská Třebová  a nakonec i Ústí nad Orlicí. Posuzovaný projekt na Bikerezort nyní zahrnuje trasy pouze v okolí České Třebové s výchozími místy v areálu Peklák, Habeš a Křivolík. Příprava několikrát upravovaného projektu stála městskou pokladnu cca 1,2 mil. Kč. Žadatelem o dotaci není město Česká Třebová, ale Region Orlicko-Třebovsko.

Plán akcí k letošním oslavám 740 let města

a 100 let  samostatné republiky připraven

Mezi akcemi je 100 letům republiky je zařazen např. fotosoutěž, seminář pro studenty gymnázia, výstava městského muzea, soutěž za,měřena na českotřebovské rodáky, 28. října se uskuteční pietní akt u památníku obětem válek a navíc také komentovaná prohlídka památníků obětem válek v České Třebové, bude vydána brožura. A řada dalších akcí, přehledně budou zveřejněny. 

Dětský koutek na městském úřadě

V přízemí českotřebovské radnice  bude v sousedství pracoviště pro ověřování podpisů Czechpoint prostor vybaven novým nábytkem pro děti, aby při návštěvě  rodiny na tomto pracovišti zde vznikla možnost zaměstnat malé děti a zajistit pro rodiče možnost v klidu vyřídit potřebné záležitosti.

Ocenění nejlepších sportovců města

Každý rok oceňuje město Česká Třebová své nejlepší sportovce.  Nedělá se to formou ankety jako např. v okresním měřítku, ale rada vychází z návrhů sportovní komise. Také kritéria nejsou stejná jako v okresní anketě, oceňují se sportovci s bydlištěm v České Třebové bez ohledu na to, zda sportují v českotřebovských  sportovních oddílech nebo kdekoliv jinde v republice.  ocenění se uskuteční v obřadní síni města dne 6. března od 15 hodin.

Předsednictvo komory Svazu měst a obcí zasedne v České Třebové

Stane se tak v pátek 16. března. Předsedou předsednictva komory SMO je generáů picek, který je nyní starostou Staré Boleslavi.  Ve svazu měst a obcí aktivně pracuje i starosta Jaroslav Zedník

Letos má být první úsek úsekového měření rychlosti

Město má zájem zklidnit dopravu na průtahu silnice I/14 městem instalováním úsekového měření, rychlost projíždějících vozidel má být měřena na katastru města na třech úsecích. Úseky jsou projednány s Policií ČR. Podle nebezpečnosti byl vytipován  jako nejhorší úsek v Moravské ulici kolem sídliště Křib. Zde by mělo být zařízení instalováno ještě letos ve druhé polovině roku. Bude třeba rozhodnout, zda bude zvolen pronájem nebo zakoupení systému.  V červnu budou vyhodnoceny roční zkušenosti s úsekovým měřením v Třebovici. Za prvních 7 měsíců od června do konce roku zde bylo zaznamenáno celkem 5581 přestupků. Po velkém nárůstu v prvních měsících provozu však došlo k poklesu a nyní je počet registrovaných přestupků podstatně menší než loni v létě a na podzim.  Město má s řešením těchto přestupků (formou správních řízení) své zkušenosti, má rozšířené personální obsazení odboru dopravy a silničního hospodářství, takže zavedení dalšího měřeného úseku již nebude velkým problémem.

Soutěže odborných dovedností na VDA


V březnu se na VOŠ a SŠ technické v areálu Skalka budou konat dvě tradiční soutěže pro obory elektro-silnoproud a oboru Truhlář, kterých se účastní soutěžní družstva (obvykle dvojice) z dalších škol obdobného zaměření z Čech a Moravy.  Ve dnech 6. - 7. 3. proběhne soutěž odborných dovedností oboru Elektrikář silnoproud, vyhlášení výsledků. 27. 3. proběhne soutěž odborných dovedností oboru Truhlář. Obou soutěží se účastní také soutěžní tým pořádající školy. Obvykle patří k favoritům soutěže.
 
Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

V pátek 23. 3. 2018 od 9:30 do 12:30 hodin se uskuteční na ÚP ČR Kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí již čtvrtý ročník Burzy práce pro osoby se zdravotním postižením. Účastnit se bude 11 zaměstnavatelů a 3 zástupci sociálních služeb, zabývajících se problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Na akci bude rovněž přítomen zástupce regionálního pracoviště Národní rady osob se zdravotním postižením ČR pro Pardubický kraj.
Burza se koná na adrese ul. 17. listopadu 1394 v přízemí budovy Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Ústí nad Orlicí.
 
Kouzlo řemeslných učebních oborů: Automechanik

Holice – Asi každého malého chlapce bavilo hrát si s auty, motorkami nebo koly a některým to vydrželo do dospělosti. Téměř 160 takových žáků, ale i několik žákyň studuje na Střední škole automobilní v Holicích učňovský obor Mechanik opravář motorových vozidel.
Zaměřujeme se především na opravy osobních automobilů, ale zabýváme se i údržbou nákladních aut a dalších vozidel. Podle toho, k čemu který žák tíhne a co ho baví, pak vykonává odborný výcvik,“ vysvětlil ředitel školy Michal Šedivka.
O uplatnění se absolventi bát nemusí. Podle ředitele je poptávka po automechanicích velká a škola tak rozhodně nemá problém s nedostatkem partnerských firem. „Žáci vykonávají praxe zhruba v padesáti partnerských servisech a firmách. Spolupráce se společnostmi funguje velmi dobře a stále se rozvíjí,“ řekl ředitel Šedivka. Mladí automechanici a automechaničky díky tomu přijdou do kontaktu s nejnovějšími technologiemi, seznámí se také s podnikatelským prostředím. Často do těchto firem pak chodí na brigády. Největšími partnery jsou například Škoda či Iveco a mnoho dalších.
Práci automechaniků mám ve velké úctě. Bez auta si už svůj život neumím představit, a pokud se něco porouchá, na moderních vozidlech prošpikovaných elektronikou si toho sám moc neopravíte. Pak musí nastoupit tito vysoce specializovaní odborníci,“ poznamenal radní pro školství Bohumil Bernášek.
Vyučí se zde i cyklomechanici
Koho by více než automobily zajímala jednostopá vozidla, ten má možnost využít nové netradiční specializace. Před třemi lety Střední škola automobilní otevřela v rámci oboru Automechanik obor Mechanik opravář jednostopých vozidel, kde se žáci zaměřují na údržbu a opravy motocyklů, kol a elektrokol. „Cyklisti, ať už profesionálové nebo amatéři, si často neumí kolo sami opravit. Tímto oborem propojujeme sportovní zájem s profesí,“ podotkl Michal Šedivka s tím, že většinu žáků tohoto oboru tvoří aktivní sportovci. „Zdejší studium jsem si vybral, protože mi vycházejí vstříc, abych zvládal školu i tréninky,“ potvrdil slova ředitele žák 2. ročníku Jakub Kučera, který je nadějným cyklistou. Například v loňském roce si odvezl zlato z Olympiády dětí a mládeže.
V rámci studia mohou žáci zdarma získat řidičské oprávnění skupiny B a C a také ho rozšířit o Profesní průkaz řidiče.
 
Nabídka zaměstnání

Stavební bytové družstvo Česká Třebová, příjme na poloviční pracovní úvazek zaměstnance na pozici
Pracovní pozice je na dobu určitou od 1. 5. 2018 do 31. 12. 2019. 
Bližší informace podá vedoucí kanceláře p. Rosenberger Karel,  tel: 605 547 064
 
Mezinárodní soutěž Kalibr Cup  v Lanškrouně ve znamení Mystic Gothic

Již po osmnácté se na Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště v Lanškrouně sjely desítky žáků odborných středních škol, aby se utkali v soutěži v kadeřnické a kosmetické tvorbě Kalibr Cup 2018. Žákovskou soutěž, která se koná ve sportovní hale lanškrounské SOŠ a SOU, během jediného dne navštíví až tisícovka diváků. Letos přijel povzbudit soutěžící i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Studenti soutěží ve čtyřech kategoriích. Těmi jsou Účesová tvorba, Make-up, Nail-art a od roku 2014 také Body-art, tedy malování na tělo.
Jde o velký zážitek pro publikum a skvělou zkušeností pro soutěžící. Letošního ročníku se kromě českých středních škol zúčastnily již tradičně školy ze Slovenska a Polska. Těší mě, že jsme letos poprvé mohli přivítat také zástupce střední školy z Mukačeva, se kterou jsme při říjnové cestě na Ukrajinu navázali partnerství,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek, který jako bývalý ředitel lanškrounské školy stál v roce 2000 u zrodu této soutěže.
Podobné soutěže jsem se zúčastnila poprvé a moc se mi to líbilo, připravovala jsem se na ni asi dva týdny. Vůbec jsem nečekala tak vysokou úroveň,“ sdělila své dojmy Jana Izaj z ukrajinské střední školy, která si z Lanškrouna odvezla cenu za originalitu v účesové tvorbě. Jak potvrdil ředitel SOŠ a SOU Lanškroun Jaroslav Novák, jedná se o prestižní záležitost a školy své reprezentantky pečlivě vybírají. „Úroveň stoupá každý rok, vždy ale také záleží na tématu. To letošní bylo trochu strašidelné, což je určitě náročné při hledání kreativních nápadů na účesy či líčení,“ uvedl Jaroslav Novák.
Témata Kalibr Cupu jsou opravdu různorodá. Letošek byl ve znamení Mystic Gothic, dříve to byl například Egypt, flamenco, živly země, 60. léta nebo disco. Další ročník Kalibr Cupu, který se uskuteční 14. února 2019, se ponese v duchu Moulin Rouge.
Letos v Kalibr Cupu bojovalo 29 soutěžících v kadeřnické kategorii, 22 se snažilo vytvořil nejlepší make-up, na tělo malovalo 7 účastníků, nehty jich zdobilo 6. „Na to, že to jsou studenti a studentky 2. a 3. ročníků, jejich práce je opravdu srovnatelná s profesionály,“ uzavřela vedoucí učitelka odborného výcviku na SOŠ a SOU Lanškroun Vlasta Tomanová.
Výsledky soutěže:
Účesová tvorba: 1. Ludmila Valtrová, Jihlava 2. Jana Blažková, Dvůr Králové nad Labem  3. Nikola Václavíková, Opava
Make-up: 1. Petra Machová, Havířov-Prostřední Suchá 2. Nela Pavlíková, Polička  3. Nela Navrátilová, Lanškroun
Body-art:  1. Gabriela Hermanová, Frýdek-Místek  2. Lucie Alturbanová, Prostějov  3. Žaneta Jašková, Polička
Nail-art:   1. Adéla Míková, Jihlava  2. Jana Vaňousová, Lanškroun   3. Kateřina Kvapilová, Lanškroun
 
Skutečský festival již popatnácté

Návštěvníci festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč uslyší, již v neděli 18. března, první tóny zahajovacího koncertu, na kterém vystoupí Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Během dvou měsíců nabídne například operu Panna Orleánská, scénické provedení kantáty Carmina Burana či nesmrtelné hity krále popu Michaela Jacksona.  Více na http://hudebni.skutec.cz.