Českotřebovský deník 332/2019 (3/12)
Vánoční výstava výrobků škol a spolku v Kulturním centru zahájena

Vernisáž výstavy se konala v úterý 3. prosince odpoledne. Kulturní program zajistily děti ze ZŠ Nádražní ulice vedené paní vychovatelkou Marií Markovou. Výstava zuajínavých adventnícha vánočních výrobků, ozdob a a dekoracíé je otevřena je do 8. prosince. Stojí určitě za shlůédnutí.   Více ZDE
 
Unzeitigův pohyblivý betlém opět k vidění ve Výstavní síni Kulturního centra
Slavnostní otevření nové výstavní expozice s Unzeitigovým betlémem v Kulturním centru se konalo před sedmi lety v pondělí 17. prosince 2012 podvečer. Unzeitigům pohyblivý betlém byl postaven kolem roku 1920 pekařem Unzeitigem a postupně rozšiřován. Naposledy byl postaven ještě před zbouráním Unzeitigovy pekárny  na svém původním místě v roce 1976. Poté byl v bednách  přemísťován, ale podařilo se jej zachránit do sbírek zdejšího Městského muzea. Díky nadšencům spolupracujícím s tehdejším správcem  a později ředitelem muzea Jiřím Pištorou byl  opět sestaven a fungoval také jako výstavní exponát v depozitáři muzea v Borku. veřejnosti byl ovšem přístupný jen  o Vánocích a pro značnou vzdálenost od města jej také mohlo spatřit jen minimum návštěvníků. Obnovení expozice v Kulturním centru se podařilo díky dohodě s městským muzeem a také díky Ing. Zdeňku Preislerovi, který tento betlém  ve svých studentských letech u svého dědečka pekaře Č. Unzeitiga na Trávníku opakovaně stavěl, a p. Vopařilovi. 
Unzeitigův betlém je součástí výstavy "Dva pohledy na jeden svět" litomyšlských výtvarnic Míly Gloserové a Zdeňky Kudrnové, která byla otevřena ve středu 3. prosince podvečer v Kulturním centru. Na plakáty výstavy se však oznámení o představení pohyblivého betlému vešlo až na poslední řádek malým písmem. Návštěvníci litují i toho, že zde nebyl instalován také zajímavý velký model Starého Trávníku od p. L. Hubálka, který byl velmi obdivovaný. Přitom Martin Šebela jako znalec historie oblasti Starého Trávníku se nabízí zdarma zde každý den odpoledne dělat např. hodinový komentovaný výklad. Betlém bude ozdobou této výstavy a  zejména pak obohatí v neděli 15. prosince Vánoční trhy, které budou v Nádražní ulici a také v Kulturním centru. Více o výstavě a její vernisáži najdete ZDE
Aktivity spolku Za jeden provaz   v adventním období 2019


Adventní koncert v Dlouhé Třebové

Schola u sv. Prokopa v Dlouhé Třebové
vás zve na  29. Adventní koncert v kostele sv. Prokopa  v Dlouhé Třebové od 16 hodin
Účinkují Schola u sv. Prokopa  Komorní orchestr bývalých žáků ZUŠ Č.Třebová 
Vstupné dobrovolné

Judisté přivezli 4 medaile z Berouna

Poslední listopadový pátek a sobotu jsme vyrazili s 15 dětmi vlakem směr Beroun na Turnaj města Beroun, kterého se letos účastnilo rekordních 363 judistů a judistek z cca 35 oddílů. Kromě, pro některé svěřence, jistě nezapomenutelné cesty vlakem, která skončila až v sobotních pozdních večerních hodinách, jsme viděli velmi pěkné judo a i naši borci dokázali urvat 4 cenné kovy.
Dvě stříbra získali Tereza Šmídová a Marek Zářecký a 2 bronzy vybojovali Jakub Najman a Matyáš Zářecký. K tomu musíme pochválit za velmi vydařený výkon Honzu Škrkoně a Lukášu Krásu, kteří oba vyhráli po 3 zápasech, a když to na medaile nestačilo, byla to super jízda, kluci.
Samozřejmě i u dalších svěřenců je vidět posun ve výkonech, které se mnohdy nepodařilo přetavit ve vítězství, ale na druhou stranu je nutné zdůraznit a vyzdvihnout, že když už na tatami někdo nezůstane jenom 10 vteřin, ale třeba tam vydrží celou minutu, tak to lze považovat za výkonnostní posun. Nevadí, příště to vyjde i vám, naše milé děti.
JUDU ZDAR
 
Starší depozitáře v Ohrazenicích dostanou příští rok
 úspornější plášť

Radní Pardubického kraje schválili projektový záměr na energeticky úsporná opatření na budovách starších depozitářů v Ohrazenicích. Budovy v sousedství nově postaveného depozitáře Východočeského muzea tak získají nová okna, dveře a zateplenou fasádu i střešní konstrukci.
„Projekt v hodnotě 13,7 milionu korun budeme chtít uplatnit v operačním programu Životní prostředí. Depozitáře slouží Východočeskému muzeu a Krajské knihovně a úpravy se v nich budou dělat postupně za provozu. Současně vznikne v Ohrazenicích i konzervátorské pracoviště muzea, které na Zámku Pardubice ustoupí novým expozičním prostorám. Po dokončení úprav těchto budov zůstane v Ohrazenicích v původním stavu ještě archeodepozitář,“ sdělil 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
 
Nálezkyně 500 let starých mincí se zachovala příkladně, od kraje dostane nálezné

Žena, která na povrchu zorané louky náhodně nedaleko obce Plchůvky objevila před časem historické mince, tehdy bezprostředně informovala Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Nakonec zde bylo vyzvednuto 461 kusů mincí ražených mezi lety 1471-1616. Nález nyní vyhodnotili odborníci a radní Pardubického kraje schválili ženě odpovídající nálezné. „Chtěl bych vyzdvihnout, že se nálezkyně zachovala příkladně, díky ní mohli archeologové místo dohledat a všechny mince šetrně vyzvednout. Jejich kulturně historická cena byla ve znaleckém posudku Národního muzea ohodnocena částkou 892 500 korun,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Cena nálezného byla stanovena v maximální výši podle obsahu stříbra a zlata v mincích na 10 200 korun.“ Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě počítá s představením tohoto pokladu veřejnosti například v rámci Muzejní noci a poté bude patřit do nově budované stálé expozice o historii Vysokého Mýta.