Českotřebovský deník 6/2019 (6 /1)     
Peklák zasněžuje, ale  musíme mít trpělivost

Teploty jsou nahoru a dolů –  sníh vyrábíme vždy když teplota a vlhkost dovolí.  Sněhu ještě zdaleka není dost pro kvalitní lyžovačku. Prozatím nevíme jak dlouho bude zasněžování trvat, ale víme, že uděláme maximum pro rychlý a kvalitní start sezóny.

Hokejová klání v roce 2019 odstartovala starostka Magdaléna Peterková
Bylo to derby České a Moravské Třebové v neděli 6. ledna a šlo o hodně. Kohouti chtěli doma přesvědčit fanoušky, že se s nimi přes vánoční a novoroční svátky stala velká proměna, měli tedy vyhrát. Bylo to těžké utkání s vedoucím celkem krajské ligy, kterému se daří a který je hodně podporován.  Buly vhozené na úvod zápasu starostkou města bylo navíc symbolickou podporou města a jeho občanů v nastávajících bojích, zejména pak v play-off. Připomeňme, že starostové a významní funkcionáři vhazovali buly i při jiných příležitostech. Loni třeba na mimořádném zápase HC Kohouti - HC Choceň  pod otevřeným nebem v Žamberku vhodil slavnostně první buly zápasu starosta města Žamberk Dytrt. Vůbec první buly na českotřebovském zimním stadionu, dostaveném tehdy vlastně jen napolovic (stavba nebyla opláštěna)  vhodili v pátek 10. března 2006 společně tehdejší Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (z Moravské Třebové) a starosta České Třebové Jaroslav Zedník.....
Dopadlo to nad očekávání:
Kohouti porazili loňské mistry z Moravské Třebové přesvědčivě 8 : 3.       Více ZDE

Investice v CZ LOKO v roce 2019

CZ LOKO, a.s. se chystá v letošním roce 2019 kompletně modernizovat budovu ředitelství v České Třebové. V loňském roce roce 2018 došlo na v českotřebovském závodě CZ LOKO k revitalizaci montovny, instalaci nové hydraulické lávky pro demontáže nebo rekonstrukci truhlárny.  V dalším závodě CZ LOKO v Jihlavě bude letos zcela zásadní stavba nové haly pro montáže lokomotiv s přesuvnou. V CZ LOKO letos porostou mzdy průměrně o 6,1 procenta. Valorizace ale neprobíhá plošně. V roce 2018 byla průměrná mzda v podniku 31 291 korun, v letošním roce by měla dosáhnout 33 480 korun. Průměrná mzda v Pardubickém kraji ve třetím čtvrtletí letošního roku přitom dosahovala 28 521 korun.
 
V Ústí nad Orlicí byl v neděli Tříkrálový koncert

V pátek 4. ledna zahájila v Ústí nad Orlicí Tříkrálová sbírka 2019. Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR již podevatenácté a její výtěžek je určen především na podporu charitních služeb v našem regionu. Tradičně do neděle 6. ledna vyrazily do ulic města a jeho městských částí (Kerhartice, Hylváty, Černovír, Knapovec, Dukla) skupinky koledníků s doprovodem. Každá skupinka má u sebe zapečetěnou pokladničku se znakem Charity ČR, průkaz vedoucího skupinky, na kterém je číslo shodné s číslem pokladničky, a občanský průkaz, kterým se v případě potřeby prokazuje. Prvním místem kam se tři králové letos vydali, byla tradičně ústecká radnice, kde koledovali u vedení města. Hlavním "koledovacím" dnem pak byla sobota 5. ledna. V neděli 6. ledna se od 17 hodin uskutečnil velký Tříkrálový koncert v orlickoústeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie.
 
1023 turistů na Nový rok na Andrlově chlumu

Jubilejní 20. ročník Novoročního výstupu na Andrlův chlum připravil orlickoústecký Klub českých turistů na Nový rok. Od dopoledne proudily na Andrlák skupinky pěších i cyklistů. Všichni příchozí, kterých do odpoledne bylo celkem 1023, obdrželi v chatě Hvězdě účastnický list a mohli se zde také občerstvit.
Litomyšl navštívil japonský velvyslanec

V úterý 18. prosince Litomyšl hostila vzácnou návštěvu. Na koncert Smíšeného pěveckého sboru KOS se přijel podívat japonský velvyslanec v ČR Kaoru Shimazaki s chotí. Nebyla to náhoda, sbor KOS v listopadu minulého roku reprezentoval Českou republiku právě v Zemi vycházejícího slunce. Na večeři se ambasador Shimazaki nejprve setkal s hejtmanem Martinem Netolickým, senátorem Michalem Kortyšem, starostou Danielem Brýdlem, místostarostou Radomilem Kašparem a ředitelem pedagogické školy Stanislavem Leníčkem. Poté se delegace vydala pěšky do Smetanova domu, kde před zcela zaplněným publikem KOSáci odehráli svůj večerní vánoční koncert. Zazněly na něm i písně, které sbor předvedl na svém nedávném turné po Japonsku. Obecenstvo vystoupení ocenilo bouřlivým a dlouhotrvajícím potleskem.
 
V Litomyšli bude  19. – 20. ledna 4. svatební veletrh

Zámecké návrší v Litomyšli bude opět místem konání svatebního veletrhu, tentokrát s podtitulem Svatba a Párty. Veletrh se tak otvírá všem pořadatelům akcí, kteří zde mohou načerpat inspiraci. Přímo v sálech zámeckého pivovaru a jízdárny se představí více než čtyřicet vystavovatelů. Nebude problém vybrat například svatební šaty, fotografa nebo cateringovou firmu. Přímo na místě bude možné si rezervovat prostory na obřad, sály pro oslavu, a dokonce i krásné ubytování. Nebude chybět bohatý doprovodný program a možnost občerstvení v kavárničce.
Sály Zámeckého pivovaru a jízdárny se otevřou o víkendu 19. a 20. ledna. Budoucí svatebčané, oslavenci, organizátoři kongresů, výstav, vernisáží a všichni ostatní návštěvníci veletrhu mohou po oba dva dny vždy od 10.00 do 17.00 hodin zhlédnout doprovodný program plný módních přehlídek, ukázek vázání kytic, slavnostního líčení, účesů, hudebních vystoupení. V programu se představí mimo jiné i mladé gymnastky, „free style“ skupina mladých nadšenců, sbory dětské i ty dospělé. Nebudou chybět ani vizážistky, kosmetičky, kadeřnice, které v průběhu veletrhu poradí, učešou, nalíčí.  Letošní 4. ročník bude opět trochu větší, protože dorazí více vystavovatelů než loni.
Čeká Vás slavnostní atmosféra nazdobených sálů, seznámíte se s novými trendy cateringu, uvidíte tematické slavnostní dorty a netradičně zdobené tabule. Představí se vystavovatelé z nejrůznějších oborů, jako jsou květináři, cukráři, fotografové, kameramani, muzikanti, zlatníci, ale i svatební salóny, salóny společenských šatů, výrobci pánských doplňků, spodního prádla, doplňků pro zdobení, přijedou vinaři z Moravy.
Oba dva dny bude také otevřen Piaristický kostel, ve kterém najdete vše nachystáno jako před skutečným svatebním obřadem. Piaristický kostel je totiž jedním z nejoblíbenějších míst pro pořádání svatebního obřadu na Zámeckém návrší a běžně v něm probíhají také obřady civilní. 
Poznámka. Není to jediný svatební veletrh u nás, v rámci ČR je jich spousta. Ve stejný termín se koná podobná akce v Adalbertinu v Hradci králové, o týden později v Pardubicích, další jsou v Brně, Hustopečích, v Ostravě na Černé louce atd.... V Litomyšli dokázali "nasednout na správnou vlnu" a pro svoje město i podnikatele něco udělat.  Můžeme závidět....

Skautské středisko ,,Javor" Česká Třebová 
pořádá letos v létě ve spolupráci s Městským muzeem 
výstavu ke 100 letům skautingu v České Třebové.
Pro zdokumentování skautingu v našem městě a doplnění materiálů
na výstavu žádáme všechny skauty, skautky a občany,
aby pro tuto příležitost zapůjčili materiály týkající se skautování v České Třebové.
Kontakt Oldřich Pešina, e-mail olda.p@centrum.cz, tel. 721585783


Některá historická výročí našeho města v roce 2019

Před 715 lety (roku 1304) byla v zakládací listině panství lanšperského uvedena Česká Třebová již jako trhová osada.
Před 550 lety (roku 1469) svedli třebovští občané v Uhrových dolech vítěznou bitku s oddílem uherského vojska prchajícího z Čech. Oddíl byl součástí vojsk Matyáše Korvína.
Před 395 lety (roku 1624) zrušil kníže Karel třebovským občanům právo vařit pivo a vyrábět vinný nálev. Nutil je odebírat vína ze sklepů valtických a lednických.
Před 225 lety (roku 1794) dal Alois, kníže Liechtenstein vystavět nový děkanský kostel ve slohu empírovém. Dostavěn byl roku 1801. Téhož roku byla postavena uprostřed náměstí dřevěná kaple, v níž byly prozatímně konány bohoslužby. Po dostavění kostela se zde hrálo divadlo.
Před 145 lety (roku 1874) se konaly obecní volby. Starostou se stal kupec Jan Rybička, synovec MUDr. Františka Rybičky. V témže roce (1. října) byla zřízena měšťanská škola pro chlapce a dívky.
Před 135 lety (roku 1884) byla zřízena dvoutřídní průmyslová škola pokračovací.
Před 125 lety (roku 1894) vznikla na Parníku pošta. Byla zřízena výnosem ředitelství pošt a telegrafií v Praze v domě čp. 114, který vlastnila továrna HPS. Pošta zde působila do roku 1996. Prvním poštmistrem byl jmenován František Žabka z Pěčína.
Před 115 lety (roku 1904) byl v horní části parku Javorka vybudován tzv. Bosenský pavilon. Budovu pavilonu navrhl a postavil tehdejší vrchní stavební komisař a přednosta trati ing. Felix Bitschan. Jeho jméno je uváděno mezi zakladateli parku. V témže roce byl povýšen Farní úřad na děkanství, byla zřízena městská spořitelna a v Chorinově ulici byl postaven nový hasičský dům.
Před 110 lety (roku 1909) byla otevřena budova měšťanské školy dívčí a mateřské školy na Vinohradech. Byl vybudován městský chorobinec v Bezděkově.
Před 105 lety (roku 1914) byla zřízena na Parníku dvojtřídní všeobecná živnostenská škola pro učně.
Před 100 lety (roku 1919) vznikla dechová hudba českotřebovských železničářů. Prvním kapelníkem byl František Chládek, vynikající klarinetista, vrchní oficiál ČSD. V témže roce byla založena městská knihovna a Spolek pro vybudování městského divadla.
Před 95 lety (roku 1924) byl založen na Parníku Československý červený kříž. Stalo se tak po přednášce referenta ČČK Oldřicha Votruby. Do půl roku od založení měl spolek 125 členů !!! V tom samém roce (3. prosince) byla předána veřejnosti nová staniční budova s prvními dvěma nástupišti a podchodem. Ve stejný den zahájil také provoz nový poštovní a telegrafní úřad. Ve stejném roce byl postaven Dům práce Na Farářství.
Před 90 lety (roku 1929) byla zahájena výstavba nové výtopny.
Před 85 lety (roku 1934) byla postavena budova Habrmanovy školy práce, chlapecká škola obecná a měšťanská Na Farářství a byl zbourán Podbranský mlýn.
Před 70 lety (roku 1949) měla Česká Třebová i s Parníkem 11 986 obyvatel.
Před 65 lety (roku 1954) byl otevřen studentský domov SPŠŽ. Ve stejném roce (6. dubna) byl založen velký sedmnáctičlenný taneční orchestr Collegiál. Jeho cílem byla swingová velkokapelová orchestrální taneční hudba jakou v té době hrával orchestr Karla Vlacha.
Před 60 lety (roku 1959) začala plynofikace města a výstavba Nového náměstí. Současně probíhala rozsáhlá asanace starých domků Na Trávníku. V témže roce byla uvedena premiéra opery F.K. Zedínka Obrázky z Hor.
Před 55 lety (roku 1964) začala výstavba podniku MH Koventa na místě části areálu a.s. Korado
Před 50 lety (roku 1969) byl na Presích (Přívrat) odhalen pomník Karlu Kovařovicovi.
Před 45 lety (roku 1974) probíhala generální oprava kina Svět.
Před 40 lety (roku 1979) vedla Českou Třebovou cyklistická etapa Závodu míru, na kopci Jelenice byl dán do provozu nový televizní převaděč pro 2. televizní program, došlo ke zbourání železničního, tzv. Beranova mostu.
Před 35 lety (roku 1984) byl v letním kině   v našem městě poprvé Filmový festival pracujících.
Před 25 lety (1994) byl zbourán na Starém náměstí Pištův dům a začalo se se stavbou hotelu Korado.
Před 20 lety (16. ledna 1999) vyhrálo soutěž Hry bez katastru  na Horách v České Třebové družstvo města České Třebové. V tom samém roce  (1. srpna) byla otevřena v uličce za kostelem sv. Jakuba Čajovna manželů Kubínkových.
 
                                                                                                                                                                                      Jan Skalický




Fotografie pro pamětníky


Lhotka - výstavba cyklostezky v roce 2007 za lhoteckou sokolovnou. Takhle to tam tehdy vypadalo....