Českotřebovský deník 86/2018 (21/3)  
TOUR DE CLUB aneb Trénuj s těmi nejlepšími... 

O co se jedná: Český florbal se nechal inspirovat úspěšnými projekty z jiných sportů a nyní spouští projekt, který má za cíl inspirovat, motivovat a edukovat oddíly, které vychovávají budoucí generace českých florbalových reprezentantů.
Přímo do našeho oddílu přijedou minimálně čtyři zástupci z Českého florbalu - regionální metodik, dva zkušení trenéři, jeden hráč či hráčka z nejvyšší české soutěže a občas i reprezentační trenér. Výše zmíněná sestava u nás realizuje mini-školení pro vedení, trenéry a rodiče. Dále odvede ukázkový trénink, kdy s Vašimi dětmi bude trénovat hráč či hráčka z elitní soutěže a regionální metodik bude během tréninku diskutovat obsah tréninku s přihlížejícími trenéry a rodiči. Cílem je ukázat trenérům a rodičům, co by se v dané kategorii mělo na tréninku učit, jak by se to mělo učit a zdůvodnit, proč by se to mělo učit.

Taneční škola Knířovi informuje – duben 2018

23. 3. 2018 začaly Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé.
Každý dubnový pátek si s námi můžete přijít zatančit na jednotlivé lekce.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 606 223 070.
ČESKOTŘEBOVSKÝ TANEČNÍ POHÁR 2018
Tradiční soutěžní klání pod názvem Českotřebovský taneční pohár 2018, proměnilo na jeden březnový den sportovní halu ZŠ Nádražní,  ve velkou taneční stage. 
Utkalo se zde přes 1 200 tanečníků z celé České republiky. V tanečních stylech streetdance, discodance, showdance a moderndance se soutěž řadí mezi pohárové, avšak v počtu soutěžících choreografií už dýchá na záda i velkým postupovým soutěžím. 
V kalendáři je za začátku soutěžní sezóny a tak zde mají možnost se na velké scéně utkat nejen začátečníci, ale i pokročilí tanečníci. Je to příležitost pro kluby si své nové choreografie poprvé vyzkoušet před odbornou porotou a početným obecenstvem. Soutěž je generální zkouškou před regionálními koly velkých postupových soutěží.
Velké poděkování patří všem, kteří se podílejí na přípravách akce. Bez nich by se nemohla uskutečnit. Za skvělé nazvučení se patří poděkovat Alešovi Sirovému, jeho manželka Marie Sirová vyrobila krásné kostýmy pro celou Taneční školu, tým dobrovolných hasičů ze Skuhrova bezchybně vyřešil dopravní situaci nejen v okolí haly, ale i v blízkém okolí. 
Stavební společnost Martin Klejch zajistila dopravu podlahové krytiny, Ing. Ondřej Doležal bleskově zpracoval výsledky a Kulturní centrum umožnilo bezproblémové zapůjčení potřebného vybavení. Nelze nezmínit ředitele ZŠ Nádražní Radima Koláře, díky němuž se stala hala pro soutěž bezpečným přístavištěm. 
Ovšem bez podpory Města Česká Třebová a našich milých menších i větších sponzorů by se akce neobešla a proto všem patří obrovské poděkování.  Děkujeme také divákům za mohutnou podporu a se všemi se těšíme na shledanou za rok!   

Skončila městská hokejová liga CHL 2017/2018

Posledním zápasem skončil dnes 20. března 2018 soutěžní ročník městské hokejové ligy CHL 2017/2018. Zbývá pouze čtvrteční exhibiční  zápas vítěze - týmu Proplast Ústí nad Orlicí proti výběru ligy a potom slavnostní vyhlášení výsledků a předání pohárů a individuálních cen. Vítězný tým získá Pohár starosty města . Konečné výsledky jsou známé, jsou však zatím označeny ještě jako předběžné.  Dále jsou uvedeny tabulky všech tří dohraných soutěží, výsledky individuálních hodnocení budou ve čtvrtek večer. Lobi vyhrál CHL Skala tým, letos se pohár opět vrátí předchozím držitelům - tedy týmu Proplastu. Opět se potvrdilo, že českotřebovské týmy mezi prvními tření celky nebudou.  Jako první třebovský tým je na čtvrtém místě HC TEPI tepelná čerpadla (lobi byl na 1. místě 2. ligy). V loňském ročníku byl nejlepším třebovským celkem HC Flyers, který letos propadl až do druhé ligy.

Vynášení Moreny v lesní školce Letokruh

S radostí jsme dnes přivítali jaro. Vyrobili jsme si slaměnou Morenu, se kterou jsme se vydali k potůčku a odevzdali ji dvěma živlům - ohni a vodě. Vynesli jsme tak zimu z lesa. Těšíme se, až propukne pravé jaro, až zem probudí svou sílu, tající sníh a led oživí semínka a kořínky rostlin, stromy rozproudí svou životodárnou mízu. Těšíme se na první vlaštovky, na bzučení včel, na pozorování labutí, které hnízdí na rybníku nedaleko naší chaloupky… Děkujeme paní zimo, nastal čas předat vládu
 

VZP plánuje motivace pro mladé lékaře, kterých je v menších městech nedostatek

Nastavení další spolupráce Pardubického kraje a jeho zdravotnických zařízení se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a řešení problematiky nedostatku vybraných lékařských profesí v regionu. Témata jednání hejtmana Martina Netolického, radního pro oblast zdravotnictví Ladislava Valtra a generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda s ředitelem VZP ČR Zdeňkem Kabátkem a regionálním ředitelem Michalem Provazníkem.
„Dlouhodobě se na nás jako krajskou samosprávu obrací starostové obcí s tím, že je v regionu nedostatek vybraných lékařů, většinou stomatologů, obvodních lékařů a pediatrů. Naposledy jsem se s tímto problémem seznámil v Lanškrouně, ale obdobný problém registrujeme i v dalších, především periferních oblastech našeho kraje. Snažíme se dlouhodobě na tento problém upozorňovat, aby i stát vnímal, že je nutné do území přilákat mladé lékaře,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje do budoucna lepší nastavení úhradových mechanismů tak, aby se mohla chovat tržně a krátkodobě nabízet mladým lékařům zajímavé kontrakty, které by působily jako motivační prvek pro vykonávání praxe v okrajových regionech. Věřím, že tato motivace může na řadu lékařů zapůsobit,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že například v Lanškrouně město plánuje zahájit spolupráci s lékařskými fakultami a podpořit stipendiem konkrétního studenta, který by se v jeho rámci zavázal po dokončení školy nastoupit do města.
Garantem ambulancí se do budoucna mohou stát krajské nemocnice
Jedním z témat jednání bylo také další směřování ambulantní péče v kraji, což přímo souvisí právě s nedostatkem vybraných lékařů a nemožností obsadit polikliniky a ambulance v regionu. „Vzhledem k těmto problémům je do budoucna možné, že dojde ke spádovému převzetí řady ambulantních výkonů s tím, že jejich garantem budou naše nemocnice akutní péče. Jedná se de facto o model okresních a krajských ústavů národního zdraví, na které jsme byli v minulosti zvyklí,“ řekl hejtman Netolický.
Kraj je jediným poskytovatelem akutní péče
Jedním z cílů současné krajské samosprávy je nejen stabilizace akutní a následné lůžkové péče, ale především její další rozvoj. „Jednou z výhod našeho kraje je, že jsme vlastníkem společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která je jediným poskytovatelem akutní zdravotnické péče. V jiných krajích v oblasti akutní péče působí různé subjekty, od soukromých zařízení po státní fakultní nemocnice, což  vyjednávací prostor krajů včetně dohod se zdravotními pojišťovnami znesnadňuje,“ sdělil krajský radní Ladislav Valtr.
VZP je největší zdravotní pojišťovnou v Česku. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent občanů ČR. Na jejich léčbu chce letos vynaložit zhruba 171,5 miliardy korun. Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče. Novou předsedkyní se v únoru stala předsedkyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Věra Adámková. Dosavadní šéf rady, hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek se stal místopředsedou, dalším byl zvolen Bohuslav Svoboda. Dozorčí rada mimo jiné dohlíží na dodržování právních a vnitřních předpisů a na hospodaření pojišťovny. Jejím předsedou je poslanec Rudolf Stupka, místopředsedou Roman Sklenák.