Českotřebovský deník  149/2018 (20/5)
VÝSTAVA NETŘESKŮ, KAKTUSŮ A BYLINEK

STŘEDA 20.6.  - SOBOTA 23.6.
V EKOCENTRU PODORLICKO V PODBRANSKÉ ULICI

Otevřeno ve všední dny od 9,00 do 17,00 v sobotu od 9,00 do 12,00
Tradiční výstava živých exponátů. Během výstavy bude zajištěn odborný výklad a poradenství pro pěstitele.
Prodej netřesků a kaktusů.  Vstupné: Dospěli 20Kč, děti od 5 let 10Kč.
Akce je podpořena Pardubickým krajem
POŘÁDÁ ZO ČSOP PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ  
 
Putování za třebovským  kohoutem - dobrá nálada, pěkné počasí

Děkujeme všem, kteří se zúčastnili letošního Putování za třebovským kohoutem. Bylo vás tisíc. Těšíme se s vámi na shledanou zase za rok. Fotografie z facebookuze startu, trasy i z cíle v Srnově. Více na https://www.facebook.com/ctkohout/

Zastupitelé si vezmou na paškál městské krematorium

V pondělí 21. května odpoledne se sejdou zastupitelé (kteří budou mít zájem) na uzavřeném semináři, zaměřeném na otázku budoucnosti českotřebovského krematoria.  Jedná  se o přípravu  stanoviska města pro nadcházející červnové jednání zastupitelstva města (11.6.) , kde má být k budoucnosti provozu krematoria přijato závazné usnesení. První skutečností, proč se jednání koná, je skutečnost, že dosavadní pronájem (pacht) krematoria a jeho zařízení končí k dubnu 2019, druhým problémem je také končicí životnost stávající kremační pece, která má limit provozu do r. 2020 a třetím problémem k řešení jsou opakované stížnosti sousedů z lokality Rudoltičky na černý kouř z komína krematoria, a zápach a etické problémy spojené s provozem krematoria. Podle těchto stížností si občasné z lokality  v dopise zastupitelům podpořeném peticí přejí, aby městské krematorium ukončilo provoz.   V letošním roce je v České Třebové krematorium v provozu 49. rokem (od července 1970).  Pro seminář dostali zastupitelé poměrně velmi obsáhlý materiál, ve kterém je i návrh variant  provozu krematoria od stávajícího pachtýře Alice Hurtové, Zpráva o služební cestě  a zjištění z provozu krematoria v Jindřichově Hradci,  výsledky ekonomiky provozu v České Třebové, obsáhlý materiál s mnoha  přílohami z podání pana Václava Hudečka z 16.2. 2018 a také zápis z veřejné besedy o problematice krematoria z 22. ledna 2018 a podklady, které byly pro tuto besedu zveřejněny.
 
Zemřel profesor Boris Wolf

Smutná zpráva přišla z Ústí nad Orlicí. V požehnaném věku nedožitých 95 let  zemřel profesor orlickoústeckého gymnázia pan Boris Wolf (dějepis - angličtina). Tato zpráva je významná i pro Českou Třebovou. Boris Volf byl jedním z nejstarších absolventů českotřebovského gymnázia a dokonce zde  také nějaký čas vyučoval. V České Třebové měl nejen řadu známých a žáků a také spolužáků. Jedním z nich byl například významný stavař a statik Ing. Jozef Poštulka  žijící v Bratislavě, kterého Boris Wolf při  jeho českotřebovských pobytech pravidelně navštěvoval.  Boris Wolf byl také aktivním členem orlickoústeckého Klubu přátel umění maloval zejména krajinářské motivy a zátiší a na akcích klubu pravidelně vystavoval až do vysokého věku. Klub přátel umění Ústí nad Orlicí otevřel v pátek 1. března 2013 výstavu Jubilanti, kde práce Borise Wolfa nechyběly. spolu s ním vystavovali další výtvarníci, kteří měli s Borisen Wolfem společné to, že studovali na českotřebovském gymnáziu, Byl to např. Mgr. josef Cougal z Brandýsa n.Orl , doc. ing. Josef Ripka, CSc.,  a Josef Malátek (maturitní ročník 1942).
Boris Wolf byl znalcem výtvarného umění a při návštěvách u svých kolegů nikdy nezapomněl ohodnotit v bytě vystavené obrazy. Borise Wolfa jsem znal jako kolegu, učili jsme léta ve stejné budově absolvovali jsme  někdy opravdu dlouhé diskuze na řadu témat ze života České Třebové i Ústí nad Orlicí.  Dbal na zdravý způsob život a do vysokého věku tomu úměrně sportoval např, jezdil na kole. Byl oblíbeným kolegou pro učitele z několika generací.  Těšil jsem se, že se s ním setkám ještě v příštím roce na oslavách 110 let českotřebovského gymnázia, ale už se to bohužel nestane. Čest jeho památce!  (více ZDE)
 
Přijímačky na střední školy - výsledky budou až s časovým odstupem

Na webových stránkách škol jsou výsledky zveřejněny .nejsou zde jména uchazečů, ale jen kódy a je to tak správně. Mohlo by to být předmětem nejrůznějších spekulací.  Ukázkou je českotřebovské gymnázium zde do osmiletého studie bylo na 1 otevíranou třídu hned 96 uchazečů !. Definitivně nepřijati byli ti, kteří nesplnili stanovený počet bodů z přijímací zkoušky. Těch bylo ovšem jen deset.  30 nejlepších podle bodového výsledku ze zkoušky + hodnocení prospěchu ze základní školy školy získalo rozhodnutí "přijat". Zbývající měli hodnocení "prozatím nepřijat". Mohou si podat odvolání  a budou úspěšní pokud někteří z přijatých uchazečů upřednostní např. jinou školu. (Bylo možné se ucházet o přijetí na dvou školách). Z toho je vidět, že přijetí do primy, t.j. osmiletého studia není  jednoduché, budou vybráni skutečně ti nejlepší, kteří měli výborný prospěch a u přijímaček nezaváhali. Jenže až 80% uchazečů má ze ZŠ samé jedničky!
Ti ostatní budou dále studovat na základní škole a zkoušet přijetí do čtyřletého studie, kde již tak veliký zájem není. Ale i zde se letos na českotřebovském gymnáziu sešla velká konkurence, o přijetí žádalo 60 uchazečů. Je dva z nich  nezískali u přijímacích zkoušek požadované minimu 35 bodů a nebyli tedy přijati, zbývajících 58 je seřazeno podle výsledků,  přijetí bylo nabídnuto prvním třiceti, ostatní měli opět "prozatím nepřijat".  Není to tak dávno, kdy mělo naše gymnázium uchazečů o studium nedostatek a dokonce hrozilo, že škola bude zrušena.  Česká Třebová nemá tak velký "rajón", jako jiná města a ve městě jsou jen tři základní školy. Ukázalo se, že kvalita vzdělávání  na českotřebovském gymnáziu dokáže zajistit dostatek uchazečů o studium a také kvalitní výsledky vzdělávání.
 
Nedělní oběd v českotřebovské restauraci - raději si rezervujte stůl

Dnešní zkušenost pozvat návštěvu na nedělní oběd v českotřebovské restauraci se moc nevydařila. znamenalo to objet celé město, podívat se na kde  mají vůbec otevřeno a pak zjistit, že vlastně všechny stoly jsou rezervovány. Takže se otočit a zajet jinam, kde to  není o mnoho lepší.  Některé restaurace nic oznamují, jen napíší na dveře "otevřeno až od 17 hodin a je to. Na jsou webové stránky restaurace, není li možné zde napsat např. aktuální změny otevírací doby. Co nám je platné zvát do České Třebové turisty, když je problém se o ně postarat.  Ještě že máme pivovar a restauraci Faltus, tam jsme se nakonec uchýlili a udělali dobře.
 
Program „TÝDNE SPORTU 2018“ opět zpestří taneční vystoupení

Tzv. předpodium na českotřebovském „Týdnu sportu“ je unikátním řešením, které činí program atraktivnějším a zábavnějším. Dovoluje, nejenom místním klubům, prezentovat svou činnost a zároveň dává možnost diváky seznámit s profesionálním světem tance a sportu. V roce 2018 se můžete těšit na discodance, streetdance, showdance, moderndance, jazzdance, společenský tanec a moderní scénický tanec a dalších. Ze sportovních aktivit uvidíme například bojové sporty, jumping fitness, funkční trénink  a mnoho dalších. Na 450 dětí z České Třebové a okolí tady má možnost svou celoroční práci prezentovat před naplněným Českotřebovským náměstím. Můžete se také těšit na řadu zajímavých hostů, jejichž vystoupení pro vás intenzivně připravujeme.
 
Ohňostroj na „TÝDNU SPORTU“ nebude

Minimálně na místě, kdy jsme byli dlouhodobě a historicky zvyklí a kde bylo ideální místo na závěrečnou tečku této akce. Bohužel těžko se bude nacházet místo nové. Už při silvestrovském ohňostroji mě připadalo divné, když osvícený vánoční strom byl na straně jedné a ohňostroj pak na straně druhé. Což o to tady se to ještě realizovat dalo. Na „Týdnu sportu“ je však v těchto a blízkých prostorách nově zakoupené pódium a nevím jestli bych měl tu odvahu riskovat případný problém. Po loňském roce a poměrně výrazně vyhroceném konfliktu díky nepořádku a prasklému oknu ?? přišla stížnost od paní Vážkové, která bydlí v těsné blízkosti odpalu ohňostroje na městský úřad. Ten se samozřejmě začal s tímto problémem zabývat až došla tato stížnost na jeden z bodů na zastupitelstvo města. Ti co kauzu sledovali ví jakých urážek jsem musel a nejenom já čelit.  Ale samozřejmě každý má svoji pravdu a své argumenty. Nikdo nechce nikomu dělat potíže a snaží se o nějakou dohodu je to velká akce, která nese mnohá rizika a mnoho organizačních potíží o tom žádná, ale na druhou stranu stojí asi za zamyšlení, jak dalece jsme schopni ustupovat stále většímu tlaku a zda má větší váhu hlas tisíců lidí, kteří na akci dlouhé roky chodí ať jako diváci nebo aktivní sportovci či vystupující nebo zda má větší sílu hlas jedné osoby, která je ochotná udělat cokoliv, aby dosáhla svého. Týden sportu je vizitkou nejenom pro organizátory a pro vystupující, ale také pro město jako takové.
Lubomír Vašina – autor projektu a pořadatel akce, www.tyden-sportu
 
Bleší trhy "U malířů" na Splavě  budou 25. - 26. května 

Ve dnech 25. - 26. 5.2018 (pátek a sobota)
 
v pátek        od 9:00 - 17:00 hodin
v sobotu      od 9:00 - 15:00 hodin
 
ulice Na Splavě,
v areálu firmy Malířství a Natěračství Kohoutek
12. bleší trh „U malířů“.
Opět bude možnost navštívit místo,
kde nepotřebné věci jednoho člověka
se můžou stát pokladem pro druhého. 
 
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout
starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky,
ale i  obrazy, knihy a mnoho dalšího.
 
Těšíme se na Vás. 
 
Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603 503 421.

Českotřebovští fotbalisté napravili poslední své prohry

FK - Česká Třebová - Holice 5 : 0 (3:0). 3 branky Vojtěch Novotný,  1 Filip Grepl a 1 Michal Kubásek

Tabulka po sobotních zápasech

# Klub Z V R P S B P+ P-
1. Slatiňany 26 21 0 5 61:23 61 4 2
2. Česká Třebová 26 17 0 9 51:36 51 3 3
3. Lanškroun 24 15 0 9 49:29 45 3 3
4. Heřmanův Městec 24 15 0 9 36:39 44 2 1
5. Moravská Třebová 25 16 0 9 28:26 42 7 1
6. Svitavy 25 14 0 11 41:35 41 3 2
7. Hlinsko 25 14 0 11 40:36 41 2 1
8. Holice 26 14 0 12 48:58 39 6 3
9. Chrudim B 25 11 0 14 48:46 35 3 5
10. Choceň 25 11 0 14 30:40 32 4 3
11. Litomyšl 26 10 0 16 47:45 31 3 4
12. Třemošnice 25 9 0 16 38:37 30 3 6
13. Dobříkov 25 10 0 15 46:58 29 2 1
14. Polička 26 9 0 17 34:51 29 2 4
15. Moravany 25 8 0 17 28:47 28 1 5
16. Žamberk 26 8 0 18 24:43 28 2 6

NOC KOSTELŮ V DLOUHÉ TŘEBOVÉ
OBOHATÍ ORCHESTR BÝVALÝCH ŽÁKŮ TŘEBOVSké Zušky

Noc kostelů  bude tentokrát s přízviskem „romantická“
Kostel sv. Prokopa v Dlouhé Třebové 19:00 hod.
 
Účinkují: 
Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová
Henriette – romantická zpěvačka
Po hudebním vystoupení možnost komentované prohlídky kostela,
výstupu na ochoz věže (jen s hladkou podrážkou a doprovodem).

Aviatická pouť láká

Stejně jako loni budou na Aviatické pouti 2018 opět probíhat vyhlídkové lety pro veřejnost, a to na vrtulnících Robinson 44 a Bell 206. Obrovskou výhodou letošních vyhlídkových letů je skutečnost, že budou nabízeny i v průběhu téměř celého hlavního programu, tedy v podstatě bez přestání od 8 do 20 hod. po oba dny,“ uvedli pořadatelé masově navštěvované akce.
Stanoviště vrtulníků a prodej letenek  bude v nejzápadnější části návštěvnického koridoru, kam zájemce navedou ukazatele od vstupní brány do areálu letiště. To bude otevřeno ve dnech 2. a 3. června vždy od 8 hodin a vedle letových ukázek na ně čeká na hosty i bohatý pozemní program.
Letošní, více než pětihodinový letový program přináší také jednu novinku. Poprvé v osmadvacetileté historii Aviatické pouti se představí letadlo bez pilota, přesněji řečeno jeho pilot bude na zemi a po obloze se bude prohánět moderní bezpilotní prostředek vyvinutý expertním týmem Vojenského technického ústavu. Mezi atraktivnější letové ukázky se zařadí vystoupení trojice legendárních dvouplošníků Bücker.


 Jubilejní 10. ročník cyklomaratonu bude v neděli 24. června    
Českotřebovský cyklomaraton slaví letos kulaté narozeniny, v neděli 24. června se pojede jeho jubilejní 10. ročník. Závodit se bude na tratích 50 a 25 kilometrů, centrem závodu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák.
 
ZÁVOD NA 50 KM
Hlavní závod měří 50 kilometrů, převýšení činí 1 200 metrů.
Pořadatelé přidali kilometry v terénu, dřívější silniční průjezd obcí Přívrat nahradil tříkilometrový úsek terénem. Shrnutí: nový tříkilometrový lesní úsek nad obcí Přívrat, pouze jedno stoupání k Zabitému a na Andrlův chlum, jeden průjezd Dlouhou Třebovou, dvě stoupání na vrchol a dva sešupy z vrcholu sjezdovky Peklák.
V závodě na 50 km si nejlepší muži a ženy mezi sebou rozdělí 18 500 korun, finanční odměny čekají na šest nejrychlejších mužů a na tři nejrychlejší ženy. Vítěz padesátky převezme šek na částku 5 tisíc korun a broušený pohár věnovaný starostou města, nejrychlejší žena získá prémii ve výši 3 tisíc korun a rovněž broušený pohár.
 
ZÁVOD NA 25 KM
Závod pro méně zdatné bikery měří 25 kilometrů, převýšení je 450 metrů.
Také v tomto případě absolvují bikeři tříkilometrový lesní „objížďku“ obce Přívrat. Nejpodstatnější změna: po přejezdu hráze Rybníka na Presích, na 14. kilometru (statek u Patočků) odbočí doprava, po silnici pošlapou 500 metrů na Zacharův kopec, odbočí vlevo do lesa a po dvou kilometrech vyjedou na louce pod Kozlovcem, kde se napojí na původní trať.
Shrnutí: nový tříkilometrový lesní úsek nad obcí Přívrat, vynechaná pasáž (Řetová - Zabitý - Andrlův chlum), stoupání a sešup pouze z poloviny sjezdovky Peklák.
Organizátoři rozšířili na pětadvacítce počet kategorií. Závodit budou chlapci a dívky do 15 let, junioři a juniorky (16-20 let). Mezi muži a ženami jsou vyhlášeny celkem čtyři kategorie: od 21 do 34 let a nad 35 let.

V Poličce bylo slavnostně otevřeno chráněné bydlení

Domov na zámku Bystré poskytující sociální služby osobám s mentálním postižením otevřel v centru Poličky objekt, ve kterém poskytuje službu chráněné bydlení a denní centrum pro lidi s těžkým mentálním a kombinovaným postižením. Slavnostního zahájení provozu se zúčastnili radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a vedoucí odboru sociálních věcí Helena Zahálková. Pozvání přijali také starosta města Poličky Jaroslav Martinů a další zástupci organizací města Poličky.
Rodinný domek v lokalitě „na mostě“ prošel menší rekonstrukcí. Od začátku dubna poskytuje pobytovou službu chráněné bydlení pro pětici mladých lidí. Prostory rodinného domu jsou koncipovány jako běžná domácnost, o kterou se uživatelé chráněného bydlení sami starají a kde hospodaří. Podporu v těchto činnostech jim zajištují pracovníci domova. V tom mohl Domov na zámku Bystré vyjít ze svých zkušeností se stejnou službou, kterou už poskytuje přímo v Bystrém.
„Jsem velmi rád, že obyvatelé ze zámku v Bystrém našli nový domov v přirozeném prostředí města. Ústavní péče o osoby se zdravotním postižením se tak v našem kraji postupně nahrazuje péčí v komunitě, v prostředí podobném běžné domácnosti. Z dosavadních zkušeností je zřejmé, že se tím výrazně zvyšuje kvalita života těchto osob i jejich kompetence a soběstačnost,“ uvedl Pavel Šotola.
Ivo Musil, ředitel Domova na zámku Bystré, pod který chráněné bydlení v Poličce spadá, seznámil přítomné s využitím celého objektu: „ V domku jsme částečně změnili dispozice, a to především v  prvním bezbariérovém podlaží. Tato část domu bude využita jako denní centrum pro uživatele služby domov pro osoby se zdravotním postižením.“
Noví obyvatelé města Poličky si v rodinném domě zvykli takřka okamžitě. Líbí se jim nejen nový domov, ale také činnosti v AC dílnách Oblastní charity v Poličce, kam chodí každý pracovní den. Svůj volný čas mohou trávit i na malé zahrádce za domem, kde se v blízké budoucnosti počítá se také s instalací malého skleníku.