Českotřebovský deník 65/2017 (2/3)   

Vynikající umístění v okresním kole Olympiády v angličtině

Ve čtvrtek 15. února 2018 se v Ústí nad Orlicí konalo okresní kolo Olympiády v anglickém jazyce.
Studenti našeho gymnázia předvedli velmi dobré výkony a získali skvělá umístění.
V kategorii I.B obsadila Hana Boštíková 3. místo.
V kategorii II.B se Klára Fabiánová umístila na 2. místě a postupuje do krajského kola.
V poslední III.A kategorii získal Dominik Paukert 2. místo a také postupuje do krajského kola.
Všem blahopřejeme a děkujeme za skvělou reprezentaci školy.
Hana Benešová
 
POZVÁNKA NA SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ CHL

Dne 22. 3. 2018 proběhne na Zimním stadionu Česká Třebová slavnostní vyhodnocení
„12. ROČNÍKU MĚSTSKÉ HOKEJOVÉ LIGY CHL“ 
Vyhodnocení zahájíme v 18:30 hodin.
Součástí vyhodnocení bude zápas vítěze 12. ročníku s výběrem hráčů CHL, následně vyhodnocení výsledků.
VŠECHNY SRDEČNĚ ZVEME.
Výsledky a tabulky k 1. březnu najdete ZDE
 
Jak na Šmejdy - přednášky v Kulturním centru budou zajímavé
Dnes jsme s pí Mazalovou měly pracovní schůzku a mohu prozradit, že se zaměříme na "šmejdy" (a jejich techniky), kteří se aktuálně vyskytují na Českotřebovsku a v blízkém okolí. Každá přednáška bude rozebírat jiná témata (např. šmejdi v online prostředí, psychologie reklam) s ohledem na to, že pokaždé bude pravděpodobně jiná skladba návštěvníků. Ale rozhodně nejde o tři totožné přednášky, určitě budeme rádi, když přijdete na všechny. Mgr. Petra Snohová  pracovní konzultantka, odborná pracovnice Rytmus
 
V neděli na hokej - hrajeme o finále krajské hokejové ligy

Blíží se Třetí semifinálový zápas Kohoutů, kteří se po středečním vítězství na litomyšlském ledě představí opět vlastním fanouškům. Duel, v němž si náš tým může zajistit postup do finále, bude zahájen 4. března v 17.00 hodin.
V pátek navečer čeká Kohouty předzápasový trénink, po něm tradiční svačinka, kterou mužstvu po středečním vítězství tentokrát slíbil manažer Vladimír Vaněk. Ten hráče ve středu večer pobavil zamýšleným opékáním špekáčků, venku na otevřeném ohni. „To byl samozřejmě vtip. Raději zůstaneme v teple na klubovně, třeba u krupicové kaše,“ navnadil manažer českotřebovské hokejisty. „Cože? Tomu nevěřím,“ reagoval jeden z největších jedlíků s číslem patnáct na dresu. „To nám určitě neudělá…“
První zápas v České Třebové navštívilo 851 diváků, což byla rekordní návštěva sezony. Na druhé utkání v Litomyšli přišlo 460 diváků a převahu v hledišti měli opět fanoušci Kohoutů. „Můj odhad, že za mužstvem vycestují zhruba tři stovky fanoušků, se téměř do puntíku naplnil. Ještě jednou velké poděkování za celý mančaft,“ uvedl Vladimír Vaněk a závěr dodal: „Všichni věříme, že třetí semifinálový zápas na českotřebovském zimním stadionu Na Skalce bude mít znovu skvělou diváckou kulisu!“
 
Pěvecký sbor KOS je výkladní skříní litomyšlské pedagogické školy

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek odpoledne Vyšší odbornou školu pedagogickou a Střední pedagogickou školu v Litomyšli. S ředitelem školy Stanislavem Leníčkem hovořil o investicích Pardubického kraje, které jsou na škole plánované. V rámci návštěvy debatoval také se studenty třetího a čtvrtého ročníků především o fungování krajské samosprávy, krajských kompetencích a přímé volbě starostů a hejtmanů. Škola je specifická tím, že hlavní budova se nachází v památkové rezervaci a je nemovitou kulturní památkou. V roce 2015 jsme zrekonstruovali školní kotelnu za 2,6 milionu korun. V roce proběhla drobnější investice do výměny ohřívače teplé užitkové vody a v letošním roce připravujeme  projektovou dokumentaci na rekonstrukci elektroinstalace s předpokládanými náklady okolo deseti milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Toho ve škole přivítal Smíšení pěvecký sbor KOS, který v loňském roce za své úspěchy na české i mezinárodní scéně obdržel Cenu za zásluhy o Pardubický kraj. V letošním roce se sbor mimo jiné připravuje na turné po Japonsku, které navazuje na loňská vystoupení ve Spojených státech amerických.
Kraje jsou regionální vládou, řekl hejtman studentům
V rámci diskuse se studenty třetích a čtvrtých ročníků hovořil hejtman mimo jiné o fungování místních a krajských samospráv. „Povědomí o činnosti krajů není stále mezi veřejností příliš velké, a proto se čas od času objevují myšlenky na jejich zrušení. Právo na samosprávu však vychází z článku osm české ústavy a hlava sedmá se přímo zabývá územní samosprávou, která stanovuje, že města a kraje jsou na centrální vládě nezávislé. Krajská rada je něco podobného jako regionální vláda s jasně danými kompetencemi a rozdělenými oblastmi, kterými se jednotliví radní zabývají,“ uvedl hejtman Martin Netolický a vyjmenoval kompetence a oblasti, které kraj zabezpečuje. Se studenty hovořil také o návrhu na zavedení přímé volby starostů a hejtmanů, což je záležitost, kterou prosazují některé parlamentní strany. „Přímá volba je samozřejmě možná, avšak musí dojít k zásadním legislativním změnám, a to nejen v rámci volebních zákonů, ale také zákonů o obcích a krajích a především změnám ústavy,“ řekl hejtman Martin Netolický a upozornil na situace, kdy je přímo zvolený představitel obklopen zastupitelstvem, ve kterém dominuje jiná politická strana.
Pardubice opět přivítají mladé vědce a techniky, přijede jich na dvě stě

Pardubice – Už po jedenácté se do pardubického Ideonu sjedou talentovaní žáci základních a středních škol, kteří zde 8. a 9. března 2018 představí své vědecké a technické projekty v rámci soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji pořádané Asociací pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z. s. ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími spolupořadateli.
Cílem soutěže je mladé lidi vtáhnout do světa vědy a techniky a motivovat je ke studiu technických a přírodovědných oborů,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek a dodal: „O tom, že žáky základních škol a středoškoláky festival AMAVET motivuje, svědčí velký počet účastníkůNejúspěšnější z nich se mohou dostat například do vědeckých center v zahraničí.“
Krajského kola se letos zúčastní 200 žáků, kteří představí 126 projektů, z toho 80 projektů v kategorii Junior a 46 projektů v kategorii Středoškolák,“ informoval předseda asociace AMAVET Stanislav Medřický.
Pro ty nejlepší v juniorské kategorii je hlavní cenou krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 autorů nejlepších projektů, v kategorii Středoškolák se autor nejlepšího projektu v srpnu zúčastní mezinárodní soutěže v Číně, další postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, ze kterého mají možnost dále postoupit do soutěže INTEL ISEF 2019 v USA.
Do krajského kola soutěže se žáci museli probojovat přes jedno ze dvou okresních kol. Ta se konala 9. března ve sportovní hale Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Lanškroun a 15. března na Střední průmyslové škole chemické Pardubice. Hodnotitelé v oblastních kolech vybírali celkem ze 164 projektů.
Současně s Festivalem vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji se v Ideonu uskuteční sedmý ročník celostátní robotické soutěže RoboRAVE, do které se přihlásilo 28 týmů a regionální kolo XXV. ročníku soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže EXPO SCIENCE AMAVET.
Všechny soutěže, jejichž zahájení proběhne 8. března v 10 hodin, jsou veřejnosti přístupné.  
 

Trénink dětí s atletkou Michaelou Hrubou 
Na ZŠ Jevíčko proběhne v úterý 6. března od 10.00 zajímavá akce.  Trénink škola získala jako odměnu za aktivitu v projektu Sazka Olympijský víceboj, jehož cílem je v průběhu hodin tělesné výchovy zapojit co nejvíce žáků všech stupňů základního vzdělávání do sportování a zároveň děti motivovat k tomu, aby sportovaly i ve svém volném čase. Na nedávné Olympiádě dětí a mládeže 2018 v Pardubickém kraji, kterou Michaela sama absolvovala v roce 2013, startovalo více než 340 dětí, které ve škole prošly Sazka Olympijským vícebojem.  Během programu děti absolvují rozcvičku a spolu s Michaelou si vyzkoušejí disciplíny tematicky propojené s právě proběhlými OH v Koreji. Čeká je i spousta další sportovní zábavy včetně vystoupení moderátora Pavla Dolejška, profesionálního iluzionisty. Michaela Hrubá, česká atletka, účast na LOH 2016.  ZŠ Jevíčko, U Zámečku 784
Po Velikonocích proběhne opět velký jarní úklid

Dnem „D“, kdy se v rámci kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko bude uklízet v celé republice, je letos sobota 7. dubna. Uklízet nepořádek v přírodě, městech a obcích je však možné i v jiných termínech. Důležité je, se co nejdříve přihlásit na www.UklidmeCesko.cz.
Přípravy dalšího ročníku celorepublikové úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko jsou v plném proudu. Do jejího uskutečnění v sobotu 7. dubna zbývá necelých 50 dní a na webových stránkách projektu postupně přibývají zaregistrovaní organizátoři místních úklidů a dobrovolníci, kteří se první dubnovou sobotu společně vydají do boje proti černým skládkám a nepořádku ve svém okolí.
Úklidového materiálu by organizátoři měli mít pro letošek dostatek díky partnerům, kteří úklidové akce dlouhodobě podporují, jako Nadační fond Veolia, tak i zásluhou nového významného partnera, kterým se pro letošek stala Komerční banka. Zaměstnanci uvedených a dalších partnerských firem se navíc sami aktivně zapojují do uklízení.
„Prostředí, ve kterém žijeme, patří nám všem. Nikomu by proto nemělo být jedno, jak vypadá. Je to totiž naše vizitka. Jsem proto velmi rád, že zaměstnanci Komerční banky mohou jít příkladem,“ uvedl k tomu Jan Juchelka, předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky.
Přidat se může opravdu každý dle svých možností, od mapování nepořádku, až po zorganizování vlastní úklidové akce. Veškeré potřebné informace k tomu naleznete na www.UklidmeCesko.cz tak neváhejte, termín letošního jarního úklidu se blíží a po Velikonocích, v sobotu 7. dubna „jdeme na to“!