Českotřebovský deník 137/2018 (8/5) 
Vernisáž Velká cesty Aleny Pirklové v Kavárně Eva

Fotografie Aleny Pirklové v kavárně Eva. A nikoliv ledajaké. Mají společné téma - Velkou cestu českotřebovské cestovatelky Aleny Pirklové. Vernisáž byla vlastně setkáním a posezením s přáteli a milovníky dalekých cest, které se uskutečnilo šestého května v komorním prostředí kavárny Eva. Vernisáží, kterou zahájila paní Nováková a skupina Druhé léto, byla otevřena výstava, kterými se autorka pokusila zmapovat  jeden z nejkrásnějších ostrovů Velkých Antil, Kubu.  VÍCE ZDE
 
"Euroinfotabule" z Tyršova náměstí přemístěna na Parník 

Občané kvitují s povděkem, že se při rozkvetlém jaru opět mohou dívat na zeleň parku a areál českotřebovského gymnáziam, aniž by v pohledu zacláněla velká informační tabule, umístěna před  budovu ZUŠ.  Z tabule mohli vyčíst, že  se ve Třebové realizuje investice s podílem EU a kdo stavbu provádí. Tabule byla přemístěna k rozestavěnému úseku na Parníku do místa, kde nepřekáží. Děkujeme.
 
O městské parcely v Borku se nestaráme 

Příkladem může být parcela číslo 3653/1  v čele náměstí 17 listopadu  v těsném sousedství českotřebovského pracoviště Celního úřadu. V těchto místech byla v době, kdy zde byla  kasárna důstojnická jídelna. Zatímco Celní úřad se o vzhled své okolí  vstup stará velmi dobře, tak sousední městská parcela 3653/1 (na mapě s modrou barvou) je zcela bez údržby zarostlá už vysokými náletovými dřevinami rozrůstajícími se i do okolí, třeba i do plochy náměstí. Nikdo si toho ani nevšimne. Zajímavé je, že další zadní oddělenou část  pozemku 3653/2 zakoupil podnikatel Jan Fišer, majitel sousední prádelny, a údržbu této části parcely zajišťuje. Město, které by mělo být podnikatelům vzorem se takto nechová. Zřejmě nebyl pozemek zařazen do pasportu upravovaných parcel. Jistě něčí vinou. Do Borku se snažíme nalákat investory, bývalý střed kasáren jsme pojmenovali "Náměstí 17. listopadu",  má tedy připomínat nově nabytou svobodu a mělo by patřit mezi veřejné prostory, o které se budeme řádně starat.  Zvlášť v sousedství celního úřadu, o který jsme dlouho bojovali.  Na druhé straně vyhazujeme statisíce za úpravy "záhonu" u gymnázia, který nikdo nechce a kde stačilo, aby byl pravidelně sekaný trávník nebo živý plot. (mm)

Odložený fotbalový zápas  Česká Třebová versus Moravská Třebová 2 : 1

Původně měl být zápas odehrán v rámci prvního jarního kola, ale terén pro hru nebyl vhodný. bylo tehdy odloženo více zápasů.   Díky tomu museli česko i moravskotřebovští fotbalisté odehrát v tomto týdnu jeden zápas navíc. Zápas, který sledovalo jen 63 diváků nakonec skončil vítězstvím domácích: Česká Třebová - Moravská Třebová 2 : 1 (2:0).  Branky FK Česká Třebová vstřelili Vojtěch Novotný (29´) a Filip Grepl (33´).  FK Česká Třebová má tedy již stejný počet (23) odehraných západů, je na druhém místě tabulky, ale na první Slatiňany ztrácí 7 bodů. Výsledek je přesným zrcadlovým obrazem zápasu v 1. kole, kdy v Moravské Třebové vyhráli domácí stejným skóre 2 : 1. V příštím kole jedou v sobotu 12.5. českotřebovští fotbalisté do Slatiňan.  
 
Svátek práce v Ústí nad Orlicí

Příznivci Svátku práce se opět sešli na parkovišti za budovou Základní umělecké školy v Ústí nad Orlicí. Akci pořádala Orlickoústecká základní organizace KSČM. Sešli se tam staří známí, kteří využili tohoto setkání k popovídání si o svých osudech v minulém roce. Bohužel většina nemohla konstatovat, že se jejich život zlepšil. Důchodci sice dostali přidáno, ale důchodcovská inflace je o tento příspěvek s předstihem připravila. Bylo hezké počasí a tak nám to příliš náladu nezkazilo. Ano mladých bylo málo, ale byli. Všichni si mohli vyslechnout hlavní projev kandidáta do zastupitelstva města Králíky, pana Vyšohlída. Upozornil na všechny nectnosti, kterých se naše republika za dvacet devět let kapitalismu dočkala. A tak je naše země vyspělou koloniální zemí západní Evropy. Tomu odpovídají naše platy, důchody i ekonomické zařazení jako rozvojová země.
V podobném duchu vystoupili i ostatní řečníci. Zajímavý proslov měla místopředsedkyně Nových odboru Mgr. Xenie  Kaduchová, která kritizovala praxi některých podnikatelů, kteří si při nástupu nového pracovníka nechávají podepsat nejen souhlas, že nikomu nesdělí výši svého platu, ale také, že nikdy nevstoupí nebo dokonce nezaloží odbory. Přitom právo vstoupit do odborové organizace je základním právem daný českým právem. Dalším řečníkem byl předseda okresní rady Klubu českého pohraničí JUDr. Jiří Krška, který upozorníl na velikou snahu současných vládců překrucovat dějiny i na základních nebo mateřských školách. Předseda mladých komunistů Bc. Martin Drhlík burcoval za plnění sociálních programů a proti válečným snahám mezinárodního imperialismu.
K tanci několika odvážlivců hrála dechová kapela z Jablonného. První máj je však lásky čas a na parkovišti chyběly rozkvetlé třešně pod kterými by se líbali mladé páry. Bylo hezké počasí a tak to tolik nevadilo a i přes prozaické proslovy dané světovou realitou se všichni spokojeně rozešli domů, kromě několika náruživců, kteří se přesunuli do Rudoltic, kde pokračovala prvomájová veselice. Adolf Macek

Prvomájové akce uspořádala také ČSSD

Uskutečnily se např. v Moravské Třebové v areálu zámku a v Pardubicích. Účast na těchto akcích byla podstatně větší, program byl zajímavý.  V Moravské Třebové vystoupil jak hejtman Pardubického kraje a místopředseda ČSSD Martin Netolický, tak např. poslanec Chvojka a další významní hosté. Foto Jakub Fater