Českotřebovský deník 95/2018 (28/3) 

Kouzelná Noc s Andersenem 2018

Od pátečního večera patřila celá knihovna dětem! V rámci celorepublikové akce Noc s Andersenem jsme si pro ně nachystali vlastní téma, na které se některé knihovnice těšili snad víc než samotní účastníci. Celkem dvacet pět malých čtenářů a čtenářek tak zažilo opravdu kouzelnou noc s neuvěřitelnými rekvizitami. Chcete vědět, jak to celé začalo?  Jednou pozvánkou v poštovní schránce a mluvícím kloboukem. Každý si přál být v tom nejlepším družstvu a hlavně se svým kamarádem. Protože někteří drželi palce a zavírali oči, aby se jim přání splnilo, tak jim klobouk vyhověl. Potom si děti vyzdobily svou kouzelnickou hůlku, klobouk, nasadili plášť a šlo se opravdu čarovat. V každém družstvu jsme si vyrobili lávovou lampu a donutili jsme utíkat barvy v mléce. V potemnělé místnosti jsme hledali podle vůně správné lektvary, runy nám prozradily, co se nesmí dělat drakovi a každý si vyzkoušel nějaké kouzlo s gumičkou, šátkem nebo lanem. Po jednotlivých stanovištích následovala voňavá večeře, abychom nabrali sílu a vyrazili jsme ven hledat dračí vejce. Pomocníkem nám byla pouze mapa a světla baterek. Ale všechna dračí vejce jsme našli! Tím to ovšem neskončilo. Ještě nás čekal turnaj ve famfrpálu. Kvůli chladnému počasí jsme ale na košťatech nevydrželi létat dlouho a vrátili jsme se ke knížkám. Některé ze spokojených a unavených dětí si ještě chvíli četly, další si povídaly s novými kamarády. V sobotu ráno jsme se po snídani s dětmi rozloučily a rozdali jsme jim něco na památku, aby na své první nocování v knihovně nikdy nezapomněly.  

Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Radek Jaroš potřetí v České Třebové

V pondělí 26. března jsme již potřetí v České Třebové přivítali Radka Jaroše. Poslechli jsme si zajímavé vyprávění o výstupu na Mount Kosciuszko v Austrálii a také o vytrvalostním cyklistickém závodu Crocodile Trophy, který je označován za „nejdelší a nejtěžší MTB dobrodružství na světě“.  Radkova cesta pokračovala po Austrálii dále, na nejvyšší vrchol Antarktidy, vrchol Mount Vinson. V zemi pokryté ledem musel tým řešit i otázky praktické, například sešít si roztrhaný stan nebo jak je to v bílé zemi s návštěvami toalet. :-) Děkujeme všem za účast a budeme se těšit zase někdy příště. Radkovi přejeme plno síly a energie do dalších výstupů.
Mgr. Jana Jakeschová, Městská knihovna Česká Třebová
 

Planeta Země aneb Divočina v kině Svět - nenechte si ujít
Film vznikal z části i nedaleko České Třebové !

Chci upozornit na regionální zajímavost, na jedinečný dokumentární  filmu "Planeta Česko aneb Divočina" začíná za vašimi dveřmi.
Režisér filmu Marián Polák, který žije v nedalekém Opatově u Svitav, o filmu říká „ Film jsme sice natáčeli v mnoha koutech České republiky, ale poměrně dost záběrů vznikalo i nedaleko Opatova. Všechny podvodní záběry ryb ve filmu jsou dílem svitavského rodáka Hugo Habrmana a v terénu spolupracovali místní ornitologové a ochránci přírody“.  Film má opravdu velký záběr od panoramatických snímků pomocí dronů, po mikrosvět v mraveništi. Najdeme zde pozorování  ze Šumavy, ale i z blízké lokality Střelnice u Semanína nebo z rezervace Psí kuchyně. Úchvatné záběry lovících užovek střídají vesele dovádějící sysli na sídlišti a dramatické podvodní záběry lososů. Vše je doplněno vtipným komentářem.
Přijďte se pobavit, vychutnat si naše zvířata a přírodu na velkém plátně s prostorovým zvukem, nechat se překvapit, že příroda je i na zdánlivě nehezkých místech a velké vzácnosti můžete najít i kousek za prahem vašich dveří.
V kině Svět  v České Třebové je film promítán
ve čtvrtek 29. 3. 2018 od 17,00
Pro základní školy bude zajištěno promítání filmu spojené s besedou s autorem v průběhu oslav Dne Země 10.5.2018
Hana Grundová ZO ČSOP Podorlicko
 

Studenti angličtiny uspěli i v krajském kole

Ve čtvrtek 8. března a v pondělí 19. března 2018 se v Pardubicích konalo krajské kolo Olympiády v anglickém jazyce. Naše gymnázium reprezentovala Klára Fabiánová ze 4.A a Dominik Paukert ze 7.A. Oba postoupili z okresního kola.
V krajském kole obsadila Klára vynikající 2. místo a je náhradnicí do státního kola. Dominik získal ve velké konkurenci skvělé 4. místo. Soutěž se skládá ze dvou částí – písemné a ústní. Písemná část prověřuje schopnost porozumět poslechovému textu, posuzuje lexikální a gramatické znalosti. V ústní části studenti konverzují s porotou na zadané téma. Hodnotí se pohotovost, rozsah slovní zásoby i výslovnost. Členem poroty je vždy rodilý mluvčí.
Oběma studentům blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy.                                           Hana Benešová
 
                 
10. ročník Celonárodního čtení Bible  pod záštitou Ekumenické rady církví

Ekumenická rada církví v České republice přebrala záštitu nad letošním jubilejním ročníkem Celonárodního čtení Bible. V České Třebové se letos nebude akce konat jako v minulých letech na náměstí, ale  ve spolupráci Církve bratrské a Římskokatolické farnosti v Domově pro seniory v Bezděkově. Garantem letošní akce, která se bude konat  30. března od 9 :00 do 10:45 hodin je Petr Kadlec

KLOBÁSKY Z UDÍRNY - PIVNICE U PIVOVARU 29/3 OD 17 HODIN      

Otevřeli podnikatelský inkubátor

V Pardubickém Domě techniky byl ve středu odpoledne slavnostně otevřen Pardubický podnikatelský inkubátor, zkráceně P-PINK. Jeho cílem, jak již název napovídá, je především pomoc začínajícím podnikatelům s rozvojem jejich myšlenek, administrativní či legislativní pomoc. Pardubický kraj se zavázal podporovat P-PINK částkou 1,5 milionu korun ročně, a proto se slavnostního aktu zúčastnili také zástupci krajské samosprávy v čele s hejtmanem Martinem Netolickým.
„Jsme zřejmě posledním českým krajem, který podobný podnikatelský inkubátor nemá. Proto jsme poté, co byl ukončen obdobný projekt, za kterým stál Jiří Janků a jeho společnost E-brána, tuto myšlenku převzali a společně s Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje jsme ji začali realizovat. Společně s městem Pardubice jsme se zavázali, že budeme tento projekt podporovat každoročně částkou 1,5 milionu korun. Věřím, že tyto prostředky pomohou v nastartování projektu, který osobně považuji i v době ekonomického růstu za velmi důležitý,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Nenacházíme se v době divokých 90. let, a proto je nutné, aby měli začínající podnikatelé možnost nejen právního servisu a dobrých rad, které jim v počátcích pomohou nespadnout do problémů, ze kterých by se mnohdy jen složitě dostávali. To je ostatně jedním z cílů inkubátoru a jsem přesvědčený, že tyto předpoklady naplní,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Návaznost na předcházející aktivity, které mají za cíl pomoci začínajícím podnikatelům, potvrzuje také ředitel Pardubického podnikatelského inkubátoru Richard Červenka. „De facto jsme převzali projekt GoUP! a chceme ho nadále rozvíjet. Pardubický podnikatelský inkubátor funguje jako dceřiná společnost Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje, která je primárně financována z rozpočtu kraje, a jejími dalšími přispěvateli jsou ještě mnohé jiné subjekty,“ upřesnil Richard Červenka.
Co P-PINK nabízí?
Nápad - Pomoc s vytvořením podnikatelského plánu a obchodního modelu, vyřizováním živnostenského oprávnění, založením firmy. Právní, daňové a účetní poradenství. Dotační výzvy.
Produkt - Konzultace zaměřené na správné nastartování vývojových a obchodních aktivit. Od nápadu k funkčnímu prototypu, prvním platícím zákazníkům až po mezinárodní distribuční kanály
Zázemí - Coworking, pronájem kanceláří a reprezentativních prostorů pro jednání a eventy, virtuální asistence a administrativní podpora v historickém centru Pardubic.
Růst a expanzi - Pomoc se získáváním nových zákazníků a hledáním příležitostí pro další rozvoj. Interaktivní workshopy. Odborné semináře. Setkání majitelů úspěšných firem, investorů, startupů a partnerů P-PINK

Dlouhodobě pronajmeme zařizené kosmetické studio v ČeskéTřebové za velmi výhodných podmínek.Vhodné i na masáže, nehtovou modeláž a dalši služby. 731 465 619