Českotřebovský deník 105/2018 (6/4)  
Zprávy z třebovické školy

Stejně jako v loňském školním roce, tak i letos se u nás ve škole v Třebovici konají různé akce. Rádi vzpomínáme na Halloweenské spaní a strašení, adventní vystoupení v místním kostele, vánoční besídku s dílnami pro rodiče, čarodějný rej s maskami, školu naruby, vystoupení ke Dni matek, barevný týden nebo výlet do Pekla Čertovina či „tajný výlet“ na závěr školního roku.
Letos máme za sebou karneval, kde si děti zasoutěžily a „zařádily“ v maskách. Dále projektový Den s Andersenem na téma „Jak pejsek a kočička pekli dort“ spojený s jarními dílnami pro rodiče. Děti plnily úkoly ve skupinách a poté získaly pěkné odměny. S rodiči si společně mohly vyrobit velikonoční košík. Proběhla také beseda na téma „zdravá výživa“.
Spousta dalších akcí nás stále ještě čeká. Ať už to bude Den se zvířátky, aprílový ponožkový den, barevný týden, čarodějný projekt, vystoupení ke Dni matek, školní výlet do VIDA!science centrum v Brně nebo ukončení školního roku s rozloučením s našimi páťačkami.  

Za ZŠ Třebovice Mgr. Soňa Ivanovici  A Mgr. Eva  Pucholtová

 
Ze sedla vidíš mnohem dál  - akce Jezdeckého oddílu hřebčína Karlen

Něco trochu o našem spolku a o naší akci. Hlavním předmětem činnosti Jezdeckého oddílu hřebčína Karlen z.s. a jeho cílem je organizování a provozování jezdeckého sportu dle pravidel ČJF na amatérské (hobby) i profesionální úrovni, rozvoj jezdecké turistiky. Realizace volno časových aktivit dětí a mládeže, enviromentální výchovy (ochrana přírody, hospodaření s odpady.), příměstských táborů, výcvik koní a veškeré činnosti s tím spojené. Intervence a podpora v oblasti služeb sociální prevence pro děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením a handicapované spoluobčany. Účelem spolku je sdružování a vzdělávání svých členů v oblasti chovu, ošetřování a výcviku koní, založené na racionálním a citlivém přístupu k těmto zvířatům, který je nepoškozuje a maximálně ctí jejich biologické potřeby, a přitom umožňuje zachování společenského využití koně pro člověka v 21. století.
První ročník se uskutečnil již v roce 2013 v rámci projektu nadace O2 Think Big a pro velký zájem veřejnosti, zastoupenou všemi věkovými kategoriemi, pořádáme tuto akci každoročně.
Akci Ze sedla vidíš mnohem dál letos budeme pořádat již po šesté.   Akce je naplánována na 23. červen 2018.
Je to odpoledne určené pro širokou veřejnost, kdy se i ty nejmenší dozví co vlastně znamená v našem životě kůň na co se používá a používal dříve. Jde o to, aby lidé z našeho okolí viděli co se děti a dospělí s koněm mohou u nás naučit a jak krásné je když kůň x člověk to spolu umí a jsou spolu spojení.
Je to odpoledně, na kterém by si návštěvníci měli odpočinout, dozvědět a vidět něco co ještě nevěděli a neviděli. Popovídat si se známými o koních o tom jak se mají, svézt se na koni i v kočáře.
Ze sedla vidíš mnohem dál, patří již mezi tradiční akce konané v Dlouhé Třebové a přispívá tak, ke kulturnímu rozvoji obce. Návštěvnost se pohybuje okolo 300 návštěvníků, kdy většinu tvoří rodiny s dětmi, ale i starší občané, kteří v mládí pracovali s koňmi na poli.  Vloni jsme měli jako doprovodný program výstavu traktorů od okolních zemědělců, ale i světový unikát-zlatý traktor, účast byla veliká.  Letos v doprovodném programu budou staré motorky zn. Jawa, Harley ... atd.
Program máme bohatý a každý rok se posouváme o kousek dál, o čemž svědčí  hlavně rekordní návštěvnost v roce 2017.
Cílem této akce je lidem ukázat nádheru plemene welsh ponny a cob , jejich skvělý charakter, všestrannost a ochotu naslouchat.
Sdružovat lidi a zdvihnout děti od telefonů a počítačů a ukázat jim, že se mohou pobavit i jinak a že povídat si mohou i venku na louce.  Lenka Kašparová
 
Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Kraj podpoří problémové regiony více než deseti miliony korun 

Jedním z cílů současné krajské koalice je rovnoměrný rozvoj celého území regionu.  Proto také kraj v loňském roce znovu vyhlásil program s názvem Podpora realizace rozvojových projektů v problémových mikroregionech, jehož cílem je přispět ke snížení všeobecných rozdílů mezi jednotlivými oblastmi regionu. Projekty, které těmto regionům pomohou s rozvojem, projednávali na svém středečním jednání krajští radní. Ti na základě doporučení odborné komise navrhli podpořit celkem 11 projektů částkou přesahující 10 milionů korun. Konečné schválení podpory bude předmětem dubnového jednání krajského zastupitelstva.
„V našem kraji se nachází několik oblastí, které byly postiženy strukturálními změnami v průmyslu po roce 1989, a proto chceme tyto vybrané regiony více podpořit a snažit se vyrovnat rozdíly mezi jednotlivými oblastmi našeho kraje. V listopadu jsme proto znovu vyhlásili dotační program na podporu rozvojových projektů v problémových mikroregionech, kde mohly být žadatelem obce a svazky obcí, právnické osoby či podnikatelské subjekty. Podporované projekty se musí týkat pořízení, rekonstrukce nebo modernizace dlouhodobého hmotného majetku investiční výstavbou. Oproti předchozímu roku, kdy jsme uvolnili bezmála devět milionů korun, tak stejně jako v některých dalších programech narostla celková podpora kraje na rozvojové projekty,“ informoval hejtman Martin Netolický.
Ve stanoveném termínu Krajský úřad přijal 12 žádostí s celkovou požadovanou výší dotací 14,7 milionu korun. „V souladu se schválenými podmínkami komise vyhodnotila jednotlivé žádosti dle stanovených kritérií a doporučila podpořit 11 žádostí v celkové výši 10,3 milionu korun,“ řekla radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace Hana Štěpánová.
„Mezi doporučenými projekty je například rozšíření výrobního závodu Rehau v Jevíčku, zlepšení technického zázemí obce Biskupice či společenského zařízení v Bělé u Jevíčka pro činnost místních spolků, rekonstrukce objektu čp. 133 v obci Dolní Loučka nebo příprava technické infrastruktury sloužící pro podnikání ve Svitavách,“ uvedla radní Hana Štěpánová. Obec Přívrat pak navrhla eliminovat ohrožení na jedné z komunikací, společnost Vysokozdvižné vozíky s.r.o hodlá regenerovat průmyslovou zónu, obec Mladějov chce rekonstruovat topení v budově kulturního domu a Hlinsko zlepšit komunikaci v průmyslové zóně. Obec Dolní Morava má v plánu projekt Multifunkčního centra Dolní Morava a obec Studnice chce rekonstruovat objekt čp. 163.
Cíl dotačního programu:  Program je zaměřen na vytváření příznivých podmínek pro podnikání a zvýšení zaměstnanosti formou budování infrastruktury, jejíž využití přímo povede k rozvoji podnikání, a je určen obcím i podnikatelským subjektům. Projekt musí být umístěn v problémových mikroregionech Pardubického kraje. Finanční příspěvek (maximální výše je 50 procent celkových nákladů) může být využit na pořízení, rekonstrukci a modernizaci dlouhodobého hmotného majetku.
 
Prodám stavební a rekreační pozemky v obci Přívrat.      Kontakt na tel. 602 329  427.

Helikoptershow Hradec Králové bude 11. a 12. května 

Druhý květnový víkend znovu zažije královéhradecké letiště závodění silných strojů ve vzduchu i na zemi. Na spojení již 17. ročníku tradiční akce Helicopter Show s Rally Show se diváci mohou těšit 11. a 12. května 2018. Paralelní konání největší letecké akce zaměřené na vrtulníky s Rally a Autosalon Show přilákalo v minulých letech na letiště téměř tři desítky tisíc diváků.
Sobotní den se ponese v duchu hlavní letecké i motoristické show pro širokou veřejnost. Za jedno vstupné se diváci mohou podívat na obě akce. Děti do 150 cm i osoby ZTP mají již tradičně vstup zdarma. „Spojení obou akcí za jedno vstupné přináší velkou výhodu pro diváky, kteří si chtějí vychutnat rychlost a silné motory ve všech podobách po celý den. Zvláště malí diváci ocení pestrost programu, mohou libovolně přecházet mezi akcemi. Rozhodně se nebudou nudit,“ láká diváky za organizátory Helicopter Show Daniel Tuček a zároveň dodává: „Letošní ročník nabídne opět něco, co tu ještě nebylo. Jediný letuschopný a registrovaný vrtulník na světě Bristol 171 Sycamore od rakouských Flying Bulls, jehož výroba začala před více než 70 lety, letovou ukázku skupiny vrtulníků americké výroby Schweizer 269 nebo stroj Westland SeaKing MK 41 německého letectva 1st Squadron Naval Airwings. Vrtulník, který u nás nebyl ještě k vidění, bude návštěvníkům zpřístupněn a ti budou moci nahlédnout i do kabiny.“
Opět se můžete těšit na desítky typů vrtulníků, malé proudové i akrobatické letouny, ukázky činnosti Policie ČR, Hasičských záchranných sborů ČR, Zdravotnické záchranné služby a mnoha dalších. Zásah všech složek IZS společně s vrtulníky u simulované hromadné nehody je každoročně velmi oblíbený, proto se na něj diváci mohou těšit i v letošním roce. Společně bude možné také vidět dva špičkové akrobatické piloty série Red Bull Air Race, kteří hájí české barvy – Martina Šonku a Petra Kopfsteina. Statickou ukázku vrtulníků doplní luxusní a sportovní vozy jako Ferrari, Mustang, Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO a mnoho dalších.
„Pro diváky Rally Show připravujeme ty nejlepší české i zahraniční teamy z motorsportu (rally, drift, formule, okruhy, vrchy, offroad – Dakarské speciály). Chybět rozhodně nebudou závodní legendy, veteráni a historické nebo současné sportovní vozy. Novinky většiny světových automobilek okouzlí diváky na Autosalon Show. Jedním z lákadel bude Freestyle motokrosař Petr Pilát, který bude létat ve výšce 12 m nad závodní dráhou a projíždějícími vozy,“ prozrazuje zajímavosti z motoristického programu organizátor Karel Pohner. Na chvíli závodním jezdcem nebo kopilotem Vyzkoušet si jízdu v závodních autech nebo let v helikoptérách na vlastní kůži a navštívit depa plná legend světového motorsportu a helikoptér, to je sen většiny z fanoušků. Návštěvníci si mohou užít jízdu ve většině závodních speciálů na rally duálním okruhu se skokem přes most, v okruhových speciálech nebo v extrémním offroad terénu, ale také po boku zkušených pilotů vrtulníků ve vzduchu. Opravdové dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Ti odvážní se svými rodiči pocítí, jaké to je převrátit se s autem na střechu nebo řídit formuli 1 na simulátorech. Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.


Charita otevřela novou odlehčovací službu v Pardubicích

Oblastní charita Pardubice se opět posunula o krok dál a rozšířila portfolio svých služeb.  Ve čtvrtek totiž slavnostně otevřela v Pardubicích prostory, ve kterých bude poskytovat odlehčovací služby v pobytové formě.
Pardubická charita od začátku svého působení, tedy od roku 1992, podporuje rodiny, které pečují o své blízké, ať už se jedná o seniory, zdravotně postižené nebo děti. Podle potřeb se také snaží odvíjet nabídku služeb. Proto nyní založila v Pardubicích pobytovou odlehčovací službu, díky které může charita převzít péči o seniora až na tři měsíce.
Je to velký a radostný okamžik. Odlehčovací služby jsou v současném světě velmi trendy, protože drží rodinu pohromadě. Rodina kvůli tomu, že je někdo z blízkých nemohoucí, není úplně paralyzovaná. Věřím, že tato služba pomůže k posílení rodinných vztahů,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který se slavnostního otevření zúčastnil.  „Pobytová odlehčovací služba je věc, která je a bude velmi žádaná. Oceňuji, že Oblastní charita v Pardubicích jde tímto směrem již několik let,“ dodal Roman Línek.
Postarat se o rodiče není vůbec jednoduchý úkol, lidé někdy o seniora pečují deset nebo i více let. Pečující osoba si potřebuje někdy také odpočinout nebo může například onemocnět či jít na operaci. Díky této službě jsme schopni péči o seniora až na tři měsíce převzít my,“ řekla ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková.
Vedle odlehčovací služby v pobytové formě v Třebosicích a nově v Pardubicích nabízí charita také terénní a ambulantní formu. Poskytuje také domácí zdravotní a hospicovou péči, pečovatelskou službu nebo osobní asistenci.
Poznámka. Obdobnou odlehčovací službu v České Třebové nemáme, byla pro nevyužití před řadou let zrušena. Podle nabídky je možné využít tuto službu v Litomyšli. K otázce rozsahu poskytovaných služeb v České Třebové i se srovnáním s okolními městy by stálo za to vytvořit zvláštní speciál....
 
Adresář poskytovatelů sociálních služeb  na webu města je velmi zastaralý

"Vytvořením tohoto adresáře poskytovatelů sociálních služeb dochází k významnému kroku v procesu komunitního plánování a lze u něho očekávat okamžitý praktický přínos pro všechny zúčastněné strany. Město Česká Třebová vydává tento adresář sociálních služeb s cílem podávat občanům srozumitelnou formou informace o sociálních službách, zejména o jaký druh služby se jedná, jaká je cílová skupina a okruh klientů, kterým je služba poskytována, a koho lze v případě zájmu kontaktovat, atd." .... To je prezentovaný úvod k dokumentu zveřejněnému na webové stránce města.  Skutečnost je ovšem taková, že jde o materiál nyní již velmi neaktuální, pochází z roku 2007, obsahuje organizace, které již neexistují: Je o pdf prezentaci tiskoviny, která je dlouho zastaralá a vyžaduje aktualizaci. Takové dokumenty by měly být z webu vyřazeny a nahrazeny html materiálem, který lze aktualizovat a měnit podle možností, které nově vznikají a vynechat služby, které zanikly. Myslím, že se na naší radnici a v Sociálních službách věnuje této problematice  více lidí a změny zde nevznikají každý den. jde tedy o úkol poměrně snadno zvládnutelný.  (mm)
 
Na cyklistickém veletrhu propaguje kraj Cyklopecky

Dnes začal v Praze v Letňanech největší cyklistický veletrh ve střední Evropě For Bikes. Nechybí zde ani Pardubický kraj se svou nabídkou cyklistických tras, ale také s propracovanou soutěží Cyklopecky. Veletrh potrvá až do neděle.
„Návštěvníky zajímá naše Vandrovní knížka, kde máme 15 popsaných cyklotras pro všechny kategorie cyklistů. A to, že vás vždy dovedou k nějakému zajímavému cíli a navíc se můžete po získání razítek zapojit i do soutěže o horské kolo, je jen třešinkou na dortu. Mám radost, že v posledních letech naše trasy zkouší i mnoho lidí z jiných krajů,“ říká René Živný. Soutěž letos  začala 1. dubna a potrvá do 14. října.
Pardubický kraj je na stánku tradičně s Královéhradeckým krajem a kromě Vandrovních knížek se snaží inspirovat turisty k návštěvě také dalšími brožurkami a propagačními materiály.
Na své si tady v pěti plných halách veletrhu přijdou všichni. Cyklističtí odborníci i nadšenci si tu mohou osahat všechny možné lahůdky a novinky, které cyklistiku každoročně obohacují. Jsou tu stovky testovacích kol připravené na vyzkoušení na testovacích drahách, a  připravena je i řada sportovních ukázek nebo soutěží pro děti.