Českotřebovský deník 23/2019 (23/1)  
5 až 10 pod nulou? Ideální teplota pro stanování v zimě

Už po pětadvacáté se na Kozlovském kopci u České Třebové sejdou milovníci zimního táboření, aby na vlastní kůži vyzkoušeli kouzlo stanování uprostřed zimy. Táboření v zimě má dlouhou tradici. První pokusy byly už v poválečných letech, ale teprve s dostupností dobrého vybavení se zimní táboření rozmohlo. Základem je tedy kvalitní oblečení, dobré boty, spacák aspoň do minus 25 stupňů a karimatka, aby pod ležícím člověkem netál sníh. Na své první táboření v zimě si organizátor akce František Uma dobře pamatuje: „Stan už jsme měli kupoli, ale konstrukčně nebyl ideální, když v noci začalo chumelit, tak nám to padalo na hlavu. A pak nás potkala obleva, spacáky navlhly, a když navlhne péřák, to už je člověku zima.“ 25 stupňů pod nulou  Vnuk Josef s chystáním zimního táboření na Kozlově svému dědovi Františkovi Umovi pomáhá, jeho poprvé přijde letos. A nejspíš to nebude úplně snadný začátek. Výhled meteorologů slibuje teploty až jedenáct stupňů pod nulou. Paradoxně to jsou podle Františka Umy ideální podmínky. Vzduch je suchý a nic nevlhne.
Za 24 let zimního táboření na Kozlovském kopci ukázal teploměr nejméně 18 stupňů pod nulou. „Osobně jsem třikrát absolvoval táboření i v minus 25 stupních. To už je horší, ale pořád se to dá přežít,“ směje se František Uma a dodává, že teplota, kdy by si řekl „dost“ zatím nepřišla.
Zimní táboření je od toho letního rozdílné především ve venkovní teplotě a v tom, že místo trávy bývá sníh. Jinak ale nechybí oheň, buřty, dobrá nálada i zpěv. A jak přiznává Josef Toman, i dobré pití. „Na sobotu jsme připravili doprovodný program. Od dvanácti hodin pětiboj pro děti. Tam bude například střelba, opičí dráha a hledání pokladu. Pro starší účastníky jsme přichystali kvíz o českých horách. A zájemci si můžou vyzkoušet mushing, tedy jízdu s psím spřežením,“ vyjmenovává z programu Josef Toman.
Za 24 let zimního táboření na Kozlovském kopci ukázal teploměr nejméně 18 stupňů pod nulou. „Osobně jsem třikrát absolvoval táboření i v minus 25 stupních. To už je horší, ale pořád se to dá přežít,“ směje se František Uma a dodává, že teplota, kdy by si řekl „dost“ zatím nepřišla.  www.rozhlas.pardubice.cz

Českotřebovská pirueta


Krasobruslařská soutěž se na našem zimním stadionu  konala 12. ledna za účasti 90 přihlášených závodnic. Mezi nimi se neztratily ani krasobruslařky českotřebovského Krasobruslařského klubu. Ve startovní listině jich bylo registrováno třiadvacet.
Výsledky českotřebovských závodnic: 
Kadet A1: (15 závodnic)
2. Vendulka Absolonová, 4. Anička Macháčková, 9. Simča Foffová,  13. Adélka Absolonová, 15. Adélka Karlíková
Cvrček 1: (7 závodnic)  7. Amálka Klumparová 
Cvrček 2: (21 závodnic)   9. Kristýnka Chudá  11. Sofča Vápeníková 16. Simča Poulová  19. Natálka Čížová
Benjamin 1: (17 závodnic)
1. Verča Broulíková  2. Monča Petráňová  4. Terezka Rašková  5. Andrejka Petráňová  6. Lucka Říhová  9. Nelča Broulíková
Přípravka: (7 závodníků) 3. Lucka Hánělová  4. Ellie Ruferová  7. Anička Vavřínová 
Nejmladší žačky: (6 závodnic)   1. Terezka Smolová 
Mladší žačky: (9 závodnic)  5. Anetka Smolová
Žačky: (7 závodnic)  1. Nikča Orlichová  3. Radka Hůlková                                     (FOTO KRASOBRUSLAŘSKÝ KLUB)

Imbolc v Křivolíku - přijďte si připít na Hromovládce!

v sobotu 2. února 2019 ožije Pravěká osada Křivolík u České Třebové oslavami Hromnic nebo také svátkem za dávných časů nazývaném Imbolc. Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, návštěvníci si dále vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v mrazivém počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na Hromovládce.  VÍCE ZDE
 
Úmrtí

Ve věku 99 let zemřela paní Marie Petlachová (nar. 1919). Bydlela ve Vilách, poslední léta žila u dcery v Ústí nad Orlicí. Stovku by oslavila letos 2. listopadu....
Ve věku 72 let zemřela paní Jana Schneiderová, rozená Kubištová. Jako rodilá Třebovačka žila dlouhá léta v Praze. Českou Třebovou také navštěvovala a aby neztratila kontakt se svým rodným městem, odebírala také dlouhodobě i Českotřebovský zpravodaj.

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v České Třebové - Hliníkách

pořádá pro své členy a všechny zájemce z řad vlastníků zahrádek z České Třebové

a okolí odbornou besedu s praktickou instruktáží

PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Beseda se koná v sobotu 2. března 2019 ve Spolkové chatě Hliníky

od 14 hodin, od 15:30 hodin instruktáž na blízkých zahrádkách.


Pardubický kraj investuje do staveb stovky milionů korun 

V loňském roce se podařilo na území Pardubického kraje rozestavět nebo dokončit 86 staveb za necelé dvě miliardy korun. 
„Daří se nám realizovat projekty ve školství, zdravotnictví nebo dopravě. Celkem bylo v loňském roce dokončeno 54 staveb za 877 milionů korun,“ sdělil Roman Línek, náměstek hejtmana. Mezi tyto stavby lze zařadit rekonstrukci dětského pavilonu v Odborném léčebném ústavu Jevíčko, zlepšení dostupnosti turistických atraktivit oblasti masivu Sněžníku dík opravám silnice. Realizovány byly projekty úspor energií na středních školách ve Svitavách a Letohradě nebo v areálu nemocnice v Ústí nad Orlicí a v Dětském centru Veská. Dále byly opraveny střední školy a investice se týkaly i výstavby odborných učeben. Například na gymnáziu v České Třebové nebo v Ústí nad Orlicí. Na konci roku bylo také ve fázi realizace 32 staveb za částku 872 milionů korun.
„V současné době je ve fázi zadávacího řízení 12 staveb s předpokládanými náklady 396 milionů korun. Jedná se o projekty na úspory energií na pěti středních školách, dále výstavba nové výjezdové základny zdravotnické záchranné služby nebo obnova zámeckých interiérů na pardubickém zámku,“ řekl Roman Línek.  Další projekty má připravené Správa a údržba silnic. Jen pro rok je připraveno 31 projektů za 476 milionů korun.
 
Nový kruhový objezd by mohl pomoci bezpečnější dopravě v centru Chrasti

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v rámci středečního výjezdu do regionu Chrast, Skuteč, Proseč, Vysočinu a Trhovou Kamenici. Jednání se starosty obcí zahájil v Chrasti u Chrudimi, kde jednal s novým starostou Vojtěchem Krňanským, se kterým řešil především rekonstrukce silnic v okolí včetně budování kruhového objezdu u náměstí, ale také podporu dobrovolných hasičů či společenských a sportovních akcí. „Stávající křižovatka nedaleko náměstí je i podle mých vlastních zkušeností velmi problematická, jelikož se zde kříží dvě velmi důležité silnice druhé třídy II/355 a II/358, která patří mezi nejvytíženější silnice druhé třídy v kraji. Již v minulosti zde existovala studie na vybudování kruhového objezdu a na této myšlence budeme ve spolupráci s městem i nadále pracovat.
Město připraví aktualizovaný projekt, jehož součástí by měly být také chodníky. Odhadovaná cena stavby je přibližně 10 milionů korun. Teoreticky by mohla být stavba zahájena již v příštím roce, ale vše záleží na konkrétních parametrech projektu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se starostou jednal také o pokračování rekonstrukce silnice III/35826 z Podlažic do Vrbatova Kostelce, která je rozdělena na tři etapy a nyní má být řešena druhá etapa z Chacholic do Skály. Tématem jednání byla také podpora dobrovolných hasičů ve městě, kde kromě jednotky JPOII působí také dvě jednotky JPOV v Chacholicích a Podlažicích. Hejtman proto starostu seznámil s krajem vyhlašovanými dotačními programy na pořízení techniky či krajským podílem na dotaci Ministerstva vnitra – generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. „Město by chtělopořídit cisternovou automobilovou stříkačku, jelikož ta stávající je Tatra 148 CAS z roku 1972. Pakliže město sežene finanční prostředky, jsme připraveni zajistit spoluúčast kraje na nákup nového vozidla,“ řekl hejtman Netolický, kterého starosta informoval o připravovaných sportovních a kulturních akcí ve městě, mezi kterými bude v letošním roce dominovat oslava 100 let místního fotbalového klubu.