Českotřebovský deník 66/2016 (3/3)   
JAK S KONTRAKTEM NA ŽELEZNICI PRO DALŠÍ OBDOBÍ?

Tvrdá jednání s uchazeči o zajištění železniční dopravní obslužnosti na dalších deset let pro Pardubický kraj začala. Dnes jsme spolu s náměstkem Michalem Kortyšem absolvovali mnohahodinové setkání s Českými drahami. Naše podmínky jsou pochopitelné. Chceme, aby dopravní výkony zůstaly v našem kraji. Máme zájem na tom, aby kvalifikovaní zaměstnanci zajišťovali nejen provoz, ale i opravy lokomotiv s vozy, které zajišťují objednávku regionální dopravy. Různé pokusy o organizační změny jako zákazník odmítáme, protože chceme zajistit práci pro lidi od nás. Trochu mě mrzí, že se uvažovalo o útlumu pracoviště opravárenské činnosti tam, kde je dostatečná kapacita i vybavení tj. v rámci DKV Česká Třebová. Projednávali jsme velmi detailně i obnovu vozidel z evropských fondů, i případně bez nich s konkrétní lokací na jednotlivých tratích. Za čtrnáct dní pokračujeme... (Z facebooku Martina Netolického)


I. volejbalová liga:  Juniorské derby pro Sokol II 

23. a 24. kolo I. ligy ve volejbalu juniorů ve skupině C dopadlo podle očekávání dvojitým vítězstvím 3 : 0 ve prospěch Sokola II. V tabulce tak zůstává Sokol Česká Třebová poslední, jde mu především o sbírání zkušeností.  Vítěz derby Sokol Česká Třebová II je v tabulce na druhém místě. Vypadá to, že vítězství v tabulce mu sebere silný celek Sokola Brno, který vede po 24. kole s náskokem 10 bodů.  Do konce soutěže zbývají ještě odehrát dvě dvoukola. I pro silný tým Sokola II to bude těžké, protože poslední dvoukolo hraje  právě na palubovce nejlepšího týmu soutěže, který ještě dosud v soutěži prakticky nezaváhal - v Brně. (Prohrál jen jednou v 6. kole v Havlíčkově Brodě). Lze tedy napsat, že vítězem této skupiny I. ligy bude Sokol Brno.
1. liga junioři - skupina C
Tabulka U V P K S M B
1. TJ Sokol Brno I 24 23 1 0 71:8 1925:1351 69
2. TJ Sokol Česká Třebová II 24 20 4 0 61:20 1920:1562 59
3. TJ Jiskra Havlíčkův Brod 24 19 5 0 60:23 1934:1681 56
4. TJ Svitavy 24 14 10 0 48:32 1841:1656 43
5. INTERTECH VS Drásov 24 10 14 0 33:50 1665:1849 27
6. TJ Sokol Pardubice I. 24 5 19 0 26:59 1700:1969 19
7. TJ Sokol Šlapanice u Brna 24 5 19 0 18:61 1488:1852 14
8. TJ Sokol Česká Třebová 24 0 24 0 8:72 1414:1967 1
Černá skládka u kontejnerů v Podbranské ulici
To že jde o skládku v těsném sousedství kontejnerů na tříděný odpad na věci nic nemění.  "Někdo" likviduje nebo obměňuje kancelář či provozovnu a tak si zjednoduší situaci. Vyhodí zařízení ke kontejnerům a je hotovo. Podle mého názoru není. Jde o nádoby na tříděný odpad a tam věci z fotografií nepatří. Naneštěstí jsou označené firmou, která odpad vytvořila a proto by nemělo být těžké firmu identifikovat a pod pohrůžkou citelné pokuty donutit k odstranění.  Fotografií tohoto podařeného hnízda mám více a vím také, že byly autorkou  zaslány také na Eko Bi. Jenže by se měli zajímat především strážníci městské policie,  Eko Bi přece pokuty nerozdává, Eko Bi uklízí po nás všech. Likvidace černých skládek, za kterou považuji i odhozené věci v Podbranské ulici, platíme z městského rozpočtu. Známe-li odpovědnou osobu nebo firmu,  měli bychom likvidaci zajistit na její účet. Věřím, že se tak stane. (mm)
Kuželkáři nestačili na Luhačovice. Prohráli a klesli na čtvrté místo v interlize


  • Příští sobotu 10. března hraje Lokomotiva opět venku v Rokycanech, potom 17.3. hostí doma Jihlavu.

  • Prologem 40. ročníku Pardubického hudebního jara jsou dvě opery

    Ještě před oficiálním zahajovacím koncertem 40. ročníku Pardubického hudebního jara v Tipsport Areně, který je naplánován na 14. března, začne jarní hudební svátek ve formě operního prologu v Pardubicích a v Chrudimi.
    „Vzhledem k tomu, že ve východních Čechách není stálá operní scéna, chceme nabídnout divákům a posluchačům dvě výborná představení z operních domů v Plzni a Liberci. A vidět třeba sopranistku Evu Urbanovou naživo v roli Libuše tady opravdu často nemáme,“ říká Roman Línek, předseda správní rady festivalu.
    Letošním rokem se nesou smetanovská výročí a dílo Bedřicha Smetany mohou zhlédnout diváci již v neděli  4. března 2018 od 19:00 hodin ve Východočeském divadle v Pardubicích. Na programu je operní představení Libuše v hlavní roli se sopranistkou Evou Urbanovou. Toto představení do Pardubic přiváží Operní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni. Operu řídí dirigent Oliver Dohnányi v režii Martina Otavy a Tomáše Pilaře.
    Druhé operní představení se uskuteční v úterý 13. března od 19:00 hodin v chrudimském Divadle Karla Pippicha. Diváci se mohou těšit na jednu z nejslavnějších italských oper z pera slavného italského skladatele G. Verdiho – Rigoletto. Operní představení v podání Operního souboru divadla F. X. Šaldy Liberec proběhne pod dirigentskou taktovkou Martina Doubravského v režii Oldřicha Kříže.
    Pardubické hudební jaro zahájí ve středu 14. března Česká filharmonie Smetanovým cyklem Má vlast.
    Má vlast je národním symbolem, jaký nám závidí celý svět. Těžko si lze představit jiný, lepší, vhodnější způsob, jak hudebně oslavit století naší státnosti. Po dlouhých osmatřiceti letech přivítáme v Pardubicích Českou filharmonii, hudební těleso, které bylo s cyklem symfonických básní Má vlast bytostně spjato od počátku své existence. Za dirigentským pultem uvidíme předního českého dirigenta Petra Altrichtera, který v letech 1982 – 1989 umělecky působil v Pardubicích, kde vedl Komorní filharmonii Pardubice.
    Další koncerty, operní či baletní představení se uskuteční nejen v Pardubicích, ale také v dalších koncertních sálech a památkových objektech regionu. Představí se celá řada domácích i zahraničních špičkových umělců a souborů. Za všechny jmenujme například: Soubor Les Folies Francoises (Francie), Kateřinu Englichovou a Viléma Veverku, 4TET, Mischu Maiskeho, domácí Komorní orchestr Barocco sempre giovane, Vlachovo Kvarteto, Operní soubor Slezského divadla Opava nebo operního pěvce Štefana Margitu. Z naší pestré nabídky si vybere opravdu každý. Více informací naleznete na www.pardubickehudebnijaro.cz