Českotřebovský deník 47/2019 (16/2)   
Druhá tráva s Robertem Křesťanem + Charlie McCoy v České Třebové

Po téměř 15 letech se v Národním domě uskuteční koncert Druhé trávy a jejich hosta.
Druhá tráva – sestava skvělých hudebníků hrající spolu již 27 let. O jejich kvalitě svědčí pravidelná každoroční turné po USA, různá ocenění a ceny. Doprovázeli mj. Pavla Bobka, Lenku Dusilovou, Wabiho Daňka, Kateřinu Garcia a další. Na jejich vystoupeních hostují hudební osobnosti jako je Tony Trischka, Andy Owens, Peter Rowen a další. Skupina vydala více jak dvacet nosičů.
Robert Křesťan – dvorní skladatel a textař Druhé trávy, vyhledávaný překladatel z angličtiny, kytarista, banjista, zpěvák s charakteristickým a nezaměnitelným hlasem.  Tento hudební zážitek bude o to mimořádnější, že jako host vystoupí s DT hudební legenda
Charlie McCoy zpěvák, multiinstrumentalista, jeden z nejlepších hráčů (ne-li nejlepší) na foukací  harmoniku. S DT spolupracuje cca 15 let. Tento, převážně studiový hráč, nahrával s hudebními velikány jako je např. Bob Dylan, Kriss Kristoferson, Elvis Presley, Johny Cash, Ringo Starr a  další. Za zmínku stojí, že hostoval i na CD sk. „Malina Brothers“, která velmi úspěšně vystoupila v r. 2017 v České Třebové na „ PPP - Pohodovém pátku poprvé“. Jedná se údajně o poslední návštěvu Charlieho McCoye (78) Evropy.
Koncert se uskuteční ve čtvrtek 25. 4. v České Třebové v „Národním domě“ v Kozlovské ulici  Předprodej vstupenek bude zahájen 11. 3. v info centrech měst Česká Třebová, Lanškroun, Svitavy,  Litomyšl a Ústí nad Orlicí. Na koncert zve Zdeněk Neterda
Dalším hostem sk. „Druhá tráva“ měla být Kateřina Garcia. Z důvodu pracovních povinností  (přednáší španělštinu v irském Dublinu na prestižní univerzitě), se bohužel, nemůže koncertu  zúčastnit. O vystoupení této dámy však nepřijdeme – vystoupí se sk. „Malina brothers“ v rámcí  dalšího ročníku „Pohodového pátku“ – pohodový pátek potřetí 2019 - 19. 10. (sobota) v KC Česká Třebová

A ještě něco k Singletracku

O užitečnosti projektu si myslím své, ostatně to sám píšete " projekt, který osloví jen malou část občanů našeho města". Jen by mě zajímalo, co na to nějaký myslivec nebo člověk znalý přírody. Jak to zasáhne do životního prostředí zvěře ? Nebereme jim víc než je zdrávo ? Pak se divíme, že se po městech toulají divoká prasata nebo srny.  Bereme jim jejich životní prostor, kterého mají čím dál méně. Je to ta správná cesta aby se pobavilo pár lidí ? Běda, když parkem ve městě proběhne na volno pes. Naopak je vše dovoleno. Už tam budou chybět jen motorky nebo motokáry, ale toho se třeba taky dočkáme. Chudák les a jeho obyvatelé.

Ještě k přivaděči, který by měl dopravu na dálnici skutečně přivádět 

S pochopitelným zájmem sleduji vše, co se týká výstavby dálnice D 35 a návrhy dálničních přivaděčů z našeho města. Napravit nešťastné rozhodnutí o zrušení křižovatky Litomyšl- sever se jeví jako pro nás nejlepší, ale obtížně prosaditelné pro odpor vedení Litomyšle. Pokud toto řešení neprojde, napadla mne další možnost, možná komplikovanější z hlediska ochrany přírody, ale provozně vhodnější, než napojení přes Němčice.
Trasa by začínala na kruhové křižovatce u Korada a vedla by krátkým obchvatem Semanína až přes Nový Rybník (Zádolku) a dále přes les na Mikuleč. Nájezd od České Třebové na Prahu by byl delší, ale nepochybně rychlejší, než cesta přes kopec Kohout, průjezd Zhoři, Němčicemi a centrem Litomyšle. Výhodnější by byl nájezd na dálnici ve směru na Brno a Olomouc.
Nevím, v jakém stavu je uvažovaná MÚK Mikuleč, bylo myslím také uvažováno o jejím vypuštění. Pokud je tato křižovatka dosud v projektu, bylo by mnou uvažované připojení na dálnici dokonce kratší, než původní přivaděč při daleko lepším výškovém profilu. Největším přínosem by byla možnost kamionové dopravy na dálnici přímo od Metransu a tím by odpadla současná naléhavá potřeba obchvatu Třebovic. Uvědomuji i, že by nebylo lehké prosadit cca 5 km nové silnice lesem v trase stávající cyklostezky, ale je možno se vyhnout chráněné krajině s bledulemi. Také prosazení MÚK Mikuleč (pokud  byla tato křižovatka již vypuštěna)  by možná bylo průchodnější, než MÚK Litomyšl- sever. Nájezd od České Třebové na Prahu by byl delší, ale rychlejší, než průjezd centrem Litomyšle. Výhodnější by byl ve směru na Brno a Olomouc.  S pozdravem  R. Plodr

Poznámka:  K trase alternativního přivaděče bych chtěl napsat jen to, že doba, kdy se vybíraly trasy přivaděčů je dávno za námi a novou trasu dnes už nikdo v tomto století neprosadí. To co dokážeme vylobovat do postavení dálnice teď, bude už "na věčné časy". Proto stojí za to usilovat všemi dostupnými způsoby za možnost připojení u Litomyšle, které nám bylo slíbeno v Memorandu kraje a ministra dopravy Šimonovského v r. 2006, co je  zakotveno v aktualizovaných zásadách územního rozvoje Pardubického kraje přijatých zastupitelstvem Pardubického kraje v září roku 2014  a co je obsaženo ve schválené (doporučené) dokumentaci  EIA. Podaří-li se  napojení na D35 prosadit uleví se jak České Třebové, tak Litomyšli. 

Více v dalším příspěvku ZDE

Semifinálový program krajské hokejové ligy 

Neděle 24. února:  Chrudim – Chotěboř, Moravská Třebová – Česká Třebová (17.00).
Středa 27. února: Chotěboř - Chrudim, Česká Třebová – Moravská Třebová (18.30).
Neděle 3. března: Chrudim – Chotěboř, Moravská Třebová – Česká Třebová (17.00).
Případné čtvrté zápasy – úterý 5. března:  Chotěboř - Chrudim, Česká Třebová – Moravská Třebová (18.30).
Případné páté zápasy – čtvrtek 7. března:  Chrudim – Chotěboř, Moravská Třebová – Česká Třebová (18.30).

Kuželkáři Lokomotivy porazili v interlize Velký Šariš 6 : 2                             

Domácí Hosté  
KK Inter Bratislava KK PSJ Jihlava 6,5 : 1,5 3552 : 3421 Detail
ŠKK Trstená Starek ŠK Modranka 6 : 2 3626 : 3570 Detail
KK Tatran Sučany TJ Sokol Brno Husovice 6 : 2 3633 : 3572 Detail
TJ Slavoj Veľký Šariš TJ Lokomotiva Česká Třebová 2 : 6 3463 : 3507 Detail
Klokani CB Dobřany TJ Sokol Luhačovice 5 : 3 2861 : 2836 Detail

Příští týden hrají doma a to dokonce dvakrát, v sobotu i v neděli. Hostí slovenské týmy Tatran Suičany a Trstená Starek


Volejbalové výsledky

Ženy Sokola Česká Třebová tento víkend ve II. lize nehrály, mají odložené utkání s Turnovem až na 2. března. Příští týden 23/2 hrají ve Svitavách, které jsou zatím v tabulce poslední. Výsledek Sokola II v II. lize mužů není zatím známý. V I. lize juniorů ve skupině C se hrálo dvojité derby Sokola Česká Třebová a Sokola II. Podle očekávání  získal všechny body zkušenější Sokol II, za vítězství 3:1 a 3 : 0, když Sokolu Geodézie se podařilo pouze vyhrát 1. set prvního dopoledního zápasu. Juniorky Sokola Geodézie hrají v I. lize ve skupina II. o postup do extraligy zítra 17/2 dvojzápas v Hradci Králové. Sokol II. hraje ve stejné skupině až příští víkend.
Kadetky TJ Sokol Geodézie hraji v I.lize ve skupině o 1. - 6. místo. Zatím se jim příliš nedaří, prohrály jak doma v lednu s Olomoucí, tak i 9. února v Uherském Hradišti a jsou zatím ve skupině na šestém místě. Příští týden 23/2 hostí doma Brno.
Podle rozpisu skončí volejbalové soutěže 24. března 2019.

  ¨