Českotřebovský deník 146/2018 (17/5)
Putování za třebovským kohoutem - 42. ročník

KČT Česká Třebová zve všechny čtenáře ČKZ na 42. ročník Putování za Třebovským kohoutem. Start je 19. a 20. května u budovy gymnázia od 6. do 9.30 hodin. 
V sobotu jsou připraveny trasy pro pěší v délce 15, 25, 35 a 50 km  a cyklotrasy v délce 40 až 100 km směrované na Třebovské stěny a na naučnou stezku „Údolí Skuhrovského potoka“. 
Připravena je i orientační trasa s GPSkou nebo smartphonem po vzoru geocachingu pro ty, co si jí ještě nevyzkoušeli, v délce 12 km.
Letos 15 km trasu jdeme s Novou a na 25 km se vydáme s Frekvencí 1. TV Nova bude mít v cíli u restaurace Nad Hrází svůj stánek. Mediálním partnerem pochodu je také deník BleskVíce ZDE
 
Dětství v pravěku  23. 6. 2018, 13:00–18:00 hodin  

Stát se tak zase na chvíli dítětem. Kdo by po tom už někdy nezatoužil. A být tak dítětem v pravěku, to by bylo teprve něco! Jaké to asi bylo, vyrůstat v době, kdy neexistuje tolik zákazů, pravidel a příležitost pro hru se nachází na každém kroku…  Můžete se těšit na komentované prohlídky osadou s mamutíkem Pazourkem, která v tento den ožije pravěkou atmosférou, živé hudební vstupy, občerstvení v místě, obchůdek se suvenýry a živá zvířata. Na své si přijdou v letošním roce především malí návštěvníci, pro které bude připravena řada zážitkových a tvořivých dílen. Například pečení placek, lukostřelba, nebo herní koutek pro ty úplně nejmenší. Dospělí samozřejmě nepřijdou o prezentaci některých experimentů, jako je například zpracování kamene, pravěká kuchyně... Více ZDE
 
Putování po českotřebovských hospůdkách a restauracích

Vážení spoluobčané a návštěvníci našeho města,  u příležitosti 740. výročí první písemné zmínky o našem městě České Třebové připravilo Turistické informační centrum  soutěž „Putování po českotřebovských hospůdkách a restauracích“. Soutěž bude probíhat od 1. června do 25. srpna 2018. Úkolem soutěžících bude získat do této hrací karty co nejvíce razítek za návštěvu a ochutnání soutěžní speciality v některé ze zapojených českotřebovských restaurací. Hrací karty těch, kteří získají největší počet razítek budou slosovány a tři šťastlivci získají zajímavou drobnou odměnu. Vyhlášení vítězů se uskuteční v sobotu 25. srpna 2018 v rámci akce Kulturního centra Česká Třebová „Piknik v Javorce“.   Více ZDE


V České Třebové pojede trolejbus. Trať postaví nadšenci.

Podobný pocit něčeho téměř neuskutečnitelného se u mě dostavil, když jsem si přečetl, že v Kulturním centru zazní v rámci Bennewitz Festivalu Má vlast Bedřicha Smetany. V Třebové samozřejmě trolejbus nepojede. Proč srovnání s trolejbusy? Když si představím na mapě republiky barevné body, kde trolejbusy jezdí, moc jich nebude. Něco takového si mohou dovolit jen velká města, ostatně v těch menších by nebyla taková služba ani dostatečně využita. V případě Smetanovy Mé vlasti by mapa byla velmi podobná. Že zazní v Praze, Brně, Litomyšli (jeho rodišti) atd. na festivalech s milionovými rozpočty, nepřekvapí. Zde si ale na dílo, kterému sám Smetana přikládal význam, troufli nadšenci, amatéři – neboli milovníci hudby – Třebovákům dobře známý Komorní orchestr Jaroslava Kociana. Jistě, dechaři a bicí museli přijet z hradecké Filharmonie, ti tu v takové sestavě nejsou. Mimo zvědavost, jak „tohle dopadne“ mě lákal hudební zážitek, který se často nevidí: směs nadšení pro věc a mimořádného výkonu, které toto dílo vyžaduje. A to jinde hned tak nezažijete. Takže jsem provedl harakiri ve svém přeplněném diáři a v Praze sedl na vlak směr Česká Třebová... (Více ZDE).


ZUŠ Open se rozprostře po celém kraji

Druhý ročník celostátního festivalu ZUŠ Open nabídne ve čtvrtek 24. května najednou po celé republice představení tohoto českého kulturního fenoménu široké veřejnosti. V Pardubickém kraji připravily základní umělecké školy na tento den 50 programů a vystoupení.
„Základní umělecké školy ovlivnily život mnoha lidem. Z některých vyrostli umělci a dalším přinesly krásného koníčka na celý život. Náš kraj se dlouhodobě pohybuje na třetím místě v poměrném počtu dětí, které tyto školy navštěvují, proto určitě zvu spolu s organizátory všechny zájemce, aby se přišli podívat, jaké zajímavé věci tu vznikají,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, která má na kraji na starosti kulturu.
Základní umělecké školy nejsou sice zřizovány krajem, ale jednotlivými městy a obcemi, přes krajský úřad jsou pouze státem financovány. „Vážíme si práce těchto kantorů, kteří přenášejí své nadšení a kreativitu na nejmladší generaci. Tentokrát nezůstane jejich práce ve zkušebnách a pracovnách, ale vyjde do ulic, parků, nákupních galerií nebo pasáží, prostě za svými diváky, a to je dobře,“ podotkl radní pro školství Bohumil Bernášek.
Iniciátorem akce je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, vysvětluje: „Jsem nadšena z toho, že do tohoto projektu s námi letos jsou tři čtvrtiny všech našich základních uměleckých škol. Těším se, že se na několika místech zapojím s dětmi a jejich pedagogy do programu a srdečně zvu všechny, kteří mají zájem o umění a chápou jeho úlohu pro celkový rozvoj nejmladší generace ve všech koutech naší vlasti.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Otto a Jiří Bubeníčkovi. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.
V Pardubickém kraji se celkem představí 21 základních uměleckých škol s 50 akcemi. Podrobnosti najdete na www.zusopen/program.
 
Maturanti skládají ústní zkoušky. Nervozita prý není třeba

Středečním ránem začala pro letošní maturanty druhá, pro některé studenty možná obtížnější část maturitních zkoušek, a to část ústní. I na Gymnáziu a Střední odborné škole v Přelouči odstartovalo ústní zkoušení společné části maturit. Na jejich průběh se přijel podívat také krajský radní pro školství Bohumil Bernášek.
Maturitní zkoušku vnímám hodně tradičně, a to zejména jako zkoušku dospělosti, kdy studenti před maturitní komisí prokazují, že je střední škola připravila na další život, případně univerzitní studium,“ řekl radní Bohumil Bernášek. Zmíněnou zkouškou dospělosti v Pardubickém kraji v letošním roce prochází zhruba 3100 studentů, přesné číslo bude známo v průběhu srpna.
Maturanti již prošli písemnými zkouškami. Před absolvováním ústních zkoušek už se všichni z nich dozvěděli, jak u písemných testů dopadli. „U písemných zkoušek všichni gymnazisté uspěli. Je znát, že se jedná o vynikající studenty, kteří se na gymnáziu připravují k vysokoškolskému studiu,“ řekl ředitel Gymnázia a Střední odborné školy Přelouč Jindřich Janko. „Pouze pár neúspěchů jsme zaznamenali v případě maturantů na čtyřletém oboru Reprodukční grafik pro média, kde několik studentů neudělalo písemnou maturitu z anglického jazyka,“ dodal ředitel Janko. Celkem na této škole letos maturuje 21 gymnaziálních studentů a 23 studentů oboru Reprodukční grafik pro média.
 
Energetické úspory v rámci projektu EPC se dotknou škol i sociálních zařízení

Pardubickému kraji se daří zavádět v objektech, které vlastní, energeticky úsporná opatření, tzv. EPC projekty. V současné chvíli je připraven už osmý balíček opatření. Metoda EPC spočívá v tom, že realizovaná energeticky úsporná opatření se následně splácí z dosažených úspor.
Rada Pardubického kraje na svém zasedání 15. května schválila zakázku na výběr poskytovatele těchto služeb. V rámci osmého balíčku se budou úsporná opatření týkat deseti zařízení, kterými jsou:   Dětský domov Pardubice, Domov mládeže a školní jídelna Pardubice, Domov pod Kuňkou Ráby, Krajský úřad Pardubického kraje, Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví, Speciální základní škola, mateřská škola a praktická škola Ústí nad Orlicí, Sportovní gymnázium Pardubice, Střední odborné učiliště zemědělské Chvaletice, Střední průmyslová škola chemická Pardubice, Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová.
Pardubický kraj obdržel čestné ocenění za připravovaný projekt EPC VIII v letošním roce od ředitele odboru energetické účinnosti a úspor z Ministerstva průmyslu a obchodu a předsedy Asociace poskytovatelů energetických služeb. Dalším úspěchem projektu, který začal před dvanácti lety, jsou uspořené finanční prostředky. „První projekt EPC zde vznikl již v roce 2006 a od té doby zde bylo do energetických úspor na základě sedmi smluv nainvestováno více než 300 miliónů korun, které kraji umožňují šetřit přes 50 miliónů korun ročně a tisíce tun zplodin do ovzduší,“ uvedl 1. náměstek hejtmana zodpovědný za investice, majetek a kulturu Roman Línek. Realizace balíčku opatření EPC VIII by se měla uskutečnit v následujícím roce. Zároveň kraj pracuje na projektu EPC IX.
Investice do úsporných opatření se dá i tentokrát odhadovat na několik desítek milionů korun. „Zásadním kritériem pro hodnocení nabídek je maximální úspora paliv a energií. Z finančního hlediska se jedná o miliony korun. Konečná částka bude známá po vysoutěžení zakázky. Výsledek bude znám na podzim,“ řekl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
Projekty EPC však nejsou jediným způsobem, kterým se Pardubický kraj snaží uspořit peníze ze svého rozpočtu. „Kromě varianty EPC zvažujeme možnost financovat úsporná opatření z dotačního titulu Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Operačního programu životního prostředí. V tuto chvíli není jasné, která varianta bude pro nás výhodnější,“ dodal Martin Netolický. Pokud bude financování úsporných energetických opatření za pomoci dotací vyhodnoceno jako efektivnější, tak je Pardubický kraj ochoten opustit projekt EPC.
EPC projekty  Metoda EPC spočívá v tom, že poskytovatel navrhne a dodá energeticky úsporná opatření. Náklady na realizaci jsou následně postupně spláceny z dosažených úspor, přičemž poskytovatel klientovi potřebné snížení nákladů smluvně garantuje. Pokud jsou na začátku nutné investice, poskytovatel zajistí financování této investice a garantuje klientovi její postupné splacení z finančních úspor. V současné době je do EPC projektů zapojeno přes 50 organizací, jejichž objekty Pardubický kraj vlastní.