Českotřebovský deník 327/2019 (28/11)
Společné setkání vedení měst Ústí nad Orlicí a České Třebové

Tentokrát se jednání konalo v úterý 26. listopadu v Ústí nad Orlicí, pravidelně se dějiště  těchto jednání střídá.
V zasedačce rady města spolu jednala kompletní vedení obou měst. Společných aktuálních témat je řada, připomeňme např. problém připojení obou měst na připravovanou dálnici D35, došlo k výměně názorů a zkušeností o problematice fungování městské dopravy.  Navíc došlo na seznámení s plánem akcí na další rok 2020. 
Oušťáci se mohli Třebovákům pochlubit kompletně zrekonstruovanou budovou bývalé městské ubytovny na Dukle, kde po úpravách vzniklo vzniká 27 nových, nájemních bytů o rozloze od 38 do 66 m2.
Budova ještě není obydlena, práce mají být kompletně dokončeny k polovině rok 2020. Celkové náklady dosáhnou 35 milionů korun. Část bytů bude určena například pro zaměstnance nemocnice nebo škol a část bytů bude pronajímána dalším zájemcům.

Zen harmony na Dnu otevřených dveří

Ve dnech 22. a 23. listopadu jsme se zúčastnili dne otevřených dveř í na Vyšší odborné škole a Střední škole technické v České Třebové. Měli jsme zde vlastní stánek, kde jsme předváděli náš produkt návštěvníkům. Byla to naše první zkušenost s veřejností. O náš produkt byl nečekaný zájem a dostali jsme mnoho zpětných vazeb, co bychom mohli změnit nebo jak udělat produkt více atraktivní. Proto hodnotíme tuto zkušenost jako kladnou a děkujeme za veškeré zpětné vazby všem účastníkům. Pro vice informací o produktu a naší firmě navštivte naše internetové stránky: www.zenharmony.cz
 
Vánoční jarmark byl 28. listopadu na všech českotřebovských základkách

Ve čtvrtek 28/11 odpoledne bylo živo  ve školních budovách českotřebovských škol až do večera. Dopoledne se  vyučovalo, odpoledne se  školy změnily na tržiště, navíc zde vznikly dílničky pro různé zajímavé ruční práce a další činnosti, také kavárničky. Žáky  to velmi bavilo a protože byly činnosti vymezené dětem dobře přizpůsobeny jejich věku, tak se aktivně zapojily děti od 1. do devátých tříd. Na školách také proběhla řada  kulturních vystoupení, na kterých se podíly samy děti: pěvecká, hudební, recitační. Obecně se však ukázalo, že muzikantů ochotných vystoupit před spolužáky není všude stejně a obecně by jich mohlo být více. Osobně jsem prošel všechny tři českotřebovské základky. Největší výběr a nejrozsáhlejší program byl možná na na ZŠ Habrmanova, kterou také navštěvuje nejvíce až šest stovek žáků. Zde se jarmark a činnosti s ním spojené realizovaly v  obou křídlech školy a hlavní trh se uskutečnil ve školní tělocvičně. Více ZDE

Faraon Kebab House zavádí novou službu



Od pondělka 2. prosince zahajujeme rozvoz našich dobrot v České Třebové a okolí!

Při objednávce pouze 30Kč navíc za dopravu do 5km, do 8km za 50Kč.

Těšíme se na vaše objednávky na mobil/: 00420 723 103 579  facebook.com/Faraon Kebab House


Koalice pro Pardubický kraj půjde opět společně do krajských voleb

Úspěšný projekt s názvem Koalice pro Pardubický kraj" bude opět pokračovat i v dalších letech 2020 - 2024.  Svými podpisy pod dnes nově uzavřenou dohodou to stvrdili představitelé jednotlivých složek tohoto společného projektu:  Roman Línek a Pavel Šotola za KDU-ČSL, Petr Hájek a Věra Uhlířová za  hnutí "Nestraníci"  a René Živný za ENK ED. Současně byl zveřejněn dokument, který  určuje základní postup přípravy ke krajským volbám, které budou na podzim roku 2020 a byla zveřejněno složení  prvních 15 míst kandidátky.  (Tato kandidátka bude padesátičlenná a mám být připravena nejpozději do 30. dubna 2020.  Pro Českotřebováky je významné zaznamenat, že na solidním pátém místě kandidátky (s velkou šancí stát se krajskou zastupitelkou) je starostka České Třebové Magdaléna Peterková.
Do minulých voleb v roce 2016 šla Koalice pro Pardubický kraj ve stejném složení a získala  15.69% hlasů, lépe dopadla tehdy jen ČSSD (18,01%) a ANO (19,17%).  Krajská většinová koalice pro současné volební období byla vytvořena ze stran ČSSD (18,01%), Koalice pro Pardubický kraj (15,59%) , ODS (získala 8,99%) a Starostové a  nezávislí (získali 5,62%).  a ve 45tičlenném krajském zastupitelstvu má nyní celkem 28  mandátů, v opozici zůstalo ANO s 12 zastupiteli a KSČM se 5 zastupiteli.
První část schválené kandidátky pro krajské volby 2020
Koalice pro Pardubický kraj také v krajských volbách kandidovala v roce 2012 (získala 17,74% hlasů), a ve volbách v roce 2008 získala 18,59% hlasů. V krajských volbách v roce 2004, kdy krajské volby vyhrála s převahou ODS, měla Koalice pro Pardubický kraj 22,79% hlasů. V prvních krajských volbách v roce 2000 kandidovala tzv. Čtyřkoalice, ale byla složena z obdobných politických stran a hnutí v té době existujících.  V těchto volbách získala čtyřkoalice nejvíce hlasů ze všech uskupení 29,37%. Krajským hejtmanem se tehdy stal Roman Línek, který vede i minulou i současnou kandidátku. Pro Českou Třebovou tyto volby znamenaly úspěch pro tehdy 44tiletého  Ing. Jiřího Kubínka, který se stal uvolněným krajským radním pro oblast dopravy.
Zatím se do kraje tedy volilo celkem pětkrát a Koalice pro Pardubický kraj vedená především KDU-ČSL byla vždy součástí vedoucí krajské koalice. Dvakrát se přitom opírala o spolupráci s ODS, dvakrát s ČSSD a při posledních volbách byla součástí širší krajské koalice. Koalice pro Pardubický kraj má tedy velký koaliční potenciál, a lze očekávat, že i v dalších volbách s ní bude třeba počítat. Hlasy pro Koalici pro Pardubický kraj proto jistě nepropadnou. (mm)

Zdravohrátky mají u žáků základních škol úspěch 

Svitavy – Projekt Pardubického kraje Zdravohrátky zavítal ve středu na Střední zdravotnickou školu Svitavy. Na projekt podporující vzdělávací systém ve zdravotnictví zavítalo 67 žáků z 12 základních škol.  Připraveny pro ně byly úkoly na stanovištích ve škole a také v nemocnici a na záchranné stanici. Mnozí z nich si tak prohlédli svoji budoucí školu a možná také místo pro výkon povolání. Akce se zúčastnili radní pro školství Bohumil Bernášek a radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. 
„Zdravotnická škola připravila pro žáky pestrý program a to i navzdory ztíženým podmínkám ve škole. Důvodem je dokončování investičního projektu v oblasti odvlhčení budovy a výstavba sociálního zařízení a nové učebny. Těší mě, že je o Zdravohrátky velký zájem. Navíc se ukazuje, že nemalé procento žáků se letos rozhodlo studovat na našich zdravotnických školách na základě loňské návštěvy tohoto projektu,“ sdělil radní pro školství Bohumil Bernášek. 
Zdravohrátky se konají na všech zdravotnických školách v Pardubickém kraji. V Ústí nad Orlicí se uskutečnily 13. listopadu. V Chrudimi jsou přichystané na 4. prosince a poslední se uskuteční v Pardubicích o týden později. 
„Zdravohrátky jsou důležitým příspěvkem kraje k postupnému posílení zdravotnického personálu v našich zdravotnických zařízeních. Snaží se ukázat atraktivitu tohoto oboru a zároveň jde o skvělou prezentaci všech čtyřech zdravotnických škol,“ řekl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
Žáci osmých a devátých tříd na pěti stanovištích poznávali přístroje na měření fyziologických funkcí, vyzkoušeli si masáž pomocí baněk nebo fixaci poraněných končetin.  Určovali krevní skupiny a poznávali kosti a orgány v lidském těle. Čekal je také nácvik resuscitace a prohlídka sanitních vozů. 
„Zájem o zdravotnictví poslední dobou roste všude v našem kraji. Žákům přeji, aby si Zdravohrátky užili a seznámili se všemi dobře připraveným aktivitami a zauvažovali nad tím, zda by je práce ve zdravotnictví bavila. Mohu jim zaručit, že pokud by se vydali touto cestou, tak budou mít dobré uplatnění v budoucnu,“ dodal Ladislav Valtr.


Hudební Skuteč zahajuje předprodej

V pondělí 2. prosince 2019 v 7 hodin ráno bude spuštěn předprodej vstupenek na nadcházející XVII. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Ten proběhne v termínu od 22. března do 17. května 2020. 
Jedna z největších společenských akcí chrudimského okresu každoročně přiláká přes čtyři tisíce návštěvníků. V programu festivalu má své stálé místo operní, operetní i baletní představení, komorní koncerty, ale i velké crossoverové projekty na zimním stadionu (Dasha Symphony nebo RockSymphony).
„V programu 17. ročníku se poprvé objeví také muzikálové představení, čímž reagujeme mimo jiné i na přání diváků.  Půjde o Starce na chmelu v provedení Moravského divadla Olomouc. Další novinkou je rozšíření programu do Hrochova Týnce, kam zavítají slovenští Danubius Octet Singers s Božidarou Turzonovovou,“ popisuje novinky v programu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Atraktivní bude také samotné zahájení, které představí vynikajícího houslistu Jiřího Vodičku s Moravskou filharmonií Olomouc. Další výborný umělec, hobojista Vilém Veverka se svým Ultimate W Bandem, potěší publikum v poutním kostele v Luži. Zpěvačka Irena Budweiserová bude s kytarovým doprovodem koncertovat v evangelickém kostele v Proseči. O slavnostní zakončení se postará vokální kvarteto 4TET.
 „Zájem o vstupenky očekáváme značný, v tomto období se totiž stávají vítaným vánočním dárkem. Jsme připraveni,“ dodává k zahájení předprodeje Lenka Frídlová
 Veškeré potřebné informace o festivalu zájemci získají na webu hudebni.skutec.cz.