Českotřebovský deník 59/2018 (23/2)  
Úmrtí

Karel Kovář nar. 1928 Česká Třebová
Božena  Milkovičová  nar. 1924  Rybník
Ing. Karel Šanda nar. 1950 Česká Třebová
Zdenka Vacková nar. 1931 Česká Třebová
Zdeněk Neruda nar. 1942  Česká Třebová  Víta Nejedlého 1200
František Mazuch nae. 1933  Česká  Třebová  Nové náměstí 1749
Vlasta Žemličková nar. 1941 Česká Třebová Bezděkov 918
Libuše Sklenářová  nar. 1924  Rybník  163
Pavel Rybka  nar. 1962 Česká Třebová Ústecká 458
Jiří Voleský nar. 1949  Česká Třebová Ústecká 162
Zdeněk Krška  1942 Vinohradská 666
MUDr. Eva Formánková  nar. 1942  Česká Třebová Trávník  1983
Adéla Pirklová nar. 1968  Česká Třebová  U Javorky 556
Josef Falta nar. 1929  Česká Třebová Masarykova 2100
Jana Kvasničková  nar. 1946 Přívrat
Helena Chládková nar. 1945 Česká Třebová
Jolana Voksová  nar. 1934 Česká Třebová
Josef Janisch nar. 1938  Česká Třebová
Jarmila Vavřínová nar. 1932 Česká Třebová
Milena Štarmanová   nar. 1951 Člupek
Ing. Vladimír Král  nar. 1938  Česká Třebová   Čest jejich památce !
 
Protihlukové stěny

Musím reagovat na článek pana Oldřicha Gregara, který píše v posledním čísle IČT Zpravodaje podrobné a odborné informace o protihlukových stěnách v Dlouhé Třebové. Pokud je protihluková stěna někde v poli, tak je jasné všem, že toto si obec a občané pochvaluji. Pokud ale bude 3 - 5 metrů vysoká betonová zeť například v ulicich podle železnice od Červeňáku až po Lhotku z obou stran je to tragédie. Nejlepší bude většinový názor občanů zjistit - to je úkol pro vedení města. Proti hlukové opatření má totiž i jiné možnosti, což asi pisateli uniklo - pod článkem dva odkazy, kde je vše také velmi pěkně a odborně popsáno. Občané Tetčic šli do soudního sporu, který vyhráli a ještě obec dostala Cenu poroty v soutěži Technologie roku 2013 v rámci vyhlášení výsledků 11. ročníku soutěže Česká dopravní stavba, technologie a inovace roku 2013. 
Už vůbec nemohu souhlasit s výrokem: "Projektant plní zadání investora, ten zase musí respektovat platnou legislativu a myslím, že "občanské výhrady" jsou zbytečné. Také by mne zajímala dotační politika Evropské unie při vědomém porušení zákona se strany České republiky". Bez jakékoliv urážky je tato věta závan let hodně minulých, kdy platilo: Občane drž h--u a krok. My jsme ti moudří co víme, co je pro tebe nejlepší..
http://zpravodaj.probit.cz/2018/1_18web/protihlukove_steny.htm
https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/6734-Nase-tema-Protihlukova-opatreni-na-zeleznici/
 
Martin Blažek ve Svitavách

O tomto víkendu se koná ve sportovní hale ve Svitavách finále ČP mužů ve volejbale mužů. Do tohoto finále postoupila družstva z Českých Budějovic, Karlovarska, Dukly Liberec a Kladna. Za Kladno nastupuje v letošní sezoně i Českotřebovák a odchovanec Sokola II. Martin Blažek. Příznivci volejbalu se určitě mají na co těšit především proto, že kvalitní volejbal je jenom kousek od nás a ve hře bude i Martin Blažek se svým Kladnem. Můžeme prozradit, že bylo otevřené jednání o pořadatelství tohoto finálového programu u nás ve třebové v nově postavené tělocvičně Na Skalce. Nakonec především díky nedostatečné výšce, ale především sportovnějšímu prostředí bylo rozhodnuto pro Svitavy.
 
Taneční škola Knířovi informuje – březen 2018

23. 3. 2018 začínají Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
V moderní nemocnici v Michalovcích
dávkuje pacientům léky automatický systém

V souvislosti s plánem Pardubického kraje vybudovat v Pardubicích a Ústí nad Orlicí centrální urgentní příjmy navštívili hejtman Martin Netolický a radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr novou nemocnici Štefana Kukury ve slovenských Michalovcích. Ta je první všeobecnou nemocnicí, která byla na Slovensku postavena téměř po 30 letech a je součástí sítě nemocnic Svět zdraví patřící do skupiny Penta.
„Případ nemocnice v Michalovcích je do jisté míry obdobný jako naše nemocnice v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, jelikož stará nemocnice byla rovněž pavilonová, špatně udržovatelná a již neodpovídala modernímu zdravotnictví. Soukromý investor, který je součástí nadnárodní sítě provozující nemocnice a polikliniky také v České republice a v Polsku, se rozhodl na místě původního zařízení postavit zcela novou nemocnici za celkovou částku přibližně 900 milionů korun. Doba výstavby včetně projektování byla čtyři roky,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zástupce nemocnice a společnosti Svět zdraví seznámil s fungováním současného krajského zdravotnictví včetně fúze pěti zdravotnických zařízení do jedné akciové společnosti. „Možnosti soukromého investora jsou samozřejmě jiné než v případě krajské samosprávy, a to nejen co se týká finančních možností, ale také postupů pro výběr dodavatele, nákup materiálu a technického vybavení. Je však důležité, abychom se hlouběji seznámili s fungováním zařízení, které svojí velikostí odpovídá nemocnici v Ústí nad Orlicí,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se v minulosti seznámil s provozem urgentních příjmů ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové či rakouském Badenu nedaleko Vídně.
Jednou z technických vymožeností nové nemocnice je automatický systém podávání léčiv. „Jedná se o unikátní systém, který nemá ve střední Evropě obdobu. Vše je nastavené tak, že poté, co lékař předepíše jednotlivá léčiva pacientům, jsou automaticky nadávkována a zabalena. Před distribucí pacientům funguje několikanásobná důsledná kontrola tak, aby nedošlo k žádnému problému,“ sdělil hejtman Netolický.
Navzdory tomu, že se jedná o všeobecnou nemocnici, poskytuje také náročnější zdravotní péči než je obvyklé u regionálních zdravotnických zařízení. „Nemocnice se prioritně zaměřuje na akutní případy v oborech jako je chirurgie, urologie, traumatologie a ortopedie. Velký prostor je věnován pediatrii a interním oborům s důrazem na neurologii včetně léčby cévních mozkových příhod, pneumologii a urgentní medicíně. Nemocnice působí rovněž jako onkologické centrum pro východní Slovensko,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr.
Společným problémem českého i slovenského zdravotnictví je nedostatek kvalifikovaného personálu. „Stejně jako v našich nemocnicích je i zde problém s nedostatkem zdravotních sester a vybraných medicínských oborů. Slovenskou nevýhodou v tomto smyslu je navíc i velké množství zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči. Téměř každé okresní město má svoji nemocnici, která je však často téměř prázdná. Jedná se o pozůstatek bývalého režimu, kdy byla tato zařízení stavěna bez ohledu na ekonomickou výhodnost provozu,“ sdělil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.