Českotřebovský deník 32/2019 (2/2)   
Truhlárna na Zámosti funguje navzdory zákazu stále dál

  • Sousedé na Zámostí vedou již několik let svůj boj o klid a o dodržování předpisů. Právo je na jejich straně, ale  provozovatel to nějak nebere v úvahu.  A nikdo s tím jaksi nechce nic udělat. Jde o dílnu v zadním traktu Stavebního bytového družstva v Lidické ulici, která byla zkolaudována jako  dílna pro zámečnickou a elektroúdržbu.   Nyní je však již několik roků pronajata truhlářské firmě. S její činností mezi rodinnými domy sousedé nesouhlasí, její provoz také odporuje územnímu plánu města.   Její provoz byl nejdříve stavebním úřadem povolen, po stížnostech, které řešil až po odvolání Krajský úřad v Pardubicích, byl provoz truhlářské dílny shledán jako zakázaný. Pak vznikla ještě snaha SBD o to, aby byla prosazena taková změna územního plánu, která by  provoz truhlářské dílny umožňovala. Nepodařila se, snaha vyšla naprázdno. Od jara 2018 bylo po několikaletém řešení definitivně rozhodnuto o tom, že se zde truhlářská výroba provozovat nemá. 
  • Jenže od té doby již zase uplynul skoro rok a přesto se nic nezměnilo. Sousedé se svých práv zatím nedomohli ani na živnostenském úřadě, i když ten má nástroje, které mohou takovému počínání zabránit, podobně i odbor výstavby. Truhlářská výroba zde ale podle sousedů stále pokračuje. Sousedé z okolí zmíněné dílny jsou zoufalí a znovu kontaktují zastupitele a žádají pomoc. Obávají se toho, že jde jen o vyčkávací taktiku a SBD se letos znovu pokusí atakovat nové vedení města a znovu žádat o to, aby nově schvalovaný územní plán města zase truhlářskou výrobu v lokalitě mezi rodinnými domky (v lokalitě určené pro venkovské bydlení nízkopodlažní) povolil.  To je důsledek toho, že loni  se územní plán nepodařilo dokončit a místo jeho schválení minulé vedení města požádalo přesunout dotaci pro jeho financování až na letošní rok 2019. (mm)
  •  
    Městské byty v  České Třebové

    Město Česká Třebová  má ve svém majetku celkem 429 bytů, ne všechny jsou ale obsazené. Prázdné byty vyžadující rekonstrukci najdeme  např. na Parníku v Ústecké ulici čp. 205 (5 bytů), 3 byty v domě čp. 7 v Klácelově ulici (3 byty a nebytový prostor po poště 01) a 1 byt v čp, 80 na Kavárnou Staff. 150 sociálních bytů města  je v červeňáku čp. 1400 (88 bytů), ve žluťáku čp. 2100 (51 bytů) a v Matyášově ulici čp. 983 (11bytů). Tyto byty jsou označeny jako byty zvláštního určení a na jejich obsazování jsou přijatá pravidla. Je zde obvyklé, že uživatelé těchto bytů využívají  péči Sociálních služeb Česká Třebová. Na obsazení těchto bytů je veden sociálním odborem pořadník.  Po uvolnění sociálního bytu jsou pak žadatelé v pořadníku  upozorňováni na možnost umístění v uvolněném bytě.
    Dalších 52 sociálních bytů města je v domech čp, 2084, 2085 a 2086 na Semanínské ulici  (kachličkový dům) a 14 bytů je ještě v domě čp. 2089 (pavlačový dům postavený po povodni v roce 1998). Jde o byty menší výměry  kategorie 1+0, 1+1, 1+2. Volné sociální byty jsou obsazovány po podání žádosti k tomu určenou komisí rady města. Volné sociální byty jsou vyhlašovány  ve sdělovacích prostředcích města a na úřední desce.
    Další byty města jsou označeny jako"běžné".  Jde zejména o byty  v tzv. Jezevčíku čp. 1979 - 1983 na Trávníku (70bytů), byty v tzv. "čtverci" na Farářství čp. 1101 - 1112 (celkem 112 bytů), a ještě 12 bytů v domě čp. 1741 na Novém náměstí. Zbývající byty jsou umístěny např. ve školkách nebo v čp. 992 v Podbranské ulici, 1 bezbariérový byt ve vlastnictví města je ještě např. v čp. 2104 v obytném souboru Moravská ulice.
    Fotografie z roku 2004: nová fasáda na čtverci se budovala postupně
     
    Kuželkářská interliga: Lokomotiva prohrála v Podbrezové 7 : 1

    Comácí Hosté  
    KK PSJ Jihlava KK Tatran Sučany 2 : 6 3378 : 3439 Detail
    ŠK Modranka ŠK Železiarne Podbrezová 2 : 6 3553 : 3742 Detail
    KK Inter Bratislava KK Tatran Sučany 3 : 5 3428 : 3447 Detail
    ŠKK Trstená Starek TJ Sokol Brno Husovice 7 : 1 3801 : 3629 Detail
    TJ Slavoj Veľký Šariš KK PSJ Jihlava 5 : 3 3482 : 3422 Detail
    ŠK Železiarne Podbrezová TJ Lokomotiva Česká Třebová 7 : 1 3830 : 3567 Detail
    TJ Sokol Luhačovice SKK Rokycany 5 : 3 3621 : 3616 Detail
    Výsledek nepřekvapí, Podbrezová je  československá i evropská špička. Utkání mělo dobrou úroveň. Všichni domácí hráči dosáhli šestistovek (nejhorší domácí slovenský výkon byl 611), ale z Lokomotivy pouze tři: Petr Dobeš 608, Radek Havran 600 a nejlepší byl Ondřej Topič. Škoda, že se např. nedařilo Janu Bínovi a Pavlu Jirouškovi.
     
    Volejbalová liga juniorek zahájila II. část soutěže

    V sobotu 2. února zahájila 2.- část soutěže volejbalová juniorská liga. Ve skupině o 1. - 6. místo (tedy o postup do extraligy)   hrají obě dvě českotřebovská družstva. Sokol Česká Třebová hrál v Hradci Králové velmi dobře a zaznamenal dvojité vítězství 3 : 0 a 3 : 1, děvčata Sokola Česká Třebová II. hrála v Praze ve Střešovicích a dvakrát prohrála 3 : 0. Do tabulky se započítávají i dříve zaznamenaná utkání, proto je v tabulce po 2. kole nadstavby již zaznamenáno 10 odehraných zápasů
     
    Tabulka Z V3 V2 P1 P0   S B
    1   Střešovice 10 8 1 0 1   27:7 26
    2   N. Veselí 8 7 1 0 0   24:7 23
    3   Česká Třebová 10 5 0 0 5   19:17 15
    4   H. Králové 10 4 0 0 6   14:20 12
    5   Trutnov 8 1 0 1 6   9:22 4
    6   Č. Třebová II 10 1 0 1 8   8:28 4

    Muzeum Ústí nad Orlicí: Český červený kříž slaví 100 let.

    V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí byla ve čtvrtek večer za přítomnosti hejtmana Martina Netolického a radního pro sociální oblast a neziskový sektor Pavla Šotoly zahájena výstava s názvem 100 let Českého červeného kříže, kterou spolupořádá Oblastní spolek ČČK v Ústí nad Orlicí. Spolek zároveň v rámci vernisáže nechal požehnat slavnostní prapor, jehož dominantou je jednak velký červený kříž, ale také podobizna první předsedkyně celonárodního spolku Alice Masaryková.
    „Český, potažmo Československý červený kříž plnil a stále plní nezastupitelnou úlohu v oblasti školení, prevence, bezpříspěvkového dárcovství krve, ale také v rámci různých humanitárních katastrof, jako jsou například povodně. Jejich aktivita je patrná i v rámci válečných konfliktů po celém světě. Stejně tak, jako jsme si v minulém roce připomínali vznik samostatného státu, tak si v letošním, ale i dalších nejbližších letech budeme připomínat vznik celé řady spolků a organizací, které k naší zemi neodmyslitelně patří,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který ocenil oblastní spolek za jejich vysokou aktivitu v dobrovolném dárcovství krve. Pardubický kraj s Českým červeným křížem dlouhodobě spolupracuje a mimo jiné každoročně oceňuje právě dobrovolné dárce, kteří dosáhli 120 odběrů a mají tak nárok na Zlatý kříž II. stupně. Hudební produkci na vernisáži zajistil M. Němec (klavír)  a František Bečka (kontrabas).  Výstava je putovní a orlickoústecké muzeum ji připravilo ve spolupráci s oblastním spolkem ČČK Ústí nad Orlicí. V rámci samotné výstavy proběhnou čtyři krátké kurzy první pomoci. Dva z nich v únoru a dva v březnu. Jejich vedení zajistí pověření členové oblastního spolku Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí a určeny budou všem zájemcům o danou problematiku. Československá - později česká pobočka Červeného kříže své sté výročí vzniku oslaví 6. února. Jako dárek představuje výstavu věnovanou historii české národní společnosti mezinárodního hnutí Červeného kříže.
     

    Obecní kroniky byly digitalizovány, zpřístupněny veřejnosti na webu a nyní opět staženy...  Příčina: GDPR
    Na základě platné legislativy na ochranu osobních údajů nařízení EU 2016/679 (GDPR), zákon č. 101/2000 sb., o ochraně osobních údajů ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a změně některých zákonů ve znění pozdějších předpisů, došlo k rozhodnutí ředitele Státního oblastního archivu v Zámrsku, díky kterému byli pracovníci archivů nuceni stáhnout odkazy na digitalizáty kronik z veřejné prezentace. Prý dočasně. Pokud se opvšem objeví, tak v upravené podobě. ARCHIVY NYNÍ MUSÍ USILOVNĚ pracOVAT na kontrole digitalizátů na přítomnost osobních údajů žijících osob. Po kontrole a  případné nutné anonymizaci údajů digitální kopie kronik BUDOU opět zveřejněny. Bude s nimi tedy dvojí práce a výsledek - "začerněná minulost", zkreslování minulosti apod.... Jako by žijící osoby byly v kronikách pomluveny. Digitalizáty kronik jsou však i nadále k dispozici původcům, kteří kroniky vedli. Badatelsky kroniky v elektronické podobě zpřístupňujeme ve studovně v badatelských dnech. I v tomto případě je potřebné při přípravě k předložení vzhledem ke kontrole obsažených osobních a citlivých údajů, jejich zpřístupnění po souhlasu dotčených osob či nutné anonymizaci. Lze využít možnosti placené jednoduché rešerše.
    Více o  kronikách ZDE
     
    Námitky občanů z okolí ústecké nemocnice nebyly vyslyšeny

    Zatímco v Pardubicích se bourá starý nevyužívaný blok ve světlech kamer, v orlickoústecké nemocnici, kde se kraj rovněž chystá stavět novou budovu urgentního příjmu, proběhly demoliční práce v tichosti. Obyvatelé ulice Jana a Josefa Kovářů, která s areálem nemocnice v Ústí nad Orlicí sousedí, z plánů Pardubického kraje nadšení nejsou. Poté, co neuspěli s námitkami, které uplatnili v průběhu územního řízení, odvolali se proti rozhodnutí stavebního úřadu ke krajskému úřadu. V odvolání napadli závazné stanovisko Krajské hygienické stanice.
    Napadené rozhodnutí krajské hygieny přezkoumávalo od listopadu ministerstvo zdravotnictví. „Ministerstvo zdravotnictví 13. prosince 2018 potvrdilo závazné stanovisko Krajské hygienické stanice Pardubického kraje k územnímu řízení stavby,“ sdělila tisková mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Míček se tak vrací zpátky na krajský úřad. „Dne 8. února nabude právní moci územní rozhodnutí k centrálnímu urgentnímu příjmu v Ústí nad Orlicí. Následně Pardubický kraj zažádá o stavební povolení,“ informoval o aktuálním průběhu odvolacího řízení tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. Námitky obyvatel ulice J .a J. Kovářů ke zvýšenému provozu a hluku nejspíše tedy vyslyšeny nebudou.
     
    Provoz na pardubickém zámku je omezen jen zčásti, galerie zve na výstavy

    Nedávno zahájená rekonstrukce prostor Východočeského muzea nijak neovlivnila výstavní plány Východočeské galerie. Ta má v hospodářském traktu zámku v současné době k dispozici dva velké sály, bývalou konírnu, kanceláře a depozitáře. Výstavní plán na letošní rok slibuje opět zajímavou podívanou.
    „I když už na zámku začaly rekonstrukční práce, nedotkne se to úplně všech prostor. Minimálně dvě expozice budou po většinu času pokračovat ve Východočeském muzeu, zcela nepřerušený provoz bude ve Východočeské galerii a práce by neměly zásadně omezit procházky po zámeckých valech,“ říká 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračuje: „Po dohodě se stavební firmou se na zámku dokonce uskuteční i některé tradiční akce, jako například divadelní festival Pernštejn(l)ove nebo Pardubická muzejní noc.“
    Do 10. března je v galerii na zámku k vidění mimořádná výstava k 100. výročí republiky, která má název Křehké sny modernity. Představuje přední umělecké osobnosti spjaté svým působením nebo původem s regionem Pardubicka v období 1. republiky. S výstavou je spojená i anketní soutěž První republika v Pardubicích. Zapojit se může každý až do 26. února na formuláři na webových stránkách galerie nebo na pokladně galerie.
    Ve druhé části výstavních prostor najdete přehlídku realizovaných staveb architekta, který výrazně ovlivnil podobu prvorepublikových Pardubic – Ladislava Machoně. Jeho čtyři veřejné stavby – Ředitelství pošt a telegrafů (dnes Krajský úřad), Státní reálka (dnes SŠ elektrotechnická), Obchodní a nájemní dům Passage a Okresní soud a berní úřady dokládají vývoj architektury od kubismu přes národní dekorativismus až k funkcionalismu.
    Květiny, plasty a sbírka moderního umění
    Na konci března do galerijního sálu na zámku nastěhuje pomíjivá krása a divotvorná moc květin v dílech řady známých či méně známých autorů 20. století. Ojedinělým způsobem propojí bohaté sbírkové fondy tří blízkých institucí: Galerie moderního umění v Hradci Králové, Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře a Východočeské galerie v Pardubicích.
    Letní měsíce ovládne Doba plastová. Ta bude připomínkou padesátiletého výročí dvou uskutečněných sochařských symposií Artchemo v Pardubicích v letech 1968 a 1969 a prezentací úlohy plastů v dnešním světě. Výběr děl bude odrazem změny vztahu společnosti k materiálu i aktuální kritickou reflexí, která je motivována zvláště environmentálními a ekologickými aspekty „života“ plastů.
    Závěr roku se pak bude věnovat ohlédnutí za budováním sbírky moderního umění ve Východočeské galerii v Pardubicích a představí významná díla českého umění 2. poloviny 20. a 21. století, která se podařilo získat do majetku Východočeské galerie v Pardubicích v období od roku 1989 do současnosti. Je bilancí a ohlédnutím za koncepční prací galerie, která zvláště díky systémové dotaci zřizovatele v letech 2017 -2019 výrazně obohatila a rozšířila své sbírky. 
    Pokračovat budou samozřejmě i další výstavy v Domě U Jonáše.
     
    Kraj zná dodavatele stavby výjezdové základny v Holicích

    Rada Pardubického kraje schválila na svém posledním zasedání dodavatele stavby nové výjezdové základny pro zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje v Holicích. Oproti původním odhadům se podařilo ušetřit.
    „Výjezdová základna vyřeší stávající problémy zdravotnické záchranné služby. Posouváme zdravotnictví v kraji do jednadvacátého století a to nejen v nemocnicích. V letošním roce dokončíme základny v Chrudimi a Čívicích,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
     „Současné umístění v provizorních a pronajatých prostorách objektu města svým členěním a velikostí už neodpovídá rostoucím nárokům na práci našich záchranářů, ani současné legislativě. Výstavba nových základen zdravotnické záchranné služby v regionu je z hlediska kvality pokrytí celého území velmi potřebná.  V nově budovaném objektu v Holicích je navržena garáž pro dvě výjezdová vozidla, která je situována směrem k silnici I/36. Samozřejmostí je moderní technické zázemí pro personál,“ připomenul Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.
    „Vítězná nabídková cena činí 14,8 milionů korun. Oproti odhadům se jedná o 1,7 milionů korun nižší částku. Stavět se začne na jaře letošního roku a hotovo bude v červnu 2020,“ dodal Roman Línek náměstek hejtmana odpovědný za investice.  

    ¨Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v České Třebové - Hliníkách

    pořádá pro své členy a všechny zájemce z řad vlastníků zahrádek z České Třebové

    a okolí odbornou besedu s praktickou instruktáží

    PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

    Beseda se koná v sobotu 2. března 2019 ve Spolkové chatě Hliníky

    od 14 hodin, od 15:30 hodin instruktáž na blízkých zahrádkách.