Českotřebovský deník 248/2018 (30/8) 
WC na nádraží má omezenou otevírací dobu 
Následek toho je všude kolem nádraží vidět a také cítit

Terminál Jana Pernera je chloubou města. Snažíme se ho propagovat kde to jde. Nedávno soutěžil i soutěži o nejužitečnější evropsky dotovaný projekt. K tomu se dávají prezentace a krásné fotografie. Jenže i terminál má své mouchy. Donedávna to bylo nevalné večerní osvětlení, chodníková světla se nepovedla a nyní je tu problém hygienický. WC v nádražní hale má provozní dobu od 6 - 18 hodin a v některých dnech až do 20. hodin. Jenže by to mělo být víc. Zkuste se projít kolem nádraží, například kolem  úschovny jízdních kol. Našlapujte ovšem obezřetně, abyste do něčeho nešlápli. "Nadělení", které je všude kolem ovšem jistě budete cítit a prozradí se větším množstvím much.  To je důsledek omezené  provozní doby veřejných WC  v hale nádraží. Vybuduje se velká investice do osobního nádraží a terminálu s podzemním parkovištěm, ale zajistit dostatečně dlouhou provozní dobu veřejných WC je už nad naše síly. Provozuje je totiž soukromá firma. Nevím jaké měla stanovené podmínky, ale veřejnost by si představovala něco víc. 
Nelze-li zajistit prodloužení provozní doby WC v nádražní hale, což by měla být snaha zdejší železniční stanice, pak je třeba improvizovat. Co takhle přemístit k nádraží tedy někam na terminál alespoň další buňky TOI TOI ? Zatím jsou jen (jistě ke spokojenosti všech) umístěny uprostřed náměstí.
Třeba to jen tento týden zatím na zkoušku. Ale jistě se to osvědčí a budou potom rozesety i jinde po městě. Z fotografie jistě pochopíte, že na Starém náměstí jistě tvoří vkusný doplněk dobře míněné vlajkoslávy před radnicí ale také podzemních velkoprostorových kontejnerů na tříděný odpad,  které jsou již čtyři roky významnou  a trvalou dominantou náměstí, kterou najdeš málokde. Vlastně jsem se s tím ještě nikde nesetkal. Prostě musíme být v něčem vpředu. Proto závidím architektonicky upravené náměstí v Lanškrouně, v Ústí, v Litomyšli, Letohradě ale třeba i v Králíkách a jinde. Opravdu to bylo bez námitek tvůrců městské památkové zóny a se souhlasem městského architekta?  (mm)
(Poznámka: buňky TOI TOI byly  hned ráno 31.8. odstraněny)
 
Letohrad slaví 710 let a pořádně !

Již zítra začínají v Letohradě  městské slavnosti připomínající 710 let od první písemné zmínky. Programem dvoudenních oslav se prolíná historie se současností. Hvězdou prvního dne oslav (pátek 31. 8.) bude skupina No Name, během dvou dnů se představí též letohradská hudební uskupení.  Živé historické obrazy z rekonstrukce bitvy ze 17. století předvedou v sobotu 1. září od 14 hodin vojáci na návrší zvaném Hradisko, kde stával hrad Geiersberg (Supí hora).
Před hlavním pátečním koncertem kapely No Name bude do života uvedena kniha sochaře a medailéra Michala Vitanovského nazvaná Kyšperk a rod Vitanovských z Vlčkovic. Sobotní odpoledne otevře již zmiňovaná mezinárodní historická bitva z období třicetileté války, která nese název Švédové u kyšperských bran. V příloze čtěte rozhovor s organizátorem ojedinělé bitvy Petrem Kubíčkem. Vstupné se neplatí.
Přijměte, prosím, ve dnech 31. 8. a 1. 9. 2018 pozvání na oslavy 710 let první zmínky o existenci Letohradu (dříve Kyšperku) v záznamu Zbraslavské kroniky. 

  O bitvě se Švédy se dočtete ZDE

19. 8. 2018 VOLEJBALOVÝ TURNAJ  ŽEN -PÍSEČNÁ

V neděli 19. 7. se uskutečnil volejbalový pouťový turnaj v nedaleké Písečné. Po ranním rozcvičení se děvčata vrhla na první zápas v základní skupině. Tam se postupně utkala s dvěma družstvy Nového Jičína a Letohradu. Druhá skupina byla ve složení Moravská Třebová, Písečná, Nový Jičín A a smíšené družstvo Nového Jičína. Holky si prvním místem zajistily finálovou skupinu. Děvčata se ve finálové skupině potkala s domácím týmem Písečné a s děvčaty z Nového Jičína A. Holky uhrály se všemi týmy remízu a tak došlo na počítání vzájemného skóre. Po napínavém součtu balónů se stala českotřebovská děvčata vítězem turnaje. Velká gratulace a poděkování věrným fanouškům.   V. Šplíchalová
 
Jaroslav Martinů rezignuje na post krajského zastupitele

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast sociálních věcí Pavel Šotola jednali se starostou Poličky a poslancem Jaroslavem Martinů. Ten byl až do minulého týdne také krajským zastupitelem, avšak vzhledem k ostatním funkcím se rozhodl na svůj post rezignovat. Tématem jednání byla především problematika Dětského domova Polička a majetkové náležitosti s tím spojené.
„V rámci transformačního plánu péče o ohrožené děti postupně opouštíme ústavní způsob péče, a proto jednáme s městem o směně stávající budovy a pozemku za bytové jednotky pro dětské skupiny. Město vnímá potenciál objektu pro své účely bytové výstavby a pro nás je důležité, že budeme schopni za velmi dobrých podmínek získat nové bytové jednotky a město prostor pro další rozvojové aktivity včetně stavby bytů,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou a radním Šotolou hovořil o harmonogramu a podmínkách případné směny.
„V současné době máme jednu skupinu dětí  v bytě v Pomezí a druhý byt bude dokončen s koncem letošního nebo začátkem příštího roku. Do konce září připravíme harmonogram celého procesu včetně stavu, kdy by byla hlavní budova v majetku města a ještě nebudou k dispozici trvalé byty. Tento přechodný stav bychom mohli ve spolupráci s městem vyřešit například krátkodobým nájmem,“ uvedl radní Pavel Šotola.


UNIKÁTNÍ STODOLA V TRSTĚNICI ZACHRÁNĚNA

Před třemi lety jsem se na podnět Zuzany Stránské setkal s bratry Kmoškovými, kteří se rozhodli, že se pokusí z velké části vlastní silou zachránit zchátralé objekty venkovské lidové architektury v obcích nedaleko města Litomyšl. Velmi mnoho se jich nachází v obcích Trstěnice u Litomyšle, Sebranice a Čistá. Prvním z takových objektů byla polygonální stodola z Čisté, která byla ve zuboženém stavu rozebrána a převezena do volné stodoly stávajícího zemědělského podniku. Jako samospráva kraje jsme se rozhodli finančně pomoci při obnově, která je prováděna klasickými technologiemi, metodami a tradičním řemeslem. Dnes je polygonální stodola téměř dokončena. Příspěvek Pardubického kraje činil ve dvou po sobě jdoucích letech celkem 1 milión korun. Zároveň v obci Trstěnice vznikla naučná stezka, která mapuje 22 objektů a podpořena krajem byla taktéž. Vzniká tak živý skanzen s reálným hospodářským využitím k původnímu účelu tj. venkovský život s hospodářství.  Martin Netolický FB

>
Poslední prázdninová pohádka v Javorce středa 29. srpna

Počasí na jedníčku, zájem veliký. Prázdniny končí a tak bude třeba chodit za pohádkou buď do Malé scény nebo do kina.... Na pódiu hudebního pavilonu Antonína Bennewitze se představilo Studio Damúza se hrou GOLEM. Fotografoval Martin Šebela....