Českotřebovský deník 275/2019 (5/10)
Senioři z Olawy

Na pozvání českotřebovských seniorů přijeli dne 27. října senioři z partnerského města Olawa. Po příjezdu a dobrém obědě na internátě VDA, odjeli na komentovanou prohlídku kostela sv. Bartoloměje. Ze Semanína se ve Žluťáku přivítali s ostatními seniorkami, které jim přichystali večeři.
Večerní program probíhal na Starém náměstí, kde se konalo Vinobraní. Program se jim líbil, ale bohužel začalo dost pršet a tak byly nuceny odejít na Internát.
Druhý den po snídani je přivítal místostarosta Mgr. Josef Kopecký, který s nimi krátce pohovořil o historii našeho města.
Z radnice odjeli na plánovaný celodenní výlet do Nových hradů. Zde za krásného teplého počasí shlédli zámek s krásnými přilehlými zahradami. Po obědě na Polance se ještě vrátili do muzea kol a galerie klobouků.
Před odjezdem do Polska dostali guláš uvařený od pí Plchové a koláče ke kávě. Domů se vraceli v sobotu večer, plni  dojmů a vzpomínek na krásně strávené dny. Miloslava Kroftová
 

Před deseti lety byla budova ústeckého nádraží zachráněna před demolicí

Tehdejší občanské sdružení "Nádraží nedáme" zařídilo, aby byl objekt určený rozhodnutím  města a drážních orgánů k demolici zachráněn. Návrh na kulturní památku byl dvakrát vetován Českými drahami, tehdejšími majiteli objektu, k rozhodnutí Ministerstva kultury bylo podáno dvojnásobné odvolání.  Tím se akce jen zdržela...
Ukázalo se, že o záchranu budovy nádraží je stále velký  zájem veřejnosti i médií, do občanského sdružení se hlásili další členové a to nejen z Ústí nad Orlicí, ale třeba až z Brna, Litomyšle, Řetůvky a dalších míst v okolí.  předseda a zakladatel sdružení Ing. Martin Kadrman spolu s  místopředsedy Prof. RNDr. Pavlem Kovářem,CSc., režisérkou Olgou Somerovou museli vyvracet některé mýty, které byly šířeny zejména ve sdělovacích prostředcích v městě Ústí nad Orlicí. Vystoupil také šéf expertního týmu sdružení, ústecký rodák  Prof. Ing. Jiří Suchomel. Z jejich vystoupení  jasně vyplynulo, že sdružení spolupracuje a nabízí spolupráci všem, kteří se snaží napomoci  základní myšlence, pro kterou bylo vytvořeno,  předložilo i výčet aktivit vhodných pro  to, aby byla budova nádraží vhodně plně využita.Právě před deseti lety přijel na schůzi sdružení z Prahy vzácný host Ing. Pavel Mathé, náměstek ředitele SŽDC, který ve svém vystoupení sdělil důležitou informaci, totiž že Ministerstvo dopravy  rozhodlo  dále rozvíjet ten projekt, ve kterém se počítá se zachováním historické budovy dokonce již i s tím, že novou nádražní budovu na jižní straně kolejiště nebude třeba stavět. Přitom má zůstat zachována předem odsouhlasená infrastruktura, t.j.  parkoviště a příjezdová komunikace s estakádou přes Tichou Orlici a údolní nivu a stezka pro pěší příchozí a cyklisty podle původního záměru. SŽDC mělo jednat s Českými drahami  tom, jak bude využita a upravena stávající historická budova. 
Nakonec to ovšem takto nedopadlo. SŽDC postavilo výpravní budovu novou, nepříliš architektonicky ceněnou s omezenými službami a zachráněná historická budova byla nabídnuta k odkoupení. To se nakonec stalo. Má však mnohá omezení  Budova má omezenou možnost přístupu, je spojena se vstupním parkovištěm podchodem. Plné využití budovy tedy není možné, je však pro budoucnost zachráněna.

Hokejbalisté Lokomotivy vyhráli  v Hradci Králové a jsou na 4. místě tabulky

Hradec Králové B - Loko Česká Třebová  2 : 5 ( 0:2, 0:2, 2:1)
Heřmanův Městec - Svitkov 1 : 2
Autosklo Pardubice B - HBC Svitavy 8 : 6

2. Liga - ČECHY VÝCHOD - Základní část

Poř.
Název týmu
Z
V
VP
R
P
Skóre
B
1. Svítkov Stars B 5 4 0 0 1 27:13 12
2. Ježci HM 5 4 0 0 1 25:13 12
3. Autosklo PCE B 5 3 1 0 1 16:14 11
4. Č.Třebová 5 3 0 1 1 20:14 10
5. H.Králové B 4 1 0 0 3 10:13 3
6. Chlumec n./C. 3 0 1 0 2 8:11 2
7. Žamberk 3 0 0 1 2 6:11 1
8. 1.HBC Svitavy 4 0 0 0 4 12:35 0
Zájezd na muzikály autobusem do Prahy 7.12. 

Využijte možnost rezervace (jen do konce října)!
Muzikály: Kvítek Mandragory za 790,- až 1140,-   Čarodějky za 840,- až 1240,-   Mefisto  za 1230,-  Drakula za 1140,-  Johanka z Arku za 990,-Kč.  
 Prodej zájezdů na rok 2020, slevy až 33 % .
V podělí a ve čtvrtek v kanceláři na Splavě 53, na mailu a telefonu kdykoliv.
Tel. 723226287, mail: hvtour.ca @seznam.cz . Hana Vraspírová, CA Č. Třebová
 
CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ

AUTORSKÉ ČTENÍ SYLVIE RICHTEROVÉ
Prof.PhDr. Sylvie Richterová (1945 Brno) je ve světě uznávaná prozaička, básnířka a literární vědkyně. V roce 1971 přesídlila se svým mužem, italským literárním vědcem Sergio Corduasem, do Itálie, kde přednášela českou literaturu na univerzitách v Římě, Padově a Viterbu. Přestože byla v Itálii legálně, pro svou otevřenou podporu českého disentu se ocitla mezi tzv. zakázanými autory. Čeští čtenáři se tedy s jejím dílem mohli seznámit až po roce 1989. – Sylvie Richterová představí v České Třebové svoje dílo prozaické. Nebude to její první zdejší čtení – před třinácti lety vystoupila (společně s Jiřím Kratochvilem) v Modrém trpaslíku.
Blanka Kostřicová přečte na úvod večera svou povídku Everest a trpaslík (z Třebovských povídek), která je inspirována tímto prvním třebovským čtením Sylvie Richterové.
„To město jsem znala jen jako rychlíkovou zastávku, projížděla jsem jím vždy na svých cestách z Brna do Prahy a zpět, ale nikdy jsem tady nevystoupila a nikdy by mě to taky nenapadlo, nebýt dopisu jedné místní obyvatelky, která mě sem pozvala na čtení…“
Autorské čtení se koná v pondělí 4. listopadu v 19 hodin v 1. patře Městské knihovny.  

Pozvánky na různé akce  v České Třebové a okolí najdete ZDE  na zvl. stránce


SOS pro seniory

Námět z Otrokovic: Paní bydlí sama a se sousedy se potkává jen občas na zahrádce nebo před domem. Dceru má navíc až v Kolíně.  Má to sem tři hodiny vlakem. I proto si tato osmasedmdesátiletá paní (např. Nováková)  pořídila tísňové tlačítko. Jeho výhodou je, že jediným stiskem lze kdykoli, ve dne či v noci, přivolat pomoc. Je totiž napojeno na centrální pult městské policie. Zařízení nabízí místní radnice a vyjde na 200 korun ročně. ... V České Třebové zatím Městská policie takovou službu nenabízí.