Českotřebovský deník 233/2018 (15/8) 
Nehoda cyklisty v Riegrově ulici vypadala hrůzostrašně, ale dobře dopadla.
I díky dobrým lidem

Stalo se to 14. srpna po deváté hodině dopoledne, cyklista najel zřejmě na obrubník a bez zavinění jiného vozidla upadl  a silně krvácel. Na místo přispěchala sousedka,  zavolala pomoc, přijela rychle sanitka i policie. Zraněný cyklista, starší pán, zůstal při vědomí, oznámil  zdravotníkům i policistům své jméno i bydliště a ti potom následně kontaktovali i manželku a zajistili potřebnou pomoc. Nakonec také přijeli i hasiči, kteří od krve dost znečištěnou vozovku vyčistili. To je již zachyceno na fotografii.
Dnes 15. srpna ráno jsem se měl možnost osobně přesvědčit, že dost špatně vypadající nehoda dobře dopadla. To když přišel do redakce osobně ošetřený cyklista pan Sklenář s manželkou  s poděkováním všem, kteří pomohli: (mm)

Poděkování dobrým lidem

Dne 14. srpna jsem jel na kole po Riegrově ulici, spadl jsem z kola a rozbil si hlavu s dost silným krvácením. Hned se mě ujala paní Alena Horáková, která se snažila krvácení zastavit a přivolat pomoc. Chtěl bych jí prostřednictvím Českotřebovského zpravodaje poděkovat, velmi přispěla k tomu, abych se dostal v pořádku na ošetření v nemocnici. Děkuji také policii, která pak zajistila kontaktování mé manželky a zavezla mě kolo až domů. Je pro mne příjemným zjištěním, že v České Třebové žijí lidé, kterým záleží na druhých a kterým je třeba takto veřejně poděkovat.  Rudolf Sklenář

Nabízím výhodný pronájem bytu 2+kk za 2.500/měsíčně, bez energií, ve spojení s nabídkou práce barmanky/barmana v České Třebové. Kontaktujte tel. č. 721018934
Už jste byli na výstavě fotografií v Kulturním centru?

Určitě to je výjimečná výstava vzácných starých fotografií většinou z rozsáhlé sbírky pana Martina Šebely, pokračovatele rodinné tradice. Výstava byla opravdu dobrý nápad, je dobře, že se jej Městské muzeum ujalo s výstavu uspořádalo k letošní připomínce 740. výročí existence České Třebové. Martin Šebela je jistě největším patriotem  našeho města, jiná města nám ho mohou závidět. Neznám nikoho jiného, kdo znal tak perfektně historii svého města a život jeho obyvatel v minulosti jako on. Dokázal historii zdokumentovat ve své sbírce, která čítá 20 tisíc fotografií, které od mládí se svým tatínkem nashromáždil. Ráda čtu jeho příspěvky v Českotřebovském zpravodaji. Je úspěšným lektorem Seminářů pro pamětníky staré České Třebové, vydal už 13 knih a zase má už nové knihy rozepsané - asi jen po nocích. Je to obdivuhodné, jak tento ještě mladý člověk, fundovaný regionální historik dokáže toto všechno stihnout  při svém stálém zaměstnání. jeho znalosti jsou na úrovni vysokoškolsky vzdělaného člověka, zasloužil by si být zaměstnancem městského muzea. V muzeu máme 4 stálé expozice "Do České Třebové vlakem, velorexem, letadlem a lodí (což je ovšem vzdálená budoucnost). Bylo určitě správně mít v muzeu i stálou expozici fotografií a pohlednic České Třebové včetně stále vystaveného modelu starého Trávníku od pana Josefa Hubálka právě se znaleckým výkladem Martina Šebely. Jistě by to zvýšilo návštěvnost městského muzea a pan Martin Šebela by byl už konečně profesionálním historikem, což by si určitě zasloužil. To by byl opravdu nejlepší dárek k 740. výročí existence města Česká Třebová. Jarmila Korejtková

Martin Šebela je velmi úspěšný a uznávaný amatérský historik


S Martinem Šebelou spolupracuji  strašně dlouho, souhlasím s tím, že pro našem město udělal neuvěřitelný kus poctivé práce, který těžko snese srovnání s kýmkoli jiným. Jeho zájem o místní a regionální historii je pozoruhodný a dobře vím, že jeho kořeny měl v rodině, ve které vyrůstal. Dosáhl toho, že se na něho obrací zájemci o historii z celého Česka, aby se s ním o čemkoliv z naší historie poradili. A nejsou to jen zdejší rodáci. A velmi často jej potřebují také českotřebovští muzejníci. Rád poskytne své informace, fotografie každému, kdo jej požádá, připraví zajímavou přednášku, na kterou se velmi poctivě připraví. Své zálibě, pěstované od mládí, věnoval a stále věnuje celou svoji osobnost bez ohledu na  další svůj  další život a skutečný volný čas. Jeho knihy vydané v nakladatelství OFTIS byly a jsou úspěšně prodávány, také rozebrány a  znovu dotiskovány, byly oceněny prestižní cenou za literaturu faktu v Letohradě a spolu se svým tatínkem získal i Cenu města Kohout 2006. Jeho semináře mají úroveň. Napsal jsem o tom jistě hodně. Bez těsné spolupráce s Martinem Šebelou by byl Českotřebovský zpravodaj mnohem chudší.
Jakkoliv by si Martin Šebela jistě zasloužil být profesionálním historikem, si přesto myslím, že je šťastnější  jako historik amatérský, kde vše záleží jen na něm samotném, může rozhodovat o své práci a záměrech, vytvářet a rozšiřovat vlastní obdivuhodný archiv fotografií. Ideální by ovšem bylo, kdy jej tato práce uživila, aby měl na svou zálibu více času, což v současných podmínkách nepřipadá v úvahu. Ve svém zaměstnání má ale možnost se setkávat s lidmi, i to je pro něho velmi důležité.Vím také, že mu zaměstnavatel umožňuje některé úpravy stávající dost dlouhé pracovní doby. Jen by zde potřeboval přece jen trávit méně času a byl by ještě šťastnější.  (mm)
 
Nabízím práci obsluha baru v České Třebové, možno výhodně pronajmout byt 2+kk za 2.500,-/měsíc, bez energií. Kontaktujte tel. č. 721018934

Dechovky ve Skutči už pojedenácté

Jedna podzimní neděle ve Skutči vždy patří dechové hudbě. Letos tato neděle připadá na 21. října. V Kulturním klubu Skuteč se uskuteční již XI. Den s dechovkou. Kromě domácí Šeucouské Muziky se můžete těšit na oblíbenou Dolnovanku a ani letos nebudete ochuzeni o krojovanou hudbu. Tou bude Moravská veselka ze Sušic u Přerova.
Vstupenky v ceně 150 Kč můžete zakoupit na http://vstupenky.skutec.cz, na odboru kultura a školství Městského úřadu Skuteč a v Turistickém informačním centru nebo i v den konání akce na pokladně v Kulturním klubu Skuteč. Akci probíhá za podpory Pardubického kraje.


Národní památkový ústav informuje

srpen: státní hrad Litice - Šlechta českých zemí v evropské diplomacii -Státní hrad Litice si letos připomene osobu českého krále Jiřího z Poděbrad, který byl nejenom obratným politikem, ale i diplomatem. Jeho myšlenka unie evropských panovníků, která předběhla svou dobu o několik staletí, je stále aktuální. Pro návštěvníky bude o prázdninách připraveno výstavní plátno a prohlídky budou doplněny zajímavostmi o tomto významném panovníkovi a jeho diplomatických aktivitách. (www.hrad-litice.cz)
srpen -  září: Soubor lidových staveb Vysočina – Veselý Kopec -  Veselý kopec patří dětem a jejich rodičům. Od června do září si rodiny s dětmi mohou zahrát zajímavou hru v rámci jednotlivých expozic. O vybraných sobotách a nedělích ukázky řemesel a zvláštní doprovodné programy. (www.vesely-kopec.eu)
25. srpna: státní hrad Kunětická hora - Hradozámecká noc s lampionovým průvodem. Hradozámeckou noc na Kunětické hoře zahájíme v sobotu 25. srpna lampionovým průvodem z podhradí k paláci, sraz účastníků ve 20 hodin na hradním parkovišti, lampiony určitě s sebou! Děti nám pomohou rozsvítit hrad a pak už budou následovat večerní prohlídky zpestřené o doprovodný program. Od 20 do 23 hodin. (www.hrad-kunetickahora.cz)
25. srpna: státní zámek Litomyšl - Hradozámecká noc 2018. Celodenní prohlídky s historickou hudbou a tancem; večerní prohlídky zámku a výstavy Krása (v) kostýmu. Nejkrásnější operní kostýmy z Národního divadla. (www.zamek-litomysl.cz)
Výstavy, soutěže a další:

do 31. srpna: státní zámek Litomyšl - Výstava kostýmů z Národního divadla. Výstava s názvem Krása (v) kostýmu. Nejkrásnější operní kostýmy z Národního divadla je pořádána Státním zámkem Litomyšl a Národním divadlem u příležitosti 60. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl, stejně jako k 220. výročí otevření zámeckého historického divadla rodinou Waldstein-Wartenberg, jehož kostýmní sbírka se, bohužel, do současnosti nedochovala. Návštěvníci reprezentačních pokojů na I. prohlídkové trase se mohou těšit na výběr nejkrásnějších operních kostýmů z fundu Národního divadla, vč. základních historických údajů a fotografií z představení, z nichž některá měla své místo i v programu festivalů Smetanova Litomyšl. (www.zamek-litomysl.cz)
do 30. září: státní zámek Litomyšl - Soutěž o diamanty se zámkem v Litomyšli. Zámek ve spolupráci se spol. Diamonds International Corporation připravil ke svým 450. narozeninám překvapení pro návštěvníky – vstupenky na prohlídku zakoupené od 1. 4. do 30. 9. 2018 budou slosovatelné v soutěži o pravý diamant a diamantové šperky. (www.zamek-litomysl.cz)
do 28. října: státní hrad Litice – Stálá expozice plastik Jaroslava Šafra na hradě Litice. Výstava je přístupná v návštěvní době hradu. Více na www.safrjaroslav.cz (www.hrad-litice.cz)
do 28. října: státní zámek Litomyšl - Zámecká fotografická soutěž na téma „Litomyšl – kouzlo sgrafit“. 4. ročník zámecké fotografické soutěže o volné vstupenky na rok 2018, publikace a drobné ceny od Národního památkového ústavu a Města Litomyšl. www.zamek-litomysl.cz



Hledám dlouhodobý podnájem nebo pronájem bytu v rodinném domku - i starším, velikosti 2+1 se samostatným příslušenstvím v těchto lokalitách: Staré náměstí, ulice Sadová, Nádražní, Hýblova - i v jejich okolí, v okolí prodejny BILLA, sídliště Křib, Farářství. Vylučuji Jelenici, Javorku a Parník. Rovněž vylučuji "paneláky". Volejte, prosím, na telefon č. 736 745 417. Předem děkuji.



Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.


Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová