Českotřebovský deník 41/2019 (11/2)   
Obviněný z vraždy ve vazbě.  Policisté odvedli dobrou práci

Násilníka na útěku zadrželi několik desítek minut po pokusu vraždy.  Ve čtvrtek 7. února 2019 došlo v České Třebové k násilnému trestnému činu, při kterém byl pobodán 78letý muž. Díky velmi dobré práci policistů z Orlickoústecka, policejního psovoda a i díky velice dobé místní znalosti Orlickoústeckých kriminalistů byl podezřelý z tohoto napadení zadržen velice brzo po spáchání skutku.
Zadrženým je 22letý mladík původem ze Severních Čech, který přijel na Orlickoústecko za prací. Na dnešní tiskové konferenci státní zástupkyně Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové Mgr. Lenka FALTUSOVÁ uvedla: „Obviněný se od 20. ledna 2019 zdržoval v České Třebové, kde byl zaměstnán. O zaměstnání však přišel, byl vyloučen z ubytovny a ocitl se prakticky bez prostředků a celou situaci řešil tím způsobem, že napadl onoho seniora.
“ Plukovník Milan Šimek, vedoucí Odboru obecné kriminality SKPV Krajského ředitelství policie Pardubického kraje státní zástupkyni doplňuje: „Obviněný procházel z ubytovny odlehlou částí České Třebové kolem řadových garáží, kde si všiml poškozeného, jak parkuje své vozidlo. Nejprve se muže ptal, jak by se dostal k obchodnímu domu v České Třebové. Poškozený začal mladíkovi ochotně odpovídat, načež mladík zcela nečekaně seniora napadl. Senior se napadení bránil, a proto obviněný vytáhl nůž, se kterým muže několikrát bodnul a požadoval po něm peníze.
“ Těžce zraněný muž ještě dokázal sednout do auta a odjet do místa svého bydliště, kde začal na parkovišti kolabovat. Tam si ho naštěstí všimla sousedka a spolu s manželkou zavolaly pomoc. Zraněného muže následně transportoval do nemocnice vrtulník. V současné době je 22letý mladík obviněn z vraždy ve stádiu pokusu, za což mu hrozí 15 až 20 let odnětí svobody nebo trest výjimečný. Soudce již v sobotu akceptoval návrh na vzetí obviněného do vazby. Milan Šimek k činu dále uvedl: „Ač obviněný svého jednání litoval, po spáchání činu se choval tak, aby nebyl dopaden. Tím mám namysli to, že se po skutku šel převléci.“ Státní zástupkyně ještě dodala, že „zdravotní stav zraněného muže je v současné době stabilizovaný a poškozený komunikuje s lékaři.“ Z pohledu pardubické krajské policie se jedná o nejzávažnější případ, který se v letošním roce v kraji stal, a to i z toho důvodu, že se obětí mohl stát prakticky kdokoliv. Plukovník Šimek totiž připomněl, že předešlé případy jedné vraždy a jednoho pokusu vraždy plynuly ze vztahových problémů, kdežto zde žádný vztah mezi pachatelem a obětí nebyl.
Českotřebovská MO KDU-ČSL  má nového předsedu Bc. Martina Voleského

Jednou z tradičních politických stran, která má své zastoupení i v našem městě, je již pěknou řádku let i KDU-ČSL. Od jejího založení totiž právě v tomto měsíci uplynulo přesně 100 let. Kromě období mezi lety 1948 až 1968, kdy místní ČSL odmítla komunistickou totalitu a rozpustila se, máme i u nás v České Třebové fungující městskou organizaci. Ta v současnosti čítá 72 členů, kteří se vždy na začátku každého kalendářního roku scházejí, hodnotí své loňské aktivity, plánují nové a tajnou volbou volí své zástupce a představitelé.
A s jakými výsledky skončilo jednání 10. února 2019? Novým předsedou třebovské KDU se stal Bc.Martin Voleský, radní našeho města, obchodní ředitel firmy Unipark. Místopředsedy jsou Bc. Hana Johnová, MgA.Bohuslav Mimra a Miloslav Tesař. Výbor MO, který se schází jednou měsíčně,  se sestává z dalších 13 ochotných lidí. Všichni dohromady jsou připraveni pokračovat v činnostech ve prospěch našeho města nejen prací v zastupitelstvu a radě MÚ, ale i v pořádání oblíbených Lidových plesů, koncertů v Javorce, přednášek a zájezdů.
Za měst. org. KDU-ČSL Miloslav Tesař   Více ZDE
 
Výsledky hokej mládeže z víkendu

Regionální liga juniorů – skupina o postup do extraligy
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HC Nová Paka 2 : 8 (1 : 2, 0 : 3, 1 : 3)
Branky ČT: 5´Stolín (Vařejíčko), 53´Pirkl
Vyloučení: 12 : 14  Využití: 0 : 3  Oslabení: 1 : 1 Diváků: 70
Sestava: Machatý – Verner Jan, Nesejt, Matějka, Novotný – Stolín, Šimerda, Dvořák, Pirkl, Švub, Vařejíčko, Leschinger
O tomto víkendu hrála pouze juniorka. V sobotním domácím utkání podlehla Nové Pace. Bohužel mizérie z předchozích utkání stále přetrvává a se soupeřem se nám dařilo držet krok pouze v první třetině. Lépe fyzicky vybavení hosté dokázali využít našich chyb a zaslouženě si odvezli vítězství. Tento týden bude pro juniory náročný. V úterý jede do Litomyšle, v pátek do Nové Paky a v neděli pak do Nového Města n.Met.

Pořadí

Klub

Utkání

V

Vp

Pp

P

Skóre

Body

1.

HC DYNAMO PARDUBICE B

20

13

2

3

2

125

:

47

46

2.

HC Litomyšl

19

13

3

1

2

101

:

46

46

3.

HC Krkonoše

20

10

0

1

9

86

:

78

31

4.

HC Nová Paka

19

8

2

0

9

61

:

80

28

5.

HC Světlá nad Sázavou

19

9

0

0

10

64

:

63

27

6.

Spartak Nové Město nad Metují

20

7

2

2

9

66

:

87

27

7.

TJ Loko Česká Třebová

19

5

0

1

13

66

:

122

16

8.

HCM Jaroměř

20

4

0

1

15

52

:

98

13
 

Zemské uspořádání státu se po 70 letech už nevrátí

Před 70 lety definitivně přestala existovat země Moravskoslezská s historií sahající až do středověku a namísto ní se česká část Československa rozdělila na 14 krajů.  Změnu zavedla vláda „obrozené“ Národní fronty, která se k moci v roce 1948 dostala státním převratem. Skončilo tak dvacetileté období od vzniku republiky, kdy Morava fungovala jako jedno ze čtyř samosprávných území se svým hlavním městem, jímž bylo Brno.
Záměrně byly nové kraje stanoveny tak, aby se nekryly s hranicemi historických zemí. Krok komunistů tehdy lidé brali lhostejně, neprotestovali. A tak se stalo, že stará moravská města jako Svitavy, Jevíčko či Moravská Třebová jsou dnes součástí Pardubického kraje a například Dačice se Slavonicemi spadají do jižních Čech.
Jenže jedenáct let po zavedení se ukázalo, že kvůli malé rozloze nejsou některé kraje „životaschopné“. Proto přišla v r. 1960 další reforma, území se rozšířila a jejich počet se snížil. U nás tak vznik např. Východočeský kraj. Jenže jsme se zase k malým krajům na přelomu století vrátili, současně se zánikem okresních úřadů. Jenže okresní instituce i tak existují, i když jako pobočky  úřadů krajských. Dělení na okresy bylo přece jen jaksi přirozené a asi levnější.  
V r. 200 došlo k obnově krajů z roku 1949.  Na řadě údajů lze ale usoudit, že dnešních 14 krajů nefunguje dobře, stejně jako v minulosti.  Ukázkou je podivný velký Středočeský kraj bez centra a na druhé straně malý kraj Karlovarský.
Morava je jen zeměpisný pojem citovaný pravidelně snad jen ve zprávách o počasí. Moravské zemské hnutí sice existuje, ale má malý vliv. Byl tak dokončen proces administrativního zrušení Moravy jako starobylé autonomní země.  (re)
Umprumce se na designových soutěžích daří

Po zisku hlavního ocenění z juniorské kategorie Národní ceny za studentský design zabodovali studenti ústecké umprumky také v další designové soutěži. Hned dvě dobré zprávy totiž přišly na konci měsíce ledna z vyhlášení soutěže Teendesign, jejímž pořadatelem je Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Mezi 139 pracemi z České republiky i zahraničních zemí, které byly přihlášeny do 13. ročníku s tématem "Identita", uspěly dvě z orlickoústecké školy!
Nikoliv nešťastný 13. ročník
V kategorii Design zabodovala stylová židle studentky Textilního a interiérového designu Adély Váňové, které odborná porota přiřkla druhé místo. V nabitě kategorii Ilustrace pak byla zvláštním uznáním poroty ohodnocena práce Vojtěcha Šimůnka, v současnosti žáka 3. ročníku oboru Grafický design.
„Kvalita soutěžních prací byla opět velmi dobrá a porota měla nelehký úkol shodnout se na třech nejlepších v každé kategorii. Porotci přihlíželi ke kvalitě výtvarného zpracování, nicméně v řadě případů je přesvědčil hlavně nápad, originalita a reflexe zadaného tématu, kterým byla Identita," uvádějí pořadatelé na svých internetových stránkách.
Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara pořádá soutěž Teendesign od roku 2005. Od roku 2012 se do ní mohou přihlásit také studenti zahraničních středních a vyšších odborných škol. Cílem Teendesignu je hledání nových talentů, podpora mladých kreativních lidí v jejich umělecké tvorbě a zároveň je soutěž vhodnou motivací pro další vysokoškolské umělecké studium. Bez zajímavosti není, že letošní vítězné práce budou od 22. března prezentovány v rámci festivalu Jeden svět, jehož letošním tématem je právě identita.