Českotřebovský deník 183/2018 (22/6) 
Jak to bylo v roce 1998 - před dvaceti lety
Před dvaceti lety měla Česká Třebová 17 703 obyvatel, dnes má o více než dva tisíce méně.  Od začátku roku  1998 se oddělila se obec Semanín, na kterou byl převeden nemovitý majetek ve výši 5 942 tis. Kč, movitý majetek ve výši 7,3 mil. Kč a pozemky, které nebyly finančně ohodnoceny. První zastupitelstvo v Semaníně bylo zvoleno v lednu 1998 a bylo ve funkci jen 10 měsíců do podzimních řádných voleb v roce 1998. Poslední obcí, která se od České Třebové oddělila při řádných volbách 1998 byla obec Přívrat, tehdy s cca 310 obyvateli. Přívrat se úspěšně rozvíjí a jejíž počet obyvatel se postupně, ale trvale zvyšuje. Nyní by již oddělení těchto obcí podle novely zákona o obcích nebylo možné, od roku 2001 je možné oddělit jen takovou část, která má samostatný katastr a alespoň  tisíc obyvatel...  Další události z roku 1998 najdete ZDE
 
Naše třídní setkání 63 let po maturitě

dne 9. června 2018 nse uskutečnilo pravidelné roční setkání našich dvou tříd gymnázia - letos již 63 let od maturity. Sešli jsme se v počtu 20 účastníků na Starém náměstí  a odtud jsme se procházkou dostali k řece Třebovce a potom k restauraci Vavřínovy lázně. Pamaztujeme se, že "Vavřínovy lázně"  zde totiž skutečně byly.
V poledne bylo venku velké vedro, rádi jsme přijali k posezení menší místnost, kde bylo příjemně. Obsluha byla vzorná a vybrat jsme si mohli mezi jinými i pro nás objednaná tři jídla - svíčkovou, kachnu se zelím a řízek. Vše bylo velmi chutně připraveno, o čemž svědčí i to, že se sem někteří druhý den vraceli. S příjemnou a rychlou obsluhou, domácky připravenými jídly jsme kladně hodnotily změnu, která zde nastala Při kytaře jsme si všichni zazpívali a poslali pozdrav spolužákům, kteří se např. pro nemoc nemohli setkání zúčastnit. Těšíme se na příští rok, kdy se opět sejdeme při oslavách 110. výročí založení českotřebovského gymnázia.
Hana Venclová
 
Upřesnění k vybírání poštovní schránek 

Už víme, proč se "vybírají v 8 hodin" a proč se  čas výběru nedodržuje.  Získal jsem odpověď pošty na dotaz českotřebovského občana, který se ptal, proč pošta uvádí na schránky  nesmyslný čas výběru v 8 hodin ráno, když ho pak stejně nedodržuje a jezdí vybírat schránky nepravidelně a hlavně vždy později. Odpověď je  stručná : "časy výběrů jsou stanoveny tak, aby v případě operativních změn nedošlo k předčasnému výběru poštovní schránky".  Pošta si tedy zjednodušuje život, dala si celodenní rezervu. Občané snažte se, my děláme co můžeme. Jeden den podáte a druhý den doručíme.  Jenže už neřeknou, že na podání dopisu do schránky si musíte ráno přivstat. Občané vstávejte a my schránku pak někdy během dne, nevíme ještě přesně kdy, vybereme.  (mm)
 
Úmrtí v červnu 2018

Igor Golián, nar. 1957 Česká Třebová Kubelkova ul.
Ivo Mašín nar. 1963 Česká Třebová, sídliště  Lhotka
Bc. Lucie Kolářová nar.  1975 Česká Třebová Polní ul.
Radovan Gregor nar.  1951 Česká Třebová, Trávník
Pavla Průšová nar.  1949 Česká Třebová
Josef Vela nar.  1943 Česká Třebová
Drahoslava Obručová nar. 1927  Česká Třebová, Bezděkov 918
Ilona Smolová nar. 1945 Česká Třebová Prokopova ul.
Stanislava Zavřelová nar. 1931 Česká Třebová, Masarykova 2100
Antonín Matoušek nar. 1923  Česká Třebová, B. Němcové
Alexander Turták nar. 1947 Česká Třebová Semanínská ul.
Soňa Melicharová nar. 1928 Česká Třebová Bezděkov 918   Čest jejich památce!
 
O převzetí  krytu v Javorce městem

Další poznatky k převzetí krytu v Javorce si budeme moci přečíst v časopisu 5+2 na nakladatelství Mafra, který je zdarma k dispozici i v některých českotřebovských prodejnách. Bude to v čísle, které vyjde v 26. června. Článek píše Petr Broulík.