Českotřebovský deník 190/2018 (30/6)
Dva miliony na krajskou silnici - aneb - poučení za "dva melouny"

Červnové zastupitelstva města v rámci rozpočtové tměny schválilo návrh rady města a schválilo podíl města Česká Třebová  na financování opravy krajské komunikace III/ 35846  ve výši 2 miliony Kč. Na poskytnutí této částky se dohodli představitelé Pardubického kraje Michal Kortyš, radní u a dopravní obslužnost a hejtman Martin Netolický, ředitel SÚS Miroslav Němec  se starostou města Jaroslavem Zedníkem na jednání uskutečněném na českotřebovské radnici loni 4. srpna.
"Po několika názorových střetech jsme se konečně včera s kolegou Zedníkem sešli v České Třebové nad věcnou debatou k problematice silnic devastovaných kamiony z průmyslové zóny a logistického terminálu společnosti Metrans. Zdá se mi, že situace se po včerejším jednání dostává do polohy, že si závažnost situace nyní uvědomují už snad všichni, Dohodli jsme, že na opravy stávající trasy budeme společně s městem požadovat po původci cca 10 milionů korun a s dalšími cca 2 miliony se k projektu přihlásí i město. Celkové náklady budou ovšem výrazně vyšší," napsal Martin Netolický o této schůzce na facebookový profil. Přes tuto dohodu město Česká Třebová svůj příspěvek na opravu silnice formou investiční dotace poskytlo až v červnu 2018 v rámci schvalované rozpočtové změny, do původně schváleného rozpočtu částka zahrnuta nebyla. (Fotografie z popsaného jednání na naší radnici dne 4.8.2017)
Vrátíme-li se dnes k loňské dohodě, tak si nelze položit otázku na to, zda a jak město společně s Pardubickým krajem požadují po původci problémů s devastací objížďky, tedy společností Metrans, další zmíněný nezanedbatelný desetimilionový příspěvek. Zatím v této věci nebylo nic publikovaného...  Více ZDE
 
 Stavba nového Techplastu se rozjela na plno 

Každý den je zde na stavbě něco navíc. Probíhají zemní práce a ty jsou spojené s vyvážením bláta na vozovku.  Stavbaři pravidelně silnici čistí a to poměrně důkladně i za špatného počasí. Stavba bude podle toho co můžeme vidět, jistě bude nepřehlédnutelnou dominantou celého údolí, teprve po dokončená uvidíme, jak zapadne o okolní přírody.

V Přívratě opravují památník obětem I. světové války
Od konce "Velké války" uplyne letos 100 let a je žádoucí, aby památníky byly v naprostém pořádku.

V Řetové mají nové víceúčelové sportovní hřiště

Možná že to je po vzoru podobného, snad i většího hřiště vybudovaného u kostela v Dlouhé Třebové. Hřiště, určené především pro veřejnost je už v provozu a bude jistě po celé prázdniny plně  využito. Můžeme závidět.

Hřbitovní brána ve Svinné bude opravena
Na snímku je současný stav. Oprava hřbitovní brány získala dotaci Pardubického kraje

Žehnání praporu a nového zásahového vozidla SDH v Mladkově