Českotřebovský deník 131/2018 (2/5) 
Historický úspěch v krajském finále Poháru Josefa Masopusta 2018

Vynikajícího výsledku dosáhli  fotbalisté Vyšší odborné školy a střední školy technické Česká Třebová, když v krajském finále hraném v Chrudimi po velmi dobrém výkonu obsadili krásné druhé místo. V semifinálovém duelu jsme překvapivě hladce 4 : 1 přehráli papírového favorita z pořádajícího Gymnázia Chrudim po výborném výkonu zejména ve druhém poločase, když jsme museli otáčet nepříznivý průběh z počátku utkání. O naše góly se podělili Křepela 2x, Hýbl a Zítko. Nutno dodat, že naše vítězství mohlo být nakonec daleko vyšší, ale zahodili jsme několik i těch největších vyložených příležitostí.
K souboji o krajského přeborníka jsme nastoupili proti favoritu z největších, a to Sportovnímu gymnáziu Pardubice. Přes veškerou snahu a snad pod tíhou důležitosti utkání, která nám trochu svazovala nohy, jsme na fotbalově vyspělého soupeře nakonec nestačili a podlehli  0 : 3, když po rychlém soupeřově vedení jsme celý zbytek utkání drželi naději na úspěšný výsledek a rozhodující úder soupeře přišel až v samotném závěru zápasu.
Přes porážku ve finále je třeba vyzdvihnout velmi dobrý výkon našeho týmu, který ocenili i přítomní fotbaloví trenéři. Vzhledem k věkovému složení mužstva je velkým příslibem do budoucna. Všem hráčům patří i můj velký dík za přístup k utkáním a k příkladnému vystupování při reprezentaci školy.
Naše sestava :  Hubálek – Herclík, Koleček, Kulhánek – Petrila, Hýbl – Zítko, Špatenka, Hájek – Křepela, Motl
Střídali : Fohl, Brázda, Hruška, Pávek
 
Prodám slunný byt 3+1 s garáží. Střed města Česká Třebová, volný ihned. Tel. majitel: 776 639 000
 
Slet čarodějnic na Studené hůře


V pondělí 30.dubna v 10:30 uspořádal svaz tělesně postižených na spolkové chatě na Studené Hůře už tradiční slet čarodějnic. Počasí nám letos přálo, na rozdíl od loňska neležel sníh a tak jsme se mohli radovat z jara. Všichni jsme si tu pohodu užili, pobavili se, dámy i jeden čaroděj předvedly své kostýmní kreace. Nakonec jsme si k obědu opekli tradičně špekáčky a ve dvě hodiny jeli domů.
Příští akce bude v pátek 25. května, na chatě Na Studené Hůře od 13:30, 16. ročník sportovních her. Netřeba se obávat náročného sportování, jde hlavně o to sejít se s přáteli a pobavit se. Více informací a odjezdy autobusu budou včas v naší skřínce na zdi krytu, bývalé vietnamské tržnice.
 
Čarodějnice u hasičů - fotografoval Martin Šebela


Koncert Guarneri Trio Prague se pro nemoc nekonal

Závěr letošního abonomá Kruhu přátel hudby doprovázela smůla. 501. českotřebovský hudební večer, který se měl konat 2. května byl odvolán pro nemoc (angínu) houslisty Čeňka Pavlíka. Zpráva o zrušení koncertu  přišla dopoledne před 11 hodinou, nedalo se nic jiného dělat, než koncert odvolat pomocí tiskové zprávy Kulturního centra a jednat o náhradním termínu. Ten musí být volný pro všechny členy Tria Guarneri, proto ještě není znám, doufejme, že nový termín bude stanoven ještě v průběhu měsíce května. Informace o novém termínu koncertu budou  neprodleně zveřejněny. A tak dopufejme bude vše brzo vyjasněno. Když v České republice hraje pražské Guarneri trio, tak je to hudební svátek. Těšme se tedy na jeho posunuté představení !

Zemřel českotřebovský rodák
Ing. Bohumír Kurz 

Do redakce Českotřebovského zpravodaje přišla smutná zpráva. Ve věku 84 let zemřel po delší nemoci   českotřebovský rodák Ing. Bohumír Kurz.  Jeho úmrtí oznámili jeho švagři. Pohřeb se uskuteční ve čtvrtek 3. května v Nové obřadní síni v Praze na Olšanech. 
Bohumír Kurz již jako důchodce Zkoumal zemské desky, pozemkové knihy, pracoval  na historickém popisu města v letech pořízení první katastrální mapy, zkoumal tvorbu tzv. stabilního katastru, kdy bylo také zavedeno dodnes platné číslování domů, vypracoval historii osídlení jednotlivých domů v historickém jádru staré České Třebové, t.j. kolem roku 1770. Podle schematické lokalizace popisných čísel  popsal rozsah hrazeného městečka se dvěma branami - horní a dolní a další postup osídlování na předměstích Trávník a Bezděkov. Některé výstupy z jeho bádání jsou uvedeny ve svazcích rukopisů "Paměť", některé byly zpracovány i do formy počítačového programu na základě tabulky excel s odkazy na historické popisy osídlení jednotlivých domů.
Program by jistě bylo možné v dnes dostupné lepší grafice zdokonalit a dále rozvinout. Bylo by to vhodné téma pro některé studentské práce našich gymnazistů. Pozůstalost Ing. Kurze by tedy mohla být dost zajímavá pro bádání v historii našeho města. Tím spíš, když právě letos připomínáme 740. výročí první  písemné zmínky o České Třebové,
Ing. Bohumír Kurz, ač naturalizovaný Pražák, tedy stále myslel na svoje rodné město a hledal podněty pro zmapování jeho historie. Za jeho práci pro svoje rodné město si zaslouží poctu. Čest jeho památce!  Milan Mikolecký (foto archiv M. Šebely)
 
Sokol Česká Třebová
v nácviku na Všesokolský slet 

Českotřebovský Sokol nacvičuje na letošní jubilejní slet  2 skladby. 5 párů rodičů a dětí  cvičí skladbu "Méďové" a 19 žen skladbu "Cesta".  Začínají společné nácviky a předsletová veřejná vystoupení. Sokol Česká Třebová se účastní vystoupení na oblastním sletu v Městečku Trnávka 26.5. 2018 a župních sletů 3.6. v Hradci Králové a 10.6. v Pardubicích. V České Třebové žádné vystoupení není v plánu, z důvodu malého počtu vlastních cvičenců.  Byla by to naprostá výjimka, místní slety v rozpisu prakticky nejsou, asi 4  na Moravě a heden v Novím Hrádku v podkrkonoší. Na slet do Prahy pojedou z českotřebovského Sokola cvičit pouze ženy.  Na slet se připravuje celkem 11 sletových kladen pro nejmenší děti až po seniory.
1 Méďové (pro rodiče a děti), 2. Noty (pro předškolní děti) , 3.V peřině (mladší žákyně), 4. Děti, to je věc (ml. žáci + ml. žákyně),  5. Cirkus (starší žactvo), 6. Siluety (dorostenky, ml. ženy), 7. cesta (ženy), 8. Ženobraní (ženy), 9.Borci (skladba pro muže) 10. Princezna republika (pro seniory a seniorky), 11. Spolu (společná česko-slovenská skladba pro ženy a muže).
XVI. Všesokolský slet v Praze se koná ve dnech 1. - 6. července 2018 Více ZDE

Oblastní charita Ústí nad Orlicí
do Charitní ošetřovatelské služby hledáme Všeobecnou zdravotní sestru

Do svého týmu hledáme kolegyni (kolegu), která:
o  Má ráda zajímavou a pestrou práci
o  Je aktivní, tvořivá, komunikativní, samostatná, odpovědná a ráda spolupracuje s ostatními
o  Má praxi u lůžka a zkušenost nebo alespoň představu o práci v terénu
o  Je aktivní řidič (řidičské oprávnění sk. B)
o  Má osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu
o  Ovládá základy práce na PC
 
Co u nás získáte:
o   Práci na plný, případně zkrácený úvazek
o   Pružnou pracovní dobu
o   Zázemí stabilní organizace
o   Hrazené profesní vzdělávání, odborný růst
o   Služební telefon, stravenky, 5 týdnů dovolené,
o   Příjemné pracovní zázemí, podporu kolektivu a vedoucího
o   Odbornou spolupráci s dalšími charitními službami
Jsme organizace, která podporuje rodinu, důstojný život a možnost zůstat doma i ve složitých životních situacích. Charitní ošetřovatelská služba pracuje v terénu a zajišťuje profesionální, odbornou zdravotní péči o pacienty v jejich domácím prostředí.
 
Kontaktní osoba: Zuzana Morávková, tel. 734 435 388
Životopisy a motivační dopisy zasílejte elektronicky na adresu: katarina.zelenakova@uo.hk.caritas.cz nebo poštou na adresu:
Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356, 561 51 Letohrad
 
JAK NA DEŠŤOVKU - KUTILSKY I PŘES DOTACE (seminář)

Chcete se setkat s někým, kdo má přehled o možnostech, dotacích a technologiích pro využití dešťové vody a hledat společně řešení pro váš dům? V tom případě bychom vás rádi pozvali na seminář do Hostětína. Dozvíte se o využívání dešťové vody od A do Z.
 
Termín: 26.-27. května 2018
Témata:
• Jak (a proč) zachytit dešťovou vodu nejenom na zahradě ale i v bytě na balkóně
• Zásady pro využívání dešťovky
• Hospodaření s vodou dříve a dnes
• Jak se sucha v ČR vyvíjí z pohledu: minulost, současnost, budoucnost
• Modrá úsporám - jak na dotace na dešťovou vodu
• Praktické ukázky - kompostovací toalety a exkurze - opatření pro úsporu vody realizované v Hostětíně
• Technická řešení, jak v praxi sbírat a využívat dešťové příp. i odpadní recyklované vody v domácnosti.
• Rozbory dešťových vod (lze přinést vzorek)


Lektoři:
- RNDr. Supová (roz. Šejnohová), Lenka, Ph.D.: lektor Centra Veronica Hostětín. Studium a dlouholetá praxe v oboru “voda - její ekologie, oživení a hospodaření s ní”
- Ač, Alexandr: Czech Globe
- Ing. Karel Plotěný: firma ASIO, praktik na decentrální čištění odpadních vod, průkopník recyklace odpadních vod a tepla z odpadních vod a nekonvenčních sanitárních systémů.
- Ing. Marie Křiváková: ředitelka Centra Veronica Hostětín
- Jakl, Jiří: RNDr. PřF UK
- Čech, Lubomír: projektový manažer Státního fondu životního prostředí ČR, Zlín.
- Sehnal, Pavel: dotace.eu
Detailní program, více informací a registrační formulář pro přihlášení najdete na
https://hostetin.veronica.cz/jak-na-destovku-kutilsky-i-pres-dotace-aneb-pripravte-se-na-sucha-v-lete
Místo konání: Centrum Veronica, Hostětín 86 |  hostetin@veronica.cz, tel. 572 630 670
Cena: 1680*/1780 Kč – cena včetně stravy a sobotního ubytování (*sleva při přihlášení do 10. května)
600/500 Kč při účasti jen na jeden den (SO/NE), bez stravy (lze doobjednat)
Lze objednat i páteční nocleh (390 Kč)