Českotřebovský deník 230/2018 (12/8) 
Komentovaná prohlídka výstavy historických fotografií města v KC

Byla horká neděle 12. srpna a přesto byla výstavní síň Kulturního centra zcela zaplněna, chyběla klimatizace nebo alespoň fungující vzduchotechnika. Přišlo několik desítek lidí, ale právě pro "nedostatek vzduchu" jich pak po čase  část odešla. Hlavní je, že Martin Šebela vydržel a poctivě nejen komentoval vystavené fotografie, ale také poctivě odpovídal na četné dotazy přítomných zájemců o místní historii.  Byla to velmi úspěšná akce a protože zde bude výstava instalována až do 9. září, tak by stála ještě jednou za zopakování, třeba někdy podvečer.  Začátkem září už může být ve výstavní síni útulněji a zájemci se určitě ještě najdou. Martin Šebela se osvědčil jako znalec místních poměrů, který má nejen velký archiv historických snímků, ale současně jako znalec vztahů mezi zdejšími lidmi  zejména v posledních 100 letech, tedy v době, která je právě na starých fotografiích a pohlednicích znázorněna.  městskému muzeu patří za zorganizování akce velké poděkování. Je vidět, že i ve žhavém létě lze pořádat smysluplné akce. (mm)

Přijďte se informovat o zajímavém projektu přímo od architekta  !

Pronajmu zařízenou garsonieru o velikosti 1 + KK v rodin. domku v centru města. Tel. 736 760 200

Zahájily fotbalové soutěže v kraji i okrese

1. kolo: FK Česká Třebová "A"- Třemošnice 5 : 2  (hráno v Třemošnici) (krajský přebor)

"B" mužstvo FK Česká Třebová zvítězilo ve svém prvním mistrovském zápase

v okresní III. třídě na hřišti v Žichlínku nad tamním "B" týmem  9:1

V pondělí 13.8. bude na našem stadionu trénovat pod vedením bývalého reprezentanta Jana Suchpárka Reprezentace ČR U19 od 15:30 hod.  Ve středu 15.8. absolvuje reprezentace 2.trénink od 10:30.
Změny v kádru dospělých:
Odešel Patrik Urbanec do Semanína.  Přišli naši odchovanci Roman Krystl z Letohradu a Lukáš Sejkora z Chrudimi.
 

Daruji za odvoz větší rohový gauč tvaru L - žlutohnědá koženka - málo použitý. Tel. 603 203 379

Dolní Újezd bude mít novou sochu sv. Kryštofa
Do Dolního Újezda není z České Třebové zas tak daleko. Musíte přes Litomyšl a Osík, kde minete "White galery" a přijedete do Dolního Újezda - obce poměrně velké a bohaté, a navíc zajímavé tím, že počet obyvatel přepočtený na jednu instalovanou sochu je asi nejmenší v republice. Jinak řečeno - je zde velmi bohatá sochařská výzdoba obce.  Dokonce taková, že se uvažuje o zřízení nové cyklostezky např. pro rodiny s dětmi, vedoucí z Litomyšle (a zpět do Litomyšle), na které poznáte právě zajímavou a velmi kvalitní sochařskou výzdobu  v Osíku a Dolním Újezdě. Má být zřízena v příštím roce právě v souvislosti s odhalením nové 2,8 metru vysoké (keramické) sochy sv. Kryštofa, která bude projíždějícím řidičům i místním pomocí a posilou na cestách.
Návrh na tuto sochu zajistil akademický sochař Tomáš Vejdovský (*1970), se kterým se můžeme nyní setkat např. i na výstavě FIGURAMA v Kozlově. Na novou sochu je v Dolním Újezdě uspořádána veřejná sbírka.  Tomáš Vejdovský připravil dva modely sochy sv. Kryštofa v třetinovém měřítku ZD Dolní Újezd zhotovilo pro sbírku dvě pokladničky.  Socha bude umístěna v místní části Praha  v lokalitě na rozcestí za mostem směrem k fotbalovému hřišti a na Pazuchu.

Dodnes provází svatý Kryštof poutníky v Itálii; je tu považován za patrona motoristů a plakety s jeho vyobrazením zdobí rychlostní páky i palubní desky. Svatý Kryštof je patronem Spojených států amerických. Pod jeho ochranou připlouvali na lodích v čase osidlování nového kontinentu přistěhovalci z Evropy, i všechny další vlny emigrantů běhen světové hospodářské krize i v době druhé světové války. Dá se říci, že svatý Kryštof toho má na starosti dost - je patronem řidičů, automobilistů, vorařů, lodníků, poutníků, cestujících, ale také horníků, tesařů, kloboučníků, zahrádkářů; je vzýván jako pomocník v nouzi. Ochraňuje také proti nákazám, moru, nebezpečí ohně a vody Svatý Kryštof je prý i vynikajícím pomocníkem při hledání pokladů. Zakopané zlato, stříbro a drahé kamení chránili strážní démoni a duchové, ohniví psi a kocouři, divocí koně a zuřiví býci. Kryštof byl jedním z patronů, které zaklínač při hledání pokladů vyzíval. Lidové čarodějnické knížky, prodávané dříve na každé pouti, se podle patrona poutníků nazývaly Kryštůfky (též Kryštofky). Svatý Kryštof také podle známého francouzského alchymisty a spisovatele esoterických pojednání Jeanna Luciena Fulcanelliho (1887 - 1932) významně souvisí i s alchymistickou symbolikou.

Foto 1: třetinový model sochy sv. Kryštofa od Tomáše Vejdovského

Foto 2: vizualizace sochy sv. Kryštova  v Dolním Újezdě

Biografie Ak. sochaře Tomáše Vejdovského ZDE



Pronajmu  byt 3 + KK včetně kuchyňské linky) v rod. domku v centru Č. Třebové. Tel 736 760 200

Kraj připravuje novou jízdárnu pro školu v Kladrubech

Pardubický kraj pokročil v záměru vybudovat v areálu Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem novou jízdárnu. Členové Rady Pardubického kraje schválili dodavatele projektové dokumentace.
Původně jsme uvažovali o rekonstrukci původní jízdárny, která je v areálu hřebčína. Ale tento záměr se nelíbil památkářům, a tak jsme se i vzhledem na navržený zápis území této kulturní památky na seznam UNESCO rozhodli pro variantu umístění jízdárny do areálu školy. Rozpočet před vysoutěžením dodavatele činí 47 milionů korun a rozhodně budeme chtít na tuto akci získat evropské dotace. Když se to podaří, stavba by mohla začít už v příštím roce. Pokud by na jízdárnu nebylo možné čerpat evropské prostředky, vlastní realizace by se musela posunout,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Pro školu bude umístění jízdárny v areálu jednoznačně výhodnější. „Novostavba bude navazovat na objekt pro ubytování studentů, bude mít hygienické zázemí, sklad překážek a nahoře i tribunu. Do budoucna tu v další etapě rozvoje počítáme i s prostorem pro stájové boxy, sedlovnu a mycí box,“ dodal radní pro školství Bohumil Bernášek.

Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.


Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová

Skauting v České Třebové organizuje od září  nábor nových členů

Skončily prázdniny a začal nový školní rok, s tím začal i nový skautský rok. Skauti si užili tábory a teď je čeká nové dobrodružství na schůzkách a akcích. Ve skautu jsou děti v kolektivu přátel, v kontaktu s přírodou, učí se novým věcem a hlavně si užijí spoustu zábavy. Poznávají nové věci, učí se uzle, poznávat rostliny, přírodu, učí se pracovat v kolektivu a pomáhat svému okolí. Skauting je pro každého něčím jiným. Pro někoho je to nová příležitost, pro další zábava, přátelství, rodina a pro někoho životní styl. Každý kdo chvíli strávil nějaký čas v jakékoliv skautské rodině si něco z té doby odnesl.
Chce-li se vaše dítě připojit do naší skautské rodiny, tak se k nám přijďte podívat. Vice podrobností ZDE

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.