Českotřebovský deník 67/2018 (4/3)   
Českotřebovský taneční pohár

ZŠ Nádražní se proměnila na jedno velké mraveniště. Po celou neděli byla nejen tělocvična školy, ale mnoho dalších prostor, tedy chodby, šatny, jídelna, ale také učebny zaplněny dětmi, kteří přijely soutěžit. Přihlásilo se více než 1200 soutěžících, kteří svedli před soutěžní porotou boje o medaile a poháry v tanečních stylech streetdance, discodance, showdance a moderdance.  Přijeli tanečníci a tanečnice od nejmenších po starší, podle značek parkujících autobusů  zde byla družstva z celých Čech a Moravy. Začalo se dopoledne v 10:00, konec soutěže byl naplánován na šestou hodinu odpolední. Byl to vyčerpávající den pro všechny - pro pořadatele, soutěžící, vedoucí družstev. A to ještě chřipková epidemie v některých týmech přece jen ubrala na počtech tanečníků v jednotlivých choreografiích.  Výzva "přijďte, prosím, podpořit Českotřebovské tanečníky do haly ZŠ Nádražní", byla skoro zbytečná, už se sem, stejně jako loni skoro nikdo další nevešel. Akce se konala za podpory města Česká Třebová a ve spolupráci s Kulturním centrem.  Více ZDE


Emoce kolem trampského muzea?

Tak to vidí OIKTV a podle mne to je škoda. Naopak emocím se nemá podléhat, každou investici ve městě je třeba dobře rozmyslet. Město, pokud má být investorem, má vysvětlit zastupitelům zajištění investice a zajištění sbírek, možnosti financování, rozsah, projednanou spoluúčast dalších subjektů, a teprve potom, po znalosti  tohoto základního teprve diskutovat o tom, jak se komu záměr zamlouvá nebo nezamlouvá a jakou dostane prioritu. V případě prosazování myšlenky na realizaci trampského muzea to tak nebylo, byla snaha města prosadit rychlé financování akce v rámci rozpočtového provizória, aniž by byly základní informace zastupitelům sděleny. Je tedy správně, že se zatím čeká. Přesto se vracím k titulku  v místním televizním vysílání. O žádné emoce přece nejde, jde právě jen a jen o to, abychom všechno správně a s rozmyslem posoudili. Nebo právě to se OIKTV nezamlouvá?  (mm)
 
Program finálové série krajské hokejové ligy

Finále krajské hokejové ligy se promění v Třebovské derby. O titul si to rozdají českotřebovští Kohouti a moravskotřebovský Slovan. Série odstartuje v neděli 11. března v České Třebové, opět se hraje na tři vítězné zápasy.
Neděle 11. března:  Kohouti Česká Třebová – Moravská Třebová (17.00).
Středa 14. března:  Moravská Třebová - Kohouti Česká Třebová (19.00).
Neděle 18. března:  Kohouti Česká Třebová – Moravská Třebová (17.00).
Případný 4. zápas – středa 21. března:  Moravská Třebová - Kohouti Česká Třebová (19.00).
Případný 5. zápas – neděle 25. března:   Kohouti Česká Třebová – Moravská Třebová (17.00).
Ve stejných termínech se bude hrát o bronz (Hlinsko - Litomyšl).

ÚMRTÍ

V Brně zemřela ve věku 97 let paní Marie Šťouračová, rozená Krausová, par dnů předtím dne 2.2. 2018 oslavila 97. narozeniny. Bydleli původně v Brožíkově ulici, její tatínek Antonín Kraus byl během války popraven v Berlíně. Její první manžel M. Nastoupil z Rybníka byla během války také popraven v Dražďanech.  
Karel Bočkaj, Na Strouze 1717, zemřel ve věku 68 let
Miloslav Dvořák, Sadová 1732, zemřel ve věku 70 let
Věra Hyláková, Jiráskova  1063, zemřela ve věku 92 let
Věra Nováková, Litomyšlská 1771, zemřela ve věku 73 let
Jan Pecháček, Trávník 2014 zemřel ve věku 75 let
Pavel Skopec Rosslerova 1396, zemřel ve věku nedožitých 75 let. Čest jejich památce !  
 
Přemístění skříňky s úmrtním oznámením Pod Jelenicí

Zřejmě z důvodů majetkových byla v průběhu února přemístěna skříňka Pohřební služby, s úmrtními oznámeními, která je nyní umístěna těsně u chodníku (vit foto). Je to bohužel na nepříliš vhodném místě v sousedství kontejnerů. Škoda, že nebylo možné vybrat jiné lepší místo. 


"Parkovací průkaz" řeší parkování u nádražní pošty. Zajímavé. 

Na parkovišti u nádražní pošty je nařízeno časově omezené parkování na dobu 20 minut, výjimky nejsou. A přece. Potřebujete parkovat déle? Žádný problém. Nemusíte mít "nastavené" parkovací hodiny, vyřeší to "parkovací průkaz".  Takové průkazy v určitém počtu získali členové sportovní organizace, která nyní sídlí  v bývalých provozních prostorách pošty a kde si svépomocí vybudovala pěkné zázemí pro pěstování svého úspěšně se rozvíjejícího sportu.  Jde pouze o to, že takovýto, byť číslovaný parkovací průkaz zřejmě nemá  oporu v jakémkoliv nařízení rady města, ani v zákoně 361, lze jej považovat za "kutilství". Prostě značka omezující časově omezené parkování žádnou výjimku nepřipouští a není to na ní ani uvedeno. Způsob, pomocí kterého si vymůžu nějakou výhodu proti ostatním, není správný a divím se, že jej město akceptuje. Povolení jistě vystavili úředníci, jistě ale na nějaký pokyn. Městská policie to zřejmě toleruje, ale kdo ví, jak by to prošlo u policie státní.  Režim stání u pošty by měl být obdobný jako v podzemí terminálu, nejlépe se závorou umožňující dvacetiminutové nebo snad i třicetiminutové parkování zdarma  (mm)
 
I.volejbalová  liga juniorky

  • 1. liga juniorky - 2. část soutěže, skupina II
    Tabulka U V P K S M B
    1. TJ Tatran Střešovice 12 11 1 0 35:9 1041:852 32
    2. TJ Sokol Geodézie Česká Třebová 12 8 4 0 24:19 964:961 24
    3. TJ VK Dukla Liberec 12 8 4 0 29:20 1068:1021 23
    4. TJ Sokol Pardubice I. 12 3 9 0 17:29 920:1085 11
    5. TJ Slavia Hradec Králové 12 3 9 0 18:30 1041:1043 9
    6. TJ Lokomotiva Trutnov 12 3 9 0 14:30 951:1023 9
     
    Odehraná utkání:  24/2   Česká Třebová - Trutnov 3 : 0 a 3 : 1  a 4.3. v Liberci Liberec - Č. Třebová 3 : 0 a 3 : 0. Započítávají se zápasy z 1. části soutěže s týmy Pardubic a Hradce Králové.
     
    I. volejbalová liga kadetky

    v 1. zápase prohrály 1 : 3  v druhém zápase naopak vyhrály 3 : 0. První zápasy v minulém týdnu byly odloženy na 30. března. Ve skupině O hraje Sokol Česká Třebová. Kadetky Sokola si vedly celkem úspěšně. Doma s Olomoucí jednou vyhrály a podruhé prohrály 3 : 0 a 0 : 3,  tento víkend hrály v Králově Polici a přivezly dvojité vítězství.

    Fotky  podchodu v Letohradě

    Přišly s dodatkem, že už půl roku to nikdo nezničil. Jen ve Třebové se, kdysi pěkně vymalovaný podchod u červeňáku, musel nechat zničit. Musel? Když jsem na to upozornil, jak byla zničena práce Michala Andrta a jeho přátel, bylo mi vyhrožováno a dodnes tam také v podchodu jsou vyhrůžky na moji adresu k přečtení.... Další civilizované podchody jsou ve Svitavách i v Ústí nad Orlicí, u nás se moc nedaří. Podchod se má rekonstruovat v rámci modernizace koridoru. Tak uvidíme..... (mm)