Českotřebovský deník 236/2018 (17/8) 
Šansony zněly Javorkou

Na letním koncertu v Javorce ve čtvrtek  16. srpna vystoupila náchodská skupina 6 Náchodníků, která podle plakátu slibovala swing a jazz, přivezla skutečně velmi příjemnou muziku, spíše šansony. Velmi šikovná zpěvačka a současně moderátorka dokázala udržet s posluchači dobrý kontakt,, textům se dalo velmi dobře rozumět. To je něco co je na koncertech  málokdy. Nebyla žádná hlučná zvuková aparatura, která umožni jindy poslech třeba už na terminálu u nádraží.   Byla to musika příjemná určená skutečně pro posluchače na lavičkách v Javorce, nebylo ostré slunce a velké horko, byl příjemný hudební večer s příjemnou kapelou. Přijela k nám do České Třebové poprvé, věříme, že přijede zase znovu.

Koncepce rozvoje přeshraniční cykloturistiky v polsko-českém příhraničí přinese novou cyklostezku

Konala se 16.8.2018 v Ústí nad Orlicí - Hylvýtech. Výsledkem je jednotný návrh nových podporovaných cyklostezek a příslib podpory Pardubického kraje. Nová cyklostezka má procházet i přes Českou Třebovou po celé její délce a dále pokračovat až na Moravu  Je to páteřní trasa od německé hranice z Hrádku nad Nisou vedené dále přes Hradec Králové a cyklostezkami údolím Orlice zvané „Česká Loira“ přes Ústí nad Orlicí, Českou Třebovou a Lanškroun do Zábřehu, kde se napojí na Moravskou stezku.  Více ZDE
Do Javorky přes překážky

Snad pro zvýšení tělesné zdatnosti  je nyní třeba při příchodu do Parku Javorka absolvovat nový sport - přelézání překážek, umně nastavených co cesty tak, že buď přelezete, nebo musíte počítat s opravdu velikánskou obchůzkou. Nejde o ty výkopy, udělat se musí, ale mělo by být pravidlem, že frekventované trasy zůstávají průchozí, instalují se zde lávky nebo přechody.  Stěžovali si na to všichni návštěvníci parku Javorka  na čtvrtečním hudebním večeru. A večer při cestě z koncertu již byla skoro tma....
Ještě z jiného soudku - bezdomovci.
Hudební pavilon v Javorce se nyní v horkém létě stává noclehárnou bezdomovců, ovšem se vším co k tomu patří, tedy neuvěřitelným nepořádkem a  a také s lidskými exkrementy u zdi pavilonu. Proč by s tím pod vlivem chodili dál a vlastně kam.... A tak se již středeční pohádka pro děti neobešla bez velkého smradu (nelze to říci jinak) a ve čtvrtek při koncertu to nebylo o mnoho lepší. Nevím jak často zde večer probíhá kontrola, ale měla by být ještě častější, aby se klid tohoto místa v noci pro bezdomovce narušil. Vždyť po skončení pátečního večerního promítání se na toto místečko pomalu stahují. 


Změna termínu losování čísel volebních stran

Původní pondělní termín losování čísel pro volební strany pro Českou Třebovou a také okolní obce se změnil na středu 22. srpna. losování se uskuteční v 10:00 hodin v zasedací síni Městského úřadu v I. poschodí budovy.
 
Volné sociální byty va Semanínské ulici

Město Česká Třebová podle čl. ll Pravidel č. 3 pro pronajímaní bytů V majetku Města Česká Třebová pro Sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové: - byt č.12 o velikosti 1+1 V čp. 2084 - byt č.15 o Velikosti 1+1 V čp. 2086 Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěU nejpozději V pondělí 17.09.2018.
V České Třebové dne 17. srpna 2018 Ing. Jıřı Smrčka,  vedoucí odboru majetku města


Výběrové řízení na výstavbu psychiatrie v Pardubické nemocnici má být zrušeno pro podezření na nekalou soutěž

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický požádal vedení Nemocnice Pardubického kraje a.s. o okamžité zastavení výběrového řízení na výstavbu pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici Důvodem je podezření na nekalé jednání při podávání nabídek. O této skutečnosti hejtman neprodleně informoval Policii České republiky. Kraj zároveň vyšle do nemocnice vlastní kontrolu postupu při výběrovém řízení.
„Již v průběhu tohoto týdne se ke mně dostala předběžná informace, na základě které jsem měl vážné podezření, že mohl být spáchán dokonce trestný čin. Informoval jsem proto neprodleně ředitele krajského úřadu a nařídil kontrolu našimi úředníky a zároveň jsem svá podezření sdělil Policii České republiky a podal trestní oznámení,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Požádal jsem vedení nemocnice, aby bylo s okamžitou platností zrušeno výběrové řízení. Je nutné vyslat signál, že Pardubický kraj nebude nečinně přihlížet potenciálnímu nekalému jednání, byť v organizaci, která zakázku vyřizuje svým jménem. I kdyby se mělo jednat pouze o podezření, je nutné neprodleně konat a tato podezření vyvrátit či jej potvrdit. Už v tuto chvíli vidím, že nejlepším řešením pro tuto důležitou zdravotnickou investici je vypsání nové veřejné zakázky. Necháváme zároveň prověřit, zda tuto novou zakázku nemůže příště vypsat přímo Pardubický kraj jako jediný akcionář společnosti,“ doplnil hejtman Netolický s tím, že by kraj v tomto případě začlenit do kritérií kromě ceny také dobu realizace stavby tak, jak tomu je u silničních staveb, aby nedošlo k prodloužení termínu realizace a nebyla tak ohrožena evropská dotace.
Pardubický kraj v polovině loňského roku uspěl s žádostí na vybudování nového moderního pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici v hodnotě více jak 260 milionů korun, z čehož 220 milionů činí evropské prostředky. Jednalo se o žádost v rámci 54. výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu. Kraj se tak zařadil mezi osm úspěšných žadatelů. Cílem této výzvy bylo zvýšení dostupnosti a kvality psychiatrické péče změnou organizace jejího poskytování a zvýšení úspěšnosti začleňování duševně nemocných do společnosti.
Cestovní agentura Hana Vraspírová, Na Splavě 53, Česká Třebová nabízí:

Zlevněné zájezdy – lásty pobytové i poznávací
Tuzemské pobyty, wellness, vstupenky ...
 Předvánoční Praha v sobotu 8.12. autobusem s návštěvou muzikálů 
Čas růží za 750,-,900,-1100,- Muž se železnou maskou za 1050,- Osmý světadíl za 950,- 1150,-
Sugar za 980,- Tři oříšky pro Popelku za 1140,-/rodinná show s písničkami i živými koňmi/.
Těším se  na Vaši návštěvu v pondělí a ve čtvrtek 9-12  14-16 /jinak dle domluvy/,
na telefonu 723226287 a mailu  hvtour.ca@seznam.cz kdykoliv. Hana Vraspírová
 

Obec Řetová pronajme od 1.1.2019 k provozování hospůdku "U čápa" s přilehlými prostory cca 150 m2 a byt nad hospodou o ploše 85 m2. Doba pronájmu 1 rok s možností prodlužování. Podrobnosti na www.retova.cz - úřední desce nebo na telefonu 604 947 821 v pracovní dny.