Českotřebovský deník 206/2018 (16/7)

CIRKUS BUDE 


Po dlouhých letech můžeme v České Třebové nyní přivítat cirkus JO-JOO. Lokalitu pro umístění musel změnit. místo tradičního a dobře dostupného místa u benzinové pumpy v Moravské ulici bude nyní sídlit na parkovišti pod Skiareálem Peklák.  Uvidíme, jak se vejde a jak se zde napoprvé zabydlí.  V České třebové bude sídlit od 18. do 22 července a připravuje pro veřejnost  celkem 4 představení od čt vrtka do neděle.  Představení začínají v 17:30 hodin s výjimkou neděle, kdy se zahajuje již v 11 hodin dopoledne. 

Hledáme nájemce /hospodského/ pro naše restaurační zařízení ve spolkové
chatě ZO ČZS  Hliníky Česká Třebová. Nástup od 1. 9 . 2018
Zájemci se mohou hlásit na tel. čísle :  736 607 707.

VÍME VE TŘEBOVÉ, KAM MÍŘÍME?
CHYBÍ KONCEPCE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ.
KŘIVOLÍK JE DALŠÍ UKÁZKOU.

Začínám mít bohužel pocit, že řada rozhodnutí je nahodilých, nepřemýšlí se o souvislostech. Je nutné si konečně přiznat, že do něčeho je potřeba více zapojit skutečné odborníky. Přešlapů, ke kterým se najednou nikdo nehlásí, je v poslední době velmi mnoho. Nedomyšlené dopravní napojení průmyslové zóny, vliv na hustotu dopravy a stav komunikaci (viz. Metrans), architektonicky necitlivé zásahy v okolí kulturních památek (Rotunda Sv. Kateřiny ze 13. století a úprava bezprostředního okolí), nyní aktuálně Křivolík. Příležitost revitalizovat původně průmyslový areál na klidovou zónu je nyní na desítky let u ledu. Přitom tam chceme biokoupaliště. Jaký je stav? Vyjedeme z lesa, nalevo fabrika, po pár metrech zase zelená rekreační zóna. Ale budeme se pořád tvářit, že se nic neděje...? Snažím se věci řešit (rekonstrukce silnic v okolí...), ale někdy bývám zoufalý z pocitu bezmocnosti.
Z facebooku MaRtina Netolického
Stavba nového Techplastu v Křivolíku je z hlediska podnikatele logická.
Problém využití Křivolíku se měl řešit daleko dříve změnou územního plánu.

Osobně jsem se seznámil s problémy, které doprovázejí další rozvoj firmy Techplast v Benátkách a dávám managementu i majiteli společnosti za pravdu v tom, že se rozhodl areál v Benátkách opustit a přestěhovat. Na výběr měl pro průmysl určené a nevyužité pozemky s dobrou dopravní dostupností a navíc nebyly drahé. Nový Techplast nebude šeredná stavba a bude všem, kdo přijíždí od Litomyšle zvěstovat, že jedou do města, kde se plastům a podnikatelům daří.  Nový závod roste v zóně pro průmysl a nelze na tom nic změnit.
Před dvěma lety, v roce 2016, to vypadalo hůř - vznikl záměr, silně starostou podporovaný, ač neměl oporu v žádném strategickém nebo územním plánu. Odkoupit (vlastně vyměnit) od města ještě navíc další pozemky určené v územním plánu pro sport a rekreaci až k pivovarskému rybníčku. Stálo mě to hodně velké úsilí, ale podařilo se tomuto záměru s pomocí otevřeného dopisu 40 osobností města  zabránit. Za iniciativu a spolupráci v této věci bych chtěl poděkovat "tam nahoru" RNDr. Jindřichu Volcovi, který ač těžce nemocen bojoval v této věci do svých posledních sil a výsledku, tedy zrušení tohoto záměru, se již nedočkal.
Obraťme pozornost k problematice českotřebovské průmyslové zóny a jejího rozvoje. O průmyslové zóně se mluví hodně dlouho. A výsledek?
Milan Mikolecký  Celý článek na téma územní plán a investiční činnost ve městě najdete ZDE

Nabídka práce

Eko Bi s. r. o.,Česká Třebová
 Přijme zaměstnance na pozici
 ELEKTRIKÁŘ

 Požadujeme:
-          Vyučen v oboru – elektrotechnika
-          Zkouška dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. - §5
-          Řidičský průkaz skupiny C – výhodou
-          Samostatnost, spolehlivost, flexibilitu
Nabízíme:
-          Odpovídající mzdové ohodnocení
-          Příspěvek na stravování a další zaměstnanecké benefity
V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte.
 
Nástup možný ihned.
 
Kontakt:
 
Vebr Michal – vedoucí střediska veřejného osvětlení: 731 449 820
Valachová Iva – personalista: 731 449 801
e-mail: iva.valachova@ekobi.cz

V Dolní Moravě budou nově policisté. Kraj dal na vznik služebny 200 tisíc

Na Dolní Moravě byla v pondělí za přítomnosti hejtmana Martina Netolického, krajského policejního ředitele Jana Švejdara, starosty obce Richarda Nováka a řady dalších hostů slavnostně otevřena nová policejní služebna. Vzhledem k nárůstu počtu turistů především v letních měsících je nutné v tomto středisku řešit nejen dopravní situaci, ale bezpečnost obecně. Ke vzniku služebny přispěl částkou 200 tisíc korun také Pardubický kraj.
„Po vybudování dalších turistických atrakcí vzrostl rapidně počet turistů především v letních měsících. V červenci 2016 došlo k totálnímu kolapsu dopravy, a proto jsme se ihned sešli a začali řešit dílčí opatření, aby k podobným problémům pokud možno nedocházelo,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Je to první počin z hlediska řešení dopravy na Dolní Moravě. Vedle pomoci v oblasti dopravního značení, kdy jsme v loňském roce nechali vyznačit krizová místa, tak je klíčové zkapacitnit komunikaci třetí třídy. Jednáme s obcí, Lesy ČR a investory o případných majetkoprávních změnách pod přístupovými komunikacemi, což je předpoklad jejich možného rozšíření. Chci poděkovat policii a obci, že se postavili čelem k problému, a že jej všichni společně řešíme,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
„Hlavním úkolem policistů bude především posílení dohledu nad bezpečností silničního provozu, ale i občanů a návštěvníků obce. Na tomto dohledu se kromě hlídek z Králík budou spolupodílet také hlídky dopravní policie z Vysokého Mýta, ale i další útvary Krajského ředitelství Policie Pardubického kraje,“ uvedl krajský policejní ředitel Jan Švejdar.
Ten společně s hejtmanem Martinem Netolickým podepsal také darovací smlouvu v hodnotě jednoho milionu korun na pořízení softwaru pro analýzu dat z videozáznamů kamerových systémů. „Stejně jako v předchozím roce podporujeme materiální vybavení Policie ČR částkou jednoho milionu korun, který bude využit na pořízení softwaru pro analýzu dat z videozáznamů kamerových systémů, protože současné prostředky i podle vyjádření policistů neodpovídají 21. století,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
Depozitáře Regionálního muzea v Chrudimi budou energeticky úspornější

Slavnostním otevřením dvou revitalizovaných depozitářů Regionálního muzea v Chrudimi začala nová etapa této kulturní instituce Pardubického kraje. 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má na starosti investice i kulturu, tak mohl představit upravené budovy starostovi Chrudimi Petru Řezníčkovi i dalším pozvaným hostům.
„Pardubický kraj investuje do svých kulturních institucí nejen v krajském městě, kde sídlí Východočeské muzeum, Východočeská galerie a Krajská knihovna, ale i v dalších okresech kraje. V minulých letech byla dokončena revitalizace Regionálního muzea v Litomyšli, nyní přišla na řadu Chrudim a další investice budou kraj čekat v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě na podporu expozice karosářství,“ uvedl Roman Línek.
Regionální muzeum v Chrudimi sídlí v novorenesanční budově z let 1897-1898 v centru města, ve které jsou především výstavní prostory.  Tato budova patří městu Chrudim a muzeum je zde v pronájmu. Sbírkové předměty muzea jsou ovšem uloženy ve dvou depozitářích v majetku Pardubického kraje – v ulicích K Ploché dráze a Rybičkově. Zároveň jsou zde i pracoviště odborných kurátorů. Právě tyto depozitární budovy byly v průběhu předchozího roku úspěšně revitalizovány v rámci Operačního programu životního prostředí, čímž došlo ke zlepšení klimatických podmínek pro uložení a ochranu sbírkových předmětů muzea. Dané budovy získaly zároveň novou podobu, kterou zdobí své okolí.
„Budova v Rybičkově ulici je v městské památkové zóně. Bylo potřeba snížit emise z jejího vytápění. Má teď vyměněná okna, dveře, je zateplená a příjemně zapadá do ulice v centru města,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračuje: „Depozitář Skřivánek se také změnil k nepoznání. Z bývalého učiliště Transporty se stává pěkné moderní pracoviště. Tady jsme museli přistoupit i k částečnému statickému zajištění budovy. Celkově do tohoto projektu Pardubický kraj investoval 14,7 milionu korun, z toho dotace z Operačního programu Životní prostředí činila 2,2 miliony korun.“
Regionální muzeum v Chrudimi, příspěvková organizace Pardubického kraje, vzniklo po třicetileté působnosti Muzejního spolku v roce 1892 jako Průmyslové muzeum pro východní Čechy v Chrudimi. Muzeum spravuje bohatý sbírkový fond, téměř (150 tisíc sbírkových předmětů) z oboru regionální vlastivědy, přírodních věd a výtvarného umění. V současné době nabízí tři expozice (Mozaika z dějin regionu, Alfons Mucha - Plakáty expozice lidového nábytku). Muzeum každoročně realizuje kolem patnácti krátkodobých výstav, školám nabízí výukové programy k výstavám, pořádá přednášky a vydává periodikum Chrudimské vlastivědné listy, Chrudimský vlastivědný sborník a další odborné publikace, ve kterých prezentuje výsledky své vědecko-výzkumné činnosti.



  •  
  •