Ohlédnutí za Zimní olympiádou dětí a mládeže                 

Závěrečným ceremoniálem na zimním stadionu v České Třebové skončila v Pardubickém kraji zimní Olympiáda dětí a mládeže (ODM), které se zúčastnilo přes 1 200 sportovců. Z celkového vítězství se radoval Liberecký kraj, stříbrná skončila výprava z Prahy a bronzový Kraj Vysočina.
„Na zahájení olympiády jsem si přál, aby všichni účastnili ukázali, že sport je jedna z nejhezčích věcí, kterou v republice máme. Jsem strašně rád, že se to povedlo. Za výkony na sportovištích si všichni zaslouží velkou poklonu,“ uvedl Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru. V Pardubickém kraji se od 28. ledna do 2. února bojovalo o medaile v jedenácti sportech a Liberecký kraj potvrdil, že na zimních olympiádách zcela dominuje. Kromě té předchozí v Ústeckém kraji v roce 2016 totiž bodové pořadí všech šesti předchozích olympiád ovládl. Letos vybojoval celkem 39 cenných kovů.
„Musím poděkovat nejen všem sportovcům, ale také trenérům a členům realizačního týmu, protože ti všichni měli na našem úspěchu podíl,“ řekl vedoucí oddělení školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje Tomáš Pokorný a chválil i organizátory: „S nepřízní počasí se porvali a vytvořili perfektní podmínky.“  Mladé sportovce podporovali na sportovištích i mimo ně bývalí či současní olympionici. Na slavnostním zahájení v zaplněné pardubické Tipsport areně se roli vlajkonošů ujali hokejista Tomáš Rolinek nebo judista Pavel Petřikov, závodům v běžeckém lyžování přihlížel trojnásobný medailista ze zimní olympiády Lukáš Bauer a na závěrečném ceremoniálu předávala medaile skikrosařka Andrea Zemanová.
 „Dětská radost je k nezaplacení. Když jsem sportovcům věšela na krk medaile a viděla v jejich očích, jak jsou šťastní, měla jsem z toho strašně krásný pocit,“ uvedla Zemanová, která se mimochodem ODM sama před lety jako lyžařka zúčastnila.
Kromě ní si Olympiádou dětí a mládeže prošli třeba snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, sdruženář Tomáš Portyk nebo krasobruslař Michal Březina. Ti všichni Českou republiku reprezentovali na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. „Doufám, že všichni sportovci budou Hry v Koreji bedlivě sledovat a fandit naším olympionikům. Je to pro ně nejlepší motivace, jak se zlepšovat. A dětská olympiáda je vlastně jedním z prvních kroků, jak se za pár let dostat i na tu dospělou,“ doplnil Šuman.
Příští zimní Olympiáda dětí a mládeže se bude konat v roce 2020 v Karlovarském kraji, rok předtím se její letní varianta uskuteční v Libereckém kraji.

Zimní olympiáda byla také velkou příležitostí jak propagovat Českou Třebovou jako město sportu. Městská společnost Eko  Bi dobře spolupracovala s organizátory a připravila sportovcům i organizátorům  i např. televizním pracovníkům vynikající podmínky a to nejen pro samotný hokejový turnaj (skupinu A), ale dokázala během pár hodin přeměnit ledovou plochu na umělý povrch a zorganizovat slavnostní zakončení olympiády. Podařilo se zvládnout dopravu a parkování množství vozidel, na Skalku přijelo na 1300 sportovců, velký počet autobusů a mikrobusů i osobních aut. Město Česká Třebová tak zůstane v paměti pro tisícovku mladých lidí z celé České republiky. Přitom za tento způsob prezentace města nebylo třeba nic platit. Na olympiádě se také prezentovalo českotřebovských sportovců např. v krasobruslení, v ledním hokeji v sestavě týmu Pardubického kraje a také v běžeckém lyžování.

Slavnostní zakončení ZODM - najdete ZDE

Závěrečné shrnutí  ZODM 2018 - najdete ZDE