Českotřebovský deník 164/2018 (3/6) 
Hokejbalisté vybojovali I. ligu

Českotřebovští hokejbalisté hráli II. ligu ve skupině Čechy - východ a vůbec nedělali ostudu. Celou sezónu hráli o špici tabulky. V základní části soutěže skončili v tabulce ne druhém místě a dále velmi úspěšně bojovali ve čtvrtfinále. V soutěži dosáhli také neuvěřitelně vysoké výhry. Tolik branek běžně v zápasech nedávali. V semifinále byl soupeř těžší, ale i ten byl zdolán a nakonec ve finále čekal Chlumec nad Cidlinou, největší soupeř skupiny. Navíc série začínala dvěma zápasy na hřišti soupeře. Skočily vítězstvím Lokomotivy 1 : 2 a 0 : 3, poslední sobotní finále,  také jediný zápas v domácí aréně (6:1). Povzbudit přišla slušná návštěva. Finálová série skončila po třech zápasech. Hurá do I. ligy! 
"Děkujeme za podporu všem fanouškům a sponzorům ..Rád bych poděkoval Honzovi Vernerovi, který pomohl zabezpečit ranní turnaj přípravek a následně i průběh velkého finálového utkání… Michalu Částkovi za pomoc realizaci mých nápadů. Strážníkům městské policie, kteří dohlíželi na klidný průběh finálového utkání, i když hostující tým nakonec dorazil bez svých obávaných fanoušků…"     Jaroslav Badzik  Z webové stránky českotřebovských hokejbalistů
 

Fotbalisté prohráli v Dobříkově 4 : 2

Hrálo se 28. kolo, třetí od konce soutěže. Dobříkov byl dlouho na chvostu tabulky, nyní si polepšuje. také díky českotřebovskému týmu, který přijel do Dobříkova odevzdat body. Již v poločase prohrával před 65 diváky  2 : 0, po poločase se podařilo snížit Vojtěchovi Langrovi již ve 48. minutě. Jenže za 3 minuty na to pak Dobříkov zvýšil z pokutového kopu  na 3 : 1, v 60. minutě  přidal Dobříkov 4. branku. Deset minut před koncem se pak ještě podařilo V. Novotnému zkorigovat stav na přijatelných  4 : 2. V tabulce krajského přeboru je nyní FK Česká Třebová na třetím místě 6 bodů před Moravskou Třebovou.
Kruh přátel hudby má nového předsedu

Poslední koncert sezóny se konal v sobotu 2. června v Malé scéně, vystoupilo Trio Guarneri Prague Ivan Klánský (klavír) - Čeněk Pavlík (housle)  - Marek Jerie (violoncello). Byl to 501. českotřebovský hudební večer, měl  vysokou kvalitu, posluchači byli spokojeni. Na programu byly skladby Josefa Suka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, speciálně připravené pro nástrojovou sestavu, která se na koncertě představila.  Byl to večer klubový a měl slavnostní úvod.
Po dvanáctiletém působení z funkce dosavadního předsedy KPH odstoupil RNDr. Jaroslav Demel aby předal svou úlohu do rukou nově zvoleného předsedy, který se stal Jaroslav Plocek.  Dosavadnímu předsedovi KPH poděkoval za práci ředitel Kulturního centra Mgr. Josef Kopecký a předal mu kytici květů. Jaroslav Demel slíbil další spolupráci, rozhodně bude dále pravidelným návštěvníkem koncertního abonomá v dalších sezónách. Zanechal za sebou v KPH práci, která je rozhodně vidět, podařilo se zvýšit počet abonentů KPH, výběr  umělců vystupujících na českotřebovských koncertních večerech byl pestrý a zajímavý, podařilo se zajistit restaurování koncertního křídla ZUŠ pro  Malou scénu a tedy i pro koncerty KPH. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších nástrojů, se kterými se klavíristé mohou na koncertech v českých městech setkat.
Nový předseda KPH Jaroslav Plocek poděkoval za důvěru, slíbil kvalitní přípravu dalších koncertních sezón. Nakonec již jistě příznivci  koncertů KPH zaznamenali, že se začal  touto otázkou zabývat během letošní sezóny a připravuje pravidelně pro propagaci koncertů v Českotřebovském zpravodaji rozhovory s vystupujícími umělci před koncertem, které jsou také potom uvedeny v koncertních programech. Na některých koncertech byly také lektorské úvody, na tom sobotním členové vystupujícího tria absolvovali na jevišti vstupní rozhovor s Janou Mimrovou. Napomohl vytvořit v sále výbornou atmosféru, ve které.se umělcům dobře vystupuje. Posluchači  tak získali autentické informace od umělců navíc Bylo to lepší, než kdyby si to "jen tak" přečetli v programech.  Trio Guarneri Prague již v České Třebové vystupovalo, přijeli k nám jako na známou koncertní štaci a to jistě dále umocnilo jejich výkon, na  kterém nebylo možné najít žádnou chybičku.  Více ZDE včetně fotografií
Nové náměstí - stále smutno a je to už na pováženou

Dva snímky trochu staršího data. Ukazují Majálesový průvod a tedy život, náměstí plné lidí a na druhém snímku sice klid, ale aspoň zde rostou v betonových nádobách květiny.  Dnes tam najdeme už mechem porostlé prázdné betonové nádoby bez květin a bez života, velkou část prodejen uzavřených, už šestým rokem opuštěný hotelový dům, zato více zaparkovaných aut. Silnou stránkou Nového náměstí je však zeleň v jeho "zeleném středu", ale i tu se projektanti chystali zničit ve jménu realizace svých projektů navržených v rámci architektonické soutěže v roce 2014. Pily se podařilo zastavit, naštěstí nejsou  na rekonstrukci náměstí peníze. Jenže nyní bobtná další nová myšlenka: vybudovat pod Novým náměstím další velké podzemní garáže. Jistě za alespoň 100 milionů s obnovou povrchů, zeleně a staveb to vyjde ještě na na víc. Podzemní parking přitom se zničí veškerou nyní obdivovanou zeleň  a otevře se cesta k rekonstrukci dle připravených návrhů. Pokud na to budou peníze. S dotacemi nelze počítat a budovat další podzemní garáže z peněz daňových poplatníků je neuvěřitelná myšlenka. Celé město pak bude bez rozvoje kvůli několika desítkám získaných parkovacích míst? Parkování měli řešit odborníci díky našemu příspěvku na Nadaci Jana Pernera. Říká se to léta. Kde jsou tedy získané náměty a návrhy? Parkovací místa bylo možné získávat postupně úpravou vhodných lokalit v malém a v souhrnu to mohlo přinést dostatečnou kapacitu. Z veřejných komunikací města se stala soukromá parkoviště, vše zdarma. Parkovací domy jsou investice, které by město budovat nemělo. Bude-li přísnější režim parkování, tedy např. s kartami pro rezidenty v daných oblastech, tak se jistě investor najde. Prostě nebude možné jen tak pravidelně odkládat svá vozidla zdarma na veřejné komunikace.. O uzavřených obchodech by bylo možné napsat další článek, ale nepomohlo by to. Vrátit obchodní ruch do města nebude vůbec jednoduché. Je tedy otázka, zda má smysl uvažovat o budování tržnice na střeše krytu. Spíš vypsat soutěž na další využití, třeba i s nějakou podporou města. Podpora podnikání je přece legitimní způsob, jak řešit nevyužité plochy a vrátit do centra život.
Mezinárodní den dětí ze ZŠ Rybník a Na rovině v Srnovském areálu

Netradičním způsobem pojaly oslavu Mezinárodního dne dětí  v Základní škole v Rybníku a v ZŠ Na rovině z České Třebové . Za účasti pana ředitele Mgr. Miloše Berana a ve spolupráci s paní učitelkou Mgr. Ivou Holohlavskou a  vychovatelkou  Adélou Kolárikovou  připravili společně pedagogové ZŠ Na rovině dopolední zážitkové setkání na téma : „ Každý z nás je jedinečný“ .  
Děti si vyzkoušely své znalosti a dovednosti.  Spolupráci mezi sebou navázaly velmi rychle při tvořivých úkolech, které jim byly připraveny. Využívaly své schopnosti jak komunikace, tak porozumění a nacítění se do různých nových situací a prožitků.
Při závěrečné vybíjené si žáci obou škol sáhli opravdu na dno svých sil, již tak zkoušených velmi teplým dopoledním sluníčkem.
Dopoledne bylo přínosné pro obě školy a jistě se podaří pro děti připravit i další prožitková témata.

Sportovní hry tělesně postižených 

Sportovní hry proběhly dne 25.5. na naší Chatě invalidů na Studené Hůře. Soutěžilo se ve střelbě ze vzduchovky, házení kroužků, hod granátem na cíl a další, vše vysloveně „náročné“ discipliny. Počasí nám více než přálo, občerstvení bylo zajištěno, co víc si přát? Kdo vyhrál? Všichni kdož přišli, jen někteří byli výš na „stupních vítězů“.
Další, okresní sportovní hry se konaly letos v Chocni – v penzionu  Mítkov. Při účasti skoro sta sportovců proběhla řada soutěží, dopoledne závody štafet, zvlášť ZTP, protože v konkurenci poměrně zdravých by neměli šanci. Závodilo se ve vrhu koulí, granátem na cíl a šipkách.   VÍCE ZDE

NOVÍ ŘEDITELÉ STŘEDNÍCH ŠKOL UVEDENI DO FUNKCÍ

V průběhu měsíců dubna a května proběhly v Pardubickém kraji konkurzy a rekonkurzy na ředitele škol a školských zařízení zřizovaných Pardubickým krajem. Využili jsme právo zřizovatele vypsat po uplynutí šesti let výběrová řízení, přestože existuje možnost potvrdit stávající vedení školy automaticky na dalších šest let. Osobně se domnívám, že ve školství má být funkční období časově omezené a po jeho uplynutí by měli uchazeči představit plán rozvoje školy na další období. Ne všechny školy fungují bez problémů, řádově patnáct škol z celkových sedmdesáti sedmi se potýká dlouhodobě s úbytkem studentů, přestože obory jsou na trhu práce velmi žádané. Chceme tyto obory dál nabízet, ale často je dobré přijít s novým impulsem (což po dvaceti letech ve funkci je často nad lidské síly). Dlužno podotknout, že některé změny na funkcích ředitelů jsou také způsobeny přirozenými odchody příkladně do starobního důchodu. Na jednání rady se představilo šest nových ředitelů - Gymnázia Polička, Dětského domova Moravská Třebová a Dolní Čermná, Střední zdravotnické školy Ústí nad Orlicí, Obchodní akademie Pardubice a Speciální školy Skuteč. Z českotřebovských středních škol  se konkurz konal na gymnáziu, kde svou funkci obhájil dosavadní ředitel Mgr. Josef Menšík.
600 MILIARD A STÁLE ROSTOU

Nemluvíme o houbách (ty naopak nerostou vůbec), ale o předpokládaných nákladech na nesmyslný kanál DOL. Ještě před pár lety se hovořilo o 200 miliardách, teď je to 600, za chvíli to bude bilion. Studie má 3,5 tisíce stran, stála desítky milionů a pořád nevíme, jestli by se kanál vůbec vyplatil. Uvidíme, jestli se touto skupinovou demencí zvanou DOL nakazí i MŽP a nechá studii projít až k EIA. Zatím víme jen tolik, že kanál na severu Moravy přinese AŽ 623 pracovních míst. Tak to se určitě vyplatí, jedno pracovní místo za miliardu! To je opravdu výhodný boj proti nezaměstnanosti, která je u nás navíc rekordně nízká. A zisky z turistického ruchu 600 milionů ročně: návratnost 1000 let. Parádní projekt. (Iniciativa Stop DOL)

 

KOJK vystoupí 10. června v Letohradě Orlici


V neděli 10. června v 15 hodin odpoledne vystoupí českotřebovský Komorní orchestr Jaroslava Kociana na odpoledním koncertu Mozart gala v kostele  nanebevzetí P. Marie v Orlici. Na programu je Korunovační mše a další známé skladby W.A. Mozarta . S Komorním orchestrem Jaroslava Kociana řízením Bohuslavem Mimrou  vystoupí také přední český houslový virtuóz  Čeněk Pavlík, který nyní v sobotu 2/6 účinkoval na 501. hudebním čtvrtku v naší Malé scéně. Koncert se koná v rámci 29. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad 2018 .



  •