Českotřebovský deník 7/2019 (7 /1)     
Rádio Orlicko  stěhuje vysílač na Andrlův chlum

Regionální rozhlasová stanice Radio Orlicko rozšiřuje své pokrytí. Přesunem vysílače z komína teplárny v Ústí nad Orlicí na vrcholek Andrlova chlumu zvětšila své pokrytí na trojnásobek. Nově si Radio Orlicko může naladit až sto tisíc obyvatel. Novinek je však více.
Dosud rádio vysílalo přímo z Ústí nad Orlicí. Vzhledem terénnímu reliéfu pokrýval FM signál hlavně blízké okolí měst Ústí nad Orlicí a Česká Třebové. Od nového roku po několikaměsíční koordinaci vysílače ČTU (Českým telekomunikačním úřadem) a povolení od RRTV (Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) vysílá Radio Orlicko na frekvenci 95,5 MHz z vrcholu Andrlova chlumu u Úst nad Orlicí. Odtud nyní bez problému pokrývá signálem okolí Litomyšle, Vysokého Mýta, Lanškrouna, Letohradu, Žamberku, Vamberku a Rychnova nad Kněžnou. Více ZDE
 
Prezentační jízdu Leo Express si v Letohradě, Lichkově a Jablonném užilo více než 1000 návštěvníků
Společnost Leo Express představila za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického své služby na vlakových nádražích v Letohradě, Lichkově a Jablonném. Pardubický kraj s ní vede jednání o zajištění železniční dopravní obslužnosti na tratích z Ústí and Orlicí do Mlýnického Dvora a z Dolní Lipky do Hanušovic od prosince 2019. Prezentačních jízd a prohlídek vlaku se účastnilo více než 1000 návštěvníků.
Leo Express vystavil a zpřístupnil pro veřejnost jednu ze svých elektrických jednotek. Návštěvníci z řad široké i železniční veřejnosti nebo zájemci o spolupráci se přímo od zaměstnanců Leo Express mohli dozvědět o fungování firmy i o službách, které bude Leo Express v regionu nabízet – samozřejmostí je Wi-Fi připojení zdarma či klimatizace. Za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického si vystavenou elektrickou jednotku prohlédlo na 1000 návštěvníků nebo si v ní rovnou užilo prezentační jízdu.
„Během prezentace jsme Leo Express představili více než tisícovce cestujících a rovněž potenciálním zaměstnancům na nabízená místa stevardů a strojvedoucích. Naším cílem bylo, aby mohli místní lidé poznat naše nadstandardní služby ještě před zahájením provozu v prosinci 2019. Do té doby plánujeme uspořádat další akce pro širokou veřejnost,“ říká Jakub Svoboda, ředitel Leo Expressu pro Českou republiku a Slovensko. Leo Express nabízí zaměstnání 12 strojvedoucím, 12 vlakvedoucím, 5 pracovníkům údržby nebo 7 pokladním.  

Hledáme nového kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme od ledna 2019
- učitele/-ku anglického jazyka pro 1. stupeň na úvazek 6 hodin týdně
- pomocnou sílu do kuchyně na částečný úvazek
Kontakt: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531054 nebo 605 717350.

Krajská koalice v poločase

Po podzimních krajských volbách v roce 2016 byla ustanovena krajská koalice za účasti České strany sociálně demokratické, Koalice pro Pardubický kraj, Občanské demokratické strany a Starostů a nezávislých. Zástupci koaličních stran se v pondělí sešli, aby projednali dosavadní spolupráci s výhledem na zbylé dva roky funkčního období, které je kromě rovnoměrného rozvoje celého regionu ve znamení velkých investic do zdravotnictví, dopravy či kultury.
„Spolupráce uvnitř koalice je na vynikající úrovni. Nedochází zde k žádným problémům v komunikaci a případné konkrétní problematické záležitosti jsou vždy konzultovány a řešeny na základě širokého konsensu. Do zbývajících dvou let jdeme s odhodláním dokončit naplnění všech bodů společného programového prohlášení, které již bylo z větší části naplněno. Do konce funkčního období nás čekají zásadní investice, ať je to stavba Centrálních urgentních příjmů v Orlickoústecké a následně také zahájení stavby v Pardubické nemocnici, rekonstrukce Winternitzových mlýnů v Pardubicích či pokračování v modernizaci silnic nižších tříd,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Většina připravovaných záležitostí má časový přesah do dalších volebních období, a proto chceme i nadále aktivně komunikovat záměry i s dalšími politickými partnery. Neříkáme záměrně koalice a opozice, ale partneři, protože diskuse je velmi konstruktivní a kultivovaná, což jednoznačně není samozřejmostí, a proto chci tento způsob jednání o to více zdůraznit,“ sdělil hejtman Netolický, jehož v krajské radě za ČSSD doplňují radní pro oblast školství Bohumil Bernášek a radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Václav Kroutil.
Druhým koaličním partnerem je Koalice pro Pardubický kraj, kterou zastupují 1. náměstek Roman Línek, radní pro sociální sektor Pavel Šotola a radní pro sport a cestovní ruch René Živný. „Velmi pozitivně vnímám, že podpora kultury v našem kraji je jedna z největších v historii. Patří do ní i tak významné projekty jako jsou rekonstrukce Winternitzových mlýnů na krajskou galerii, rekonstrukce Zámku Pardubice či úpravy Domu hudby. Zároveň se nám daří podporovat lidovou kulturu včetně tradičních řemesel,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Dále se nám výrazným způsobem podařilo zrychlit výkupy pozemků pro naše silniční investice, což je jeden ze zásadních předpokladů pro čerpání prostředků z evropských fondů,“ doplnil Línek, do jehož gesce kromě kultury spadá také oblast investic a majetku.
Občanská demokratická strana je v krajské radě zastoupena náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem a radním pro zdravotnictví Ladislavem Valtrem. „Z mé strany je jednoznačnou prioritou dokončení výběru dopravců, kteří budou od prosince zajišťovat železniční dopravní obslužnost v regionu. Chceme cestujícím zajistit co největší komfort a kvalitu cestování do zaměstnání, školy či k lékaři. Ukázalo se, že otevření jednání se soukromým dopravcem rozpohybovalo také jednání národního dopravce,“ řekl náměstek Michal Kortyš. Velké krajské investice se chystají také ve zdravotnictví. „Naše nemocnice čekají další velké investice, a to nejen v Pardubické nemocnici, ale i v dalších čtyřech, které jsou součástí akciové společnosti. Nemůžeme zapomínat ani na obnovu sanitních vozů, budování výjezdových stanic zdravotnické záchranné služby a další investice do všech krajských zdravotnických zařízení v regionu. Klíčová v tomto je určitě právě koaliční opora a shoda na prioritě směrování velké části krajských investic právě do zdravotnictví. Důležité pak je, že se daří významně stabilizovat také provozní ekonomiku našich nemocnic.  Ekonomické zdraví naší společnosti v oblasti akutní péče patří mezi nejlepší krajská zařízení v celé republice,“ uvedl radní Ladislav Valtr.
Posledním subjektem, který má v radě kraje své zástupce je hnutí STAN, které reprezentuje jediná žena Hana Štěpánová, do jejíž gesce spadá oblast regionálního rozvoje, evropských fondů a inovací. „Naším cílem je rovnoměrný rozvoj celého regionu, což zajišťujeme nejen prostřednictvím dotací, ale také školením starostů v celé řadě oblastí, jelikož vzdělaný a úspěšný starosta znamená dobře fungující obec a následně také celý kraj,“ sdělila Hana Štěpánová.
Miloň Čepelka v Country radiu o Pavlu Kovářovi

Pár minut pro M+M
 
Dnes 7. ledna 2019 v pořadu na Country Rádiu "Pár minut pro M + M" (s reprízou zítra, v úterý 8.1.), vždy někdy mezi 18:30 až 19:00 hod. večer, vystoupil Miloň Čepelka, prozaik a také básník, jeden ze zakládajících členů divadla Járy Cimrmana. 
Komentoval "beletristické odskoky" od přírodovědy, takovou malou osobní analýzu několika beletristických svazků významného přírodovědce a také českotřebovského spisovatele Prof. RNDr. Pavla Kováře.
Zaměřil  zejména na "nádražní prózičky" Koleje v předu, koleje vzadu,  inspirované ústeckou (zachráněnou) "Starou dámou", neboli (novým) nádražím v Ústí nad Orlicí, kde se Pavel Kovář narodil a prožil mladší školní věk. Jeho tatínek, jehož si nyní připomínáme již s desetiletým výročím úmrtí, zde tehdy býval výpravčím. Zmíněná kniha letos vyšla v doplněném resp. rozšířeném dotisku. Miloňovo povídání se odvíjí od společného  posezení s Pavlem Kovářem v pražské, přesněji žižkovské hospodě "U Járy", které se uskutečnilo v podzimních měsících loňského roku.

Ostrovy divočiny v kulturní krajině

Pavel Kovář je významná osobnost,  nezůstává jen u botaniky a krajinné ekologie, je veřejně činný a píše, nakonec řadu jeho textů jsme měli možnost uvést i v Českotřebovském zpravodaji a českotřebovském deníku na internetu. Jeho prózy, stanoviska i rozhovory z řadou významných osobností zaujmou stejně v Praze jako v našem regionu. Zde spolupracuje také zejména s orlickoústeckým nakladatelstvím OFTIS a také orlickoústeckou městskou knihovnou. Právě zde se 17. ledna 2019 od 18 hodin uskuteční v rámci cyklu "Akademie volného času" jeho odborná přednáška "Ostrovy divočiny v kulturní krajině".  (mm)