Soňa Červená okouzlila Českou Třebovou                           
Soňa Červená zpívá a vypráví
Karel Košárek - (vynikající) klavírní doprovod a vlastně i recital
Pořad Soňa Červená zpívá a vypráví  měl ve čtvrtek 10. ledna nejen vynikající interpretku, ale také vynikajícího klavíristu Karla Košárka. A v neposlední řadě také vynikající publikum v dlouho dopředu vyprodané českotřebovské Malé scéně. Byl to další (v pořadí již  pětistýpátý) vynikající  hudební večer Kruhu přátel hudby. Lze říci, že letošní abonomá se opravdu povedlo. 
Interpretku Soňu Červenou jsme již před koncertem představili v rozhovoru a nyní jsme ji mohli vidět a slyšet naživo a obdivovali  její nasazení, herecký i pěvecký talent, vynikající paměť. Nikdo by nevěřil jak obdivuhodné výkony může tato umělkyně podávat ve svých 93 letech. Je rodinná anamnéza,  exkluzivní koncertní i herecká minulost  spojená s účinkování s českými legendárními herci na evropských a na světových jevištích byla českotřebovskými posluchači  oceněna.
Soňa Červená účinkovala i v činoherních a muzikálových představeních, zejména v Divadle Voskovce a Wericha s Janem Werichem ve slavné inscenaci muzikálu Divotvorný hrnec. Přijala angažmá v Berlíně, nejprve ve Staatsoper Unter den Linden a v roce 1962 v Deutsche Oper.  Stálá angažmá v Západním Berlíně, ve Frankfurtu nad Mohanem a v San Francisku jí přinesla role z nejnáročnějších – od Azuceny (Verdi: Trubadúr), Ulriky (Verdi: Maškarní ples) a Amneris (Verdi: Aida) po Brangänu (Wagner: Tristan a Isolda), a také ovšem více než sto padesát repríz proslulé Carmen. Současně hostovala v desítkách dalších rolí po celé západní Evropě, od Barcelony a Milána přes Paříž a Vídeň až po Amsterdam a Glyndebourne, v Americe pak od Los Angeles po Chicago.
Při tomto výčtu si uvědomíme, jaká k nám přijela legenda. Třebováci byli tedy právem ohromeni. Ocenili také spoluprácí a sehranost s klavíristou Karlem Košárkem  a jím precisně provedené klavírní skladby ať již od Bohuslava Martinů, Jaroslava Ježka nebo George Gerschwina.  Byl to skutečně nezapomenutelný  hudební večer.

Rozhovor se Soňou Červenou a Karlem Košárkem před koncertem najdete ZDE