Českotřebovský deník 21*/2018 (29/7)
Program  RC ROSA na  srpen 2018

Po

8:30 – 12:00

15:30 – 17:00

KLUB ROSTEME SPOLU

ŠIKOVNÉ RUČIČKY / KERAMIKA

Út

8:30 – 12:00

KLUB RODIČŮ S MIMINKY

St

8:30 – 12:00

15:30 – 17:30

18:00 – 19:00

ROSIČKA A HERNA

KLUB MONTEROSÁČEK

TRIBAL

Čt

8:30 – 12:00

12:00 - 18:00

17:30 – 18:30

HERNA

VÝUKA ANGLIČTINY A MATEMATIKY

KLUB PRO TĚHOTNÉ

8:30 – 12:00

HERNA A RECY TVOŘENÍ

So + Ne

VYUŽIJTE NÁŠ PROSTOR PRO VAŠE RODINNÁ SETKÁNÍ! info na tel.: 724 986 435

LÉTO S POHÁDKOU 2018

Park Javorka Bennewitzův pavilon, začátek vždy 17:30, vstupné dobrovolné,
Po představeních budou připraveny výtvarné dílny, pro věrné návštěvníky
min. 5 představení bude čekat drobná odměna
  1/8       Divadlo Kaká: Palačinková Pepinka
  8/8      Malé divadélko Praha: O kohoutkovi a slepičce
15/8      Divadlo Tramtarie: Princ Bajaja
22/8      Divadýlko z pytlíčku: Hrátky s odpady
29/8      Studio Damúza: Golem

Ve Vítějevsi chtějí postavit nové zázemí na hřišti

Až na hranici kraje se vydal v pátek hejtman Martin Netolický. Navštívil obec Vítějeves ve svitavském okrese. Se starostou Petrem Havlíčkem diskutoval o problémech v obci a možné pomoci ze strany krajské samosprávy. Seznámil se také s projekty, které má vítějevské zastupitelstvo připravené.
Ve Vítějevsi panoval při návštěvě čilý ruch na místním hřišti, které se v nejbližší době dočká nového přístřešku a zázemí pro pořádání společenských akcí. Místní se informovali u hejtmana o možnostech, jak získat finanční prostředky na vybudování tribuny a zejména sociálního zařízení, které jsou nutné pro pořádání nejrůznějších akcí, který se zde koná za hned několik. „Seznámil jsem starostu s programem Podpora a realizace rozvojových projektů v problémových regionech Pardubického kraje. Ten je určen i pro obce ve svitavském okrese. Pro tento rok je v něm alokováno osm milionů korun a tuto částku nebudeme snižovat ani v příštím roce,“ řekl při návštěvě Martin Netolický.
Vítějeves má připravený projekt na rekonstrukci celého hřiště za více jak 35 milionů korun. Tuto částku obec s rozpočtem 6,5 milionu nemá k dispozici, ale stavební úpravy se dají realizovat postupně. Diskuse se však vedla i o opravách silnic nebo rekonstrukci sokolovny. Dále o podpoře v oblasti nakládání s odpady. „I zde by mohla Vítějeves žádat finanční prostředky, které by pomohly s přístřeškem ve sběrném dvoře,“ uvedl zcela konkrétní příklad pomoci Martin Netolický.
Na závěr setkání pozval starosta obce hejtmana na nejbližší společenskou akci, kterou je vyhlášený Gulášfest. Martin Netolický obdržel také dary v podobě lokálních zemědělských produktů. „Pan starosta mi udělal radost. Tak krásný koš plný ovce a zeleniny jsem nikdy nedostal,“ poznamenal na závěr návštěvy hejtman.
 
Jaký bude LETNÍ  KINEMATOGRAF 

Staré náměstí – klidová zóna 6. - 11. srpna 2018 - začátky ve 21.00 hodin       
 
  6. 8.  SUBURBICON: TEMNÉ PŘEDMĚSTÍ  (USA)
  7. 8.  ŠPINDL  (ČR)
  8. 8.  INFERNO  (USA, Maďarsko)
  9. 8.  TÁTOVA VOLHA  (ČR) 
10. 8. PIRÁTI Z KARIBIKU: SALAZAROVA POMSTA  (USA)
11. 8.  MILADA (ČR)

Krajané z Texasu jsou hrdí na vlast svých předků. Řada z nich má kořeny i v našem kraji

V rámci svého pobytu v České republice navštívila Pardubický kraj skupina potomků našich krajanů z amerického Texasu. Mezi skupinou jsou také hudebníci, kteří v průběhu tří týdnů absolvovují mnoho veřejných vystoupení. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým navštívili v sobotu nejprve hrad Svojanov, následně se přesunuli do Litomyšle, kde je čekala prohlídka Portmonea, zámku a regionálního muzea. Poslední sobotní zastávkou byla obec Přívrat nedaleko České Třebové. V neděli na hudebníky a jejich rodiny čekalo vystoupení v Dlouhé Třebové.
"Pro náš region je v rámci připomínky 100 let od vzniku Československa velmi důležité, že můžeme přivítat potomky našich krajanů, kteři za oceán emigrovali často již v 19. století, během první a druhé světové války či v letech 48 nebo 68. Mezi skupinou jsou také hudebníci, kteří předvedou své umění v rámci řady koncertů včetně Dlouhé Třebové." uvedl hejtman Martin Netolický. "Jsem rád, že si tito lidé připomínají domovinu svých předků a snaží se ji v rámci možností navštěvovat. Najdeme mezi nimi například rodáky z Dolní Čermné či Lanškrouna. Je až neuvěřitelné jak moc jsou na naši vlast hrdí, a to přesto, že povětšinou česky neumí vůbec a nikdy zde nežili. Ve Spojených státech udržují řadu tradic včetně pečení koláčů, nošení krojů a zpěvu řady českých národních písní," řekl hejtman. Foto: krajané v regionálním muzeu Litomyšl