Českotřebovský deník 317/2019 (17/11)


59. Jabkancová pouť je za námi, ale budeme se k ní stále vracet v příštích dnech. Oprávněně, je to událost roku, i když již byla v 59. opakování.  Znovu ji připomínám na snímku Martina Šebely, ze kterého je vidět, že kolektiv Jabkancových umělců  se rozšířil a současně také omladil. Příští rok bude jubilejní šedesátá, to teprve bude sláva! 
 
Skupina Poutníci bude hrát a zpívat v kavárničce STAFF v Klácelově ulici o den dříve! Mikulášské hraní se tedy uskuteční již 3. prosince od 18 hodin. Objednávky míst jsou potřeba! Více ZDE

Iscarex pohár neskončí, nový ročník se připravuje!

Příští ročník ISCAREX poháru nakonec opět bude, možná již někteří z vás zaregistrovali jeho předběžnou termínovku ZDE. Prosíme pořadatele, aby se s připomínkami ozvali panu Šimůnkovi na tel. 603 513 707 nebo na mail team@iscarex.cz.
 
Česká vrchařská paráda v Argentině: Adéla Stránská čtvrtá na MS

Argentinská Villa la Angostura hostila 35. světový šampionát v běhu do vrchu, který byl pro české barvy veleúspěšný. Juniorka Barbora Havlíčková si doběhla pro stříbro a Marek Chrascina vybojoval mezi muži bronz. Mužská sestava ovládla soutěž družstev, ženy byly druhé a juniorky skončily třetí. V Argetině startovala v závodě žen také naše Adéla Stránská, na čtvrtém místě rozhodně nezklamala!
Jednou z největších nadějí českého týmu byla v kategorii juniorek mistryně Evropy Barbora Havlíčková a roli favoritky potvrdila, když si s 7.6 kilometrů dlouhou tratí poradila v čase 37:56 a získala stříbrnou medaili. Na vítěznou Italku Angelu Matteviovou (37:12) ztratila 44 vteřin. Bronz putuje do Francie zásluhou Jade Rodriguezové (38:48). Hned za ní finišovala na vynikající čtvrté příčce další česká reprezentantka Alena Matějáková (38:53). Anežka Ševčíková (42:25) a Gabriela Veigertová (42:37) doběhly na 21. a 22. místě. Družstvo juniorek si svými výkony zasloužilo bronz v soutěži týmů. Zlaté byly Italky před Turkyněmi.
Úspěšné vystoupení našich mužů se projevilo i v soutěži týmů, kterou čeští vrchaři opanovali před Spojenými státy americkými a Itálií.
Závod žen se stal kořistí Američanky Grayson Murphyové (1:15:20). Na stříbrné pozici skončila Francouzka Elise Poncetová (1:15:41) a bronzová byla již s větším odstupem Britka Phillipa Williamsová (1:16:45). Více než minutu za ní proběhla cílem naše Adéla Stránská (1:17:53). TOP 10 uzavřela Tereza Hrochová (1:19:34), která byla o pět vteřin rychlejší než jedenáctá Pavla Schorná-Matyášová (1:19:39). Hana Stružková Švestková skončila 32. (1:26:33). Družstvo žen obsadilo stříbrnou pozici za Francii a před Velkou Británií. 
Mezi juniory triumfoval Brit Joseph Dugdale (32:44). Na stupně vítězů ho doprovodili stříbrný Turek Sebih Bahar (32:50) a bronzový Mexičan Yael Morales (32:52). Nejlepším českým závodníkem v kategorii juniorů byl na sedmnácté příčce Benjamin Vrbovský (34:10). Mezi dvacet nejlepších se vešel ještě devatenáctý Borek Požár (34:22). Ondrej Volák (35:00) a David Bílek (35:07) se seřadili na 22. a 23. příčce. Čeští junioři obsadili v soutěži družstev sedmé místo. Zlato brali Britové před Tureckem a Itálií. 
Z druholigového volejbalu

Ženám Sokola Česká Třebová se v Jablonci nedařilo
Výsledkem je dvojitá prohra v poměru 3 : 0 a s tím spojený pokles v tabulce na páté místo  druholigové skupiny B.
 
Muži Sokola Česká Třebová II  dvakrát vyhráli v pětisetovém boji
Sokol Č. Třebová II - Kometa Brno 3:2 a 3:2, v tabulce je tým nyní na 2. místě s šestibodovou ztrátou na vedoucí Českou Lípu.
 
Junioři Sokola II v I. juniorské lize  úspěšní
Porazili doma Drásov dvakrát 3 : 0 a postoupiuli na 3. místo v tabulce, předstihli Drásov.


František Bečka pracuje na prestižní zakázce pro Soňu Červenou

Ještě máme na mysli letošní úspěšné vystoupení Soni Červené (*1925) na koncertu KPH v Malé scéně (10. ledna), kde  oslnila Třebováky, byť ve věku značně přesahujícím devadesátku. Letos má špatnou sezónu, po úrazu - dvojité zlomenině nohy - je málo pohyblivá.  Umělecký kovář František Bečka nyní pracuje na prestižní zakázce, právě pro tuto významnou zpěvačku.
Rozhodla se vylepšit stav její rodinné hrobky v Hradci Králové. Místo živých květů, které nemůže z Prahy udržovat (na 100 km vzdálenost) tak, aby byly stále čerstvé nebo stále zalévané, přišla s návrhem náhrady za jiný umělecky řešený artefakt, který vyrobil František Bečka ve své kovárně v České Třebové na Lhotce.  Do váz, umístěných vedle pomníku s podpisem "Soňa Červená" původně určených pro živé květy, přijdou "lipové ratolesti" vykované Františkem Bečkou  podle schváleného návrhu. Zakázka bude nyní v týdnu instalovaná na královéhradeckém hřbitově na hrobku, jejíž fotografii uvádím. Až bude dílo hotové a instalované, budu moci zveřejnit i více podrobností.

  • Pozvánka do ekocentra Podorlicko
    „Maroko na kole“  Přednáška sportovce Radomíra Čížka
    Čtvrtek 21. 11. 2019  od 18,00   Vstupné dobrovolné.         
     
    OMÁN - Přednáška Káti Smrčkové a Báry Čížové
    Pátek 6. 12. 2019 od 18:00
    Srdečně vás zveme na přednášku o našem cestování po sultanátu Omán. Během 14 dní jsme navštívili ta nejzajímavější místa, která tato země nabízí. Kulturní zážitky střídaly výšlapy do hor a po zdolávání kaňonů následoval odpočinek na plážích a v poušti. Úžasné zážitky ještě podpořila pohostinnost místních obyvatel a výborného jídla. Omán je podle žebříčků OSN nejbezpečnější zemí v muslimském světě a 21. nejbezpečnější na světě vůbec a je ideální destinací pro zimní dovolenou v teple. Podělíme se s vámi o naše tipy, jak si tuto krásnou zemi užít sólo i bez cestovní kanceláře.
     
    „PERNÍKOVÝ ADVENT“
    Sobota 7. 12. 2018 v časovém rozmezí 13,30 – 15,00
    Tradiční předvánoční akce. Do Ekocentra Podorlicko si můžete přijít postavit a nazdobit voňavou chaloupku z poctivého perníkového těsta a také drobné perníčky.  Díly na chaloupky budou připraveny pouze pro přihlášené.
    Co je třeba udělat:  do 21.11.2019 se přihlaste na e-mailové adrese  pernicky.csop@seznam.cz, nahlaste počet účastníků,  pro které organizátoři napečou díly na chaloupky.
    Co si přinést s sebou: podložku z kartonu obalenou pečícím papírem (nebude k dispozici) a barevné zdobení (lentilky, perličky atd.). K dispozici bude poleva na ozdobení a slepení perníků.  Příspěvek na materiál – medovné je 60 Kč.     



  • MUDr. Hana Horáková ( stomatologie)

    oznamuje, že od 1.1.2020 bude platit pouze mobilní telefonní číslo  731 791 438  Telefony budeme vyřizovat denně mezi 12:00-14:00 hod Prosíme pacienty o komunikaci prostřednictvím emailu . ( hahorakova@email.cz)

    Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832    

  •