Českotřebovský deník 76/2018 (12/3)  
Hudební speciál
Další koncert KPH bude 2. května - vystoupí GuArneri trio Prague   

Po vynikajícím 500. českotřebovském hudebním večeru Kruhu přítel hudby je třeba položit otázku co bude dál. Abonenti koncertního cyklu Kruhu přátel hudby už vědí, že další 501. hudební večer se uskuteční mimořádně ve středu 2. května 2018 opět v sále Malé scény v Mlýnské ulici. Na koncertu vystoupí  Guarneri Trio Prague, tedy trojice českých vynikajících interpretů: Ivan Klánský (klavír), Čeněk Pavlík (housle) a Marek Jerie (violoncello).   Důvodem je dubnový termín 20. ročníku hudebního festivalu Bennewitz 2018, který ve dnech 18. - 28. 4. naplní Českou Třebovou hudbou natolik, že další "přídavek" ve formě koncertu KPH by již byl "nošením dříví do lesa". Vystupující umělce na závěrečném koncertu letošního ročníku koncertního abonomá KPH před koncertem českotřebovské kulturní veřejnosti opět blíže představíme.

20. ročník hudebního festivalu Bennewitz 2018 přede dveřmi

O pořádání hudebního festivalu v České Třebové se v kulturní misi rady města vedly v devadesátých letech časté diskuze. Bylo poukazováno na to, že hudební tradice města je velká a dosud mu chybí "velká akce", která by dokázala  do České Třebové přivést také orchestry, sbory a sólisty,  včetně zahraničních interpretů, za kterými musíme jezdit na jiné festivaly nebo do jiných měst. Bylo samozřejmostí, že nemůžeme dosáhnout věhlasu  Smetanovy Litomyšle, proto byla dlouhá jednání, ale nakonec bylo rozhodnuto pro festival, byť  regionální.

V roce 1999 se podařilo prosadit pořadatelství prvního ročníku  hudebního festivalu Antonína Bennewitze, rodáka z nedalekého Přívratu, který byl dlouholetým uznávaným ředitelem pražské konzervatoře. Velkou zásluhu na založení festivalu měl především Oldřich Tomeš, který byl také zakladatelem koncertního abonomá Kruhu přátel hudby v rámci dřívější Osvětové besedy Česká Třebová. Oldřich Tomeš navázal na svou dlouholetou spolupráci s vedením pražské konzervatoře, která si vzala nad prvními ročníky českotřebovského festivalu patronát. Orchestr pražské konzervatoře také účinkoval na zahajovacím  koncertu I. ročníku festivalu v dubnu 1999 ve velkém sále Kulturního centra, tehdy ještě Dělnického domu.

Velkého rozmachu dosáhl Bennewitzův festival po nástupu doc. Mgr. Františka Preislera do funkce ředitele Kulturního centra. V prvních letech tohoto století se pak v České Třebové díky tomu konaly koncerty, které jsme ještě nikdy předtím nemohli navštívit, vystupovaly zde přední orchestry světové úrovně a odpovídající sólisté. Úspěch koncertů ne náhodou  vedl i k pořádání externích koncertů  Smetanovy Litomyšle v České Třebové. Tyto slavné koncerty jsou spojeny také se jménem mladého a oblíbeného dirigenta Františka Preislera.

V současné době se hudební festival Antonína Bennewitze tak trochu proměnil. Změnil se i název festivalu na "Bennewitz 2018" (zdá se, že ku prospěchu akce). Z dřívější doby zůstaly jen osvědčené a velmi dobře navštívené koncerty Komorního orchestru Jaroslava Kociana a smíšeného pěveckého sboru Bendl, který si k nám na festival zve vždy velmi kvalitního hosta a vždy zcela zaplní  sál U Coufalů v Přívratě, rodišti Antonína Bennewitze. Zde tento pěvecký koncert patří k nejoblíbenějším akcím roku. 

Rozhodující  část  festivalu pak od loňského ročníku zajišťuje jeho nový patron, houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Festival se časově omezil vlastně do jedné dubnové dekády a tvoří  ucelený celek na sebe navazujících akcí. Jedná se sice spíše o koncerty komorního rozměru, pořádané však ve velkých sálech a  v kostele sv. Jakuba. Zdálo se to pro Českou Třebovou jako náročné řešení, ale loňský ročník ukázal, že návštěvnost i ohlasy u publika byly velmi dobré. Letos je festival plánovaný v obdobném termínu jako loni a  také v obdobném rozsahu. Jednotlivé koncerty můžeme vyčíst z uvedeného programu, jsou jistě zajímavé.

Festival můžeme tak trochu porovnat se březnovými Smiřičskými svátky hudby, jejich patronem je také Jaroslav Svěcený. Letos zde pořádají již 15. ročník tohoto úspěšného festivalu (více viz ZDE). Na malé město jde o akci velkého rozsahu, o to větší je i propagace, ve které nechybí samostatné webové stránky festivalu nebo včasné a cílené pozvánky na rozhlasových frekvencích. 

U nás zatím velká propagace festivalu, byť se koná již vlastně za měsíc, zatím žádná není, dřívější webové stránky festivalu byly zrušeny a o festivalu se zatím nic nedočteme ani na webové stránce Kulturního centra. Lze to pochopit, patron festivalu Jaroslav Svěcený je nyní vázán především na "předvelikonoční" festival ve Smiřicích. S většími propagačními akce lze tedy počítat až po velikonocích v dubnu. Jde o to, zda to nebude pro festival, který má být zahájen ve středu 18. dubna, již trochu pozdě. Věřím, že budu mít možnost představit interprety jednotlivých koncertů již v předstihu.


Na festivalu Bennewitz 2018 v České Třebové zazní cyklus symfonických básní  Bedřicha Smetany Má vlast
V programu letošního XX. ročníku festivalu bude proto velkou událostí provedení cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Má vlast podobně také zazní ve středu 14.3. jako vrchol letošního 40. ročníku Pardubického hudebního jara v "hokejové" Tipsport aréně, jistě před návštěvou 2500 diváků. Bude to poprvé, když v Pardubicích vystoupí Česká filharmonie v plném složení. Je to zdůvodněno letošním 100. výročím vzniku samostatného československého státu.
Má vlast v České Třebové v pátek 27. dubna  tyto rozměry mít nebude, ale je to další příležitost jak zcela zaplnit velký sál Kulturního centra.  KOJK + dechová sekce Filharmonie Hradec Králové  vytvoří vlastně jediné symfonické těleso, které vystoupí letos na českotřebovském festivalu Bennewitz 2018. KOJK a jeho dirigent MgA.Bohuslav Mimra již Mou vlast  v České Třebové uvedl před 16 lety, tehdy v českotřebovském Národním domě, opět v rámci Hudebního festivalu Antonína Bennewitze. Kulturní centrum bylo tehdy v rekonstrukci. A byl to tehdy skutečný zážitek včetně ovací ve stoje. Věřím proto, že i letos bude jubilejní 20. ročník  festivalu Bennewitz úspěšný a divácky dobře navštívený. Má vlast bude letos jistě opět velkou  událostí našeho festivalu.
TROCHA 20 LET STARÉ HISTORIE
Hudební festival Antonína Bennewitze důstojně zahájen  (9. dubna 1999)

Sál kina Svět byl v pátek 9. dubna 1999 svědkem mimořádně významné kulturní i společenské události, kterým byl koncert smyčcového orchestru Státní konzervatoře Praha se sólisty při příležitosti zahájení I. ročníku hudebního festivalu Antonína Bennewitze. V úvodu koncertu vystoupili starostové obou pořádajících obcí - Jiří Pásek - města České Třebové a pan Veselý, starosta Přívratu. S projevem o významu osobnosti Antonína Bennewitze vystoupil zástupce ředitele Státní konzervatoře Praha Mgr. P. Trojan. Na závěr úvodní slavnosti pak místostarosta František Čech předal panu Oldřichu Tomšovi, dlouholetému organizátoru českotřebovských hudebních čtvrtků Diplom Českého hudebního fondu Praha a peněžitý dar. Tento diplmom měl být panu Tomšovi předán právě v tento den 9. dubna na setkání představitelů Kruhů přátel hudby v Otrokovicích. Vzhledem k významné události - zahájení našeho hudebního festivalu - byl tento diplom předán panu Tomšovi va slavnostním koncertě v České Třebové. Koncert přilákal velkou pozornost českotřebovského publika, které odměnilo sympatický orchestr posluchačů čtvrtých ročníků konzervatoře velkým potleskem. Nejvíce se líbila především Dvořákova Serenáda pro smyčce E dur a samozřejmě i výkon obou sólistek Jany Novákové a Michaely Němčkové v Mozartově skladbě. Dirigent orchestru - prof. František Pospíšil přivezl do České sympatický orchestr budoucích profesionálů. Podle rozhovoru se zástupcem vedení školy panem Mgr. P. Trojanem se účinkujícím i vedení orchestru v České Třebové líbilo a budou - li pozvání, tak rádi opět přijedou na další ročník našeho festivalu na kterém by chtěli mít svůj trvalý podíl. Pro další ročník nabízejí i další možnosti, jak sólisty, komorní soubory, mohli by přijet i s divadelním představením nebo spoluúčinkovat na večerech populární hudby (konzervatoř má také oddělení populární hudby a zpěvu). Vzhledem k tomu, že na škole studují i zahraniční studenti, mohou zajistit i jejich vystoupení, samostatné či společné. Koncert měl vysokou kulturní i společenskou úroveň a byl důstojným zahájením prvního ročníku festivalu. Na úvodním festivalovém koncertu byl k dispozici festivalový zpravodaj s programem všech šesti koncertů festivalu.

100 let Československa si Česká Třebová
připomene v říjnu česko-italským koncertem

Bude to další velký svátek  hudby. Pěvecký sbor Bendl se připravuje přivítat  u nás na dalším zájezdu italský pěvecký sbor Il Rifugio z italského města Seregno. V této souvislosti se připravuje také zajímavý hudební projekt, který bude rozhodně stát za to  který by měl přispět k důstojnému připomenutí říjnových oslav 100 Československa. Na podrobnosti je zatím příliš brzy. Tak trochu handicapem přípravy oslav výročí Československa může být jen říjnový termín komunálních voleb.
  • Flétnista Jan Ostrý chválí  českotřebovskou Zušku
  • Flétnista Jan Ostrý  vystoupil na únorovém koncertu Kruhu přátel hudby a věnoval se nejen přípravě na vlastní koncert s klavíristkou Sylvií ježkovou, ale také navštívil zdejší ZUŠ. O své dojmy se rozdělil v rozhovoru s Jaroslavem Plockem, ze kterého vyjímám :
     
    V naší ZUŠ jste se podělili o své zkušenosti s místními žáky a pedagogy. Jaké toto setkání bylo?
    Bylo to velmi potěšující odpoledne! Vše začalo srdečným přivítáním paní ředitelky a pak začaly postupně hrát žačky paní učitelky M. Hamplové. Jedna lépe než druhá!! Takto výborně připravená třída a vynikajícím způsobem vedení žáci jak odborně, tak lidsky se vidí velmi zřídka, téměř vůbec. Moc rád bych paní učitelce alespoň touto cestou ještě jednou pogratuloval k tak báječnému výsledku její pedagogické práce. Rodiče, dávejte své děti na flétnu, budou v těch nejlepších rukách!   

    Celý rozhovor s flétnistou Janem Ostrým najdete ZDE

  •